» »

Uporaba kolofonije pri cinjenju

Uporaba kolofonije pri cinjenju

neoto ::

Zanima me, kakšne so prednosti oz. slabosti kolofonije pri cinjenju in katero alternetivo mi priporočate.
Prednosti: poceni
Slabosti: zažgani ostanki na vezju
Še kaj?

BluPhenix ::

Glej. Zadnje čase se ti ni treba ukvarjati s kalofonijo pri cinjenju, ker je ta še v cinu.

Prednosti: lažje se cini, oziroma brez nje je veliko težje cinjenje.

Slabosti: zažgane stvari na ploščici? Sej se ne tako hitro zažge, samo stopi se. Seveda če prekuriš se tudi kalofonija sežge, vendar je takrat prepozno tudi za nekatere elemente.

DJ ViVanco ::

Men se pa zdi da je to tista stvarca k jo odstranš z acetonom.:)

LP,
ViVanco
(((((d ^_^ b)))))

Zgodovina sprememb…

zlabo ::

Jaz je nikoli ne uporabljam.
Lotam samo z cinom, ki ima že fluks v sredici, uporabljam pa cin z "standardnim" fluksom HS-10 in nimam nikol problemov.

Drugače pa če hočeš lahko tudi namažeš z kolofonijo in jo potem pustiš gor, saj ščiti vezje.

Lp, zlabo

OnTheMic ::

Za običajno lotanje elementov je povsem dovolj že fluks v cinu. Kolofonija pride prav le pri večjih površinah, ki morajo biti pocinjene. Če recimo želimo pocinit vezi na tiskanem vezju (za večje tokove), se cin lepše in bolj enakomerno razleze po površini. Pa še v tem primeru jaz raje uporabljam cinol pasto, ker je mehka in se jo z lahkoto razmaže, po lotanju pa seveda tudi z lahkoto odstrani z alkoholom... skratka, manj packarije. Tudi zasmodi se ne tako hitro kot kolofonija.

LP:)

Ja samo cinol moraš potem obvezno dol dat, ker je na kislinski osnovi in ni zdrav za TIV.

Če se spravim pociniti vezje, naredim jaz to zelo elegantno... je mogoče tuki kdo vodovodar/centralnar ki uporablja bakrene cevi?
No v glavnem, pri spajkanju bakrenih cevi in kolenov se uporablja pasta DEGUFIT (taka srebrna), to se namaže na cev/koleno in segreje z brenerjem. Cev/koleno se zelo lepo pocini in potem je nadalnje spajkanje precej lažje.

No to pasto jaz namažem na TIV in ga segrejem nad ognjom. Ko se pasta strdi nesem pod vodo in gre lepo z vodo dol. Rezultat je zelo enakomeren nanos cina na bakru:)

LP,zlabo

Zlabo, dobra ideja, tole morm pa preizkusit. Kje pa dobiš ta DEFUGIT? Predvidevam, da v kakšnem Merkurju...

Ej men ga je dal sošolec, njegov foter je centralnar...
Pomojem da tud v merkurju, drugače pa v kšni vodovodarski štacuni 100%

Evo kako zgleda tale degufit 3000:

Še notr:

Eno grdo vezje ki sem ga enkrat za probo pocinil, ne gledat robov in vsega vezja, niso vsa moja vezja taka:P :P
Škoda ker nimam kakšnega večjega ko se bolje vidi...

Ufff, si se pa potrudu:D

TNX!

Ni problema, itak sem mel slike še od prejšenga leta ko je to isto enga zanimalo pa sem poslikal:P

Pa plato prej mal spuci, pa ne držat TIV-a direkt nad ognjem ker se zažge, jaz dam na eno kovinsko posodico ki ima malo roba in s kleščami držim nad ogenj. Pasta se tudi najprej raztopi v precej tekoče stanje, zato tudi ta posodica da ne teče ravno vsepovsod Jaz to delam nad štedilnikom v garaži, ker kar malo smrdi.

Lp, zlabo

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Utripanje LED diod

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
145681 (5508) Mikron
»

ojačevalec - naredi sam

Oddelek: Zvok in slika
112193 (1926) maro dee