» »

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev

Doman ::

Zanimiva prestava, kako smo napredovali v računalništvu v nekaj desetletjih.

Microsoft ::

Tale je dobra: klik


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

pivmik ::

Microsoft:

Na prvi pogled zgled bolj kakšna kuhinja :)
LP, Gregor GRE^

Microsoft ::

Heh, sej ono ko kaze neko vlko firmo polno teh PCjev, zgleda, kot da so pralni stroji. :D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Phoebus ::

Kaj luknjan || magnetni trak...feritna jedrca so šele prava stvar >:D

3p ::

Ja, pa pri teh feritnih jedrcih (a od ferite-core izvira unixovska "core" datotekica, ko se sw sesuje?) je tudi kaka raca. Ne verjamem, da so leta 1979 imeli računalnike, ki so s pomočjo pomnilnika iz teh jeder opravili preko sto milionov seštevanj v sekunde? Ali pac?

Drugač pa zanimivo pogledat, kam so prišle ene stvari v dobrih 30 letih. No, tipkovnico imam pa še vedno pred sabo.

Spajky ::

"feritna jedrca so šele prava stvar " [:-D]
jest sem eno tako ploščico z jedrci celo pred 1/4 stoletja popravljal, k se je razsula/zlomla ...

Heh, ko sem bil še frišen srednješolec (30 let nazaj!, smo po par urah osnov računalništva šli na ogled "superKompjutra" (- zgledalo je točno tako tista velika sobana s kompom kot na podanih slikah) na TOMOS Kp in na moje vprašanje šefu obračunskega oddelka (v beli halji s kravato, danes bi temu rekli IT chief engineer, takrat mlajši kot jest danes), kako je stroj močan, je reku, da je zelo močan in še sploh malo izkoriščen in da se zdej z drugimi dogovarjajo, da bi kar še za nekaj velikim podjetjim računali plače! in verjetno bo zadeva zadosti za celo Obalo za cel cajt do njegove penzije [:-D] ... Kak me to spominja na izjavo nekoga iz časa mojega otroštva pri IBM, ko je rekel, da je 5 kompov zadosti za cel svet na veke [:-D] ... Pa vse skup je blo bolj glasno ko cel NEST hrup mašin v Sečovljah ... [:-D][:-D][:-D]

Čez par let sva s frendom prek 300baud modema (Hayes, škoda ker ga ni na onih slikah-strela prek tel.linije mu ni mogla do živega!-delovni ljudje so od plače dali samoprispevek za nabavo) v "mreži igrala" potapljanje ladjic s tipi na ElektroFaxu_LJ kar iz rač.kabineta Pomorske v Portorožu ... osveževanje V.S.I. je blo štrašno-potopili so nas prej ko smo videli, da na nas sploh ciljajo! [:-D] ... Oh, those were the days ... j*besh Quake ... [:-D]

... sej bote vidli čez dobro desetletje in se samem sebi smejali, ko bo vaš mobitel bolj "močen" ko vaša zdajšnja SuperDuper namizna mašina, pa se ne boste počutli sploh stari, kot jest ne zdej , čeprav se še vsega spominjam, kot, da je blo včeraj ... [:-D]
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Tic ::

I wasnt even born then... :\
persona civitas ;>

Thomas ::

Računalniki so že skoz enaki. Samo (mnogo) več bitov na sekundo premlatijo. A matter of a degree.

Tega se je skoz treba zavedat. Pa ne v smislu, da "računalnik bo vedno ostal le računalnik", pač pa bolj v smislu "računalniki si bili "magični" že od prvega abaka naprej".

CCfly ::

@Spajky: z sedanjimi baterijami lahko take "mobitele" kar odpišeš.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Spajky ::

@ CCfly: sej bodo takrat tud baterije šle že na alkoholne hlape; mobitel bo mel en tak adapter kot policijski pihalnik za "vinjence", pa bol fajhtn ko boš, več časa bo delal. Idealno za one iz Brd, Črnomlja, Krasa, Bizeljskega in Haloz. Delalo bo brez polnjenja, ker je že v zraku zadosti hlapov. Nokia bo snemala reklamo kar pri nas, ker pri njih zaradi prohibicije med tednom bolj slabo polni ...
:D :D
:D

... ja pa ko je Splošna Plovba dobila komp (skor celo nadstropje!) sem tudi probal, kak zgleda menjat diskPlošče (beri boben velikosti pisarniške "vodne buče" z vodo za pit) v HD drive (veliko ko pomivalni stroj za posodo) čez nekaj let ... wow, bla "strašna kapaciteta" ...celo enih 256kB se mi zdi ... :-D ... ni blo miške (je pršu ven šele opis inovacije v frišni takrat BG reviji Svijet Kompjutera se mi zdi) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Bistri007 ::

Jaz pa mislim, da se je razvoj ustavil. Kaj lahko [produktivnega] narediš na kompjuter česar nisi mogel 10 let nazaj? Ali pa 5 let nazaj?

Večja procesivna moč je prinesla samo boljši video in igračkarijo. Pa boljši connectivity s consumer electronics. Nič povečane produktivnosti. Jah nič, IT je zrela industrija in zadeva je dosegla tolikšno stopnjo penetracije, da je nadaljnja v razvitem svetu nemogoča.

