» »

Zasebnost do meje absurdnosti

Zasebnost do meje absurdnosti

B-D_ ::

Večina nas je že slišala za posege v zasebnost mnogih otrok in babic, ki so delale GrozniGreh prenašanja mp3jev (ni nujno da nelegalnih, važno je da so meli končnico .mp3) preko tesno nadzorovanega interneta in so zato prejeli velike globe. Če bomo nekje na internetu redno objavljali neko vsebino, ki bo določene osebe v vladi res močno motila, bomo prav tako kmalu imeli hude probleme. Menim, da bi bilo dobro, da se pogovorimo in že malo vnaprej izobrazimo o protiukrepih vezanih na zasebnost, preden neka veja naše vlade začne na enak način kot v tujini udrihati po naši cyber skupnosti.

Prva stvar, ki mi pride na misel je uporaba Tor omrežja, ki bounca naše zahtevke preko različnih računalnikov v kriptirani obliki in ob tem ne uporablja nobenih logov. Zadeva je enostavna za uporabo in bi se jo dalo inštalirati nekomu na comp tako, da jo lahko zažene & zaustavi po želji s preprosto batch skripto. Uporabljal sem jo že za anonimno ircanje in surfanje po netu, deluje pa zelo zadovoljivo.

Na drugem mestu mi pride na misel ideja o uporabi proxyev, ki je zelo sorodna zgornji ideji z eno ključno napako: resnično anonimni proxyi umirajo tako hitro kot se pojavljajo, zato menim, da to ni ravno dobra zadeva za nekoga, ki se mu ne da ali ne zna pridobivati vsak teden seznam novih in novih proxyev. Ob tem naj opomnim, da če legalno "kupiš" proxy to pomeni, da ima lastnik proxya tvoje osebne podatke in morebiti tudi logira tvoj promet, da je varen če ga policaji primejo za vrat, skratka nisi dosegel nič kar se zasebnosti tiče, v nasprotnem primeru je vprašljiva legalnost uporabe "open proxy"-ev.

Tretji izredno anonimen (te dni še vsaj) a tudi samo za laptope uporaben način bi bila uporaba raznih brezžičnih omrežij. Ni nujno, da uporabljaš wardriving, ker je to že bolj vprašljive legalnosti, dovolj je uporaba omrežja NeoWlan ali, še boljše ker je brezplačno, Eduroam, ki je trenutno na voljo vsem študentom in ne zahteva nekih osebnih podatkov. Sicer je res, da je potrebno za uporabo uporabljati svojo študentsko ID po čemer bi se dalo uporabnika v skrajnem primeru izslediti, toda trenutno so podatki o študentih in geslih tako zelo nezaščiteni, da je možnost pridobitve tujega IDja v rokah vsakega laika (o legalnosti zopet ne bi).

Ko gledam zgornje stavke opažam, da se mi velikokrat pojavlja vprašanje legalnosti. Je res že skoraj vsaka resnična anonimnost ilegalna? In še boljše vprašanje... ko si resnično anonimen, ti je sploh še mar za legalnost? Je anonimni uporabnik že takoj stigmatiziran za nekoga s slabimi nameni?

Toda tema ni namenjena filozofski razpravi... postavljeni smo pred dejstvo, da je nujnost popolne zasebnosti samo še vprašanje časa, zato bi bile vse vaše ideje, kako izboljšati svojo anonimnost na internetu, zelo dobrodošle.

Gandalfar ::

za freenet si ze slisal?

B-D_ ::

From Wikipedia, the free encyclopedia.
...about the peer-to-peer file sharing software called Freenet. A text-based community computer network which offers limited Internet services, at little or no cost, is also known as a "freenet."
Alternativna omrežja so seveda zelo dobrodošla toda tega nisem imel v mislih. Vseeno hvala za predlog.

V mislih imam "del interneta", kateri je poznan veliki večini laikov kot "internet" - tisti na katerem dostopaš do denimo www.matkurja.com ali irc.arnes.si

Skratka klasično surfanje ipd...

M.B. ::

Kaj pa IP blocker?

Protowall naprimer, nič CPU ne porabi. Pa mi dnevno blokira 1k-2k včasih tudi 6k Ip jev.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Gandalfar ::

To da IP blocker deluje je bolj mit kot kaj drugega. Kje je fora da zablokiras polovico kolokacij, ko je pa za nekoga dovolj da najame navadn DSL in se skrije v mnozici tebi enakih ipjev?

lambda ::

A kdo uporablja Freenet al pa Tor?

