» »

Prehiter razvoj?

Prehiter razvoj?

Glide Underground - Pri Glide Undergroundu sem našel tale članek, v katerem se avtor sprašuje, ali je sedanja hitrost razvoja sploh smiselna. Zastavlja si vprašanja, kot recimo zakaj potrbujemo 1.7 GHz pošast, če nam igrice še vedno dobro delajo na (navitem) 533 MHz procesorju, ali če je res smiselno odšteti okoli 100 tisoč tolarjev za novega GeForcea. Mnenja o tem so različna, a če ste vsaj malo računalniško-filozofske narave si ta članek le preberite in potem o njem razglabljajte.

21 komentarjev

Thomas ::

Zakaj je treba AT - ko je XT milijonkrat hitrejsi od tistega, ki tipka? So sprasevale nekatere modrine 15 let nazaj.

undefined ::

In modrine se še danes niso ničesar naučile od zgodovine.
Kdor si zastavlja taka vprašanja, nima kaj preveč pojma od računalništva.

lordgreg ::

kdo navije svojo nadgigaherčno mašino je bolnik!!! iz katerega razloga že delate to? preveč denarja, postavljanje pred drugimi??? bolno!!!

hatch ::

500MHz racunalniki bi bili za domaco uporabo vec kot dovolj, CE bi bili programi optimizirani.
Zal 99% programov ni optimiziranih in tako nam pri polovici programov niti 1.5GHz ne zadostuje.

10 let nazaj so podjetja, ki so delala na programski opremi.. porabila vec casa za optimizacijo programov, kot pa za samo realizacijo. (2nd reality demo je delal super na 386-ki in grafika je odlicna celo za danasnje razmere)

Sedaj pa le redki sploh mislijo na optimizacijo...

Thomas ::

Ob vsej optimizaciji kode - je potreba po dodatnih ciklih za high end zadeve se vedno velikanska. Ampak statiki lahko ostanejo pri Pentium 133. Lahko se vozijo s kocijo - in lahko mal pojamrajo. Ne smejo pa mislit, da se bomo vsi ravnali po njihovem zgledu. Naj koncno ze ustanovijo Drustvo Staro Kopitnih :)

BigFoot ::

to my knowledge je starokopitni ena beseda

elfin ::

Ja razvoj gre naprej. Jaz pa še kar vztrajam na Celeronu 366 in na 200MMX. Bo treba razmišljat o posodobitvi!
[:]

Thomas ::

Kolikor je meni znano, sta pa "big" in "foot" dve - "staro" in "kopitnih" - sta pa lahko dve! 8-)

StarY ::

cuden clanek s cudnim vprasanjem.

Namesto da bi se sprasevali zakaj je razvoj na strani programske opreme tako pocasen, se cudijo nad hitrostjo razvoja strojne opreme... pa ne mores verjet, no;(

Nemenej ::

meni je cist vsec, ker sem si pred casom predstavljal, da bi kupil kakega p3 450 in se mi je takrat zdel ful dober, zdaj pa vem da bi ga dobil poceni. in isto sem si zelel p3 700, ki je zdaj 40 jurjev, vcas pa 90. zaenkrat mi zadostuje c366@550, ki mi sluzi ze nekaj let.

Thomas ::

Moja teza je, da tudi razvoj programske opreme ni tako pocasen. Ampak sedaj, ko bo na razpolago zadosti CPU - se bo dalo avtomatsko optimizirat na hitro napisano kodo. Zato bo razvoj te se hitrejsi.

chuck ::

Meni se zdi, da je razvoj prepočasen in da predolgo visimo na istih tehnologijah, namesto da bi izumljali popolnoma nove, seveda kompatibilne tehnologije. Dober primer so Intelovi Pentium II in III procesorji. Včasih so bile razlike med "generacijami" procesorjev veliko večje, sedaj pa samo gledajo, da bodo imeli čim več MHz. Vsekakor pa prepogosto izdajajo nove procesorje in grafične, ki se premalo razlikujejo po hitrosti.
Pa tudi programerji iger se morajo preveč ukvarjati z novimi "standardi", namesto da bi se posvetili igralnosti in čiščenju kode. Tukaj so na boljšem konzolaši.
Čeprav so zdajšnji PCji več kot dovolj hitri za večino opravil, mislim, da dejanski napredek sploh ni velik v primerjavi 2-3 let nazaj. Kje je umetna intelegenca, Virtual Reality ali vsaj dobro integrirana prepoznava govora?
Upam, da ne bom siv, preden bom to dočakal.
Da ne govorim o razvoju interneta pri nas: iz 56K sem 2 leti kasneje prešel na 64K kabelca, grrr....

Thomas ::

Seveda - se strinjam. Vecina stvari se manjka. Ampak tisti, ki bi stvari radi zamrznili so pac ljudje brez vizije. Pri tem pa drugim pravico do vizije celo odrekajo. V imenu nekaksne "trezne presoje". Bah ...

Boeing ::

LORDgreg: TI SI BU** !
nevem kaj maš tolk proti navijanju 1G+ mašine... ;((
pust ldi pr mer nej delajo kaj čjo... jst si bom ziher nabavu 1G+ mašino in, če bo vse posreči, navil na 2G+ ... torej, kaj bi še rad ?

