» »

Michael Moore: Sicko

Michael Moore: Sicko

«
1
2

JurijTurnsek ::

Trejler: http://www.apple.com/trailers/weinstein...

Najprej sem bil precej navdušen nad novim izdelkom tega vsesplošnega kritka (ki tudi nima vedno prav a to ni zdaj važno) ampak se mi je pa zameril ko je Slovenijo tako zelo izpostavil, kot da imamo tako slabo zdravstvo... Dokler ima vsak zagotovljeno osnovno zdravljenje smo miljonkrat bolši od ZDA (čeprav je infrastruktura pa to boga, samo ni pa nam treba odplačevati ene avtomobilske nesreče celo življenje..)..
http://www.slatnaskejta.com

jype ::

Pravzaprav moramo vsi odplačevati avtomobilsko nesrečo celo življenje, ne glede na našo udeležbo v njej.

Ampak mene to ne moti, pravzaprav se mi zdi pametno.

JurijTurnsek ::

vem kaj misliš, ampak vseeno se mi zdi naš sistem mnogo bolj pameten, ker drugače bi morebitno nesrečo porini na stran kot strošek ki ga najbrž nikoli ne bo in potem bi bili celi prepadeni kot američani...
http://www.slatnaskejta.com

KandazaR ::

Vprašanje je kdo je dal posnetek NMK Mooru. Ker sam ga zihr ni kar najdu.

Tr0n ::

Mene je bolj kot omemba Slovenija sokiralo to, kako v qurcu je dejansko ameriski privatni zdravstveni sistem. :)

AndrejS ::

Gledal oba prejšnja znana njegova dokumentarca bowling for... in 9/11. In lahko samo rečem da tip nekaj bluzi v 3 p.m. in manipulira s podatki. Dobro mu gre od rok. Drugače pa so njegovi dokumentarci zelo tečni.

Icematxyz ::

Pa lahko b ise vprašal a je bolše met super truper zdravstveni sistem pa bit debeli ko on ko mu tak nič ne pomaga ali met ološ zdravstveni sistem pa suhece popravljat.

Kaj ti pomaga najbolši zdravstveni sistem če živiš po ameriško. Ni ti pomoči. >:D

Najbolj smešno mi je da je tam normalno da kao hodiš po ulici z lončkom nečesa skoz v roki.

Mislim kaj je too much je pa too much. >:D

Icematxyz ::

Pa še nekaj je:

Nevem zakaj morjo z vsega senzacijo delati pa manipulirati.

Čisto dovolj je da poiščeš določene popolnoma resnične težave in jih izpostaviš točno take kot so.

Pa lahko izpade kot grozljivka.

Gn0me ::

lol, ja eno mesto pred Slovenijo ali 'samo' 2 mesti pred Kubo.

neres ::

Ja, zanimiv je ta film. Priporočam ogled. To, da ni "objektiven" je povsem normalno in pričakovano, namreč Moore s tem filmom nekaj sporoča, in za to uporablja določena sredstva, npr. slabe primere v ZDA in dobre v EU...
Dvomim pa da se laže in zgleda da je ta ameriški sistem res bolj tak. Ne vem, meni se zdi kvalitetno zdravstvo za vse (državljane) ena taka temeljna pravica. Po mojem bi z davkoplačevalskim denarjem v ZDA ravno tako vdrževali eno dobro kvaliteto. Da niti ne govorim o dobrih učinkih za manj premožne, manj skrbi itd... stroški zdravljenja so glavni vir bankrotov v ZDA.


Kdo je pa posredoval Mooru tisto od NMK... po mojem kak Marcel. :D

OChack ::

no ja tud pr ns ta privatizacija ni najbol smer zdravstva,
sicer pa namesto tok miljard za vojno bi lohk dal za zdravstvo.
swarci je v kaliforniji mislm da uvedu evropski sistem zdravstva
Int€l inside, IDIOT Outside

OldSkul ::

Mal po zdravstvenih forumih berem kako eni jamrajo kako jih nekaj boli pa rečejo, da bojo raje malo povprašali po netu, ker za obisk zdravnika nimajo zdravstvenega zavarovanja oz. denarja.

In tega ar dost preberem. Da se ti pa kaj hujšga zgodi, pa itak bankrotiraš.

