» »

Radeon 9600(XT)/9800 in VIA (morda tudi nVidia) čipovje = veliki problemi!!!

Radeon 9600(XT)/9800 in VIA (morda tudi nVidia) čipovje = veliki problemi!!!

AtaStrumf ::

Sem nabavil ASUS Radeona 9600 XT in ga posadil v ASUS A7V8X-X (VIA KT400) plato in ugotovim, da _NOBEN_ špil ne dela več. Vsak špil usuje mašino, da je potreben trd reset! Najprej zatežim prodajalcu pa mi pove, da naj pogledam na net, da nisem edini. Uletim na net in zgrožen ugotovim da google najde cca. 242.000 zadetkov za "9600 VIA problem" Kot kaže je Radeon 9600XT/9800XT, torej R(V)360 in VIA čipovje (vsi po spisku za Athlona XP, čeprav tudi Athlon 64 ali Intel P4 čipovja niso imuna) precej težavna kombinacija. Poizvedba "9600 nVidia problem" rodi občutno manj 55,7k zadetkov in še vsak od teh, ki sem jih pogledal je dejansko govoril o problemu z VII-nimi čipseti.

Dobesedno vsi so imeli isti problem kot jaz 8-O! Kaj takega v svoji neskromni računalniški zgodovini še nisem videl. Po urah prebiranja postov je edini logičen zaključek, ki ga lahko naredim:

Ko je ATi prešel iz 0,15 mikronskega procesa na 0,13 mikronskega je umaknil dodatno napajanje, kar pa je povzročilo velike težave z napajanjem teh kartic na starejših in začuda tudi nekaterih novejših VIA platah. Folk je probal čisto vse kar je možno in edine rešitve, ki so se pojavile so, da dvigneš AGP voltažo za +0,1 ali +0,2V, preklopiš na AGP 4x v gonilnikih in izklopiš Write Combining. Občutno manj teh problemov je z R9800 karticami, a se tudi pojavljajo. Razlog je po moje dodatno napajanje, ki ga R36(5)0 še vedno ima.

Ker trenutno mali spi in ne morem sprobat te hipoteze tudi sam, pa tudi iz čistega firbca, sprašujem vse ostale lastnike Radeonov 9600/9800 (Pro/XT) in VIA ter tudi nVidia plat, kaj lahko poveste okoli tega??? Razen če sem slučajno spregledal, me ZELO zanima kako, da se o tem ŠKANDALU ni govorilo po prvih straneh večjih HW spletnih strani, vključno s Slo-Tech-om.

Zheegec ::

Čudno, dejansko o tem prvič slišim. Res nenavadno.
Daj sprobaj jutri, to me pa res noro zanima.

Ima še kdo takšne probleme?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

rkb2 ::

R9600 pro (modana v FireGl T2) dela na NForce 2 plati brez minimalnih problemov. Če je res kar praviš potem je še ena potrditev da so VIA chipseti bolj bogi.

mojsterleo ::

O tej plati je bilo že veliko žolča črnega prelitega na tem forumu in še marsikaterem. V glavnem, kot si že sam ugotovil, ima plata zanič AGP slot, in ni sposobna pri življenju držati niti starih Geforce 4 kart, kaj šele vseh novih. In ja, to je bil velik škandal, ko je plata prišla ven. Tudi moj bivši sošolec je takrat to kupu, in je bla cela norišnica. Če si zadevo kupil v trgovini, jo nemudoma vrni in zahtevaj zamenjavo.

Če pa tega nisi kupil v trgovini, pa te je nekdo zelo grdo nategnil:D.

Nauk zgodbe: Pred nakupom računalniške opreme se o njej dobro pozanimaj.

AtaStrumf ::

Ne gre se samo za to plato! BTW GeForce 4 Ti 4200 128MB laufa čisto BP gor. Gre za praktično vse VIA in ATi kombinacije (npr. nekdo je napisal, da mu R9800Pro in K8T800 ne delata skupaj, kar je pa že dokaj nova in draga roba, da bi se tako tepla) daleč najhuje pa je pri kombinacijah Radeona 9600 (Pro/XT) in vseh VIA čipsetov za Athlon XP.

