» »

Softverski patenti?

Softverski patenti?

Slo-Tech - V sredo, 27. avgusta, bo pred stavbo evropskega parlamenta v Bruslju demonstracija proti predlagani direktivi o softverskih patentih, ki priznava status patenta tudi največjim neumnostim. Pozivajo tudi na nalinijsko demostracijo v obliki zamenjave osnovne strani vseh sodelujočih spletnih strani, s stranjo z razlago nevarnosti neomejenih patentnih možnosti.

Saj vem, da še nismo v EU, vendar nas bo ta zakon krepko prizadel. Ob toliko majhnih podjetjih v Sloveniji bo s patetnimi tožbami odstreljen in pohopsan vsakdo, ki bo ustvaril kaj vrednega ... Ob tem bi bilo zanimivo slišati tudi stališče našega ministrstva za informacijsko družbo, če tam sploh kdo spremlja to problematiko.

22 komentarjev

LoneWolf ::

> Ob toliko majhnih podjetjih v Sloveniji bo s patetnimi tožbami odstreljen in pohopsan vsakdo, ki bo ustvaril kaj vrednega ...

Glede na to, da je ze danes, tudi v Sloveniji, vsak, ki na podrocju public software-a ustvari kaj vrednega temeljito pokraden ze s strani svojih "uporabnikov", se mi zdijo skrbi glede telih patentov nekako odvec. Prej bi me zaskrbelo kdo bo se imel motiv ustvarjati kaj vrednega ob taksni ciljni publiki? Open-source scena? Nak, trenutno je ze polno zasedena z izpopolnjevanjem orodij za krajo software-a in ostalih stvaritev, pametne projekte prestejes na prste ene roke... Instituti, univerze? Ce za svoje vecletne raziskave ne dobijo niti patenta in pravic na svoje delo, why bother? Niso patenti tule problem.

pivmik ::

LoneWolf:
Ti sploh ne veš o čem se gre tukaj.
S petentom bi lahko patentiral npr. desni klik miške, vse aplikacije ki bi uporabljale funkcijo desnega klika miške(v BILOKATEREM prog jeziku z bilokakšno kodo) bi morale plačati licenco za uporabo patenta.

Je pa res da veliko opensource programov služi za nelegalno kopiranje druge programske opreme(eMule, DX++, BT...). Vseeno je pa dosti pametnih projektov, kar poglej na www.sf.net
LP, Gregor GRE^

Brane2 ::

LoneWolf:

Mislim, da tega ne mores enaciti. Tudi ne vem, o cem tocno govoris. Mas kako konkretno izkusnjo s tem (tako je zvenelo) ?

Patent infringement bi te lahko zlahka spravil v zapor, posredna skoda strank, "ki ti kradejo kodo" pa verjetno tezje...

Nekega lepega dne se ti prikazejo na vratih odvetniki kakega sw mogotca, ki ima odprto P.E. pri nas, ti vrocijo papirje in ti dajo rok 8 dni, da spakiras in gres ali pa se pripravis na sodni postopek, za katerega niti slucajno nimas $$$. :\

Nc ne recem za avtorke pravice ampak software patents are wrong

LoneWolf ::

Picnik, vem to, sprasujem se le zakaj bi se kdo sekiral glede patentov glede na vse, kar se ze danes dogaja s SW. Ce hocejo patentirat desni klik, naj ga. Uganes, kaj se bo zgodilo s patentom? Ukradli ga bojo. Se pojavlja vzorec?

Brane2 ::

Aja, kar se uporabe Open Sourceav nelegalne namene tice (s tem mislis verjetno P2P programje)- kaj s tem ?

Tud kriminalci uporabljajo strelno orozje, pa se nisem slisal, da bi kje kako tovrstno tovarno zaradi tega zaprli.
V tem primeru je vsej jasno da "guns don't kill eople, people do".

Tovrstne krsitve, ki so se pojavile so znak nenaravnosti zakonov o patentih in avtorkih pravicah ne pa slabosti OS softverja.

Folk je kopiral stvari ze desetletja, pa ni blo zdrahe s tem. Firme so pac vracunale izgubo v ceno izdelka. Ko pa so ljudje dobili mocnejse kladivo v roke, pa se content providerji ne morejo vec ustrezno branit. Spremenit morajo poslovni model ali potonit.

