» »

V KC "crknil" aparat za odkrivanje/odpravo krvnih strdkov

V KC "crknil" aparat za odkrivanje/odpravo krvnih strdkov

kleDo ::

Danes sem na POP TV gledal prispevek s Kliničnega centra, kjer se jim je pokvaril edini aparat v Sloveniji za odkrivanje in odpravo krvnih strdkov - torej za preprečevanje infarkta.
Zelo žalostno je, da država v preteklih letih ni mogla kupiti vsaj še enega takega aparata (ta ki je trenutno v okvari se je pogosto kvaril že prej in ni siguren), čeprav bi v Sloveniji za nemoteno uporabo potrebovali 4 tovrstne aparate.
Še bolj žalostno pa je dejstvo, da je Ministrstvo za zdravstvo zavrnilo prošnjo Kliničnega centra za nakup novega aparata, sedaj ko je star v okvari (popravljen naj bi bil v roku 14 dni) z obrazložitvijo da nakup tega aparata v proračunu za leto 2001 ni bil predviden in ga bodo kupili prihodnje leto (tak aparat naj bi stal okoli 1,5 miljona SIT).
Po drugi strani pa lahko država poveča obrambni proračun, kmetom plačuje škodo (čeprav bi lahko pridelek zavarovali) ter gradi nov luksuzni zapor v Kopru, za zdravstvo pa namenja bolj malo (to se kaže tudi v gradnji nove Pediatrične klinike...).
Če ne drugega, bi lahko tudi poslanci za take nujne potrebe znižali svoje plače za manj kot 1500 sit na letni ravni.

whatson ::

jep... slovenska t.i. "politika"...

njih logika: dajmo raje vložit denar v izvedbo (nepotrebnega) referenduma, gradnjo novega football stadiona,... kot pa v zdravstvo ter v zdravstva napredek.

Saj zato pa smo tu kjer smo...
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

OldSkul ::

Priznaj pa da fusball igrišče rabimo,seveda pa bi morala država imeti nekaj denarja tudi za zdravstvo saj jim vse primanjkuje!

Medved ::

ja sej večkrat pravim da smo čudn narod, zapravljamo denar za razne glupe referendume, za pomembno mašino pa ni denarja. Skrbimo za nataliteto, ne morjo pa zgradit pediatrične, skrbi nas RAK, ne mormo zgradit onkološkega (denar se zbira že 100 let) itd itd itd, šit šit šit. Cankar je mel prou - himna bi morala bit - hlapci al kj podobnega>:D;((
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

poweroff ::

Deklata in fantje - denar je!
Tudi za referendum je denar in ga po mojem mnenju ni škoda.

Zakaj? ZATO:
Na vprašanja demokracije, kot tudi na številna druga vprašanja (ekologija, kvaliteta življenja, šolstvo, zdravstvo...) ni mogoče in ni pravilno gledati le skozi prizmo denarja. Denar je skrajno pomemben kriterij pri odločanju, vendar ne sme postati najpomembnejši ali celo edini kriterij. Kar se tiče demokracije in političnega sistema: najcenejši in najhitrejši sistem je diktatura in najcenejši argument je krogla - seveda to drži le kratkoročno. Politično okolje, v katerem je mogoč spoštljiv, strpen in z argumenti podprt dialog, pa zahteva dolgoročno investiranje sredstev, ki se zdijo v danem trenutku morda komu nekoristna.

OK, sedaj pa od kje vzeti denar?
čisti MESEČNI prihodki vseh parlamentarnih strank iz proračuna (tu NISO všteta sredstva za delo v Državnem zboru): 50 milijonov SIT

dodatne proračunske rezerve za srečanje Bush-Putin: 500 milijonov SIT (a za to je pa bil denar, piz**e!)

cena novega, lepega letala za vlado: 6300 milijonov SIT (6,3 mlrd)

proračunski primanjkljaj, ki še narašča (obresti tega primanjkljaja niso vštete): 70.000 milijonov SIT (70 mlrd)


Da ne upoštevam še stroškom plazenja pred EU (poti v Bruselj, prevajalci na pogovorih, razni sprejemi in večerje,...)

rasta ::

Dohtarji ne znajo! :( Namesto, da jambrajo na TV bi šli lahko mal lobirat (se prilizovat) v parlament, pa bi bil koj dnar! >:D;(

TESKAn ::

Eee, kar mir o dohtarjih, bi lahko tut sebi lih mal zategnil pas;((. Glede tega aparata pa: jah, kaj pa pričakujete od naše države? Da bo racionalno delala z dnarjem, šparala in ga ne zapravljala za neumnosti? Eh, get real...dokler bo ta neumna vlada gor, ne bo nč bolš...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Vsak Slovenec nej da tolar pa je. Če kdo ne more, nej kakšen drug da 2.