Oboje sem kupil prek oglasov, tako da sem stuck s tem kar mam. Glede nauka se sicer strinjam, samo tole me je pa dobilo čist flat-footed. Kaj takega res nisem pričakoval z ne tako zelo staro opremo.

Zgodovina sprememb…

DominusSLO ::

Še dodatno "grd" faktor je, da sta tako mb, kot grafična od istega proizvajalca:\
Moj sapphire r9500 se sicer odlično razume z asus a7v600...ima pa dodatno napajanje.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

TheJack ::

Imam Gigabytovega Radeona 9600pro, pa nimam pri nForce2 čipsetu (Epox 8RDA+) nobenih problemov. AGP 8X, fast writes..., vse vklopljeno po defaultu.

Na tvojem mestu bi se na hitro (na Bolho jo daj malce ceneje) znebil plate.

Moram pa priznati da tudi jaz za kaj takega prvič slišim. Je pa dobro vedeti.

kurjač ::

Pred kratkim sem sestavljal eno mašino za kolegico, ki ni hotla velik dat za kišto. Plata je bila Asrock z via čipsetom, grfična Saphire 9550, Celeron 2.6. 3Dmark03 je zmrzoval in vedno pri testu CPU izpisal VPU recover. Ker roba ni bila prevzeta nisem hotel izklopit fast write pa znižat AGP iz 8x na 4x..... Zamenjal sem grafično za GeCube 9600Pro in problem je ostal. Zamenjal sem plato istega proizvajalca, samo čipset je bil nato SIS. Težave so izginile, jaz pa sem izgubil 4 dni za hvalalepa. Človek se vedno uči na napakah tako da sedaj vedno sestavim tako konfiguracijo ki jo predhodno zasledim. :\ lp

urbybaby ::

moj kolega je mu tud tak problem. Plata Gigabyte (Nforce 3) in pa grafa radeon 9600 XT. Dogajalo se je ravno to kar si napisal. Zdej ma pa epox plato in stvar deluje BP.

AtaStrumf ::

Katero Epox plato pa ima to, kateri čipset je gor in kateri procesor?

Zgleda, da bo treba odpreti novo temo za zbiranje nekompatibilnih in kompatibilnih kombinacij plat in Radeona 9600 XT.

Malo sem še raziskoval in kot kaže je tale moja plata ASUS A7V8X-X ena izmed budget serije ASUS-ovih plat, ki so bile včasih prodajane pod ASRock imenom, a se kot take niso ravno najbolj prijele. Bila je res smešno poceni. V povezavi, ki sem jo dal malo prej piše, da podpira AGP voltažo samo do 1,5V (sem danes zjutraj preveril in res ni možno nastavljat AGP voltaže) in da naj bi bila zaradi tega nekompatibilna z nekaterimi grafičnimi karticami, kar sicer na drugih ASUS platah javlja neka lučka al kaj, tu pa še tega ni. Mislim, da sama voltaža direktno ni problem, ker mi recimo GF6600GT na moji DFI LP UT nF3 250 Gb čisto veselo dela pri 1,48 V. Res da ima še dodatno napajanje, ampak sam AGP ji dovaja samo tolk napetosti. Vprašanje je sedaj koliko tu igra vloge tok, ki ga plata zmore poganjat pri tej napetosti. Morda v tem grmu tiči zajec :\.

Vsemu navkljub, bi lahko ATi malo bolj povdaril, da potrebuješ boljšo plato za to kartico, pa sem pogledal marsikam in nikjer ni niti s črko omenjeno nič v tej smeri, niti na škatli od grafične ne recimo. Nej grejo nekam ;((.

Glede na to, da so nekompatibilnosti precej širše narave, verjetno težava tudi ni tako zelo enoplastna in to še zdaleč ni konec zgodbe.

Vse nadaljne informacije zelo dobrodošle!

