» »

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Doc ::

In your face vsem vam "antipiratskim" zatežencem. Da ne omenjam koliko se bolj prodajajo prazni cdji, pekači, hitrejši računalniki in grafične kartice, hitri internet priključki... Kopiranje ima tudi velik pozitiven učinek na gospodarstvo.

Gandalfar ::

A ni zalostno, da toliko hw kupimo zato, da bi lahko ukradli se vec?

CaqKa ::

a ni žalostno da te pri tem vsem še vedno ogoljufajo?

MrStein ::

Gandalfar , če za koga meniš, da krade, ga prijavi policiji, sicer pa STFU !

|SNap| ::

Sej je uporabil prvo osebo mnozine, tko da ne vem kaj jamras.

Sicer se mi pa zdi, da ni zalostno :>

Switch ::

A ni bolj prijetno da lahko glasbo najprej slišiš, potem pa se na podlagi svojega okusa odločiš, če boš kupil album in namenil veliko denarja založbi in majhno vsoto avtorju?

BigWhale ::

MrStein:

Vsi, ki se posluzujejo illegalnega kopiranja in deljenja glasbe/filmov, kradejo. Bi res rad, da se poklice policijo? Tvoj IP je na slo-tech streznikih, izsledit te ni vecji problem, nekaj ljudi te omeni policiji in na si-cert, pa bos kaj hitro dozivel hisno preiskavo... :)

TheJack ::

Besedo kraja se lahko uporablja po mojem kvečejmu pri lastninski pravici. Kopiranje glasbe/filmov/programov je kršenje avtorske pravice, ne pa kraja. To je IMHO neumna propagandna beseda antipiratskih združenj.

Enako je s škodo, ki naj bi jo vsako leto pretrpela industrija zaradi piratstva. Če nekdo recimo kopira nek film, s tem nosilcu pravice ne povzroči nikakršne škode (on film pak še vedno ima, nihče mu ga ni vzel), kvečejmu je to izgubljeni dobiček. Pa še ta izgubljeni dobiček je v veliko primerih hudo dvomljiv, saj predvideva, da bi si vsak, ki si je ta film skopiral drugače, če piratstva ne bi bilo, ta film tudi res kupil. To pa, kot vsi vemo, še zdaleč ni res že v Sloveniji, kaj šele na Kitajskem, kjer je povprečna plača nekako par originalnih DVDjev.
Enako velja za igre in programe.

Dr_M ::

se podpisem pod TheJack-ov post komentar.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

LoneWolf ::

TheJack: Ne bluzi mi s to warez propagando o nepovzrocanju skode.

Slovar slovenskega knjiznega jezika:
kraja -e ž (a) jemanje cesa s
prisvojitvenim namenom na skrivaj in
brez dovoljenja in vednosti lastnika.

Kraja nima nobene zveze s povzrocanjem skode, povzrocena skoda kvecjemu vpliva na tezo dejanja in odmero kazni/povracila lastniku. Kraja je, ce si nekaj vzames kar ni tvoje in kar ti ne pripada. Me sploh ne briga, ce bi ti to rec sicer kupil ali ne, krades izkljucno z namenom pridobitve lastne koristi, pa naj bo to film, glasba, software, ali pa sosedov avto. Kraja se ravno tako navezuje na intelektualno delo kot na materialne predmete - bi mi rad prodal, da necesa ne mores ukrast, ce tega ne mores prijet v roko?! Niso vsi izdelki v materialni obliki, niti niso nematerialni zato kaj manj vredni ali bolj "javni" od materialnih.

TheJack ::

Slovar slovenskega knjiznega jezika:
kraja -e ž (a) jemanje cesa s
prisvojitvenim namenom na skrivaj in
brez dovoljenja in vednosti lastnika.

