» »

Vedno debelejši in neokretnejši linux?

1
2
3 4 5

minmax ::

jah, jaz se s člankom popolnoma strinjam, linux desktop je veliko preveč memorijsko in procesorsko požrešen

eden od razlogov je način linkanja na linuxu (zažente strace na programu, recimo da vidte kok neobstoječih datotek poskuša odpret).

drug, večji problem, je pa choice. choice pomeni pač tudi choice med osnovnimi knjižnjicami in vsak si izbere svojo, ... in vsaka knjižnice popapa malo morje programov... da ne govorimo še o gconfu, kdeinitu, kdeblahblahu, bonobotu, potem pa openoffice grafika, uno, pa gtk+ in qt, pa še gnome librarayi, pa recimo gtk--, pa mozillin set libraryev... na koncu je vse skupaj preprosto too much.

dokler ne bo konsolidacije tu, pač linux ne bo več low-footprint za desktop.

tha_man ::

> Presenetilo me je kako eniostavno je instalirati programe v Linuxu (imam Debiana). V konzoli napisem apt-get install ime_paketa in stvar je gotova.

LOL! V Windowsih pa samo dvakrat poklikaš ikono za setup in parkrat klikneš "next" oz. pritisneš enter. Povej kaj bi blo preprosteje za nekoga ki še nikoli ni inštaliral programa v nobenem od sistemov?


Mah linux je res postal glomazen, in to že kar nekaj časa nazaj, vmesnik deluje veliko bolj "leno" kot v windowsih, predvsem pa občasno zelo nepredvidljivo (recimo tista fora s premikanjem oken je zelo dober primer), kar je preprosto nedopustno. In stvari gredo že par let samo na slabše.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

ronaldo ::

sam mam celeron 400mhz (slab cpu) in 128mb rama. mam pa windows xp in odprtih naenkrat cez 20 programov. in dela vse super. niti enkrat se mi ni sesul sistem odkar mam winxp (to je ze leto pa pol.) probal sem na zacetku par linux distribucij, seveda so me vsi frendi prepicevali pojdi na linux pa take bale, da bo hitrejsi, pa to, ja seveda. sem si dal mandrake . delal je tak pocasi, ko sem odprl browser, (izkusnja slaba) probal sem se eno distribuciji ki je znana da dela hitro, tam pa niti ni delalo kot v winxp. seveda so to moje izkusnje. nikoli vec na linux. probal pa bom freebsd, ta sistem se mi pa dopade. dandanes vidim veliko ljudi (frendov) ki kar tako dajo linuxe. pa nimajo pojma kako in kaj, pa vprasam zakaj si si dal linuxe? pa recejo da nevejo looooooooooool. v winsih jim je vse delalo. tipi si dajo linuxe pa se sami nevedo zakaj. mislim, nesmiselno res. 8-O

(to so moje izkusnje, tak da me ne bi kdo napadel) 8-)

moj_nick ::

tha_man, pa ti veš, da ti ukaz apt-get install ime_programa sam downloada program s slovenskega debian mirrorja (odpade iskanje po netu za programom) in ga brez vprašanja inštalira ter doda v meni?


Še enkrat premisli o trditvi, da je Win način lažji za nekoga, ki je brez izkušenj pri obeh.
110111001001010001010000

gazda ::

moj_nick: in ce ne ves ime programa, ki ga hoces naredis kaj? gres na googla in pol ure isces ker program ti sploh isces, ker mors najdt glih taprav program pac za tvojo distribucijo linuxa. Za winse pomojem vseeno hitrej najdes stvari (kot n00b) in instaliras.

moj_nick ::

Obvezno branje!

Sicer pa lahko uporabiš tudi search. Npr. apt-cache search web browser in ti jih naštanca.
110111001001010001010000

minmax ::

gazda: pri apt-getu ti ni treba skrbet ali je program za tvojo distribucijo (ker je debian itak distribucija z največ paketi - čez 10000), in ni treba skrbet za nobene dependencye in ni treba v bistvu za popolnoma nič skrbet...

je pa res kar opažaš, da mora uporabnik vedeti ime programa oziroma paketa, to je včasih easy, včasih malce manj. v načelu pa je tako, da moraš pri windowsih itak enako vedeti tudi ime programa, ki ga hočeš, potem moraš ga pa še najti, downloadati, preveriti če manjkajo kake knjižnice/podporni programi (se dogaja...), in ga potem instalirat.

pri debianu je ta ta drugi del izpuščen... še vedno pa vztrajam, da linux rabi veliko več rama kot WinXP za udobno delo na desktopu (pri serverju logično veliko manj). tega zla se ne bo mogoče rešit preden se ne odstreli določenih knjižnic. izbira je dobra, samo ne za hitrost...

Kiri ::

uporabniki debiana si lahko namestijo synaptic v katerem lahko se lazje namescajo programe...in iscejo tudi po opisu, ne samo po imenu....

Microsoft ::

in ce ne ves ime programa, ki ga hoces naredis kaj?

Aha, ce mas Winse pa hocis met FTP, potem neves, da bi ti v pomoc lahka prsu IIS. Samo, ko si pa na Linux-u, ti je pa takoj jasno, da je to apache?!:\

Na sliki lahka lepo vidis, da ti ponud kratek opis programa.

Slika (ce bo server delal):



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

hruske ::

server ne dela, kako to?