To nima nobene neposrredne povezave z P2P. Ok pac Kazaa ne bi bla niti priblizno toliko popularna. Pa kaj ? Njen avtor jo itak tala zastonj. Ce jo ne, potem to itak ni OS.

Brane2 ::

LoneWOlf:

Kako lahko ukrades patent ?

Poglej si raje malo, koliko stane posten postopek patentiranja in koliko stane sodni postopek okrog tega.

Ko bomo enkrat v EU, tudi ne bo sodisce v LJ pristojno za cisto vse in se bos mogoce moral branit kje drugje (ne vem, ugibam- kuglvinkl: help :8) )

kuglvinkl ::

Za pristojnost se uporablja mednarodno zasebno pravo. Ampak to ni najhujše "zlo". V tem postopku se tudi ugotovi, katero pravo se uporablja. Ali tvoje ali njegovo. Namreč, četudi bo postopek teklel pred sdiščem v RS, se lahko zgodi, da se bo uporabilo UK. pravo

Sicer pa, predloga ne poznam. Če bo sledil klasičnim patentom, potem ni strahu, da bi kdo patentiral dvoklik, ker ni več nov... Zgleda, da so dojeli, da jim avtorsko pravo ne nudi pametne zaščite.

Morda je pa to v redu. Lahko, da se entropija v sistemu poveča do te mere, da pade paradigma.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Morda še kratko pojasnilo.

Danes se šteje koda za avtorsko delo, ker je po obliki podobna knjigam oz. pisanju na sploh. Gre za dogovor, nič drugega.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::


?e bo sledil klasi?nim patentom, potem ni strahu, da bi kdo patentiral dvoklik, ker ni ve? nov... Zgleda, da so dojeli, da jim avtorsko pravo ne nudi pametne za??ite.


Saj v tem je catch. Kako ves, da dvoklik ni ze patentiran ?

slawc ::

LoneWolf: ce mislis ukrasti patent ga ukradi, vendar tvoj program nikoli ne bo prisel na trzisce. In ce je desni klik miske, ki odpre popup s katerim lahko izbiras paste, copy itd. patentiran (mogoce je res banalen primer ampak to se je ze zgodilo, primer desktop publishing programa) bo samo en tak primer programa (ker ponavadi patentirajo tisti ki hocejo prevladati na trgu) s to funkcijo (res je uporabna, mar ni? ali kdo rajsi po tipkovnici klika ali pa isce trapaste gumbe in menije). To je res trapasto.

Patentiraj idejo, da avtomobile poganja dusik... isti smorn.
LP, Slawc

kuglvinkl ::

Brane: ne moreš, ker ni nov (prosto dostopen javnosti ali prej prijavljen kjerkoli).
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

kuglvinkl:

Ampak eno minuto preden se je pojavila prva funkcija z dvoklikom na trgu, je bil se nov. Ce je torej proizvajalec zaprosil za patent, pa tega do sedaj ni obesal na veliki zvon in se pripravljal na megatozbo vseh po vrsti...

Se to me zanima. Denimo, da patent A, ki velja v USA pokriva neko lastnost, ki jo imajo moji programi:

- po vlozitvi patenta v USA, a pred zacetkom priznavanja mednarodnih patentov za software v SLO
-po uradni dodelitvi patenta, a pred zacetkom priznavanja mednarodnih patentov za software v SLO
-pred vlozitvijo patenta v USA

Ali sem v katerem od teh primerov krsil patentne pravice lastnika patenta, ce to patentirano lastnost uporabljam se naprej ?
Ali lahko lastnik patenta v USA pozneje dobi patent tudi za Slovenijo ?

kuglvinkl ::

Fuuu, škoda, da jutri ne pridem na pivo...

Čisto na hitro (jutr mam štalo na šihtu).

Za patentne registre velja IIRC načelo javnosti. Tvoj problem, če s tem nisi seznanjen.

Patent mora (med drugim) izpolnjevat pogoj novosti v svetovnem merilu.

