»

Koproizvodnja preko jedrskega sevanja

vir: Nature
Inštitut Jožef Stefan - Raziskovalci z Inštituta Jožef Stefan so v sodelovanju z britanskimi kolegi pokazali, da je mogoče ionizirno radioaktivno sevanje koristno uporabiti za sintezo aditivov biogoriv.

Kogeneracija postaja v času, ko se mora človeštvo hitro in odločno posvetiti varčnejši izrabi Zemljinih virov, ena od novodobnih magičnih besed. V ožjem smislu označuje sočasno proizvodnjo elektrike in toplote za ogrevanje v elektrarnah, v širšem smislu pa kakršnokoli sočasno izrabo nekega procesa za več različnih namenov (v tem smislu je analogen izraz koproizvodnja). Strokovnjaki z Inštituta Jožef Stefan, Univerze v Lancastru in Univerze Aston, so se v tem oziru domislili potencialnega dodatnega izkoriščanja jedrskega sevanja, ki ga sprošča gorivo v jedrskih elektrarnah. Ionizirno sevanje žarkov gama so uporabili za katalizo procesa, pri katerem iz odpadkov v proizvodnji biodizla nastane uporaben aditiv biogoriv. Izsledke so objavili v članku v Nature Communications Chemistry.

Natančneje, vzeli so...

26 komentarjev

3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 29. marca 2008 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti, zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si.

Poleg osrednjega dela tekmovanja bomo organizirali tudi naslednje discipline:

  • Tekmovanje programov v znani igri "Štiri v vrsto". Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili enega od igralcev. Rok za oddajo programov je 7. marec 2008. Več informacij.

  • Off-line nalogo, pri kateri je cilj poiskati čim bolj dobičkonosen celoletni spored filmskih predstav v kinematografu, za že znane podatke o filmih in o...

15 komentarjev

Drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 31. marca 2007, bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 2. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge z lanskega tekmovanja in z prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov v lovu na zaklade. Dva igralca se premikata po karirasti mreži in pobirata zaklade. Igre je konec, ko zmanjka zakladov, zmagovalec pa je tisti, ki jih je pobral največ. Vsak tekmovalec...

3 komentarji

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

Ko terorizem prav pride

Slo-Tech - Mišo Alkalaj je za privacyblog.net napisal prispevek o terorizmu kot izgovoru za omejevanje človekovih pravic zaradi strahu političnih elit pred “drugo svetovno velesilo” - javnim mnenjem. Zaradi tega naj bi vlade želele povečati nadzor nad posamezniki, tudi s predlagano obvezno hrambo prometnih podatkov.

Iz prispevka:

Predstavljajte si, da zakon o obveznem hranjenju prometnih podatkov že velja in da nekje, recimo v Rimu, poči bomba. Nekaj dni pozneje vas obišče policija ter vas povabi na »informativni pogovor«, ker je s pregledom podatkov o vašem deskanju po internetu ugotovila, da ste nekajkrat obiskali spletno mesto, ki ga je prebiral tudi kateri od osumljenih bombašev. Ste torej osumljeni najmanj simpatiziranja s terorizmom, ali če bi upoštevali predloge britanskega notranjega ministra Charlesa Clarka – s tem, ko ste obiskovali terorizmu naklonjeno spletno mesto, ste dejansko vadili za izvedbo terorističnega dejanja. In po predlogu istega britanskega notranjega ministra bi...

20 komentarjev

Končno sprejemljiva alternativa ogljikovim nanocevkam?

Inštitut Jožef Stefan - Raziskovalna skupina z odseka za kompleksne snovi pod vodstvom prof. dr. Dragana Mihajlovića je pred kratkim poročala o odkritju nove vrste nanostrukturiranih enodimenzionalnih materialov. Enostavna sinteza teh polimerom podobnih struktur, sestavljenih iz skupkov atomov (klastrov), ki so povezani v dolge verige (Molibdenum cluster polymers, v nadaljevanju MCP), premošča mnoge pomanjkljivosti, s katerimi se srečujejo pri izdelavi in pripravi prototipnih ogljikovih nanocevk v komercialne namene. Za slednje je pri MCP-jih poskrbelo podjetje Mo6, ki za tržišče trenutno lahko pripravi več 10g MCP-jev tedensko.

9 komentarjev

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

Komu zaupati gostovanje svoje domače strani?

Slo-Tech - Včeraj je bil za nekatere slovenske spletne strani črn dan. Po podatkih Zone-h je hekerskim napadom podleglo 13 slovenskih spletnih strani, večinoma gre za spletne strani različnih podjetnikov.

Dvanajst napadenih spletnih strani se nahaja na strežniku podjetja Mitra d.o.o. mitra.slon.net ki je last podjetja SLON Internet, ki gostuje pri podjetju Agenda če sem bolj natačen. Skoraj bi si upal trditi da podjetje Agenda ve kako se streže varnosti in Linux-u, pod katerem tečejo njihovi strežniki. Bolj na mestu je najbrž vprašanje, če so pri nalaganju varnostnih popravkov dovolj ažurni in temeljiti. Očitno ne, saj je od včeraj njihov strežnik "v lasti" napadalske skupine TechTeaM.

Da bi ugotovil ali so imeli napadalci težko delo, sem si s programom za skeniranje omrežja nekoliko podrobneje ogledal Slonov strežnik. Na strežniku teče neznana linux distribucija (oz. jo scaner ne zazna), hiter pregled pa odkrije kar 6 varnostnih lukenj naprimer Remote Buffer Overflow in Sendmail, Remote...

28 komentarjev

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev

NSA

Slashdot - Be scared, very scared. Ameriški NSA (National Security Agency) očitno že od začetka 90ih lahko 'prisluškuje' na optičnih kablih med Evropo in ZDA. Glede na to, da gre čez te kable večina komunikacij (telefon, internet) pomeni, da lahko prisluškujejo prakitčno vsem. Seveda imajo OGROMNE probleme kako predelati takšne količine podatkov, ampak v zadnjih letih je tako imenovana tehnologija "data mining" (kopanje podatkov) zelo napredovala (primer: Google, z data miningom pa se zelo uspešno ukvarjajo tudi na Inštitutu Jožef Stefan). Kaj vse NSA že zna? Speech-to-text že dolgo ni problem, kaj pa slike? (menda smo slovenci relativno varni, ker imamo tako obskuren materni jezik :) Gre seveda za to, kako avtomatsko ugotavljati teme pogovorov in iskati 'zanimivosti'.
NSA je skoraj dvakrat večja od zloglasne CIA, pa ljudje skoraj nič ne vejo o njej. Malo zastareli in nepreverjeni podatki se najdejo tule. Točnih podatkov nima nihče, zaposlujejo pa najboljše strokovnjake z vseh mogočih...

7 komentarjev