NoUse4AName ::

JimiBtn: neumnost. Bos rekel, da vse kar potrebujes za winse dobis od windows instalacijskega CDja?
Kolicina programov ki jih nudi debianov apt-get, ali gentoojev portage je ogromna. Na strani od gentooja, lahko brskas po kategorijah programov ce isces nek tip programa in ne nekaj specificnega.
Glede instalacije programov sta debian in gentoo dalec pred konkurenco. Predvsem kaksnim suse, mandrake ali windows.

Highlag ::

Jaz bi se tudi strinjal člankom. Vse distribucije, ki sem jih preizkusil so bile v primerjavi z WXP manj odzivne. Glede na to, da nisem nevem kakšen ekspert ne za linux ne za okna , bi se vsekakor v tem trenutku težko odločil za linux.

Dobiš res cel kup programov, ponavadi še tako, da jih več opravlja eno in isto dejavnost. Inštalacija (naknadna) ali nadgradnja obstoječih programov zelo neprijazna neukemu uporabniku. Za nastavljanje določenih nastavitev pa človek rabi knjigo da se znajde. Žal.:\ Ker me tole okensko programje stane kar nekaj denarja.
Never trust a computer you can't throw out a window

kiklop ::

seveda pa pri vsem tem nesmemo pozabiti
da za windoze odstejemo okrog 40 jurckov
in za polovico tega denarja dobimo tisti potreben ram,
s katerim dosezemo gladkejse delovanje linux-a :D

NoUse4AName ::

kaj si pa poskusil? Med hitre distribucije spada gentoo, debian in slackware.

Vlady ::

Presenetilo me je kako eniostavno je instalirati programe v Linuxu (imam Debiana). V konzoli napisem apt-get install ime_paketa in stvar je gotova. Odinstalacija enako preprosta. Bi rad imel webserver? Ni problema - apt-get install apache, pocakaj par minut in to je to. Kaj pa Gimp? Pa openoffice?

Hja no.... enostavno inštalirati??? Nebi ravno tko reku. Men najbol odgovarja widows installer. Pa ni treba nobene konzole pa pisat cele vrstice... :\ Samo odklikaš in napišeš pot. Še to ponavadi kar z miško poklikaš in jo samo pokažeš. Bolj easy v winsih... linux se mi zdi zarad konzole nekak "uzad".
Drgač pa se mi zdi da linux ne žre tolko... jz sm pognal pingota 2.0 slovenskega na pentium 133MHz in 40MB RAM-a v grafičnem načinu pa sm normalno surfal po netu in pisal, pa je ostalo še 2MB RAM-a frej :)

JXS ::

NoUse4AName:
a mi lahko poveš razliko med portage in apt-get ki ju nudita gentoo in debian, ter med urpmi ki je v mandraku???

CCfly ::

Saj zato pa imaš Synaptic, Porthole, ...
Iz seznama programov samo izbereš željenega, vse ostalo je avtomatsko. Če mene vprašaš je dosti lažje kot 10 krat klikniti tipko Naprej.

tha_man ::

moj_nick, ni važno kaj vse apt-get zna. Hec je v tem, da je ukazna vrstica popolnoma neprimerna za newbije, razen če jim nekdo po telefonu točno narekuje kaj je treba napisat. Pa še to je v linuxu lahko velik problem, ker ločuje velike in male črke v imenih datotek (mislm, how stupid is that?). Pomoč v linuxu je pa tako zakomplicirana da še jaz komaj kaj najdem v njej, pa sem daleč od newbieja.

Linux gre po mojem v napačno smer. Namesto da bi postajal enostavnejši za uporabo in gradil na reputaciji majhnega, hitrega in zanesljivega sistema, postaja vedno počasnješi, vedno manj zanesljiv (tu mislim na grafične vmesnike, ki se znajo sesuvat in sploh nagajat kot za stavo) in vedno bolj bloated. Res da *je* enostavnejši za uporabo kot 5 ali več let nazaj, ampak v tem času bi se dalo postoriti veliko veliko več.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Kiri ::

Vlady: ne ga srat poba. Od kdaj je lazje poiskat program na internetu ali na kaksnem CDju v sobi, dat not v CDrom ali potegnit z interneta, poiskat na disku in kliknit 5x Next, kot pa preprosto napisati apt-get install apache
apt-get ti SAM poisce program na internetu, SAM preveri kaj vse program potrebuje za delovanje in instalira se tiste programe in SAM instalira ....
mam za sabo dolgoletno uporabljanje windowsov (se iz casov 3.1)...in nekajletno uporabo linuxa....

CCfly ::

Linux je enostave, je kompleksen, je požrešen, ni požrešen, je bloated, ni bloated, ...
Imaš izbiro. Če si n00b je to izbira distribucije.

Bakunin ::

Namizje je pocasno in "bloated" je tudi zato, ker se prilagaja "newbiejem" ter "n00bs". :(

Ze zelis Linux optimizirati si pac naredis (prevedes) jedro (Linux) TOCNO za svojo strojno opremo. Windows te moznosti nima.
Na P3 800MHz traja prevajanje ~20 minut.

Uporabis kaksen manj pozresen "Window manager" (jaz osebno uporabljam IceWM).

Za svojo Nvidio/ATI si poberes gonilnike iz njihovih strani, ker jih zaradi licence ne morejo dodati k distribuciji.

Da o STABILNOSTI ne govorimo. Osebno imam raje "dzip" kot pa ferrarija.

Microsoft ::

NoUse4AName:
Bos rekel, da vse kar potrebujes za winse dobis od windows instalacijskega CDja?
Ne. Drgace pa so Norton, MS Office in ostali programi ponavadi na drugih CDjih... Ne smes pozabt; Windows in All-in-One.

