» »

Dnevi Jožefa Stefana

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

Thomas ::

Ja no, Jozef Stefan se je odrekel Slovenstvu. To je treba vedet. Zato je vprasanje, zakaj bi ga častili Slovenci, naj ga Avstrijci.

Pa da ne bi kdo narobe razumel. To je slabo za Slovenšno, ne za Jozefa Stefana. Ker Slovenšna se je njemu odrekle prej, kot on njej.

FYI.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Ja, bo Thomas imel kar prav. Takole pravita dve različni enciklopediji...

Stefan, Joseph (1835-1893), Austrian physicist who succeeded in relating radiation to absolute temperature. Stefan was born at St Peter near Flagenfurt, the son of an illiterate shopkeeper. A brilliant experimenter, he became Professor of Physics at Vienna in 1863. Three years later he was appointed Director of the Institute for Experimental Physics in Vienna, founded by Christian Doppler. He remained there for the rest of his life.

Stefan, Josef, born March 24, 1835, St. Peter, Austria, died Jan. 7, 1893, Vienna
Austrian physicist who in 1879 formulated a law which states that the radiant energy of a blackbody—a theoretical object that absorbs all radiation that falls on it—is proportional to the fourth power of its temperature. His law was one of the first important steps toward the understanding of blackbody radiation, from which sprang the quantum idea of radiation.
At the University of Vienna, Stefan rose from lecturer in mathematical physics in 1858 to professor ordinarius of physics in 1863 and to director of the Physical Institute in 1866. Five years after he derived his law empirically, it was derived theoretically by Ludwig Boltzmann of Austria and hence became known as the Stefan–Boltzmann law.

dr.J ::

Poleg Jožefa Štefana je slovenskega rodu tudi Nobelovec Friderik Pregl. (čeprav to le malokdo ve)

Aggressor ::

Ne bi se strinjal, da se je Jožef Štefan odrekel slovenstvu, saj je med drugim tudi pesnil domovinske pesmi. Da se je umaknil v Avstrijo, je bila prej kot kaj drugaga nuja zaradi njegovega strokovnega področja. Pa tudi pisanje Stefan namesto Štefan je nasilje nad jezikom. Kot rektor univerze na Dunaju je bil prisiljen podpisovati se kot Stefan, a tudi nemška izgovorjava kajpada vključuje š. Zakaj ga tudi kličemo Jožef, če bi pa po nemški izgovorjavi bil Josef? Sramota je, da IJS kljub večkratnim opozorilom Urada za slovenski jezik ne zmore dovolj pokončnosti, da bi že odstranili oni S.

Mimogrede, v čem je poanta, da se s splošnimi angleškimi enciklopedijami razlaga nekaj tako podrobnega, kot je narodnostna opredelietv posameznika?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Zanimiva predavanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
89106645 (2481) BigBangStar
»

3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
155423 (4273) BigWhale
»

Besedilo pretvori v zvok

Oddelek: Programska oprema
132854 (2617) darkolord
»

Slovene ali Slovenian?

Oddelek: Loža
176196 (3800) zbogi

Več podobnih tem