Thomas ::

Jest ne maram marelic - pol pa zacnem filozofirat "kam pelje to zretje marelic". Kako so eni hipokriti ... ;)

Jebiveter ::

Res je, mislim, da gre razvoj hardwera v napacno smer. Vsi (intel) zelijo doseci cimvisje cifre katere lahko pol prodajajo za veliko pare! In kaj je naredu AMD? Nehal je posnemovat Intela in se lotil svojega razvoja! In kaj so s tem dosegli? Boljse, cenejse in hitrejse! Intel pa se zmeraj trmari z svojim Pentium shitom! Torej je iz tega razvidno, da se prevec posvecajo jazvoju 'stevilk' namesto razvoju tehnologij! Zakj bi izboljsevali ze tako ali tako zasrano stvar, ce lahko ceneje razvijejo boljse in novo pa cetudi brez fancy brandnejmov! Samo spomnite se zgrazanja nad poimenovanjem AMDjevega low-end proca (Duron), ki pa je imel prej prav vredi ime (Spitfire - se mi zdi)! Zdaj pa se lahko le se zamislimo.....

lordgreg ::

Boenig..

tudi ti bi lahko, kot vsi ostali tvoje vrste, strmoglavil.. potem bi se morda spametoval.. moje mnenje je moje mnenje!!!

hatch ::

Ne jebiveter.. Pentium4 ima novo arhitekturo... najbolj pomemben dodatek pa je SSE2, ki je resnicno nekaj posebnega. Si morda vedel, da je SSE2 128biten? Da, 128bitni registri... s pakiranimi podatki, lahko opravimo po 4 operacije (z neodvisnimi floati) v enem ciklu in se veliko drugih lepih stvari...

Problem je neoptimizirana programska oprema, ki teh stvari sploh ne uporablja... microsoftovi compilerji so razmeroma slabi.. upajmo da bo visual studio 7 prinsel nove vrste optimizacij, ki so vec kot potrebne.

Morda, bi res lahko nove zadeve veliko hitreje vkljucili v samo proizvodnjo (SOI tehnologijo naprimer).. samo podjetja pac hocejo cimvec iztrziti...

Thomas ::

Microsoft (in ostali pisci kompajlerjev - tudi Intel) capljajo za moznostmi, ki so jih razvijalci P4 (tudi P III) mukoma vgradili. Cista skoda se dela. Kar se pa tice tegale "lastnega mnenja" Lord. Ce je zakej - ga bos lahko branil, ce je zanic - najbolje, da ga zapustis tudi sam.

minmax ::

640K ought to be enough for anybody.-- Bill gates
Who the hell wants to hear actors talk?
--H. M. Warner (1881-1958), ustanovitelj Warner Brothers
ampak druga? .. saj tehnologija gre naprej tako ali tako, tist kar je bolj pomembno je kako jo uporabljamo. Pa? bodo pri?le ven bolj sofisticirane igrice, pa voice recognition pa e? miljon malih stvari.. sam men se vseen ne da nabavljat ra?unalnika vsak let :)

Filo ::

Tko k je mudel napisu : This is a two-sided coin with nothing in between, you either agree or don't.


In tukaj gospoda se je zgodila Stvar s kovancem. Prva stran pove svoje, nato druga stran skritizira in doda še nekaj novega, kar prvi strani ni všeč in se prične vrteti kolo. Sej , če nebi pravilno razmišljali(buh-nedej) bi mislil , da je to en komentar, s katerim hočem popljuvat ves svet! Ampak, nope. To so zelo dobre stvari od katerih se največ izve, kajti prelivajo se znanja mnogih, ki imajo celo nekaj smisla. Marsikaj se lahko naučimo iz tega.Sicer pa sem za napredek , ampak spet, kam nas le ta vodi in koliko nas stane. To je pomoje eno od tistih večnih vprašanj. Zdej po enem srčnem izlivu pa lahko gremo back to normal life. WHAAAAHAAAHAA. Ampak, kaj je normalno ? Normalno je zelo relativen pojem. Kdo si je sploh izmislu besedo normalen? Kaj to je? A je bit normalen imet doma ovco za bajto kup gnoja, v bajti ženičko, ki se sprašuje kaj bo skuhala svojemu možu, ki trenutno brska po spletu iskajoč, Samo najbolše za vašo ovco al mudel , ki zavaljeno gleda v TV ekran, mislejoč, če ko bo premaknil program in nato nazaj še videl Jonasa, ki se z velikim nasmeškom reži, Ha ha najdu sem Samo najboljše za mojo ovco.(Sej nimam nč prot ovcam HE HE). Tako, teza je končana or whatever. Jonas bi reku: "Odgovor boste zvedeli po oglasih!" THA END


FILO_zofija


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
155333 (4000) Markoff
»

Računalniške novice delo pri njih

Oddelek: Loža
245557 (1948) bluefish
»

Nokia kupila Alcatel

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
99091 (7490) opeter
»

Vožnja skozi rdečo kljub kameri brez kazni

Oddelek: Na cesti
71572 (1164) St235
»

Slovenski prevod angleške besede

Oddelek: Loža
9982 (700) TekO

Več podobnih tem