» »

Lepše pisave za Linux

Lepše pisave za Linux

Kiberpipa - Izgleda, da bomo tudi v prostem delu računalniškega sveta končno lahko ugledali malce bolj očem prijazne pisave. Fundacija GNOME in razvijalci pisav Bitstream inc. so namreč podpisali namero o dolgoročnem sodelovanju.

Prvi neposredni efekt tega sodelovanja bo ta, da bodo Bitstreamovci pod odprto licenco skupnosti odprtega programja podarili 10 svojih pisav. Čeprav je res, da ko se enkrat navadiš na neke pisave, se je težko privaditi na druge. Tako je za oko navajeno grobih pisav vklop antialiasinga kar precej hud šok ...

Sicer pa moram vsaj zase reči, da se mi zdijo vsaj za brskanje po spletu pisave v Linuxu precej v redu, medtem ko so mi recimo tiste na iMacih naporne, ker so preprosto preveč razmazane... (ok naj se zdaj usuje nadme gruča Mac-loverjev in me popljuva zaradi tega stavka :)

Predvsem pa je pod linuxom zoprno, da včasih enaka pisava v različih kodnih naborih izgleda drugače. A tudi to bo minilo.

6 komentarjev

swar ::

windows r0x :D

JLP ::

Ja itak sej brez window managerjov bi bil XFree86 bl kt ne neuporabn. Itak da okna rulajo.
Live long and prosper!

IceIceBaby ::

...ok naj se zdaj usuje nadme gruča Mac-loverjev in me popljuva zaradi tega stavka...

u bet we will :)

A na PowerMacih pa na eMacih pa niso razmazane. Al pa iMacu ki ma gor OS9 (ki nima AA pisav)... Uglavnem, 1. graja gre na nenatančno terminologijo :)

Drugač se pa tudi v OSX da izklopt AA za pisave, ali pa se ga prilagodi. Na voljo maš 3 stopnje. Čeprav je verjetno res odvisno na kaj si navajen. Jaz težko gledam pisave brez AA.

CaqKa ::

jaz vem da ko sem voodooja oziroma geforca zamenjal za atija (r9000 pro) sem moral izklopit aa za črke ker je blo vse skupaj razmazano... a naj nebi aa polepšal zadev? te pa jih grše naredi!?
/edit
btw kaj to je tudi kaj povezano z onimi grdimi črkami v pdf fajlih? zakaj so tam pisave vedno tak grde? pa zakaj so slike tak čudno skompresirane... ko pa dam printat pa je vsaj kolko tolko vredi?

minmax ::

rekel sem na iMacih, zato ker sem natancno tako mislil, ... iMac je bil edina Mac mašina, ki sem jo moral malce bolj resno v zadnjih letih uporabljat, tako da ne vem če so pisave na ostalih Macih iste.... neumnost bi bila če bi trdil to, brez da bi vedel

viš ga viš ga, sploh nisem vedel da se da to izklopit (heh, človek bi reku da je Jobs to ukinu ker bo zmedlo Mac userje, joke joke joke :)

Road Runner ::

k ce bi reku da so pisave na pentiumih grde na athlonih pa ne >:D itak da so iste na iMacih k na ostalih macih sj ce ze je fora us OS-u kar se pa men osebno ne zdijo nc prevec razmazane, kokr je pa ze kst reku se da to vse nastavlat stopnje AA + pr kok velkih pisavah ti sele zacne to upostevat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google Chrome - čuden text

Oddelek: Pomoč in nasveti
5986 (898) garamond

iMac ali PC za 1200€

Oddelek: Kaj kupiti
476436 (5621) bluefish
»

[Ubuntu] pisave, kje, nameščanje

Oddelek: Operacijski sistemi
81016 (863) preem
»

OpenOffice 2.0.3

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
465435 (3283) veteran
»

Izšel Scribus 1.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
142551 (2551) igzebedze

Več podobnih tem