» »

Digitalna brezžična komunikacija

Digitalna brezžična komunikacija

snow ::

Zdravo.

Rad bi naredil brezžično (enosmerno za začetek) komunikacijo med dvema PIC mikrokontolerjema, pa me zanima par zadev.
No delam skupaj z očetom, on bo naredil oddajnik in sprejemnik menda nekaj na 430Mhz?

1) Zdej prvo kot prvo me zanima kako dolg mora biti signal za en bit [0 ali 1]?
Sem nekje na netu videl en primer pa je imel za posamezen bit (oziroma pulz) 10ms. Ok, saj ni nekega problema v tem, ampak kaj če bi jaz rad zadevo malo hitreje? Kolk je neka spodnja meja?

2) V tem isti zadevi je bila zadeva pošiljana nekako tako: začetna sekvenca, podatek, stop sekvenca, začetna sekvenca...
Tisti podatek je tip pošiljal v takem formatu: [1][podatkovni bit][0] ... zakaj to?

3) Ok kaj pa če bi jaz imel več teh oddajnih postaj in eno sprejemno.. Vsaki dam da oddaja na določen časovni interval pa neko drugačno začetno sekvenco oziroma nek key takoj za začetno sekvenco.. samo kako dolgo bi se naj to delalo? Pa to upamo, da ne oddajajo istočasno al kako? A lahko nekako en sprejemnik sprejema od več oddajnikov hkratni (ok, valda lahko, ampak kako se to simpl naredi.. če sploh se).

4) Mal bolj hich tech vprašanje, iz čiste radovednosti: A tiste recimo wireless zadeve pa sporočajo svoj mac address, da se ločijo med sabo? Pa kak nek access point loči med x wireless karticami, ki vsaka oddaja (na približno enaki frekvenci.. al z enako?) :)

Tak... pač mam mal zmede v glavi glede te komunikacije, kakršne koli informacije ali kakšni pametni linki(sam ne kakih 1000 strani dolgih pdfjev kakih standardov prosim) mi bodo v veselje.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

int47 ::

1) Max bitna hitrost je odvisna od karakteristik uporabljenega sprejemnika in oddajnika.

2 [1][podatkovni bit][0]:
Lahko, da je oddajni HW uporabljal nestabilen generator ure. V tem primeru bitna hitrost ni točno določena. Fixne '1' in '0' služijo za sinhronizacijo.
Si prepričan, da ni bilo [1][podatkovni byte][0]?

3 V primeru, da imaš dvosmerno komunikacijo ni problema. Uporabiš naslavljanje. Master sprašuje sužnje. Ti se oglašajo le, kadar "so vprašani". Primer takšne komunikacije je modbus.

Če je komunikacija enosmerna in oddajniki med sabo niso sinhronizirani, se bo gotovo zgodilo, da bo v določenem trenutku oddajal več kot en oddajnik.

-Vsak oddajnik naj ima rahlo drugačen interval oddajanja. Noben interval ne sme biti enak, drugemu ali večkratnik drugega intervala.
-Vsak oddajnik naj enako sporočilo odda večkrat.
-Oddajanja morajo biti relativno redka tako, da večino časa ne oddaja noben oddajnik.
-Uporabi preverjanje pravilnosti sprejema npr: CRC, ali LRC.

4) Vsaka naprava ima svoj naslov. Na istem frekvenčnem obsegu sme v določenem trenutku oddajati le ena naprava.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: int47 ()

snow ::

Super odgovor!
Najlepsa hvala.

Če pa ima kdo še kaj za pripomniti pa kar.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DAB stanje pri nas (strani: 1 2 3 470 71 72 73 )

Oddelek: Zvok in slika
3631533053 (3919) duh1
»

Podatkovna dioda

Oddelek: Informacijska varnost
234816 (4192) vostok_1
»

Oddajnik in sprejemnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
72479 (2318) blackbfm
»

8 oddajnikov 1 sprejemnik