Glede instalacije programov sta debian in gentoo dalec pred konkurenco.
Kak to mislis? Po enostavnosti instalacije, po opseznisti le teh, po cem drugem?

kiklop:
da za windoze odstejemo okrog 40 jurckov
To en drzi vedno. Nekateri lahko to dobijo preko MSDNAA, nekateri pa prodajajo PCje z ze instaliranim OSjem. Jst sem tako ob nakupu prenosnika dobil WinXP Home. ;)

Od kdaj je lazje poiskat program na internetu ali na kaksnem CDju v sobi, dat not v CDrom ali potegnit z interneta, poiskat na disku in kliknit 5x Next, kot pa preprosto napisati apt-get install apache
Ze od zmeraj je tako. Je pa ze lazje sledit enemu wizardu, ki ti zravn napise, kaj mors kliknat, da bos instaliru neko stvar in potem 5x kliknes Next, pa je postopek zakljucen, KOT da pises nek agp...
Mislim ej, kdo se bo pa spomnu tega ukaza? Tak nacin nalaganja iz leta 72' se men zdi skrajno neprimern za enga, ki mu hekanje po OSju ni primarni zivljenski cilj. Kaj pa tam edn, ko PC uporablja tolko, da ferndu posle mail, ve, kje napisat ta agp, kaka je sintaksa, ...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Kiri ::

To en drzi vedno. Nekateri lahko to dobijo preko MSDNAA, nekateri pa prodajajo PCje z ze instaliranim OSjem. Jst sem tako ob nakupu prenosnika dobil WinXP Home. ;)
sigurno nisi dobil....

hruske ::

ne, fantje, ni pomemben dzip in/ali ferrari, pomembna je hitrost s katero zvozis ovinek. torej odzivanje pri velikih obremenitvah. ko hoces pognat openoffice in film gledat zraven, obenem pa ljudje od tebe vlecejo najnovejsi slotech linux, to je pomembno. da zadeva dela gladko z vsem tem. ne pa da ko gres igrco laufat da ti pocepne, ker nekdo leecha slotech linux s tvojga ftp streznika.

keber ::

moj_nick: katera distribucija je tista, kjer ti ni treba prav nič vedeti o mountanju (tako kot ni treba v winsih?

Dejansko so (kar se navadnih uporabnikov tiče) v winsih stvari precej bolj pošlihtane na vseh nivojih (razen varnosti seveda ;(). Seveda so nekatere stvari tud v linuxu boljše, ampak ena od teh stvari gotovo ni: hitrost namreč. Ne mi bluzit o brzini linuxa, ker je dejansko počasnejši od winXP (pa mam gigabajt rama). Odprite npr. pomoč in primerjajte. Odprite OOo ali OfficeXP in primerjajte - na moji stari kišti P200 64MB rama z win98 se WordXP zalaufa v 3-4 sekundah. Kdor ne verjame, lahko pride pogledat. Za tako preprosto zadevo, kot je odprtje ene strani dokumenta, se mi zdi nenormalno čakat do pol minute (ali celo več) pri teh danes zelo hitrih računalnikih. Odprite kwrite ali notepad, pa primerjajte.

Zdej mi lahko govorite, da je iceWM hitrejši, samo funkcionalno ni niti prbližno primerljiv s KDE-jem ali GNOME-om, ki sta edina kolikortoliko primerljiva s XP-ji. Funkcionalnost npr. KDE3.2 je trenutno v povprečju na ravni win98 ali manj. Ko bo enkrat prilezla do XP-jev, bodo longhorni že odskakljali nekaj stopenj više (ne mislim tukaj z vrtečimi okni in nevemkajše). Tu mislim na: copy-paste med različnimi programi je praktično neuporaben (če sploh dela), mountanje naprav (že omenil), inštalacija programov (so že drugi omenili), drag'n'drop je tud skoraj neuporaben, nezmožnost preprostih upgradeov (skoraj vedno je treba kaj rekompajlat in se ukvarjat z odvisnostmi - Gentoo ima sicer dobro rešeno, samo ni za navadnega uporabnika plus tega rabiš širokopasovno povezavo, ki pa jo ima bolj malo ljudi). Raznoraznih hroščev v KDE ali GNOME pa raje ne omenjam (no, saj so tudi v winsih, nekateri še podebej iritirajoči, samo se mi zdi, da jih je vidno manj)

In še in še. Precej bi že koristilo, če bi distribucije izhajale na kakem CD-ju manj. Povprečni uporabnik ne rabi 10 vrst urejevalnikov besedila, 15 predvajalnikov MP3-jev, od katerih normalno dela eden ali dva, ne rabi apacheja in 20 FTP-odjemalcev ter šestnajst tisoč podpornih programov in knjižnic samo zato, da bi mogoče moral v prihodnosti inštalirat kak mali uporaben programček. Ne vem no, zagreti linuxaši samo pljuvajo po M$-ju, namesto da bi dejansko pogledali, kaj nudi konkurenca.