Sredstva so v Sloveniji. Neumno jamrat, da jih ni. Škrtice smo pa tud. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Preberite si na to temo članek v prejšnji Sobotni prilogi Dela. Sramota tako za naše zdravstvo, kot za državo. V Makedoniji imajo stvar bolje urejeno.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

gkovac ::

dejstvo je da bo vsaka vlada taka kot je ta... cilj vsake vlade je, da se obdrzi na stolcku in lepo pregura 4 leta mandata in sevede upa, da v tem obdobju ne po prav posebnih pizdarij... nadalje pa upa da ji bo na naslednjih volitvah spet ratal :D

prijatelji moji... to so dejstva!!!! gola dejstva! kaj mislite da bi blo kej boljs, ce bi bil na oblasti Jansa?? al pa "NEDAJ BOZE" spet Petrle oz. Bajuk??

ker se pa tice dohtarjev in denarja... oni so poleg policajev edini k res garajo in delajo cele dneve (ne bom sicer reku da vsi), ampak vseen... oni si resnicno zasluzijo placo ki jo dobijo... koliksna je ne vem, vem pa da recimo placa navadnega policaja z vsemi dodatki znasa nekje od 90 do 100 K sit.... zdej pa recte da to ni sramota!

kar se pa $ tice... ce bi ga jest imel bi bolnici jest samo kupil aparate... in se boljs... sam bi zacel gradit otrosko kliniko....

kje so stari casi k smo to udarnisko pocel

lp,SuLc
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Medved ::

svetujem vam - BOLJŠ da ne zbolite - kriza je>:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

TESKAn ::

Glede pridnosti doktorjev bi lahko kako reku, ma ne bom...rečem pa, da morjo farmacevti v lekarnah delat dosti več, pa majo nižjo plačo...eh, brezveze da se zdej tle u drugo smer bunim...
Lp
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kleDo ::

OK, lepo da tolk folka motijo take stvari...
imam pa en predlog. Sam sicer nimam keša, ki bi ga lahko prispeval za nakup aparata (čeprav je to naloga država, ampak nanjo čakat...), niti ne poznam nobenega v krogih kakšnega večjega podjetja, ki bi lahko prispeval denar...
torej, če kdo pozna kakšno vodilno osebo v kaki uspešni firmi (Mercator, Petrol, Mobitel, SiMobil...) potem bi bilo lepo, če bi jih poskušali prepričati da v firmi predlagajo sponzoriranje nakupa aparata (v najkrajšem možnem času). Pa še reklama bi bla dobra, ker je to (trenutno!!!) kar vroča tema!

no, na delo!!:D

Medved ::

zdravstvo in sociala sta v sloveniji na psu fantje-treba bo korenite spremembe-samo klinični center ima 1,5 milijarde sit zgube v enem letu. Tako da noben ne vidi rešitve. Že spet hočejo povečat premije.>:D;((
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

Tomi ::

Teskan, ti pa dobro poznaš razmere v farmaciji. Glede na študijske ambicije tvoje sestre sklepam, da imaš koga v žlahti?
Sicer se pa plača biti farmacevt v industriji. Upam, da bom tam čez recimo 5 let:D
metrodusa.blogspot.com

poweroff ::

Ves kaj - obstaja OGROMNA razlika med raznimi farmacevti. V industrijo je težko priti, razen če si moški.

Najbolje plačani so zastopniki, samo se morajo kar precej voziti naokrog.

Najbolj garajo in najslabše pa so plačani po lekarnah.

Glede kiličnega centra, bolnice Izola itd. pa tole - problem so izgube, ja, samo problem je tudi negospodarno ravnanje.
Recimo nesmotrni nakupi predrage opreme, ker nekomu pač pade provizija v žep.

Kar dobro poznam to zdravstveno sceno in moram reči da v zdravstu obstaja sistem institucionaliziranega podkupovanja. Se pravi - zdravnik naroči nek material, vendar samo zato ker pričakuje da ga bo firma potem sponzorirala na raznih seminarjih, da bo za praznike (novo leto,...) dobil draga darila, itd. Darila zdravnikom dostikrat obsegajo vrednost nekaj 10k SIT.