Poglej. Prisvojitveni namen pri tatvini recimo ročne ure je, da ti to uro imaš, da je tvoja. Da imaš na njej lastninsko pravico, kar pomeni, da drugim omejiš pravico do nje.
Če nekdo kopira neko avtorsko delo, njegov namen pak ni prisvojitev tega dela, ampak zgolj kršenje upravičenj avtorja. Kraja avtorskega dela s prisvojitevenim namenom bi po mojem bila, če bi nekdo tuje avtorsko delo objavil pod svojim imenom. S tem bi si ga prisvojil.

TheJack ::

Mimogrede; če bi šlo v prihodnje brez žalitev, bi bil vesel...

Sicer pa jaz nikjer ne zanikam, da je piratstvo kršitev zakona (to pač ni od mnenja odvisno, ne?). Ampak kraja pač ni, po mojem. Je pa kršitev avtorske pravice.

LoneWolf ::

> Mimogrede; če bi šlo v prihodnje brez žalitev, bi bil vesel...

TheJack, sem avtor. Imam 15 let dela vlozenega v razvoju programske opreme in ko nekdo to ukrade in hkrati lahko se slisim, da ne dela nic narobe, jemljem to kot zelo osebno zalitev.
Toplo te vabim, da mi svoje poglede na avtorske pravice pojasnis preko odvetnika na sodiscu. Obljubim, da si zate vzamem cas in denar, naprej pa se lahko zmeniva v PM.

TheJack ::

>TheJack, sem avtor. Imam 15 let dela vlozenega v razvoju programske opreme in ko nekdo to ukrade in hkrati lahko se slisim, da ne dela nic narobe, jemljem to kot zelo osebno zalitev.

Sem morda rekel, da s tem ni nič narobe? Ali morda ti misliš, da jaz mislim, da s kršitvijo avtorskih pravic ni nič narobe?

>Toplo te vabim, da mi svoje poglede na avtorske pravice pojasnis preko odvetnika na sodiscu. Obljubim, da si zate vzamem cas in denar, naprej pa se lahko zmeniva v PM.

Mi s tem hočeš povedati, da me misliš tožiti? Le. Zanima me le, na osnovi česa. In ne, PMjev ti ne mislim pošiljati.

attackiko ::

Piratstvo veča prodajo CD medijev


Najbrž bo treba spet ponovit staro lajno: correlation is not causation.

kuglvinkl ::

Kaj se pa razburjaš LoneWolf?! Ti lepo programiraj, pravo in njegove termine pa pusti pravnikom.
Your focus determines your reallity

Gavran ::

Kršenje avtorskih pravic, kot recimo "piratiziranje" in kraja sta dve ločeni stvari. Kraja pomeni, da si protipravno nekaj prisvojiš, ČESAR LASTNIK NIMA VEČ! Če ukradeš uro, jo imaš TI, pravi lastnik pa NE! Avtorske pravice pa "ukradeš" tako, da avtorjevo delo prodajaš naprej pod svojim imenom. Download MP3 pa ni kraja, ampak kršenje avtorskih pravic. Vprašanje za pravnike: kdo je pooblastil RIAA, da dela tako gonjo proti P2P programom? Avtorji glasbe? Potem lahko nastopa le proti tistim uporabnikom P2P, ki downloadajo glasbo teh avtorjev. Ameriška vlada? Potem so lahko tiho, če downloadaš recimo angleško glasbo. ITD.

MrStein ::

attackiko :

" Piratstvo veča prodajo CD medijev

Najbrž bo treba spet ponovit staro lajno: correlation is not causation."

Ja, samo ne pozabi tega omeniti tudi, ko bo naslov "Piratstvo manjša prodajo CD medijev"

tri pike ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

P2P uporabniki so najboljši kupci glasbenih in filmskih vsebin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6419078 (16909) Tarzan
»

Menart ponudil brezplačen prenos glasbe

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3310868 (8977) veteran
»

DRM in še kaj

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
113486 (2919) christooss
»

Predvajanje glasbenih CDjev privilegij?

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
325549 (4336) Utk
»

Bo Apple prisiljen podražiti pesmi iz svoje glasbene trgovine?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
82249 (2249) Jux

Več podobnih tem