Obstajata samo še Indija in Črna Afrika, kjer so ljudje nepismeni. A si to predstavljate? - nepismeni. Sploh ne poznajo niti črk niti številk --- ampak integracija teh dežel v svetovno proizvodnjo bo imela podoben učinek kot ga ima danes Kitajska na G7+EU. Le da bo to Kitajska od Kitajske. Več stvari lahko narediš preko kompjutra in pošlješ preko neta, več stvari jih bo lahko 3 milijarde ljudi, ki živijo z 10kSIT na mesec naredilo na kompjuter namesto tebe in poslalo z ničnimi stroški na drug konec sveta.

Preberite si prilogo v današnjem Economistu 8-)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Thomas ::

Bistri,

Tale teza o zaostajanju je nekaj podobnega, kot tisti recept za shujševalno kuro, da žri kar moreš in vsepovprek, pa boš shujšal. Tako nenavadno se sliši, da kdo še res verjame.

Potem bodo pa nepismeni Afričani z računalniki (s katerimi se ne da nič več narest) odžrli posel Kitajcem.

LOL!

Azrael ::

Spajky, letos spomladi sem feritni RAM vrgel stran... Plošča velika za današnjo MB, gor pa ene 32 bytov RAMa...

25 let nazaj je Železarna Jesenice kupila zelo hud računalnik, ki je bil postavljen v stavbi, kjer je danes Izid. Stroj je baje imel okoli 10 MB prostora na svojih diskih (velikost pa je Spajky že opisal), kot zanimivost, ti diski so imeli posebne metlice, ki so ometale prah s plošč...Po CPU power je bil takrat eden najboljših v ex YU in je izračun plač za ~8000 zaposlenih porabil manj kot 8 ur.

Profesor za osnove elektrotehnike nam je 1984 povedal, da se šola ne bo povezovala z njim, ker je navadnim uporabnikom 48k pomnilnika čez glavo, tam pa so na razpolago celi Megabayti, še 20 let ne bo noben posamenik rabil toliko...
Danes z 10MB pridemo res daleč...

Ta računalnik je bil v času svojega obstoja izkoriščen največ 20%, približno 10 let nazaj so ga razdrli in odpeljali na Dinos, ker je bil popolnoma zastarel in neuporaben, saj je bil takrat že skoraj vsak namizni PC boljši od njega.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Spajky ::

... ja danes bi blo dobro met od vsakega kosa po en in usposobit kaki rač.muzej tudi s takimi dinozavrskimi stvarmi (sam se mi zdi je res vse končalo na odpadih). Se spomnim, ko sem prvič vidu printer na rotirajočo glavo, ki je tiskal (in ropotal) ko blesav hitro in to v 2 barvah (za onega s 4-barvnim trakom je rabil kredit) in mi ni bilo glih jasno najprej, kako lahko sploh to dela ... pred novim letom smo veselo kurli družbeni dnar s tiskanjem ASCII pics (se je že najdla kaka erotična tudi! & novoletnih smrečic :D ... pa prve programable komp registrske blagajne za lokale s čitalcem magnetnih svinčnikov za kelnerje (sem hitro skužil princip in se naučil klonirat svinčnik!), BackUp je bil na naveden kasetnik ko za Spektruma. Pol pa čez čas koma: prve Amige in grafika v barvah za past na rit pri kakem sinčeku kakega neupravičeno obogatenega direktorja v času združenega (ne)dela ...

Ja napredek je bil res logaritemsko "ubrzan", ma je po moje šlo vse bolj v smeri miniaturizacije z napredkom tehnologije in pa v smeri user Friendly = looking ŠmensiFensi in pa neverjetne hitrosti programiranja brez znanja programiranja v bistvu = enormna produkcija skritih bug-ov in netestiranja software-ja (kupci testirajo!)... Se spomnim pred 20 leti ko so na Bernardinu montirali ICL mašino (je blo že samo ena velika omara ali dve manjši!) in tipa iz BG takrat mojih sedanjih let:

ko so delali "fine tuning" sistema sem ga večkrat opazoval ko je programiral: DIREKT v STROJNEM jeziku (ena prvih 16-bit "malih" mašin v ex-YU) in to IZ GLAVE brez priročnika (sic!-strašan Maher bil) in pol testiral programe, da vidi če je kak bug ... če ne bi vidu, danes ne bi verjel, če bi mi to kdo rekel zdej ...

he he, zgleda, da se nam feritni obročki bodo kmalu spet vrnili za Ram v obliki čipov na ferit nanocevčice in proizvedene v litografski tehniki za čipe. pa rama ne bo treba osveževat in komp ne bo tudi po ugasnitvi doživel amnezije.... pa bo MS spet oglaševal kako oh in sploh embeded feature v najnovejšem OS iz Redmonda(=Bangelore, India) v skritih opcijah: AutoFlushRam&ReloadSystemCleanIfIdle , da se Winsi ne bi pobunli preveč po par dnevih zafilavanja s skritimi bug-i ... :D ... & here we go again ... na Zapadu ništa novo ... marketing Rulz ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spoofing Cell Networks with a USB to VGA Adapter

Oddelek: Informacijska varnost
112096 (1164) poweroff
»

Googlovo opozarjanje na nešifrirano e-pošto povečalo delež šifrirane

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
115136 (3637) Furbo
»

Prvi pomnilniki z memristorji leta 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
377636 (5141) Lion29
»

Prihajajo memristorji

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
219784 (7433) antonija
»

Vprasanja /odg. na Kontrolno 2004 iz joker ?

Oddelek: Loža
191974 (1552) Lith

Več podobnih tem