Microsoft ::

Kiri:
sigurno nisi dobil....
Kaj si tu hotel povedati? Drgace pa sem PC kupil pri Anni.si.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Kiri ::

da dobil sigurno nisi...ampak si placal za to.

pa tistemu ki je prej komentiral copy/paste v KDEju.....oznacis tekst s kurzorjem od miske....in tam kamor hoces prilepit kliknes s srednjim gumbom (obicajno na kolescek)...in voila...dela. brez ctrl+c in ctrl+v komplikacij... edino ce se bo zdej kaksen talent spet najdu pa trdil da je lazje tisto :D :D

CCfly ::

Zdej mi lahko govorite, da je iceWM hitrejši, samo funkcionalno ni niti prbližno primerljiv s KDE-jem ali GNOME-om, ki sta edina kolikortoliko primerljiva s XP-ji. Funkcionalnost npr. KDE3.2 je trenutno v povprečju na ravni win98 ali manj.

KDE in GNOME sta bogatejši okolji od Oken, pa ne po vizualnih učinkih. Če imata nekaj nezglajenih robov, pa so Okna glede na uporabniški vmesnik totalna polomija. GNOME se na žalost slabša, ampak KDE je spoliran.

Aja nekdo se je pritoževal na mountanjem. A to da je na namizju ikona od naprave, ki se mounta ko klikneš nanjo ni dovolj enostavno ? Ko vstaviš CD v enoto se ti na namizju pojavi ikona z imenom CD-ja. Je to je tudi pretežko za vas ? Intelektualno prehuda metafora ?

hruske ::

keber, pa saj izhajajo distribucije tud na enem samem cdju, npr. slo-tech linux.

namestitev je dokaj lahka, zaenkrat še precej buggy ampak se izboljšuje.

Tarzan ::

linux se mi zdi zarad konzole nekak "uzad".

Se je tudi meni zdel, ampak samo prvih nekaj dni. Potem se nekako navadiš in tudi kakšno stvar, do katere se bi lahko priklikal narediš raje iz konzole.

Hitrost? Uporabljam Gentoo in je res, da ko se mi v ozadju kompajla OpenOffice sistem tako šteka da ni za nikamor. Mogoče bi pomagalo 6GB RAMa ali RAID 10 ampak, takrat ko se zadaj ne dogaja nič takega je sistem popolnoma lepo odziven. S pomnilnikom KDE ne dela prav nič skopušno, tako da odzivnost po nekaj dneh res upade, ampak zadevo reši če se ponovno prijaviš v KDE, da se sprosti pomnilnik. Se strinjam, nekatere standarde bi bilo potrebno uvesti in to se tudi dogaja, ne pozabite na zvok v linuxu.
FireFox se mi v Linuxu naloži takoj, v nasprotju z Windows XP, ki potrebujejo tudi več kot 3 sekunde >:D (časi so majhni, ampak ko se ti mudi se ti mudi).
Open Office se zažene presenetljivo hitro, razen v primeru, da ni prostega pomnilnika, takrat lahko traja kar precej, da se ti odpre željeni dokument.

Video? S tem imam precej problemov, ker roko na srce, mplayer ne nudi toliko, kot nekateri izdelki iz okolja Windows.

Kot da nebi bilo tukaj nikogar, ki vsake 3 mesece reinštalira Windowse, ker postanejo neodzivni. Dejstvo je, da Windowsi ob stalnem smetenju z najrazličnejšimi programi postane tako svinjsko neodziven, da ga več ni mogoče uporabljati. Reinštaliranje Windowsov so precej bolj pogosti od ponovnega nameščanja Linux sistemov.

Lahko noč

hruske ::

mnja, zvok...

men debiančič postane nekolikanj počasen pri intenzivnih operacijah z diskom.

CaqKa ::

kiri copy/paste je zanič na linuxu zaradi tega, ker imaš tele gtk pa oni neki qt.. pa verjetno še kaj... ki pa med sabo niso kompatibilni..
v winsih je copy paste popolnoma kompatibiln.. še v ukazno vrstico lahko pejstaš ali pa vun skopiraš in daš v grafično .. brez problema...

Brane2 ::


Hitrost? Uporabljam Gentoo in je res, da ko se mi v ozadju kompajla OpenOffice sistem tako šteka da ni za nikamor. Mogoče bi pomagalo 6GB RAMa ali RAID 10 ampak, takrat ko se zadaj ne dogaja nič takega je sistem popolnoma lepo odziven.


Mislim, da Portageu lahkko nastaviš "niceness level" torej prioriteto. Malo mu zmanjšaj prioriteto pa bo padel bolj v background in ti ostale stvari med delom Portagea ne bodo štekale.

linuxdady ::

Sem verjetno najbolj outsiderski uporabnik računalnika na tem forumu. Star sem preko 50 let in nimam nikakršne tehnične, če manj pa računalniške izobrazbe. Leta sem uporabljal Windows (3.1, 98, Me, XP). Če sem hotel računalnik uporabljati, sem se moral naučiti nameščati programe, posodabljati sistem, najti ustrezno zaščito pred virusi, vdori, nadležnimi pop-upi, addwarom, dialerji, menjalci domače strani in kar je še podobnih dobrin, ki so z mojega stališča sestavni del Windowsov. Poleg tega sem ob vsakokratni menjavi sistema moral na lov za gonilniki za strojno opremo. Po namestitvi samih windowdsov sem se moral ozreti še za uporabnimi programi in jih naloviti na kup ter jih namestiti. Zelo sem bil vesel, ko sem kupil protivirusni program in program za snemanje zgoščenk, na kar se je izkazalo, da "tega programa ne morete uporabljati obenem s protivirusnim programom, ki je nameščen na vašem sistemu". Vsega tega sem bil do grla sit in pričel sem se zanimati, ali je v tem delu vesolja še kaj razen windowsov. Našel sem prve informacije o linuxu. To je bilo pred letom in pol.
Danes uporabljam Mandrake linux 10.0. Vse, kar potrebujem, razen slovenske verzije Openoffice, se namesti že med nameščanjem sistema. Morda se nekateri programi zaganjajo malo počasneje (kar mi ne bi moglo biti bolj vseeno, kot mi je), delujejo pa zagotovo nič počasneje. Skratka, odkar sem se naučil uporabljati Linux, računalnik služi meni. Prej je bilo pa največkrat obratno.

