» »

Z mravljami nad kombinatoriko

Z mravljami nad kombinatoriko

Wired News - Biologija in računalništvo se vam morda zdita čuden par, a ravno ta izvirnost prinaša izjemne rezultate. Evolucijske algoritme že poznate, kaj pa algoritme, ki posnemajo obnašanje mravelj? Ta delovna bitja zmorejo premagovati velikanske ovire in so odlično organizirana, vse to brez centraliziranega vodstva! Med sabo komunicirajo s feromonskimi sledovi, ki jih puščajo za sabo, k danemu opravilu pristopajo, dokler ta ni rešen. Če to spremenimo v abstrakten sistem, dobimo množico preprostih agentov z 'skupno zavestjo', ali bolje rečeno enotnim zavedanjem problema. Vse ostalo so le posledice.

Več podjetji že uporablja postopke, osnovane na mravlji miselnosti za reševanje kombinatorijskih optimizacijskih problemov. Sekvenčno urejanje (favorizirana Hamiltonova pot po usmerjenem obteženem grafu) in usmerjanje vozil (ali paketkov informacij) skozi mrežo poti, tako da kar se da zvečamo pretok, so med najbolj hvaležnimi.

Še bolj zanimivo postane, ako stopimo še korak bliže živalskemu kraljestvu. Kaj bi se zgodilo, če bi vsakega agenta predstavljal majhen robot? Ste že zastrigli z ušesi? Bežite! Proti vam gomazi roj robotov! Roboti v njem ( S-boti) so karseda preprosti. Poleg krmilnega mehanizma ima vsak le še roko ali podoben uporaben 'izrastek'. Preprostost je zaželena iz dveh razlogov. Čim manjši so, tem večja je njih okretnost in uporabnost, saj se lahko zrinejo v ustrezno manjše špranje. Za premagovanje večjih ovir pa se sklopijo skupaj v toge ali delnogibljive eno-, dvo- ali trorazsežne strukture, tako majhnost nikoli ne deluje proti njim. Poleg tega so s tem cenejši. Predvidene uporabe (iskanje po ruševinah in drugih neprijaznih okoljih, izvidništvo za vojsko ...) so namreč precej smrtonosne za posameznega robotka, zato so izgube pričakovane, a podobno kot pri mravljah, se zaradi številčnosti roju le-te ne bodo poznale.

Znanstvenikom s tem idej ne zmanka. Zamislite si roj, ki bi se glede na trenuten (in dosedanji) potek dogajanja znal odločiti, ali se bolj splača popraviti pokvarjene robotke ali pa bo to vzelo preveč časa in bo nadaljeval delo v obstoječem stanju. Torej imamo majhne robote, ki bi lahko gradili drug drugega. Če lahko gradijo svoje sorodnike, lahko tudi kaj drugega, mar ne? Sedaj se oddričajte nekaj novic nižje. Nanotehnologija ...

3 komentarji

Marjan ::

Fancy, zdej se bodo pa počasi razvijali taki robotki proti utility fog, ki so pa RES hudi!

Na chatu pod Z&T smo se pogovarjali o njih že...

Thomas ::

Koliko so mravlje in njihovi algoritmi podobni algoritmom nevronov?

Koliko so to vse plati enega in istega kovanca? Z evolucijskimi algoritmi, nevronskimi mrežami vred -- in kar je še podobnega?

Odgovor je jasen - SO.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DixieFlatline ::

Noro ja, sem bral že o tem da nekaj podobnega že uporabljajo v Los Angelesu v prometu (Program ki krmili sistem semaforjev).:))
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Z&T povezave

Oddelek: Znanost in tehnologija
839920 (33627) snow
»

Samogradnja robotov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84109 (3621) Daliborg
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129235 (6978) OwcA
»

Pregledi lanskega leta I.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62478 (2478) Marjan

Več podobnih tem