»

Kriminalna združba skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain

Slo-Tech - Navezave med drogeraško mafijo in glasbenimi založbami so bile vsaj nekdaj zelo popularne, skoraj javna skrivnost. Kar nekaj filmov prikazuje vzpone (v popularnosti) in padce (v zasvojenost) glasbenikov in tako je vez med drogo in umetniki postala skoraj del popularne kulture.

K razbitju tega mita ne pomaga, da je FBI nedavno odkril kriminalno združbo, ki je skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain in kokainski denar. Kokain oz. denar je bil pospravljen v kovčkih z glasbeno opremo, ki se je kot legitimen tovorni promet prevažal z avioni z zahodne obale ZDA na vzhodno oz. nazaj. Celotno operacijo naj bi po dognanjih FBI vodil lastnik agencije za iskanje glasbenih talentov, pod katero so kovčki potovali.

Založba Interscope je del ene izmed največjih svetovnih glasbenih založb, Universal Music Group. Iz zapisnika FBI sicer ni razvidno, da bi bil direktno vpleten tudi kdo iz te založbe, kakor bodo morda želeli pokazati nekateri zagovorniki normalnih ureditev avtorskih...

3 komentarji

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

ComputerWorld - Pred slabima dvema letoma smo povzeli zanimivo statistiko, da se gramofonske plošče vračajo, ki še vedno drži. Leta 2007 so jih v ZDA prodali slab milijon, predlani 1,88 milijona, lani že 2,5 milijona, medtem ko smo letos na poti k novemu rekordu. Na njihovo prodajo sicer odpade zgolj dober odstotek vseh prodanih fizičnih nosilcev medijev, a pomenljiv je naraščajoč trend.

Slabše se držijo njihovi mlajši bratje in sestre. Prodaja CD-jev pada že od leta 2001; letos je bil v prvem polletju upad v primerjavi z lanskim 18-odstoten, čeprav so še vedno najbolj pogost način distribucije glasbe. Prek digitalnih kanalov založniki namreč zberejo 25,3 odstotka svojih prihodkov. Prav ti se tudi znižujejo, saj so se lani dohodki glasbenih založb znižali za 7,2 odstotka. Prodaja fizičnih nosilcev je upadla za 12,7 odstotka, prodaja v digitalnih formatih pa se je zvišala za 9,2 odstotka.

Statistika torej ne pove nič kaj nepričakovanega, izvzemši nenavadno priljubljenost vinilnih plošč. Še vedno...

80 komentarjev

Izmenjava datotek preko interneta v EU ne bo kazniva?

Delo - Evropski parlament je v sredo v prvem branju podprl kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene. So pa poslanci iz zakona izključili kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Evropski parlament je na koncu v prvem branju direktivo z določenimi popravki podprl s 374 glasovi za, 278 pa jih je bilo proti, dokument pa bo zdaj obravnaval pristojni svet EU.

Več v izvorni novici.

54 komentarjev

Menart ponudil brezplačen prenos glasbe

Slo-Tech - Glasbena založba Menart Records je s februarjem vsem glasbenim oboževalcem ponudila brezplačen legalen prenos glasbenih datotek z njihove internetne strani. Med spiskom skladb so trenutno uspešnice nekaterih najbolj znanih slovenskih in tujih glasbenikov, ki delujejo pod okriljem založbe, zakodirane so v MP3 datoteke z bitno hitrostjo (bitrejtom, za sovražnike materinščine) 192 kbps, prenesete pa jih lahko z njihove strani.

Po pionirski potezi skupine Mi2 v lanskem letu je to pri nas prvi podoben dogodek, s katerim se poskuša glasbo na prijaznejši način pripeljati do poslušalcev. Ko bi se le še druge glasbene založbe zgledovale po njih.

33 komentarjev

Nemški odjemalci piratskih vsebin na sodišču

The Register - V Nemčiji prihaja do sodnega epiloga ena največjih protipiratskih akcij. Lansko leto je namreč nemška policija aretirala 46-letnega odvetnika, ki je ob pomoči dveh bratov preko spletne storitve Ftpwelt.com ponujal piratske posnetke filmov, igrer in glasbe. Po policijskih poročilih naj bi s tem zaslužil preko milijona evrov.

