» »

linux v pisarni

linux v pisarni

Yohan del Sud ::

Ene par splošnih vprašanj o linuxu kot pisarniškem OS-ju bi imel.

1. Kako se obnese podpora slovenskim fontom v starofficu?
2. S katerim delom starofica je največ težav (nekompatibilnosti) glede na ms office?
3. S katerim programom se da odpirat pagemakerjeve in autocadove datoteke (po možnosti tudi shranjevat v takih formatih da jih originalen program razume)?
4. Kateri programi sploh laufajo in kako hitro v win emulatorju (al neki tacga)?
5. Se bom še kaj spomil.

Monster ::

ja star offica se botreba navadit, ker je kr sdrgačen kot office. sm ne tolk po programskih vmesikih ko t po nekih oknih... Drugače maš pa itak že v distribucijah kWord, pa neki exel, tk da praktično sploh ne rabiš star offica. Shranjujeta pa tud v doc/xls obliko.. Sicer pa probi:D:D
Ka zaboga...

dr.J ::

Nekaj office možnosti:

http://www.openoffice.org
http://www.koffice.org
http://www.abisource.com
Openoffice ima največ M$ export/import možnosti, le slovenskih fontov manjka.

OrlyTM ::

Ja, tud mene zanima, so kake paralele Corel Draw-u ?
Kako je nasploh z SLO fonti ?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

ABX ::

Jaz sem malo čačkal po Staroffice za win.

Z šumniki ni problema, edino na spell check lahko pozabite.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

trot ::

Orly:paralela corel draw je gimp
Kar pa se tiče star office, pa men pod mandrake 8.0 ni hotel printat šumnikov, pod slack 8 ga pa še nisem probal
Kar se tiče shranjevanj pod različnimi formati od M$, je pa tako, da se ti čist lahko naredijo kaki problemi s šumniki-posledica različnih naborov znakov
Zakaj M$ ne uporablja iso-8859-2 grrrrr

OrlyTM ::

Kolkor jest vem je Gimp za bitno grafiko in ne za vektorsko ?!?
Torej ni paralela Corel Draw-u ane ?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

trot ::

Orly: Ti, možno-jaz nobenega programa ne uporabljam prav dost, mislil sem, da pač iščeš nek program za urejevanje slik, tak čist na splošno, tale gimp je pa kr dobra stvar
No, boš pa še malo iskal;)

Loki ::

kaj pa tole alpa malo iskanja po tem??
I left my wallet in El Segundo

Yohan del Sud ::

Bom bolj natančen. Osnovna ideja je taka:

Povezati 10 računalnikov v omrežje v pisarni. Od tega sta dva power userja, en honorarni linux guru (ok on ma na skrbi ruter in dela prek telneta in ftpja) in sedem klofarjev. Slednji znajo tudi angleško in uporablajajo predvsem word, outlook in internet, občasno tudi excel, access in pagemaker. Poweruserja pa še kup drugih programčkov za katero se bi tudi v linuxu našlo kaj sorodnega (corel, photoshop, acrobat, snagit, quake :), ipd. Problem je edino knjigovodski program, ki pa je v resnici zelo kratek (500k exee file + baza v accessu 1,5 MB) zato me zanima kako hitro in če sploh bi laufalo na linuxu pod emulatorjem. Edino morda bi pustili en računalnik na NT-jih za vsak primer. Kako bi vi stvar zorganizirali s čim manj stroški?

Loki ::

exe file bi lahko portal v linux (ce ne uporablja kaksnih hudih winAPI klicev), baza je pa lahko na kaksnem drugem racunalniku, ki lavfa windowse.

pod wine bi pa proggy teoreticno lahko delal, sam ne vem, kaksne zahteve za registry ma... - ce hoce met register, pozabi na wine.

tisto zgoraj je bilo misljeno za orlya.
I left my wallet in El Segundo

matevzm ::

Ne vem kako je pod Linuxom, a bi moralo delati. Jaz na w2k uporabljam VMWare, ki je nekaksen virtualni racunalnik. V njem mi tece DOS, Win31, Win95, Win98, SlackWare, FreeBSD. Nobenih tezav. VMWare je verzija tudi za linux in bi na ta nacin lahko poganjal Win programe. Virtualna masina se tudi prikljuci (vsaj pod Win) v lokalno mrezo in lahko dostopa in je dostopna. Hitrost je pa na bolj vprasljiva, nekaj placas za emulacijo..

