» »

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

NoUse4AName ::

kaj niso ogg datoteke veliko vecje?

Binji ::

prej manjse
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

JLP ::

ah jest že dolg uporablam sam še Ogg Vorbis. Bol kvaliteta, manši fajli, tage ma bol uštimane, podpira 128 kanalov, pa seveda brez bedarij kot so patenti. pa DRM pa tak. Pa še kul je k se ga da nekak olupt tko da iz Ogg Vorbisa bolše kvalitete lahk brez rekodiranja dobiš Ogg Vorbis slabše kvalitete. Ogg Vorbis je prava prihodnost..
Live long and prosper!

|SNap| ::

ne razumem zakaj bi se ljudje brigali za licenso mp3jev, ko pa se ne za licenco glasbe.

slycer ::

Ma ja - tole licenciranje je en bullshit. S tem, da je Fraunhofer začel pobirati licenčnino od dekodirnikov, ki itak vsi po vrsti temeljijo na Fraunhoferjemu znanju, pa itak ne bo konec formata MP3. Pač nekako bo treba obiti te patente in razviti svoj dekodirnik. Če lahko danes uporabniki CDex in številnih drugih kodirnikov povsem brezplačno in legalno uporabljamo odlični kodirnik LAME, ki itak kakovostno presega Fraunhoferjeve plačljive kodirnike, in je Open Source, lahko iste skupnosti razvijejo tudi MP3 dekoderje, ki bodo dvoje delo opravljali enako dobro. S pobiranjem licenčnine se svet sigurno ne bo podrl, Ogg pa tudi ne bo kar čez noč nadomestil MP3, ki je danes še vedno zakon.

|SNap| ::

se strinjam. ampak lame ain't an mp3 encoder :)

TheJack ::

Ogg se splača preizkusiti!

Sem delal nekaj časa nazaj preizkuse kvalitete z ogg in mp3 formatom, ampak sem naredil napako, da sem oba preizkušal le od 128kbps navzgor. No, kakorkoli, ogg se je izkazal za precej kvalitetnejšega pri istem bitrateu.

Zadnjič pa sem malce za foro probaval ogg v najnižjih bitrateih (tam okoli 60kbps). Neverjetno! Ogg ima pri teh bitrateih isto (podobno) kvaliteto kot mp3 pri 128 kbps! Seveda so tudi fajli pol manjši.

Samo čudim se, zakaj danes sploh še kdo uporablja mp3.

tha_man ::

Ja, Ogg je zakon, ampak sem zadnjič uploadal en moj komad v ogg (v kulturi je ena tema), pa ga kar nekaj folka ni moglo poslušat. Potem sem dal gor tud mp3. Obvezno bi morali dekodirnik prilagat v vse različice Winampa (torej tud light), pa v CDex in ostale ripperje/enkoderje bi moral bit privzet enkoder Vorbis. Tako bi lepo speljali na Ogg-je ves folk.

(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Red_Mamba ::

jaz imam namen v bližnji prihodnosti narediti hardware OGG dekoder za prenosne naprave. Dekoder bom probal stlačit v kakega od xilinx-ovih FPGA-jev. Zaenkrat pa je treba analizirat sestavo OGG datoteke, kako izluščit podatke. Potem napisat software za PC da se spoznam z OGG dekodiranjem. Kot zadnja stopnja pa je vgradnja v FPGA. Če koga zanima ga vabim k sodelovanju.

BTW: Ni treba da ste štromarji, lahka mi tudi pri analizi in PC softwar-u pomagate. Denarja od tega projekta verjetno ne bo (razen če misli kdo na veliko izdelovat te dekoderje :) ).

CaqKa ::

na ogg ne morem presedlat zato ker imam mp3 avtoradio...
za na winampa mi bi pa res blo vseeno al uporabljam ogg ali pa mp3...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave s konfiguracijo sistema 5.1

Oddelek: Zvok in slika
71715 (1567) settler
»

x-fi xtrememusic in katere zvočnike?

Oddelek: Kaj kupiti
81960 (1774) infiniti
»

Kako izravnati ves frekvencni spekter v komadu?

Oddelek: Programska oprema
6938 (899) Dr Evil
»

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
102286 (2286) |SNap|
»

mp3 zajbancije

Oddelek: Loža
291929 (1407) krucymucy

Več podobnih tem