» »

Vedno debelejši in neokretnejši linux?

1
...
3 4
5
»

Tero ::

Kiri. Jaz mam na mojem kompu RAID 0 IN ko sem se pozanimal o tem raidu da bi mi delal linux so vsi rekli da je to neki kvazi hardware raid in da je zanic (zanimivo da mi rezultati benchmark programih v winsih kazejo da je hitrost trdega diska veliko večja kot če se raid ne uporablja)
Pol imam ati grafično, sicer v mandrake mi jo je začuda uspelo zrihtat vendar le tako da sem nastavo da imam radeon 8500 (imam pa 9200)
Sploh pa mi ni ratalo nastavit frekvence osveževanja več kot 60 hz:\
Zvočna kartica je c-media in ima EAX in HRTF podproro.(veliko se rad špilam s tem) Sicer mi je v linux delovala ampak nikakor mi ni uspelo usposobit 5.1 prostorskega zvoka. (delala sta samo prednja zvočnika in še to je bil obupen zvok).

Jaz bom linux uporabljal takrat ko nebom rabil pazit na to ali moj hardware podpira al ne, ko sploh nebom rabo kompajlat in ko bojo na njem delovale igrce.

Nekateri pravite da je to krivda proizvajalcev strojne opreme da ne dajo driverjev za linux, jaz pravim da zaradi tega ne morem uporablat linux :(

Linux je supoer OS in ima zelo dobro politko "prodaje" in upam da bom lahko čimhitreje ga uporabljal za moj primarni OS.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

hruske ::

tero, tu je opis kako narest, da dela nforce v 5.1 z also-- kojkr sm se sam s tem ubadal, vem, da je za tvojo zvočno precej podobn.

Kiri ::

to ce je "hardverski" raid (wannabe) za nic, se ne pomeni da ne bi delal v linuxu.
dela softverski raid, pravi hardverski raid (oboje govorim iz prakse), z temi hardverskimi wannabe raidi se nisem imel opravka, ampak sem 100% da zadeva dela.
glede graficnih kartic in osvezevanja...prijatelju sem instaliral linux (slackware) na racunalnik. nastavil sem mu Xe in na koncu je ugotovil da je v windowsih z isto resolucijo lahko delal le na 85Hz v linuxu je pa delalo z vec.
glede zvocne ne vem. do ne davnega sem uporabljal se prvega livea ki ni imel se podpore za 5.1, pa tudi zvocnike mam 2.1, zdaj uporabljam zvocno na nforce2 plati z also, ampak se vedno stare zvocnike.

Igrice ze zdaj delajo na linuxu...marsicesa ti tudi vec ni treba kompajlat (apt-get), ceprav ne vem zakaj ne...edin razlog je ta, da je casovno potratno.

in za to da marsikater proizvajalec HWja ne naredi drajverjev za linux je tudi microsoft kriv, ker pritiska na proizvajalce.

zivljenje z linuxom je toliko lazje....in ne vem zakaj bi se mogu sam prilagajat racunalniku, ce se lahko racunalnik prilagodi meni! in z linuxom lahko to dosezem

hruske ::

brez zamere, ampak zvenis kot top shop :D

pac... srecko. si imel same dobre izkusnje.

Kiri ::

zakaj ze?

MrStein ::

Tero , če driver je, pol je , če ni , pa ni. Tak je. In to ni krivda/zasluga Microsofta/RedHata/SuSE-ja , ampak proizvajalca hardvera.
Tako recimo moja grafična v linux dela, v Windows pa bol tak. En driver sicer je, samo predpotopen. Direct3D slika je čist polna napak in šumov, sploh ni mogoče prepoznati kaj bi naj bilo gor. ( OpenGL pa dela skor brez napaka, se vidi kateri API je kul in kateri sux ;) )

Pa zvočna sploh nima driverja (spet za Windows). Če pa ga najdeš na nekje bogu za hrbtom, pa delata samo dva kanala, v linuxu vsi štirje.