Zheegec ::

Ja fantje, obvezno morate imeti tudi dodatno zdrav. Zavarovanje v Sloveniji, ker drugače je še vedno potrebno poravnati AFAIK 1/4 stroškov zdravljenja, na urgenci je en dan malo pod 5000, tako da lahko kar nanese... Seveda razen v primeru če ne nameravate imeti nobene nepredvidene nesreče.

Kar se tiče Michaela M - kot režiser je dober, seveda pa izkrivlja dejstva in izpostavlja samo tista dejstva ki pripomorejo k njegovim trditvam... Ampak Bowling for Columbine je po mojem zelo dober dokumentarec, za ostalo pa raje ne bi komentiral, ker je preveč neznank in njegove trditve lahko celo držijo, čeprav najbrž ne :))

je pa dejstvo, da tudi politiki (mogoče še bolj) manipulirajo s podatki, samo da je MM pač naperjen proti njim :))
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

imallears ::

On je samo uspesen propagandni mojster levice. Kaj drugega kot to počnejo tudi desničarski propagandi mojstri desnice?

Film je pa tud kr dobra komedija(semi fictional) :).

T-h-o-r ::

In kako z takšno gotovostjo trdite, da je vse, kar govori laž?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Roadkill ::

Nihče ne trdi, da laže, ampak za krivi resnico. :)
Je spindoctor.
Zna povedat stvari tako, da poudari stvari ki so pomembne za njegov pint in izpusti stvari, ki škodujejo njegovemu pointu. Tako ustvari grozno pristranske filme, ki jim pravi dokumentarci.
Ü

T-h-o-r ::

That's politics.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

bluefish ::

potrebno poravnati AFAIK 1/4 stroškov zdravljenja, na urgenci je en dan malo pod 5000


od kje ti to?

Mobidick ::

Račun za par dni v bolnici pri nas te zna kar pošteno (neprijetno) presenetit, če nimaš urejenega dopolnilnega zdr. zavarovanja. Mislim, da nima smisla šparat tistih 20,11€ mesečno.
The future is digital!

Zheegec ::

BlueFish - malo pod 5000€ seveda, 1/4 od tega je kar nekaj... Vem, ker je bil oče mesec pa pol na urgenci konec 2006. No, pa to je že preveč off-topic.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BigWhale ::

Nas sistem ni tako blazno dober, kot tudi ameriski sistem ni tako blazno zanic.

Ce bi se pri nas lahko odlocil koliko bos namenil zdravstvenemu zavarovanju, ce sploh kaj, bi bilo vec takih filmskih primerov, ko ljudje kao umirajo pred urgencami, ker nimajo zavarovanja... Taki primeri so v filmih.

Pri nas pa ljudje umirajo zato ker pridejo brez napotnice na urgenco. Clovek se vprasa kaj je huje, da nic ne placas in umres ali pa, da celo zivljenje placujes in potem umres, ker je nekdo v sprejemni ambulanti tecen.

TESKAn ::

Bedno je, ker res ne moreš rečt, kaj je boljše - obvezno zavarovanje je zame sranje, ker še takrat, ko bi rabil kaj, grem samoplačniško, da ne čakam 10 mescev, da si pa sam rihtaš zavarovanje, je pa po eni strani tudi sranje, ker boš dobil par deset tisoč debilov, ki bodo ekstra denar dali za cigarete in pijačo, ko bodo pa rabili operacijo in ne bo zavarovanja, bo pa država kriva in jih bomo videli pri dnevniku, ko bodo jamrali, da kam smo pa prišli.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

mchaber ::

Zakaj se ne splača živeti v Celju?
1. Ker te lahko policaji ustrelijo med svojo privatno zabavo.
2. Če te tak strel slučajno zadane, ti v bolnici ne bodo pomagal, če nimaš napotnice.
.

JurijTurnsek ::

tale dokumentarec je pa kul tako kot oni prej že če je vsaj 25% tega res... korupcija do amena...

ZDA se bo kmalu pogreznila vase, komaj čakam :P
http://www.slatnaskejta.com

neres ::

Pri nas pa ljudje umirajo zato ker pridejo brez napotnice na urgenco.