Tic ::

Ima dinamika kaj prednosti proti statiki?
persona civitas ;>

Gandalfar ::

Kar se tice sodisca/policije - ne

B-D_ ::

Ker ima ponudnik log, komu je bil v vsakem trenutku dodeljen določen IP naslov.

sash ::

Ima dinamika kaj prednosti proti statiki?

Ne :D , ker tvoj ISP itak vodi evidenco kdo je v določenem času uporabljal določen IP.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

lambda ::

No, bom pa tako vprašal: kaj se trenutno najbolj izplača uporabljati za čim boljšo zasebnost? Trenutno uporabljam freenet, pa mi ni čisto jasno kako to deluje ...

Tic ::

Primer. Oseba X ima ADSL paket. Deli ga z dvema sosedoma (Z in Y). Oseba Y je downloadala 1500mp3jev in 46filmov. Nelegalih seveda. Pri osebi Z in X niso našli nobene ilegalne datoteke. Glede na to, da je pravno dogovorna oseba X, me zanima, če so sodni organi dovolj pametni, da ne bodo obtožili osebe X (hišna preiskava ni obrodila sadov) ali boš nič kriv in dolžan plačal kazen?
persona civitas ;>

B-D_ ::

Kar sem jaz prebral vse tožbe osnujejo na osnovi logov "out of your home"... tko da se njih niti ne tiče, če je mp3je downloadal tvoj comp, tvoj router, tvoja usb mikrovalovka ali nek wardriver, ki se je vštulil v tvoj wlan... če je šel ta-pa-ta fajl na ta-pa-ta ip ob tem-pa-tem času... si pečen.

Tic ::

Kaj pa ce imas ti vse to doma legalno kopijo (dvd/cd), vedar si jih prodal? Ali kaj takega :)
persona civitas ;>

B-D_ ::

Žal to nima popolnoma nobene zveze. "Backup" ni dovoljeno prenesti z interneta (ne verjet mitom), lahko ga samo narediš na domačem pekaču z 1:1 kopijo originala (o zaščitah in legalnosti crackanja le-teh raje kdaj drugič) in potem to kopijo dat na varno v primeru, da original polomiš. Ko original prodaš moraš vse duplikate uničit. Sicer pa večina programov in iger sploh ne gre več po tem starem pravilu, temveč po tem da, če ga polomiš, samo pošlješ zapakiran polomljen original na firmo dobavitelja, pa ti ga za ceno izdelave zamenjajo z novim.

alencek ::

potemtakem je še sploh varno uporabljat naprimer torrent strani za download raznih filmov in tega ?? ali te mora bit že počasi strah da ti plavi pozvonijo na vrata?? :)
That`s It Folks :D

B-D_ ::

Na žalost: poglej v Shareaza pod svoje "source" in videl boš seznam IPjev ki seedajo/leechajo, oni na isti način lahko vidijo tvoj IP... torrenti so najenostavnejši način za izsleditev ravno zato, ker je protokol namenjen razpršitvi prometa z direktnimi povezavami, kar je seveda ne-anonimno že v sami osnovi. Za anonimno uporabo bi moral ves promet routat skozi proxy, kar pa bi potem razbilo smisel BT razpršenosti obremenitve omrežja ter seveda glavnega aduta torrentov: hitrosti.

Še dobro da so tolk neumni, da zapirajo torrent strani in ne lovijo folka tko kot v drugih omrežjih. Kdaj se bo to spremenilo je žal samo še vprašanje časa, kajti pri torrentih se ti niti na "bad ip range" povezat ni treba (kot so nekatere kazaa zaščite)... dovolj je da se konekta agent FBI na enega od trackerjev, kateri mu veselo pošlje seznam vseh ipjev, brez da bi ti imel karkoli zraven (razen tega da downloadaš fajl).

Gandalfar ::

Ubistvu je cist vseen ce imas to 100 originalov doma stvari, ki jo seedas. Zadevo si dal v svet brez privoljenja avtorja. On te lahko potem tozi zaradi skode, ki si mu jo s tem storil.

Dman ::

Gandalfar ima povsem prav. Dajanje na voljo javnosti brez dovoljenja je prepovedano. Gre za storitev prekrška, k temu pa še civilna odgovornost (odškodnina).

Lahko pa narediš za privatno uporabo kopije CD-ja (ni nujno, da je tvoj - lahko je sposojen iz knjižnice). Za to se potem plačuje nekaj tolarjev od vsakega prodanega praznega CD-ja in CD pekača (za slednje nisem prepričan). Ampak to je nekaj povsem drugega kot, če DL glasbo iz interneta in jo potem v duhu dobrega delovanja P2P sistema deliš z vsemi ostalimi.