KuhaR ::

Mel Asus A7V8X in GF3. Kupu 9800 Pro in so se začele nočne more. Pridem domov zamenjam grafo, prižgem - nič. Menjam grafo dela. Se zapeljem z Bleda nazaj v Lj, da mi zamenjajo kao bed grafo, pridem domov spet nič. Grem pa kupim nov napajalnik, si mislim moj je šprešvoh. Jeba spet nič. Kupu Abit NF7 - eureka dela. VIA sux pa ATI tud mal.

jest10 ::

Včasih tudi novejši BIOS reši kakšen problem.
Recimo rahle težave na asrockovi k7s8x 3.0 z 9800serijo so z novejšimi BIOSi odpravljene

AtaStrumf ::

Ej folk je probal vse od A do Ž pa ni NIČ pomagalo še najmanj kak BIOS upgrade. Tudi sam probavam vse možno kar najdem in kar lahko (AGP voltaže ne morem spreminjat) in ravno zdaj grem update-at BIOS, samo nimam kakšni velikih pričakovanj, da se bo kaj rešilo. Zanimivo je da je na voljo za to plato beta BIOS z datumom 19.01.2005, torej zelo frišno! Bom poročal.

AtaStrumf ::

Un tam zgoraj ima očitno zelo rad ironije >:D. Sem dal gor zadnji uradni BIOS (beta ni prijel) in guess what. Vsaj en špil zdaj dela :). Več nimam časa zdaj stestirat, ampak imam pa vse še na AGP4x, brez fastwrites, brez write combining itd., itd.

Bom jutri malo bolj stestiral oz. bo mali :D pa poročam.

Res zanimivo, da ASUS še kar izdaja nove BIOS-e (ta uradni, ki ga imam zdaj gor je iz Septembra 2004), medtem ko marsikdo drug že dolgo ni nič izdal. Še VII-ni Hyperion 4in1 gonilniki so že zelo stari.

Malner ::

Preden sm prešaltav na NF7-S sm mel 9600XT na plati A7V8X brez dodatnega Xa. 9600XT sem imel več kot pol leta in nisem imel nobenih težav. Vse, kar sem moral narediti, je bil izklop Fast write-a v BIOSu.

AtaStrumf ::

Aaaaa nej gre vse skup nekam :D. Moja teorija se je čist porušila. Zdaj sem vklopil _VSE_ nazaj in še vedno dela, vsaj 3 igre, ki sem jih do zdaj sprobal. Gre za SIMS 2, Guilty Gear XX in Halo, ki so precej različne glede na žanr in prikazano grafiko. Buuuuut nekaj tu še vedno smrdi. Velik folka je imelo te iste težave in razen če je res BIOS upgrade THE rešitev in je ogromen procent teh ljudi enostavno ni sprobal ali pa so pol ko so se rešili težav enostavno pozabili na net objavit kako so jih rešili. Čudno :|.

Aja samo še to: gor so ta zadnji 5.1 Catalysti in VIA 4in1 Hyperion gonilniki, Winsev XP SP2 pa nisem reinštaliral čeprav nisem niti Detonatorjev odstranil, ker začuda ni te opcije v add/remove programs.

Aja, edino VPU recover še nisem nazaj vklopil. Samo to je pa itak en tak mal buggy in bolj brezvezen feature right?

Zgodovina sprememb…

DominusSLO ::

Meni se pa VPU recover ne zdi toliko brezvezen, pri navijanju mi vrne grafo na stock frekvence, če zabrejka(seveda brez reštarta). Videl pa sem že osebno probleme z vpu recover na r9200se, ki pa ni omembe vredna grafa....

flashek ::

sam imam radona 9600 pro in ASUS a7v880 ki ima via chipset pa mi enako zamrzuje.imam tudi najnovejsi bios
AMD Athlon 64 3000+ ; 2x512 MB ; Radeon X700 pro ; ASUS A8N-SLI Deluxe

flashek ::

sedaj sem povišal napetost v biosu na AGP vodilu na 1,5V in mi deluje stabilno.ali lahko pustim tako?
AMD Athlon 64 3000+ ; 2x512 MB ; Radeon X700 pro ; ASUS A8N-SLI Deluxe

SasoS ::

sožalje...ampak via chipseti so crap od vsega začetka. Jaz se ga ognem na 10km, raje vzamem sis (k7s6a mi dela že 2.5 leti bp - takrat še ni blo nforca).