Jaz sem zadnjič prišel z zlomljeno roko na urgenco. Brez napotnice in brez zdravstvene. Vzeli so me brez problema in plačal nisem nič. (Klinični, LJ)

BigWhale ::

Jaz sem pa otroka pripeljal z 39.8 vrocine na urgenco in so mi rekli, da ura se ni osem in da je zdravstveni dom se vedno odprt in naj grem tja.

Po vztrajanju, da naj me vzamejo so me vzeli. Neka specializantka je pregledala otroka, potem sem ji povedal, da se mu je ponovila skrlatinka, ker ima popolnoma enake lise po obrazu kot zadnjic. Potem sem ji povedal kateri antibiotik je dobil prejsnjic, mi je napisala recept za isti antibiotik. Recept je bil podpisan s strani nekega drugega zdravnika.

Po enem tednu se je izkazalo, da antibiotik ni prijel in je otrokova pediatrinja predpisala drug antibiotik in se sprasevala, zakaj niso ze takrat tako napisali.

Mnja.

Ni vse zlato kar se sveti ;)

Mercier ::

BigWhale, pred ~ 30 leti je mama prišla k zdravniku, v ambulanto sicer, s takšnim problemom. So ji grobo povedali, da je otrok že prebolel škrlatinko in lahko gre v vrtec. BTW, na stropu so skakale pink žabe, pa se ji ni niti zdelo, da bi preverila temperaturo, čeprav jo je mama prosila (in je tudi medicinska delavka). Mama pa da mora kar lepo v službo, ker takšne poznajo (čefurje, ki bi zabušavali). No, otrok je bil potem dolgo v bolnici, ima pa posledice še danes.

Danes se ti to ne more več zgodit.

poweroff ::

Pred nekaj leti se je zgodilo, da je en zdravnik napisal recept, kjer je pisalo "Kapljice za oči".

Problem je pa v tem, da obstaja 1000 kapljic za oči, odvisno tudi za kakšno obolezen gre.

Človek bi mislil, da se to ne more več zgoditi.

Pa je farmacevtka pred kakšnimi dvemi leti v lekarni dobila recept za dve zdravili, ki sta kontraindicirani. Če bi bolnik obe zdravili dobil in jih tudi zaužil, bi verjetno v nekaj minutah padel po tleh in umrl.

Seveda je bila napaka zdravnika, na srečo pa imamo pri nas farmacevte, ki so recepte dolžni pogledati in PREVERITI.

Ali pa primer star nekaj mesecev: pacient pride v lekarno in hoče kupiti aspirin (sicer v obliki s podaljšanim sproščanjem zaradi arteroskleroze). Ker ga je slučajno zmanjkalo je farmacevtka rekla naj pride naslednji dan. Pa človek pravi, da ne more, ker ima operacijo na glavi.

Farmacevtka ga vpraša ali ga niso v kliničnem centru nič opozorili, da en teden prej ne sme jemati aspirina, saj bo sicer izkrvavel, pa pravi da ne.

Kliče klinični center, kjer se zalnejo izmotavati, da bo pacient verjetno kakšen dan ali dva pred operacijo itak ležal v bolnici.

Če tipu slučajno ne bi zmanjkalo aspirina in ga ne bi šel kupit - in če bi ga v lekarni slučajno imeli - bi na operaciji gladko izkrvavel. Razlog? Jebiga, zaplet pri operaciji...

Ja, človek si ne bi mislil, kaj?
sudo poweroff

KandazaR ::

Pred operacijo te vprašajo če si v zadnjem mesecu vzel kak aspirin. Moja babica jih je jemala in je bila zaradi tega preložena operacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

poweroff ::

V tem primeru so pač pozabili.
sudo poweroff

BigWhale ::

> Pa je farmacevtka pred kakšnimi dvemi leti v lekarni dobila recept za dve zdravili, ki
> sta kontraindicirani. Če bi bolnik obe zdravili dobil in jih tudi zaužil, bi verjetno v
> nekaj minutah padel po tleh in umrl.


Po mozganski operaciji je hci dobivala dva zdravila. Zdravilo ena, ki je bilo anti-epileptik in zdravilo dva, ki je bilo namenjenu lazjemu dihanju. Prvo je predpisal nevrokirurg, drugo pa nek drug zdravnik.

Ob pregledu pri nevrokirurgu je le-ta dejal: Aja? A zdravilo dve dobiva?! Ja, veste, ne vem, ce je to dobro, mi to zdravilo uporabljamo za vzpodbujanje epilepticnih napadov...