Brane2 ::

Caqka:


kiri copy/paste je zanič na linuxu zaradi tega, ker imaš tele gtk pa oni neki qt.. pa verjetno še kaj... ki pa med sabo niso kompatibilni..
v winsih je copy paste popolnoma kompatibiln.. še v ukazno vrstico lahko pejstaš ali pa vun skopiraš in daš v grafično .. brez problema...


Kot vem, po novem copy/paste kar nekako dela tudi med novimi Gnome/KDE aplikacijami, prenos v ukazno vrstico pa že davno ni noben problem na Linuxu.

V KDEju imaš sploh imeniten gadget za clipboard, ki si zapomni zadnjih N (nastavljivo) število vsebin, zna pa še marsikaj.

Moram nekaj takega najt še za gtk okolje...

NoUse4AName ::

Hitrost? Uporabljam Gentoo in je res, da ko se mi v ozadju kompajla OpenOffice sistem tako šteka da ni za nikamor.

Ja potem imas ti nekaj cudno narejeno. Meni sistem dela cisto lepo tudi ce zraven prevajam nekaj. Res da ne morem igrat igre. Ampak vse ostalo lahko delam brez kaksnega vidnega stekanja (res je da se programi pocasneje odpirajo).
a mi lahko poveš razliko med portage in apt-get ki ju nudita gentoo in debian, ter med urpmi ki je v mandraku???

Po resnici povedano nisem debianovega apt-geta nikoli uporabljal. Je pa namen obeh programov instalacija programov. Ki je lahko ce gres vse rocno delat precej zapletena. Ker na linuxu je vsak program odvisen od enega drugega. Samo napises apt-get, ali emerge in ime programa pa ti downloada program in vse odvisnosti katere potrebuje.
Razlika je, da je apt-get naravnan bolj za ze prevedene programe, med tem ko portage raje programe downloada in prevede na tvojem racunalniku (kar lahko traja nekaj ur). Ampak lahko brez problema portage-u reces da kr downloada preveden program in ga instalira. Portage je baje boljsi.
Hja no.... enostavno inštalirati??? Nebi ravno tko reku. Men najbol odgovarja widows installer. Pa ni treba nobene konzole pa pisat cele vrstice... Samo odklikaš in napišeš pot. Še to ponavadi kar z miško poklikaš in jo samo pokažeš. Bolj easy v winsih... linux se mi zdi zarad konzole nekak "uzad"

Ce se bojis konzole je tvoj problem. Vecini ljudem, tudi ce so noobi jim to ni poseben problem. Samo pokazat jim mores. V winsih mores zadevo downloadat, it do tiste lokacije in klikat skozi instalacijo. V debian/gentoo samo napises emerge (ali apt-get) ime-programa. Kaj je tezje?
To da za noobe konzola ni primerna ni cisto pravilna trditev. Res je da bomo samo navdusenci hodili skozi dokumentacijo, da vidimo kako se kaj naredi. Ampak ce noobu pokazes en ukaz v konzoli pomojem ne bo umrl od napora. Pred casom sem celo videl raziskavo glede tega. In navadnim uporabnikom sploh ni bilo tesko uporabljat konzolo, ce so imeli koga da jim je pokazal osnove.
JimiBtn: preberi si linuxdady-ev post. Ce si tako zaprt za nekaj novega, zakaj sploh tecnaris tukaj v teh komentarjih? Ce bi jaz bil navaden uporabnik bi vzel tvoje poste za zalitev moje inteligence.

jype ::

Mislim taka debata pa cloveka resno pogreje.

KDE 3.2 je na nivoju windows 98? Potem grejo XP ziher navzdol, ker je KDE trenutno dalec najmocnejsi desktop na svetu. Najbrz ni primeren za newbies (ne vem, ker nisem newbie) ampak ko se ga naucis uporabljat pac z njim lahko pocnes reci, ki bi jih od graficne lupine pricakoval. Ja, treba je veliko tipkat in ce to pomeni da ni za newbies, potem ni.

Jaz sem se odlocil za Qt in mi na 400MHz celeronu s 128M rama kde 3.2 odlicno deluje. Windows XP tam sploh ne delajo, 98 so pa hitri in se zato tudi hitro vsujejo.

Pa o "driverjih": tezit pejte proizvajalcem hardvera, naj dajo ven specifikacije. Ce nocejo, boste pac VI morali placat za licenco za Windows.

Nihce nikogar ne sili uporabljat cesarkoli. Ce se vam zdi Linux slab in pocasen, placajte in uporabljajte Windows. Ampak potem pac ne jamrajte ko se vam vsi smejijo ker ne morte predvajat vseh kodekov ker nimate mplayer, pa ker ne morte omejevat kateregakoli p2p prometa na 20kb/s po vasem ADSLju, ali pa ker mate ves cas probleme z antivirusi, virusi, trojanci in luknjami v IE, Outlooku in vse ostalo kar je se grozno narobe z Windows.