AtaStrumf ::

1,5V je normalna AGP Voltaža, tako da če si jo nastavil na to in ti dela, jo komot tako tudi pustiš.

Od kar smo se pogovarjali tu sem videl še en točno identičen primer mojemu na forumu od računalniških novic. Ko mi je uspelo tipa pripravt, da je upgrade-al BIOS mu je pol delalo BP. Meni je sicer enkrat nekaj zmrznil računalnik, samo od takrat naprej (cca. 5 tednov) pa ni bilo nobenih problemov več.

flashek ::

aha.super.no js sm dav nov bios gor pa ni pomagal.zj sm dav pa voltazo AGPja na 1,5V pa je ql
AMD Athlon 64 3000+ ; 2x512 MB ; Radeon X700 pro ; ASUS A8N-SLI Deluxe

AtaStrumf ::

Ja, to je fajn, da lahk dvigneš AGP voltažo, ker na naši plati tega ne moreš in če BIOS upgrade ne bi pomagal bi bil šit.

flashek ::

jap.se strinjam.sj tte plate so kar se navijanja pa tega tiče drgač kr dobre.sam tt chipset...
AMD Athlon 64 3000+ ; 2x512 MB ; Radeon X700 pro ; ASUS A8N-SLI Deluxe

stuff ::

Ok. Res da leto kasnej sam vseen. Imam asrock k7vt4a plato ter 9600XT ko vstavim v comp ne duha ne sluha ne dela nc.Doma imam tudi 9600 Pro ter dela brez problema.Zna se kir kaj svetovati sem probal kar ste napisali pa nic!Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stuff ()

dzinks63 ::

:)) Če menjaš grafično iz ATI na NVIDIO ali obratno moraš pred zamenjavo karte kompletno uninstalirati driverje. Šele nato odstrani staro in vstavi novo karto. Ko te windovsi vprašajo za driverje namesti najnovejšo uradno verzijo.

lp jani

stuff ::

OK ni mi čist jasno pa dober? ATI radeon 9600Pro-- Sapphire 9600XT "ATI--NVIDIO"??Pa men niti do windowsov ne pride niti u bios ne pridem?Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stuff ()

stuff ::

Situacija je sledeča.Sosedi na drugi plati z via podnozjem dela.Jst sem probu ze 5 biosov pa se kr ne dela!!!NEED HELP!!!TNX

dzinks63 ::

:)) Ko iščeš driver za kartico pojdi na uradno atijevo stran tukaj in vse pravilno izberi tudi procesor
Vse skupaj pravilno naloži in nebi smelo biti problemov.

lp jani

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

stuff ::

Ko iščeš driver za kartico pojdi na uradno atijevo stran tukaj in vse pravilno izberi tudi procesor
Vse skupaj pravilno naloži in nebi smelo biti problemov.

jani hvala

Sam se ne zastopma jst niti v win ne pridem in ce ves zato ne rabim driverjev.

amigo_no1 ::

Kaj pa naj bi namestil za amd procesor ?

dzinks63 ::

:)) če si ti ne prikaže v biosu potem je pa nekaj hudo narobe.Najvervetneje ne sede dobro v ležišče.

Lp jani


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATI AGP ne zažene sistema (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
593382 (2641) boset
»

Težave radeona z Viinim chipsetom?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81894 (1822) TheJack
»

Komentar in predlogi k konfiguraciji ATHLON 64 3000+...

Oddelek: Kaj kupiti
261698 (1181) _Dejan_
»

Moj vrli Radeon 9600 xt in vprašanja

Oddelek: Strojna oprema
181669 (1263) Tac20
»

AGP VDDQ voltage ?

Oddelek: Navijanje
7769 (685) Sydk

Več podobnih tem