»

Sistem 1024 robotov s kolektivno inteligenco

Mravlje tvorijo mostove, da prečkajo ovire.

Harvard - Na Harvardu so razvili 1024 primitivnih robotov, ki lahko izpolnjujejo preproste ukaze in s tem izkazujejo stopnjo kolektivne inteligence. V predstavitvi za javnost so pokazali, kako se lahko robotki uredijo v obliko peterokrake zvezde ali črke K, za strokovno javnost pa je namenjen znanstveni članek. Poimenovali so jih kiloboti.

Kolektivna inteligenca
je izredno širok pojem, ki označuje inteligenco oziroma inteligentno ravnanje, ki se razvije iz dejanj skupine posameznikov. Ni nujno, da ti sodelujejo, saj je lahko kolektivna inteligenca tudi plod tekmovanja med posamezniki. Izkaže pa se, da je inteligenca skupine lahko bistveno višja od inteligence posameznih člankov ter da lahko tudi zgolj iz nabora zelo primitivnih ravnanj dobimo...

11 komentarjev

Pajki popravljajo vesoljska plovila

vir: NASA
engadget - NASA razvija osem-nogega pajku podobnega robota za delo v vesolju. Poleg poklona vsem ZF grozljivkam B-kategorije, ima oblika tudi kar nekaj dejanskih prednosti. Poleg velike stabilnosti in zmožnosti premagovanja ovir se lahko ob premišljenem razporejanju teže poja po površinah, ki bi jih sicer s svojimi 300 kilogrami poškodoval.

Moram priznati, da mi je že trenutni 1:4 prototip privabil nasmeh [navdušenja] na obraz.

21 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

Ko simček ob meni postane vohun

BBC - Ameriška vojska pripravlja novo simulacijo. Kar pospravite svoje igralne palice in ploščke, ta bo simulirala kar celo mati Zemljo. Kolosalni projekt bi jim naj omogočil boljšo pripravljenost in analizo potencialnih kriznih žarišč. Poudarek ne bo na bojevanju samem, teveč interakciji z domačini in soočanju s pestrim naborom terenov in podnebji. To zahteva tako natančen fizikalen model, kot tudi prava razmerja pokrajne, vse do te mere, da bo mogoče zvezno prepešačiti celo Ameriko, ako vam srce to poželi.

Zaenkrat je površje njihove Zemlje še pusto, zmodelirali so le del Kuvajta, na katerem preizkušajo različne rešitve, ki jih bodo potem uporabili povsod.

Zabava pa si niti slučajno ne konča pri pohajkovanju skozi tropski deževni gozd. Dodajmo še evolucijski algoritem. Kar naenkrat so le biti tisti, ki občutijo Verdun na svoji koži, vojaki iz mesa in krvi pa počakajo na optimalno taktiko, kot bi je ne dovršila niti Napoleon in Rommel skupaj.

Učili so nas, da je prihodnost...

23 komentarjev

Nanotehnologija in svetloba

The Register - Če se bo trend nekaj zadnjih dni nadaljeval, mogoče v bližnji prihodnosti ne boste obiskovali več Slo-techa, ampak Slo-nano-tech. Mogoče res prikazano malce karikirano, samo dejstvo, da postaja nanotehnologija čedalje pomembnejši del našega življenja, pa verjetno postaja več kot jasno.

Da je področje res "vroče", potrjuje tudi sledeča novica. Raziskovalci "mazurske skupine" na Harvardu so namreč izdelali nanovlakna, ki imajo v premeru manj kot znaša valovna dolžina svetlobe, ki jo prenašajo. Princin prenosa po teh, 50-nanometrskih vlaknih silicijevega dioksida je usmerjanje svetlobe po površini, zaradi upogljivosti in nespremenljivega premera pa je tudi izgub malo ali skoraj nič.

Praktična uporaba odkritja se bo pokazali v informacijski tehnologiji in biomedicinskih ter sorodnih vedah. Z zmanjševanjem velikosti senzorjev, ki se uporabljaji sedaj, se bo predvsem povečala komplianca pacientov, kar pomeni, da bo tehnologija olajšala muke široki populaciji.

Poleg tega je treba...

0 komentarjev

Z mravljami nad kombinatoriko

Wired News - Biologija in računalništvo se vam morda zdita čuden par, a ravno ta izvirnost prinaša izjemne rezultate. Evolucijske algoritme že poznate, kaj pa algoritme, ki posnemajo obnašanje mravelj? Ta delovna bitja zmorejo premagovati velikanske ovire in so odlično organizirana, vse to brez centraliziranega vodstva! Med sabo komunicirajo s feromonskimi sledovi, ki jih puščajo za sabo, k danemu opravilu pristopajo, dokler ta ni rešen. Če to spremenimo v abstrakten sistem, dobimo množico preprostih agentov z 'skupno zavestjo', ali bolje rečeno enotnim zavedanjem problema. Vse ostalo so le posledice.

Več podjetji že uporablja postopke, osnovane na mravlji miselnosti za reševanje kombinatorijskih optimizacijskih...

3 komentarji