Jux ::


KDE in GNOME sta bogatejši okolji od Oken, pa ne po vizualnih učinkih. Če imata nekaj nezglajenih robov, pa so Okna glede na uporabniški vmesnik totalna polomija. GNOME se na žalost slabša, ampak KDE je spoliran.


KDE spoliran? Ja, če si Jaka Racman ali pa kakšen drug podoben lik iz risank. GNOME je približno za 200% bolj profesionalen. In oba še vedno nista na nivoju winXp ali macOs
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

dizel ::

Edino kar bi jst rad reku je to, da nekateri govorite da naj se mi Linux uporabniki probamo spustit na nivo nOOba, ki bi rad uporabljal Linux in naj dojamemo da je za njih konzola, apt-get in podobne Linuxove zadeve pretezke in kolk je v Winsih instalacija lazja. Ni res!!! Tud vi se probite spustit na nivo splosnega racunalniskega nOOba, ki uporablja Winse. Za njega je instalacija programa v Winsih tezka. Zakaj? Nekdo je reku dvakrat kliknes na exe fajl in je narejeno. Ni res! Kje bos pa exe fajl dobil. Ti Win nOObi preprosto NE ZNAJO tega najdt, jst mam na dan 10 klicev "pacientov", ki sprasujejo jst bi pa Total Commander mel, jst bi pa neki za rippanje CDjev mel, jst pa rabm antivirusni program. Preprosto ne znajo po netu pobrskat, al pa ce smo cist odkriti, nimajo na CDju s crackom zraven 1000 programov. Naj se javi en heroj, ki ma Norton Antivirus in je placala zanj. Tuki na slo-techu smo ze res vsi advanced uporabniki, al Winsev al Linuxa, na tisto vecino, windows nOObe pa kar pozabljate.

Moj brat je cisti lolek kar se racunalnistva tice, instaliral se mu Debiana in si vzel pol ure cajta da mu razlozim, po dveh dneh je prisel in rekel, jst bom samo se Linux uporabljal. Prou debelo sem pogledal po enem tednu kako fajn si je vse upedenal in vse potrebne programe z apt-getom dol dobil, v zadnjih dveh mescih od kar to traja NITI ENKRAT me ni klical da ma kaksne probleme, niti ni omenil kaksne probleme in opazanja o pocasnosti. Ma pa Celeron 533, 256 MB Ram in Riva TNT1.

Se enkrat vam recem, za enga ki nima pojma, ki mu je samo absolutna nuja delat z racunalnikom, je VSE tezko, vsaka malenkost za matra, eno ikonco prestavis pa je ze ves panicen.

@the_man: v linuxu lahko velik problem, ker locuje velike in male crke v imenih datotek (mislm, how stupid is that?)

Jst tebe vprasam: How stupid are you??? Zakva bi ble pa velike in male crke isto, ce NISO ISTO. Zakva se pa ti na vseh dokumentih podpises ime in priimek z veliko zacetnico, ne bit tolk neumn, dej se raj z malo, je bolj simpl:D . Upam da si dojel poanto.:\
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

Jst ::

Sicer nisem bral komentarjev, tako da je lahko nekdo že omenil.

Imam Dell Latitude C800, v katerem je P3 1.1, 512 rama. Gor tečejo XPji za potrebe služenja kruha. Vsa programerska okolja delujejo zadovoljivo. Včerej sem si inštaliral še Suse 9.1. In kar je poanta je novice, se strinjam 100%. Doma na p4 teče Suse 9.0 zadovoljivo, odzivnost je zadovoljiva; v glavnem overall je OK. Primerjam z laptopom. KATASTROFA! XPji se nalagajo 1min, linux 3min. OpenOffice se v XPjih nalaga neprimerno hitreje kot v linuxu... hm...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

NoUse4AName ::

ja suse je ena najbolj pocasnih distribucij..

Matri[X] ::

Konzola je zakon in je v linuxu dosti boljsa kot v windowsih. Kaj mene moti pri desktop linuxu? Predvsem fonti, se posebno tisti v konzoli (xterm ali kaj podobnega). Res je, da jih lahko nastavis, samo ne morem dobiti tako lepih fontov kot so v XPjih (z vkljucenim cleartypom). Pocasna odzivnost? Tudi, samo je treba vedt, da je KDE vsaj 3x bolj funkcionalen kot XP GUI. Bom poskusil xfce in potem primerjal, ker se mi zdi, da se xfce po funkcionalnosti lahko primerja s XPji. Mountanje, instalacija programov (uporabljam debiana s apt-get) mi ni noben problem. Microsoftove operacijske sisteme uporabljam ze od casov Dosa, win 3.1 ter do XPjev. Do win2k, so se win9x sesuval, driverji niso nikol delal kot je treba, skratka, vse je blo narobe. S win2k, so prisle nove zahteve po ramu. Win2k so na 64MB rama tako delal kot Win98 na 32MB. Porazno. Linux bolj aktivno uporabljam zadnje 2 leti, kot desktop slabe pol leta. Hitrost? Kot web streznik z dinamicno vsebino (php+mysql) mi linux deluje 2x hitrejse kot win2k3 advanced server na istem racunalniku.

Trenutno je zame edina prednost, ki jo windowsi imajo pred linuxom ta, da imajo NTFS (permissionsi tukaj rulajo, se posebno se imas racunalnik v "domeni") ter podpora za active directory ze v samem startu (v linuxu se je treba, odvisno od distribucije, malo matrat).

V linuxu mi je tudi vsec, ker lahko kompilam vsak program, ki ga uporabljam in mu s tem izboljsam hitrost.