Jaz pa LOL. :)

perci ::

Zdravniki in sodniki so pri nas zaščiteni kot kočevski medvedi. Zato pa imamo tak kot mamo.

TESKAn ::

perci, problem je bolj to, da ko jim gre za nohte, stopijo skupaj. To, da so sposobni družno nastopit, ko gre za njihove pravice, to je glavni razlog, da se teško kaj spremeni.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BigWhale ::

Ce bi bili zasciteni tako kot medvedi, potem sploh ne bi bilo tezav z zdravniki! ;>

KandazaR ::

Problem je pomankanje zdravstvenih delavcev (še posebej zdravnikov). In če zdravnik kaj zaj... ga ne morejo kar odpusti ampak ga prestavijo na drugo delovno mesto. Drugače mi pa še vedno ni jasno zakaj ne povečajo vpisa na medicinske fakultete (lj 200, mb 80) ampak samo govorijo da je zdravnikov premalo.

jype ::

Misliš, da bi redni letni odstrel izboljšal situacijo? :)

jype ::

KandazaR> Drugače mi pa še vedno ni jasno zakaj ne povečajo vpisa na medicinske fakultete

Ker je treba, če hočeš biti dober zdravnik, praktično celo življenje posvetiti temu. Če hočeš biti slab zdravnik je pa po moje bolje, da sploh ne poskušaš.

Je že tako, da glede na to kako visoke plače imajo zdravniki pri nas, si tisti dobri zaslužijo še višje, pa delali bi tudi za nižje, tistim slabim pa spremembe itak niso v interesu, ker se imajo zdaj kar fino. Trg bi to uredil le na pol - slabi zdravniki lahko, tako kot psihiater dr. Rugelj, na primer, potem sprejmejo le primere, ki jih je trivialno uspešno zdraviti in tako ostanejo v poslu. Če hočeš kvalitetno zdravstvo, potrebuješ v vsakem primeru veliko denarja, da lahko plačuješ vrhunske strokovnjake, ki bodisi zdravijo, bodisi vršijo nadzor nad ponudniki.

hendriks ::

KandazaR> Drugače mi pa še vedno ni jasno zakaj ne povečajo vpisa na medicinske fakultete

Ker zdravniški lobi to ne dopušča. Če ne bi omejili vpisa, bi bila posledica več zdravnikov, s tem pa tudi večja konkurenca in posledično manjše plače.
Ščitijo sami sebe in to je velik problem.

5er--> ::

@KandazaR,hendriks:Kam bi pa dali študente? Že letos je bila guuužva na predavanjih, pa sta npr. za biofiziko predavala hkrati 2 prof. v veliki in srednji predavalnici.

hendriks ::

5ER>Kam bi pa dali študente? Že letos je bila guuužva na predavanjih, pa sta npr. za biofiziko predavala hkrati 2 prof. v veliki in srednji predavalnici.

Novo stavbo je dobila npr. Fakulteta za javno upravo cca 4 leta nazaj (ne me držat za besedo glede let), zakaj je ne bi še Medicinska fakulteta?
Kaj rabimo bolj: ziclederje ali dohtarje?

Sicer pa nevem kaj se dogaja s slovenskim zdravstvenim sistemom: Vzajemna ponuja neke vrste "zavarovanje krajših čakalnih vrst". Ima kdo s tem kakšne izkušnje?
Upam da ne bomo šli v smeri Ameriških korporacij....

Brane2 ::

Sem ravno vrgel uča na Sickota.

_Bistveno_ bolje od Fahrenheita 911 in Columbinea. Tip je genialec.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ejsi_Disi ::

Sicka si še nisem uspel pogledat. Vidam, da ga bo treba. Kaj Roger & Me od Moora si ni noben pogledal?
Rock n' roll ain't noise pollution!

KandazaR ::

Jaz sem si ga.

Icematxyz ::

In danes spet nekdo v kliničnem centru v čakalnici umre.

Razlog: saj bi tako ali tako umrl.

A da bi mu kaj olajšali in nebi rabil umreti v čakalnici to pa ne.