Yohan del Sud ::

Aja še en problemčič. Računala niso ravni zadnji krik tehnike (PII in celeroni 233 do 400)

simon ::

procesor pri Star Office ni kdovekako vazen, se pa precej pozna ce imas vec rama (kar glede na cene sedaj ni problem). Za cim cenejso varianto bo verjetno najboljsi kaksen terminalski projekt, kjer znizas stroske zaradi tega ker so lahko klienti prav boge masine in ker vse administriras na enem mestu. Tale projekt je precej dobro dokumentiran in preiskusen v praksi in bo verjetno kar dober za zacetek.
Kar se tice emulacije, je tako (po mojih izkusnjah), da ti ne bo program z wine delal nic pocasneje, le daljsi cas se bo nalagal.

Yohan del Sud ::

Hvala za link simon. Sem malo preštudiral in mislim da se bom počasi ogrel za ta projekt. Lahko še predlagaš kateri emulator je dober (če jih je več).

simon ::

Z Vmware ali pa Win4Lin bos skoraj 100% lahko poganjal svojo aplikacijo (open source alternativi sta bochs in plex86). Ti ti emulirajo cel racunalnik, ki ga poganjas v x-ih kot program. (BSOD in pa restarti po instalacijah programov ti vec ne parajo zivcev). Wine (ki je skoraj pri vsaki distribuciji) pa emulira windows api, tako da poganja samo posamezne programe, zato je manj pozresen. Poleg tega pa za prve stiri emulatorje rabis obvezno tudi instalcijo oken, za wine pa ni obvezna. V tvojem primeru sumim, da bos vseeno rabil instalacijo oken, ker uporabljas ms access, in ne vem ce se da office instalirati brez oken (kolikor sem slisal se da office 95, za visje verzije pa se nisem slisal).
Jaz ti tako kot matevzm priporocam vmware, ker je 90% kompatibilen (directx verjetno ne rabis v pisarni :)).
Sicer pa se ti verjetno splaca razmisliti (ce hoces zmanjsati stroske) o predelavi programa, da bo uporabljal kaksno pravo relacijsko bazo (npr preko ODBC) za katero lahko potem uporabis linux streznik z postgresql ali mysql bazo. Potem lahko zamenjas ms office z star office, kar ti bo verjetno vrnilo vlozek v predelavo aplikacije

Paramedic ::

simon: ali še lahko meni podrobno opišeš kaj naj dol povlečem, da bom lahk v w2k imel Mandrake 8. WMware ga ne podpira, win4lin 4.0 je zgleda treba plačat in ni preizkusne verzije, ostalih pa ne razumem, kaj je treba potegnt dol...
End transmission.

simon ::

Zal poznam samo obratno smer (Vmware na linuxu). V tvojem primeru ti Win4Lin ne bo pomagal, ker tece na linuxu. Si si tole stran ze ogledal?

Paramedic ::

Simon: muuuchos gracias. Sem že prej probal WMware, pa ni podpiral Mandraka8 pa sem že obupal. A mi lahko samo še odgovoriš kako nastaviti, da imam avtomatski zagon grafičnega LILOta in nato ko izberem userja še X-winse? Pa kako na lep način ugasnem linux (shut down v win)? Ali bi lahko kar inštalacijo Linuxa priredil z Update v inštalacijski proceduri Mandraka? Pa če bi lahko izbral potem tam Geforce in ne generic VGA, kot je v navodilih? Zdej mi namreč dela Linux, sem že bil v X-u in se razgledal. Ne bi rad poskusil dokler ne potrdiš tega...Thanks:)
End transmission.

simon ::

glede shudowna: v ukazni vrstici napises halt. Ce hoces resetirati napises reboot. ce hoces da se sam ugasne (atx) napises poweroff.
Geforce: Vmware deluje na principu racunalnika v racunalniku in emulira vso strojno opremo. Ker bi bilo pretezko emulirati vsako obstojeco graficno kartico emulira samo eno, tako da ne bo s podporo geforcej nic.
Ce hoces graficnii login v X moras spremeniti vrstico v datoteki /etc/inittab ki se glasi:
id:3:initdefault:
v
id:5:initdefault:
potem bos lahko delal shutdown kar iz login zaslona
Za graficni lilo pa ti bo zal moral kdo drug povedati

Yohan del Sud ::

Ali obstaja kakšen uporaben slovenski spellchecker za linux?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CCS PIC C Compiler deluje na Linuxu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81250 (1171) Brane2
»

Poganjanje DOS in WIN programov v Linux-u ?

Oddelek: Operacijski sistemi
61213 (1161) borchi
»

CrossOver Office 3.0

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
412581 (2581) Jux
»

VMWARE za windows

Oddelek: Programska oprema
91462 (1338) raufnk
»

'Zanimiv' opis...

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
261681 (1681) Boeing

Več podobnih tem