Jaz ne razumem, kako lahko nekateri power userji sploh zdrzijo na windowsih, ki ti ubistvu onemogocajo udobnejse resevanje problemov, ko pride do njih (izjema so Active Directory Admini).

MrStein ::

CaqKa : "v winsih je copy paste popolnoma kompatibiln.. še v ukazno vrstico lahko pejstaš ali pa vun skopiraš in daš v grafično .. brez problema..."

To dela na vseh unixih, že 20 let. Dajte no, dejstev proti linux je dovolj, ni si jih treba zmišljevat.

hruske ::

mislm tale s copy pastom je hecna, ja. al pa una s porabo rama...

ne recem ce bi kdo reku, da je problem ko ne more spilat dveh audio streamov hkrat, al pa ce je problem flash namestit v npr. firefoxa, al pa pr mplayerju zoom nastavit, da ti cez cel zaslon kaze sliko, al pa recimo 3d pospesevanje usposobit, se posebej na ati grafični, al pa morda popravt kako sesuvanje kdeja, ko npr nisi ti lastnik svojega home direktorija al pa mogoce kako za vraga nastavt, da ti firefox odpre thunderbirda in ne kmail...

in pol se spomnejo copy paste. :P

Tarzan ::

Hitrost? Uporabljam Gentoo in je res, da ko se mi v ozadju kompajla OpenOffice sistem tako šteka da ni za nikamor.


Ja potem imas ti nekaj cudno narejeno. Meni sistem dela cisto lepo tudi ce zraven prevajam nekaj. Res da ne morem igrat igre. Ampak vse ostalo lahko delam brez kaksnega vidnega stekanja (res je da se programi pocasneje odpirajo).


Ne vem, koliko RAMA imaš, oziroma kako hiter disk. Meni pri samem kompajlanju ne šteka nič, razen takrat, ko je disk 100% uporabljen, in ker je OO izredno velik zalogaj je tega štekanja kar precej. Pri manjših programih se pa res sploh ne opazi da kaj v ozadju dela, samo trdi disk upočasnjuje cel sistem, verjetno zato, ker uporablja swap, drmlja po disku ko kompajla, zraven pa še kaki trije programi tudi dostopajo do podatkov, tako da morajo glave preskakovati z enega konca na drugega in nazaj... Verjetno si bom umislil dodaten disk, na katerem bom imel swap particijo in particijo za shranjevanje podatkov, sistem in swap je dobro, da sta na ločenih diskih, vsaj tako se mi zdi ;). Lahko pa da bom raje poskusil RAID:D .

matjazgu ::

Glavni razlog za počasnost linux-a napram winXP-jem, je predvsem v arhitekturni zasnovi obeh. Mislim, da Linus skrbi za optimizacijo kernela dovolj dobro, tako da se poleg problemov z driverji nimamo kaj pritoževati. Glavni problem so X-Windowsi. V WindowsXP so grafični gradniki del kernel space-a, pod linuxom pa X tečejo v user spacu. Poleg tega je glavni bottleneck v X-Protocolou. X-i so network transparent, tako da mora biti protokol za prenos med Xserverjem in Xclientom, kar pomeni dodatno zakasnitev pri prenosu podatkov. To se sicer da rešit z uporabo shared meomory-a, vendar marsikatera aplikacija tega ne uporablja, ali zelo slabo. KDE ima poleg tega še dodatne težave. Uporablja knjižnico Qt, ki je sicer zelo dobra, vendar ne preveč optimizirana, pa še veliko pomnilnika porabi. Ne vem kako je z novo verzijo Gcc- ja, vendar je imel C++ kompiler kakšno verzijo nazaj probleme z performansami pri run-time linkanju, kar se vidi pri počasnejšem zagonu aplikacij. Kakšno bi se dalo reči tudi o programerjih, ki niso vsi z desetletjem izkušenj ali nekateri delajo to le ljubiteljsko in nimajo tečnih šefov, ki bi jim težili za vsako neprevidnost pri razvoju. Vse skupaj prinese, da je sistem malce počasnejši, vendar če danes kupiš povprečen rač., tega pri normalnem delu skoraj nikoli ne opaziš.

keber ::

Pa friki, umirte se. Ste zelo očitno zabluzili. Jest nisem še enmu priporočal uporabo linuxa namesto XP-jev, ker ima linux še precej preveč rough edges. Saj jim samo povem nekaj prigod z disketo in cd-jem, je hitro konec razmišljanja o preselitvi sistema. Ne sanjat kaj drugega, očitno povprečnih uporabnikov ne poznate najbolje. Pejte malo po firmah, folk komaj zna odpret word pa kaj natipkat. A da se bodo zdaj pa s konzolo matral? :D Saj je vizualno KDE res boljši, ampak vsesplošno žal še daleč ne.

Aja, nisem kr en, ko bluzim o KDE. Sem eden od tistih, zaradi katerih je KDE na voljo tudi v slovenščini in ga kar se uporabniškega nivoja tiče poznam zelo dobro in bolje kota marsikateri tukaj, ki ga hvali nad vse XP-je.

(enmu glede mountanja: ko priklopim usb-ključ al pa svojga digitalca, ne vidm nobene nove ikone na namizju. Če je zate izi potem mountat iz konzole, samo izvoli. Samo pri tej tehniki bi lahko računalnik to znal narediti sam? Kaj ni namen USB-ja tudi, da takoj prikaže priklopljeno napravo pripravljeno za uporabo?)