Takšno osebje bi jaz ne l dal na borzo ampak v zapor.

whatever ::

Največja fora je, da je postopek, ki naj bi bil v primeru Bojana Kajtne nepravilen in vodil do njegove smrti, ustaljen postopek na urgenci bolnišnice Celje in ne gre za nikakršno napako. Enostavno te, če si brez napotnice, napoti drugam (takorekoč/dejansko) že vratar...
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Icematxyz ::

Ja samo jaz govorim o novem primeru v ljubljanskem kliničnem centru.

Pa posebej sedaj ko je na udaru to pa bi lahko vsaj mal ose potrudli za svoj ugled banda.

kekz ::

Pa saj to v Celju ni nič novega.
Pred leti sem bral med pismi bralcev v Delu, ko se je nekdo pritoževal v Sežani. Šel je k svojemu zdravniku tik pred koncem delovnega časa, da ga v prsih boli itd. Zdravnik je rekel, da bi to predolgo trajalo in naj gre kar v dežurno (sam, peš!).
Dežurni je bil bolj pameten in ga je dal urgentno prepeljati v bolnico, kjer so ugotovili infarkt.
Na srečo je tip preživel.

Jaz sem pred tedni pripeljal hčerko k njeni zdravnici. Je privat s koncesijo. Delovni čas na vratih do 19h, prišla sva ob 17:50. Nikjer nikogar. Zato sem poklical po telefonu in nejevoljna sestra je potem prišla od nekod in me od daleč nahrulila, zakaj sitnarim po telefonu in da naj drugič raje pokličem kar policijo, da bo bolj zaleglo. Sicer pa, da sem itak prepozen, ker delajo samo do 18h (potem se pa še 1 uro sončijo - to je bil moj komentar).

Nekoč sem se po nesrečnem padcu in bolečinami v prsnem košu le nekako privlekel do dežurnega. Ta je na uč presodil, da mi nič ni, ker drugače menda ne bi uspel sam priti do tja. Ker sem protestiral, me je le dal na rentgen (to sem moral čakati potem sam v čakalnici na trdi leseni klopci (kot se je potem izkazalo ves polomljen) >3 ure, da so začeli delati), kjer so ugotovili zlom nekaj reber.

Res imamo super zdravstvo. ;((
Jaz bi tudi tako, če bi me kljub temu kdo plačeval :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

whatever ::

Pri tako velikem sistemu kot je zdravstvo se bojo napake neizogibno dogajale. Vseeno je precej tudi zelo sposobnih zdravnikov. Problem je, kjer je zanič organizacija, kjer so sistemske, proceduralne napake ki se dajo odstranit, kjer se proces sprejema pacientov že leta odvija na napačen način - kot da je to nekaj normalnega, da te odslovi že vratar ali medicinska sestra, pa nihče nič ne ukrene.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

poweroff ::

Novo stavbo je dobila npr. Fakulteta za javno upravo cca 4 leta nazaj (ne me držat za besedo glede let), zakaj je ne bi še Medicinska fakulteta?
Kaj rabimo bolj: ziclederje ali dohtarje?


Zakaj je fakulteta za upšravo dobila novo stavbo? Ker se je odstvo fakultete potrudilo in izpeljalo projekt gradnje nove fakultete.

Jaz bi se raje vprašal kaj počnejo medicinske fakultete - koliko so sploh aktivne pri lobiranju, pripravi načrtov, itd.

Samo iz neba pač nič ne bo padlo.
sudo poweroff

JurijTurnsek ::

zdaj pa še kak pozitiven primer:

pred enim mesecem je mati skoraj umirala doma zaradi nekih ginekoloških težav in je morala na neko manjšo operacijo v celje (okoli 50min vožnje)... pridema do bolnice (malo pred bolnico se nama še en kreten btw v rit zaleti a to zdaj ni važno) mati ugotovi, da je v gužvi doma pozabila napotnico (ura je bila okoli sedmih zvečer)... potem se je pa šla na ginekološki oddelek zmenit in je tisto noč tm prespala, dopoldan mela operacijo, napotnico pa smo lahko dali po posegu, torej naslednji dan...

ni vse tako črno.
http://www.slatnaskejta.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Otrok iz Mississippija spet pozitiven na HIV (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12534878 (5980) ||_^_||
»

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3816750 (14600) nekikr
»

Zdravstveni sistem v Sloveniji propada (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1068043 (6823) Meamoto

Več podobnih tem