Zdej, ker je vsega preveč, patentni urad (lahko, pri nepopolnem preizkusu) zaupa prijavitelju, da je izum nov (časovna in vsebinska komponenta).

Izum ni nov, če je kjerkoli dostopen javnosti ali je bila vložena prijava kjerkoli prej (tu so še finte s raznoraznimi prioritetami, sejemska, unijska, ...).

Glede krajevne veljavnosti. Pojavljajose določene unifikacije prava industrijske lastnine, v procesnem smislu - materialno smo že precej skupaj (predvsem TM), globalnega patenta zaenkrat še ni. Denimo, nihče ne bo patentiral izum za izdelavo smuči v Iraku. Bomo pa z vstopom v EU zelo povezani z US. Zaenkrat mora prijavitelj izuma iz US vložiti patento prijavo v EU. + spet kup konvencij, od katerih nas nekatere že zavezujejo.

Obstaja precej različnih vrst postopkov registracije (obrn miša, ziher ti piše paten pending) Tko, da enotnega odgovora ti ne morem dat. Namreč, glede na zapletenost ugotavljanja se mešajo (kombinirajo) prijave, preizkusi in podelitve z različnimi roki in posledicami.

Vedno ti pa ostane izpodbijanje patenta (denimo razlog novosti).
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Thx. Ja, seveda lahko prides na pir. :D NI glih usteklenicen, a je vsaj mrrrrzu !
Sem si naredu mini zalogo v delavnici, ker te dni ne hodim kaj dosti ven...

Rule : Nikoli ne odkloni pira pravniku, ne da bi prej prestudiral pravne posledice... :D:D

kuglvinkl ::

:8) Uf, brane, nisem glih tko mislil. :8)

Mislil sem na danes popoldne v Jaršah.

Sicer pa, ponudba sprejeta. :)
Your focus determines your reallity

Sergio ::

Saj veste ... Danes ... 20:00 ... Kratochwill, BTC? :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

pagat34 ::

brez panike. če microsoft krade patente in IP, ga tožijo, obsodijo, se pritoži, potem nekaj let nič, in na koncu plača nekaj sto mio $$$ odškodnine. ampak M$ ima morje $$$$ :\
_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

BigWhale ::

Amazon je patentiral one-click shopping, recimo. Ljudje lahko patentirajo kar se jim zljubi... Zal.

Vsi, ki pa pravite, da vam je vseeno, pa se mi zdi, da vam ni cisto jasno kaj pomeni to za razvoj software-a...

Brane2 ::

@Sergio: mam gužvo, čeprav temen pir tam je kar v redu. Če se narišem, pridem s kamero... >:D

Brane2 ::

@BigWhale:

I second that. Po moje bi bil ze cas, da folk, nagnjen FSFu začne knjižit patente nanje- pod določenimi pogoji seveda.

Povprečen softverski patent itak ni namenjen zaščiti patentirane stvari ampak napadu konkurence. Če ti nekdo začne mahat s svojim patentom, mu ti pomahaš s šopom svojih. Itak jih večina ne velja, a name of the game je kdo bo prej zbankrotiral na sodišču. Če si majhen je name of the game "finacial death as your destiny"... :\

chuck ::

Če si prav predstavljam, je zadeva takšna.
Ti napišeš eden program in če se je nekdo pred teboj spomnil nekaj zelo podobnega (dovolj samo del programa) in patentiral, si mu dolžan plačati.
Še huje če se ti nekaj spomniš in nekdo vidi tvojo idejo ter patentira.
Toliko o želji po napredku.

Kaj so podobno neumni zakoni tudi pri ostalih patentih?
Upam, da ne bo kdaj večje potrebe po odvetnikih kot računalničarjih v softverskih hišah:\

kopernik ::

Menda se v ZDA obetajo precejšnje spremembe na tem področju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Nokia poklanja patente

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
193801 (2951) christooss
»

Bill Gates o patentih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
506692 (5620) alum
»

Pravkar sem postal brezposeln

Oddelek: Problemi človeštva
272097 (1530) Brane2
»

Microsoft bi patentiral pozivnik

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
202659 (2659) MrStein
»

Pisanje na CD patentirano?

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
113494 (3494) CaqKa

Več podobnih tem