Podkupujejo pa jih tudi farmacevtske firme. Če naprimer izda toliko in toliko receptov za njihovo zdravilo (in ne za enako zdravilo od konkurence), dobi - ja, ne boste verjeli, tudi zastonj dopust v toplicah.

Mimogrede - sedaj je poznavalcem lahko jasno zakaj je urad za zdravila na predlog zdravnikov izdal navodilo ki farmacevtom PREPOVEDUJE izdajati paralelna zdravila.

Zadovoljni s(m)o pa vsi. Farmacevtske firme imajo dobiček, zdravniki postranski zaslužek in ugodnosti, pacienti itak nič ne opazimo, države pa ne briga kaj dosti.
Dober sistem, ni kaj.

gkovac ::

ej Matthai... ne seri no...

to se itak povsod dogaja...

primer ti pa lahko iz latne roke povem... neka firma je ponudila drugi firmi komplet opremo (racunalniki), izdelavo strani, postavitev web serverja (sevede sem spada tudi web server) in pa se program, ki ga podjetje rabi za delo... ampak.... (zmeri je ampak) v zameno za to, da bi se na njihovi internet strani "vrtil" baner od ponudnika

sefe podjetje je ponudniku rekel ne in raje narocil samo program ki je firmo stal blazne denarje!

no... zdej mi pa povej ZAKAJ je to naredu??

sivinjarija ce mene vprasas!!!! sef firme bi mogu delat za firmo ... in za zaposlene... ne pa zase

tko da se ne serkiraj... take stvari se dogajajo povsod!!!

lp,SuLc
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

TESKAn ::

Tomi: ja, je zlahta v lekarni, tko da vem iz prve roke:).
Matthai: se strinjam s tabo - folk sploh ne ve, kolk je dela v eni lekarni, še posebi, če maš koncesijo - to maš dela tolk, da se ti zmeša...plus maš zravn za upoštevat še kup butastih predpisov - recmo da morš vsako leto kupit eno bukvo za okol 100 jurjev, od prejšnjega leta pa ni zlo sprememb, met morš čuda aparatov, evidenca zdravil more bit sploh nevemkakšna, ...skratka po mojem mnenju so farmacevti za to, kolk naredijo in kako izobrazbo moreš met, dooosti premalo plačani.
pa dosti bodi izlivanja žolča črnega™. Lp.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Ja tole s krvnimi strdki je hudič. Bolnica jih ni zmožna odkrivat, pa raztapljat pa to.

Preostane nam le eno. Samozaščita. Jesti dost svinjskega paprika špeha, mastne govedine in kar je še takih dobrot - z enim samim namenom - nardit poapnele žile, kjer se strdek ustavi. Drugače gre direkt u glavo - pa umreš!

(Dr. Fraiser je izumitelj te preventivne diete.)
:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Računalničarji pa umiramo od lenobe.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Tomi ::

Teskan: se strinjam. Sicer nimam nikogar ( hm, razen čez nekaj let sebe ), v stroki, ampak je pa mama odličen poznavalec dela v celjski bolnici in lekarni. Tako da poznam zadeve. Sicer je pa tudi res, da je večina farmacevtov premalo plačanih ( zato ima Sipharm kar prav ), glede na to, da je v mnogih ( zahodnih državah ), farmacevt enakovreden zdravniku.
Drugače pa je znanje, ki ga zahtevajo od nas resda veliko, ampak gre. Bolj me moti to, da moram znati neumne matematične izreke, ki jih ne bom od ustnega izpita nikoli več uporabljal. Sicer pa ni tako slabo biti na faksu ( se mi zdi, da smo zelo homogena generacija:D)
Matthai: razen, če si moškito drži. In ni najbolj pošteno, ker vidim, kako se moje kolegice veliko bolj mučijo z dosti balasta, kot jaz ( in to za nižje ocene ).
Ampak saj je pa vseeno kar dosti povpraševanja firm po kadrih. Bom videl čez nekaj let...
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Placljivo svetovanje v lekarnah (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8714807 (12364) zmaugy
»

V Tarči so našli rešitev za naše zdravstvo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13028601 (23964) MrStein
»

Zdravniska napaka?

Oddelek: Loža
323496 (2381) BlueRunner
»

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
777600 (6458) gruntfürmich
»

Michael Moore: Sicko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
647522 (4534) Super Sonic

Več podobnih tem