Če nekaj ni mogoče učinkovito preganjati, sicer še ne pomeni, da je legalno ali legitimno. Morda bo v prihodnosti drugače. Če pogledamo za primer pravo piratstvo, ugotovimo, da tega v Sloveniji skorajada ni (pa je bilo še pred približno 15 leti moč na Šubičevi v Ljubljani na štantu kupiti presnete kasete... najbrž so tudi takrat ljudje menili, da je to povsem normalno početje.

B-D_ ::

Ko so programe za Commodorje predvajal kar preko radia se ni nikomur svet podiral, da so jih ljudje snemal na kasete in uporabljal. Zdej se je pa "čez noč" to spremenilo in kar naenkrat so to GroznoGrozni zločinci, za katere še neskončnost v peklu ni dovolj primerna kazen... :\ ...oprana moderna družba pač. Sicer pa kaj folk misli da je prav itq ni važno...

Pojdimo raje k pointu teme: anonimnosti na internetu

Ko sem brskal po NetLimiterju in leecherjem malo zapiral pipico, tako da so mi seederji ob boljšem uploadu več linije nudili, sem opazil zanimiv fenomen 8-O



Pri torrentih je klasika, da maš seznam IPjev in se pač konektaš na njih... toda ena povezava med njimi pa ni bila prek TCP temveč UDP... torej je to samo broadcast, ali morda kej več na tem in bi se morda celo dalo tkole scramblat svoj ip naslov?

Gandalfar ::

ne. Se vedno se ve iz katerega ipja so prileteli paketki.

64202 ::

Pri UDP se nacelom da posiljat z drugim IP-jem. Odvisno je seveda, ali vmesni routerji spuscajo skozi spoofan promet.

Brane2 ::

B-D:

Ko so igrice za Spektruma in C64 prenašali po radiju, smo bili še veselo v času socializma in IIRC pri nas tudi ustrezne zakonodaje še ni bilo. Takat BTW. radijske postaje niso plačevale kaj dosti niti avtorskih pravic od glasbe, s tem se je resneje začelo šele relativno nedavno.

V času, ko se je mula rija igrala z Mavricami in ko smo doma neakteri celo lotali svoje računalnike ter cariniki sploh niso vedeli kako naj ocarinijo te zadeve je jasno da tovrstna kopiranja niso bila tako zlobna in slaba kot so danes. SPloh pa je bila carina ob davkih več kot 100%. Če si torej hotel kupiti mavrico, si jo namesto 400+ DEM moral plačati skoraj 900 !

Mater, saj sem odrastel ob Multicopyju in pozneje IIRC turbocopyju za mavrico :D.

Takrat je to folk počel čisto iz hobija in za majhne denarje. Nekateri fantje so celo napisali svoje igre in jih prodali ven, denimo "Strip Poker" pa še kaj bi se našlo. Takrat je mularija dobesedno razturala assembler in tudi programov se ni dalo presneti kar tako. Tisti, ki je razbil najnovejšo igrico, je bil glavni frajer v classu.
Še se spomnim iger "Sabre Wulf" "Attic-Atac" "Bomber Jack" "Robin of the Forrest" "Jet Pack", "Highway Encounter" "Tornado Low Level" "Fighter Pilot" "Match Point" "Frankie Goes to Hollywood" " Manic Miner" "Jet Set Willy" etc etc etc. Ehhh, to so bli časi, ko je kilobyte nekaj veljal... :\ :D


Mislim, da so moji šolski zvezki iz tistih časov (če bi kakšnega vendarle še našel v kleti) bili kar polni čečk v zbirniku za 68008 in mogoče tudi nekaj Z-80.

Ja, piratstvo je kraja a tudi pri kraji ni ravno vseeno ali si odtrgal jabolko s sosedove jablane ali pa recimo ubil kako penzionerko in jo oropal.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Dman ::

Striktno pravnoformalistično gledano piratsvo NI kraja oz. NI tatvina, bolj precizno rečeno. Gre za posebno kaznivo dejanje z drugim imenom, ampak to sedaj niti ni pomembno.

Branetov post me je sentimentalno vrnil v čase Mavrice. Z mojo je bilo nekaj narobe ali pa s kasetarjem, ker ni in ni hotela zašpilat iger od strica - posodil mi je ene 10 kaset s špili. Zato sem cele dneve presedel za jet set willyjem in manic minerjem. Sicer pa sem takrat prisegal na Jet pack!