Nekdo je rekel, da ne ve, če sta nVidia in Creative objavila specifikacije svojih čipov. Jaz pa vem, da niso. Torej če ni driverjev za njih ali pa so slabi , je to krivda nVidie in Creativa, ne pa sosedovega Lojza ali kogarkoli drugega. ( za nVidia čipe sem 100% da niso dokumentirani, za Creative pa ne vem točno... )

Vlady ::

Exotičen hardware mislim predvsem tak, ki zmore nekaj več kot tisti ki ga večinoma kupuje. Torej Audigy platinum je exotičen, ker večina folka kupuje Live ali player verzijo Sound blasterja.
Nvidia ima na svoji strani kvazi driverje za lniux, oz. ena navodila, ki ni so točna. DElal sem po njih 3x in nikoli mi ni uspelo več kot sesut x-strežnik. Žali bog, FX kartica 3D pospeševanja v linux-u pri meni nima... Niti recimo quake 3 ne morem sprobat u linux-u kak laufa...:\
Za Creative pa vem, da so dajal neki ven oz. je tista alsa nekakšen "nadomestek". V RedHat 10 al 9 (ne vem točno) je zvok že takoj na začetku delal po inštalaciji in nisi rabu kompajlat nč... samo ni delal ne Audigy Platinum drive, niti IR senzor, niti MIDI, niti SB1394 vrata, ne 5.1 sorround, ne digitalni izhod ne nič, samo en popačen zvok na dveh kanalih.
Linux bi moral tko naredit, da bi že med inštalacijo sam program skompajlu jedro in cel sistem točno za tvoj HW ne pa da se morš pol še srat s tem cele popoldneve. Torej grafika že takoj na začetku podporo za 3D pospeševanje, zvočna v polni funkcionalnosti in mrežne že prednastavljene, matična plošča driverji tudi že naloženi... Sej v winsih tud vzame inštalacija HW-ja velik, ker morš za vsako figo reštartat, samo ni tak težko neki nardit oz. samo NEXT klikaš. Pa predno najdeš za linux driver na netu ti že skor brada zraste vmes. In mislm da bi tud velike korporacije dajale specifikacije ven za njihov HW, če bi bili uporabniki linux-a dovolj glasni in če bi se par janezkov lotil pisanja dobrih driverjev, ki bi bili pač enako enostavni kot tisti v winsih. Tak pa recimo da ena firma ven specifikacije in se ene 5 najhujših in najbol zagrizenih modelov lot pisanja enih čudnih driverjev in jih potem testirajo še pol leta potem pa dajo na net taka navodila, da ko pride en navaden uporabnik, ki je v linuxu prebil le par popoldnevov, do tistih navodil samo debel gleda kwa kej pomen... Al pa po možnosti še piše zraven, da driver ni niti stestiran. Potem se pa znajdi.

darkolord ::

Me prav zanima, kaj bi se na linuxu dogajalo ce bi 99,99% uporabnikov le-tega OSa skozi delalo pod root uporabnikom... lahko rečete kar hočete, ampak sam ne verjamem da bi sistem zdržal dolgo...

hruske ::

Vlady, sicer ne vem katero distribucijo imas ti, ampak v debianu je namestitev 3d pospesenega gonilnika precej enostavna.



Tak pa recimo da ena firma ven specifikacije in se ene 5 najhujših in najbol zagrizenih modelov lot pisanja enih čudnih driverjev in jih potem testirajo še pol leta potem pa dajo na net taka navodila, da ko pride en navaden uporabnik, ki je v linuxu prebil le par popoldnevov, do tistih navodil samo debel gleda kwa kej pomen... Al pa po možnosti še piše zraven, da driver ni niti stestiran. Potem se pa znajdi.


To se ne morem glih čist strinjat. Glede na to, da uporabljaš linux, moraš vedet, da uporabljaš testno stvar. Linux se prehitro razvija, da bi se ga dalo enostavno zapakirat na 2 cdja in rečt ta je pa najboljši. Žal tako je, ampak je to ponavadi še vedno bolje, kot pa pogoji Microsoftove licence.

Glede uporabnika nihče ne pričakuje, da bo drugi popoldan znal prevest jedro in podobno ... če maš kakega znanca, ki zna zadevo, potem si s kakim pivom zmagal, če pa ne pa pač ne. Pa pač zalaufaš live cd verzijo. Pa saj linux tud ni za vsazga. Če še ne veš zakaj bi ga rabil, mogoče ga pa ne?