Nox ::

Brane2:
GNOME Clipboard Manager applet 0.0.1

okoli tega kje je lažje instalirat nekaj:
jst bi imel lažje delo povedat nekomu en ukaz, kot je 'apt-get install [nekaj]' kot pa razlagat: odpri ie, vtipkaj www.google.com, vtipkaj ime programa, pober dol, poišč *.EXE datoteko(tle bi ble po moje že frustracije) itd. itd. upam da razumete poanto...

glede na to, da je treba nekaj pisat za instalacijo programov(sicer je nekdo že omenil tole in tudi jst sem že enkrat): obstaja 'GUI frontend' za apt-get in se imenuje synaptic -> http://www.nongnu.org/synaptic/action.h...
če ti ni všeč pisanje ti bo tole zagotovo: obljukaš katere programe rabiš(če je kaka odvisnost te o tem obveti še program) in daš samo še 'install'. konec zgodbe

tudi konzola ni korak nazaj(tud M$ ima namen nardit neko svojo..ti to kaj pove?), ker se z njo da postorit praktično vse in to še hitreje kot s klikancijo(je pa res da morš malo bolj natančno vedet kaj delaš), in tisto razlikovanje o malih in velikih črkah je pa tud malo v prazno rečeno(brez zamere prosm), sploh pa sej ti ni treba vedet datotek na pamet, sej imaš tabulator ki služi kot 'autocomplete'(to je bla rud ena od prvih opcij, ki sem jih šel v W2K/WXP spreminjat z pomočjo 'tweakUI' orodja).

sicer pa sam trenutno uporabljam skor povsod linux, čeprav se bom zdej vrnu zopet na windowse zaradi razvoja neki programov za w32 platformo in bom vrjetno namest fedore dal gor še gentoo za domačo uporabo(čeprav se mi niti fedora ne zdi slaba, pa jo vsi neki k***, je pač taka za marsikej sprobavat. in ravno tko je moja narava da rad sprobavam in razsuvam vse ;) )

da pa ne bi kdo mislu da sem neki contra windowsem, nikakor W2000 in XP se mi zdita super OS-a, sploh proti w98, sploh pa proti ME(ne vem kaj je mislu M$ s tem), veselim se tudi longhorna(XAML, .NET, avalon so glavni razlogi, kr MFC in W32API so mi(!) tko tko)...in dokler mi ne bo kak sistem zamoril z npr. izgubo pomembih podatkov in to ne po moji krivdi, bom pač uporabljaj oba....

je pa to seveda moje mnenje

ps. pa še nekaj: nekdo je imel nekaj omenit čez mplayer, da je slabši kot istonameski programi za w32 platformo...jst lahko samo to rečem da sem z njim zadovoljen več kot z vsemi takimi programi za w32 skupaj...
npr. en konkreten primer:
sem dobu en divx na 'pokvarjenem' cdju in mi ga ni ratalo skopirat na disk v celoti. kot prvič mi je 'mc'(midnight commander) ponudil opcijo 'keep file'(v explorerju je to nemogoče, ti pobriše tisto nepopolno če hočeš al pa ne) in kot drugič mi ga je mplayer odprl brez problema(samo preskakovat ni blo možno - *.avi imajo indekse na koncu in tistega dela ni blo dobit s cd-ja - ampak tud to se je dal rešit, si pač pognal mplayer z argumentom -idx in je bilo) z WMPjem ni blo šans, bi moral najprej snet dol avifix reindeksirat in šele potem bi blo nekaj....
toliko o 'all in one wonder'...

ps. pa ne vzet preveč resno ;)

CCfly ::

Za USB naprave priznam da so leni pri KDE-ju. Lahko sicer narediš povezavo do MO naprave, ampak to je bolj hack. Morali bi dodati USB mass storage device v naprave na namizju.

KDE spoliran? Ja, če si Jaka Racman ali pa kakšen drug podoben lik iz risank. GNOME je približno za 200% bolj profesionalen. In oba še vedno nista na nivoju winXp ali macOs

Mogoče ne na nivoju MacOS, na nivoju WinXP pa definitivno. Daj poglej si malo kako imajo urejen uporabniški vmesnik. Kdo tukaj najbolj zvesto sledi objektnemu pristopu ?

ghaefb ::

DEJSTVA:

Fedora Core 2 je bila izdana v letu 2004, windowsXP pa leta 2001!!!
V letu 2001 je bil najnovejši RedHatov linux 7.1, ta linux je v primerjavi z XPji precej hitrejši!

Zadnja windowsova izdaja windows2003, je bil izdana istega leta kot Fedora Core 1, ima 128MB rama kot minimum in 265MB kot priporočeno, kar je enako kot Fedora Core 1.

Stvara je taka: Najnovejše je najboljše, windowsXP je star. Najnovejše in najboljše potrebuje boljšo konfiguracijo!

Res je pa tudi da bi bilo potrebno delati malo več na hitrosti, optimizaciji kode programov, se strinjam. Pri GNOME so malo brcnili v temo z zadnji izdajo...
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dell mini Inspirion 910 RAM?

Oddelek: Pomoč in nasveti
362907 (2765) Seljak
»

Microsoft Office - kaj podobnega

Oddelek: Programska oprema
91427 (1328) CaqKa
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412842 (2061) hanibal
»

Dreamweaver - Validator in napake

Oddelek: Izdelava spletišč
8930 (820) macplus
»

PCLinuxOS 8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
412913 (2913) Matev

Več podobnih tem