Takrat je bilo kopiranje avtorskih del povsem sprejemljivo. Stari časi, ko je bil špil dolg max 48 Kb.

Brane2 ::

Na nekem bolšjaku sem na šel spektruma, ki sicer ni delal je bil pa zelo ohranjen.

Zrihtal sem ga v pol urice in dela ko nov.

Če ma kdo še kakega Spektruma, ga lahko prinese na na servis, čisto toliko da vidim, če še obvladam zadevo... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Dman ::

Kako pa nalagaš programe in igre - včasih sem imel za to poseben kasetar na katerem sem z majhnim izvijačem en gumbek premikal... ali gre direktno iz stolpa v mavrico ali je treba še kaj poštimat? To sprašujem iz radovednosti, ne da bi dejansko imel željo se s tem igrat - drugače pa še hranim mavrico... Čez 50 let jo bom pokazal vnukom... to bo smeha.

Zadnjič sem v nekem muzeju gledal primerek superračunalnika - Cray. V časih mavrice je bila to nepojmljiva zver. Danes pa lovi prah. Ali se kdo ukvarja s primerjavami? Glede na današnji pentium, kakšna je razlika v hitrosti?

Hm, kaj je že tema?

Uporabnik ::

Mavrice so delale na navadnih kasetarjih (če se nisi kaj preveč špilal z glavo :) ), commodorji pa so vrtel tiste glave kot zmešani, preden so kaj naložil.

Nerdor ::

Rešetive je precej trivialna, če mene vprašate. Opis tako za Window kot linux Os je v temu, da na doličenih straneh, dobite listo - spisek RIAA, MPAA serverjev, ki so tako imenovai fake ali zbiratelji konekcij. Za windows firewall imenovan PeerGuardian Lite v kombinaciji s to listo, preprečuje, da se tvoj računalnik konekta: na recimo Emule-Edonkey omrežje na GlobalService "All base belongs to us!" IP 66.*.*.* Za Linux pač se priredijo pravila in deny RIAA-MPAA serverjv v iptables. In to je to.. na sloreactor.com je to opisano (za winse, sam ni težko še rule-set za linux narest)

Gandalfar ::

Nerdor: ja, in zablokiras cel subnet enega DSL providerja, ker je en kreten vmes imel nek cudn client. Res dober nacin kako si znizat download rate.

Mr_Globus ::

Hmm mas ni pri nas "ne nelegalno" dajat filme pa te zadeve dol z neta? Da je samo nelegealno naprej dajat?

Gandalfar ::

Nekaj v tem smislu. Ampak bolj tezko dol dajas ne da bi sharal. Leecherjev nihce ne mara.

Myth ::

Saj ko ti dol snemaš moraš tud nekaj uploadat, če že tak gledamo je to kriminal... :8)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Gandalfar ::

Ce bi res samo leechal bi ti dosti tezje tezili.

wishmaster ::

Odkar imam ADSL (skor 3 lete) ,mi čist skoz laufa emule,pa še marsiker drug p2p.Zakaj bi kupoval Cdje z programi in igrami v štacunah,če pa lahk vse dobim na internetu zastonj.Sem ze jaz lansko dobil neko grožnjo s tožbo.Mogoče s tem koga prestrašijo,mene niso.Sploh se mi pa ni treba sekirat ko imamo pri nas dobro sodstvo:D . Tud jaz se časov commodorja 64 spominjam ko smo igre laufal iz kaset.Pa takrat ni bilo slišat za piratstvo.Potem so pa nekateri videli da da s tem lahko zaslužijo.Piratsva se ne da ustavit.Spomnite se kako so začel zaščitevat igre (recimo colina 2005) z starforce 3 zaščito.In res nekaj mesecev niso razbil zaščite ,zdaj si poglejte vse igre z starforce 3 delajo z cracki.Po mojem piratstvo je in bo dokler bo obstajal internet in računalniki.

ivekmat ::

pri nas se mi zdi da takše sodne prakse na tem področju ni (da bi te obtožil zaradi downloadanja).
Pr nas rabimo neko dobro odločbo US o taki zadevi, da vidimo do kje sega naša informacijska zasebnost.

ker kukr men razum dela je je ugotavljanje dejavnosti moje ip številke poseg v mojo zasebnost in to je protiustavno, in tudi vsi podatki, ki se zbirajo oz. naj bi se zbirali le v skladu z zakonom o varstvu podatkov. in tako če moj ISP zbira podatke o mojem IP (beri meni) in to dela brez odločbe sodiča, so vsi podatki, ki jih je zbral pravno nerelevanti, in vsa zadeva pade.