Bakunin ::

vlady:

glede porabe pomnilnika v Linuxu ter Windows si se zmotil. Oba "porabita" celoten pomnilnik - malo za "medpomnilik", malo za aplikacije itd...
Velika razlike je kako dodeljujeta pomnilnik in kako se odlocita kaj bo slo v "swap file/particijo".

v Linuxu se vsaj lahko poigras z nastavitvami:

/etc/sysctl.conf
...
# set to 511 or 1023 (power of 2 minus 1)
# default 31
vm/max-readahead = 1023

#default#vm/page-cluster = 3
vm/page-cluster = 9
...

MrStein ::

Vlady : "Pa predno najdeš za linux driver na netu ti že skor brada zraste vmes."

Ja, downloadati linux gonilnik z www.nvidia.com ali www.ati.com je milijonkrat težje kot downloadat windows gonilnik, čeprav sta eden zraven drugega, v istem meniju :\

Razen tega windows tudi nima zraven 3D pospeševanja in večkanalnega zvoka, ampak moraš ustrezne driverje inštalirat.

Se pa strinjam, da je pri instalaciji gonilnika vse razen prvega klika ozirom ukaza popolnoma odveč in za popravit... ( tako na win kot lin )

Azrael ::

Ronalda zanima ali komu delajo XPji na švoh strojčkih...

Win XP Pro + SP1+ SLO Pack na: C 366MHz, 64MB RAM, ATi 4MB PCI, 20GB HDD, LX chipset... Klasični izgled.
Dela hitro, mnogo bolje kot Win98... Net, office ... ni težav. Za varnost CA Etrust antivirus.

Moje mnenje o Linux-u, je odličen, kar se tiče omrežij, za desktop pa je (zaenkrat), khm nedozorel.

LP, Azrael

ghaefb ::

Vlady vidi se da si precej n00b, kar se linuxa tiče. (RedHat 10 ?)
Če ne znaš za svojo grafično drajverjev naštimat..
Za NVidia kartice ti v petih korakih povem kak naštimat 3d podporo..

>Linux bi moral tko naredit, da bi že med inštalacijo sam program skompajlu jedro in cel sistem točno za tvoj HW...

nisi normaln.. pa še rit bi ti mogu obrisat :|

fx ::

Predvidevam, da imate že vsi mašine nad 500 Mhz in nad 256 MB RAMa, pa vsi bi radi da vam mašine letijo hitro in da vam zasedejo manj RAMa. Zato vam predlagam da si namestite Win 98SE, na te nove mašine. Jaz sem namestil Win98SE na 2,5 GHz z 256 Mb RAMa v slabih 12 minutah.

hruske ::

ajoj.:\

zile ::

Pazi tale stavk, k ga je en gor napisal.

zivljenje z linuxom je toliko lazje....in ne vem zakaj bi se mogu sam prilagajat racunalniku, ce se lahko racunalnik prilagodi meni! in z linuxom lahko to dosezem

:D :D :D

Kiri ::

ja, to sem jaz napisal.....te kaj moti?

BigWhale ::

> lahko rečete kar hočete, ampak sam ne verjamem da
> bi sistem zdržal dolgo...

Ne, Darko, ne bi. Ampak ze samo dejstvo, da so zelo redki, ki v linuxu delajo kot root nakazuje na razlicno mentaliteto uporabnikov.

CaqKa ::

če bi bilo dosti userjev prijavljenih kot root...
potem bi to pomenilo lažje delo za pisce virusev in trojancev.. kar pomeni da tak sistem nebi dolgo zdržal.

MrStein ::

CaqKa, ja, tak kot windows, a ne ? ;)
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dell mini Inspirion 910 RAM?

Oddelek: Pomoč in nasveti
362893 (2751) Seljak
»

Microsoft Office - kaj podobnega

Oddelek: Programska oprema
91424 (1325) CaqKa
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412836 (2055) hanibal
»

Dreamweaver - Validator in napake

Oddelek: Izdelava spletišč
8927 (817) macplus
»

PCLinuxOS 8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
412902 (2902) Matev

Več podobnih tem