Če pa kdo ma kake linke iz kakih sodnih primerov v EU ali v Slo iz tega področja, bi prosu če jih lahko posta. (al pa če je kak pravnik, da mal osvetli zadevo...)

Dman ::

Če bi o tem obstajala kakršna koli sodna (ali vsaj inšpektorska) praksa, bi to takoj postalo znano. Na podoben način kot BSA objavlja oglase, če so kakega trdega pirata obsodili. Predvidevam.

Če je res, kar je bilo ravnokar sporočeno kot novica na ST, da so slovenski kriminalisti (policisti) zaplenili suprnovine strežnike, pa se lahko tvoji sumi uresničijo. Najbrž lahko iz zapisov na strežniku izluščijo kake IP številke (zdaj en vem, ali so bili to trackerji ali samo spletna stran s torrenti) in ni težko ugotoviti, katere izmed njih pripadajo slovenskim uporabnikom... Čeprav gre pravno bolj za prekrške, kot za kazniva dejanja, zato bi v bistvu pregon morali odstopiti inšpektorjem. Ne smemo pozabiti avtore in možnosti civilnih tožb ter začasnih odredb (oziroma bolje nosilcev avtorskih pravic - glasbenih zaloćb in filmskih studijev). Založbe bi se morale obrniti na policijo in poskusiti pridobiti te podatke - ne vem, kako poteka to sodelovanje. Če so že zaplenili strežnike, najbrž niso tega storili, ker so sami ugotovili, da je Slonček slovenec in suprnova v Sloveniji, ampak zato, ker jim je nekdo to sugeriral.

Nekaj se bo še gotovo izcimilo iz tega, se mi pa zdi, da bo na koncu učinek jalov - tako kot v ZDA. Sicer pa ni toliko pomembno kaznovati današnje kršilce avtorskih pravic oz. jih iztožiti za 150.000 $/film, kot ustvariti drugačno klimo med ljudmi - preventiva pred piratstvom. Nekaj uspeha na tem področju pa le imajo - 80 letne babice in 12 letne mule si ne bodo več upale dol vleči glasbe :D .

B-D_ ::

Prav tako si noben mrtev več ne bo upal downloadati datotek preko neoWlana na žalah... ;)

mohha53 ::

Vse lepo in prav, ampak lahko kdo, ki ma malo vec pojma napise kako torej do vecje zasebnost. Kako torej uporabljat proxyje, kako priti do njih itd. Pa naj res nekdo odgovori, ki zna.

Hvala
"Never touch a running system!"

madicho ::

mam adsl ampk nimam statičen ip. na vsake tuk pa tuk cajta se sprvm na dc++ pa potegnem kšen komad al pa film dol, mam en vprašanje:

k te lahko izsledijo če nimaš statičen ip?

Gandalfar ::

tvoj ISP ve kdaj si bil s kerim ipjem online

madicho ::

čeprav nwem kva je isp, potlej pravš d lahko

Gandalfar ::

lymph ::

sem preizkusil freenet in moram reči, da za ceno anonimnosti verjetno nihče ne bo želel plačevati tako visoke cene hitrosti. le ta je namreč obupna. tričetrt strani postavljenih ne deluje (morda je problem na moji strani, pa vseeno), slike se le redko prikazujejo in morda kdo ne ve ampak to je internet v internetu. če želiš ostati anonimen, ne sme priti do interakcije med internetom in freenetom. škoda.
sama ideja je dobra ampak če pogledamo na strani na freenetu, je marsikdo hitro razočaran. no, razen pedofilov, gejev, odvisnikov od trde pornografije in pa vsakršnih anarhistov v stilu "how to build a bomb"...

za moje pojme je najbolj dostopen način nekakšnega prikrivanja podatkov PGP. in mislim, da je anonimnost mogoča le v taki obliki. ip pustimo, da ga svet vidi, informacije pa skrijemo.

dokaj hitro se človek skrije v internetu z brisanjem cookijev in pa uporabo različnih proxyjev.
"Belief is immune to counter example."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Anonimnost na Svetovnem Spletu

Oddelek: Omrežja in internet
73116 (2729) primus1024
»

Tri napake in letiš (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7610966 (7159) techfreak :)
»

V Britaniji se pripravlja akcija opozarjanja P2P piratov pred izključitvijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8512535 (8732) JayKay
»

Tor 0.0.9.1. - orodje za zagotavljanje anonimnosti na internetu

Oddelek: Novice / Zasebnost
418218 (7704) CaqKa

Več podobnih tem