V tej akciji se je policija seveda dokopala tudi do seznama uporabnikov storitve, ki je sprva štel okoli 45.000 osumljencev, kasneje se je seznam skrčil na nekaj več kot 15.000 osumljencev. Proti delu teh osumljencev, kot tudi proti ponudnikom vsebin so sedaj začeli vlagati tožbe. Več informacij je na voljo tukaj.

45 komentarjev

Green day na zanimiv način rešuje svoje investicije

Slo-Tech - Punk skupina Green day se trudi čimbolj izkoristiti težavne čase, ko na njihov zaslužek (bolje rečeno na zaslužek založb) prežijo taki in drugačni pirati. Tako so uporabnikom ponudili posebnen zbirateljski komplet petih CD-R plošč, potiskanih z grafikami skupine. Za osem dolarjev tako dobite lične zgoščenke za glasbo, ki ste jo prenesli s spleta -- na nelegalen način.

Očitno se člani Green day zavedajo, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Sedaj lahko samo še čakamo, kdaj bodo glasbene skupine na svojih spletnih straneh objavile povezave do njihovih računov za mikroplačila.

21 komentarjev

iTunes preko spletnega brskalnika

Slashdot - iTunes, Applov izum in najbolj priljubljeno orodje za legalno prenašanje glasbe z interneta, je s svojimi precej milimi omejitvami postal zelo razširjen in priljubljen med uporabniki, vendar pa lahko glasbo, ki je na voljo v Applovi glasbeni trgovini, iščete samo preko programa iTunes. A odslej tudi to ni več potrebno, saj je Jason Rohrer napisal skripto v Perlu, s katero lahko brskate po Applovi glasbeni trgovini preko internetnega brskalnika, njen najpomembnejši del pa je možnost razvrščanja in oblikovanja s tehnologijama CSS in XHTML, kar bo v veliko pomoč vsem tematskim glasbenim stranem, ki si ne morejo privoščiti gostovanja množice glasbenih vzorcev. Vsekakor precej zanimiva in koristna stvar, za novičko pa kliknite sem.

1 komentar

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

Sharman Networks proti RIAA

ZDNet - Verjetno se vsi redni bralci Slo-Techa spominjajo in so navajeni rednih novic, v katerih poročamo o tožbi neke založniške hiše, po navadi RIAA, proti nekomu ali nečemu. RIAA se je s svojimi tožbami zaradi deljenja datotek s Kazaa še posebno dobro promovirala, saj so tožili dobesedno vsakogar - tudi upokojenko, ki je imela Maca in ki Kazaa sploh ni mogla poganjati in uporabljati.

Da pa lahko vse skupaj postane še bolj smešno, so poskrbeli pri razvijalcu Kazaa, podjetju Sharman Networks. Le-ti so bili v zadnjih letih večkrat toženi s strani RIAA, vendar so se sedaj odločili, da bodo tožili RIAA zaradi nadlegovanja in kršenja uporabniške zasebnosti oz. njihovih pravic, ter razširjanja napačnih oz. pokvarjenih datotek. Prvič, drugič in tretjič.

Na novico nas je opozoril MrStein.

5 komentarjev

RIAA toži 532 IP naslovov

Yahoo News - Včeraj je med ameriško spletno javnostjo ponovno udarilo. RIAA je sodišču predala 532 IP-naslovov in od njega zahtevala, da od internetnih ponudnikov dobijo identiteto, da jih bodo lahko potem tožili. Za takšen način postopanja so se odločili, po tem ko je sodišče pred kratkim odločilo, da s pomočjo zakona DMCA ne morejo zahtevati od internetnih ponudnikov, da razkrijejo identiteto njihovih uporabnikov. Tako se začenja nova serija tožb, s katerimi želijo prestrašiti uporabnike do te mere, da bodo nehali krasti glasbo (ali pa začeli uporabljati omrežja, ki zagotavljajo anonimnost). V prejšnjih tožbah so od uporabnikov, ki so razdajali njihovo glasbo, v povprečju uspeli iztrgati po 3.000 dolarjev na osebo.

Pri nas smo zaenkrat še varni, a je samo vprašanje časa, kdaj bo komu na vrata potrkal Interpol.

14 komentarjev

Lepotno tekmovanje

vir: SMH
SMH - Tokrat lepotno tekmovanje ni tekmovanje lepotic iz vrst človeške samice, niti tekmovanje najlepše pobarvanih računal, temveč izbiranje najlepše izmed vseh digitalno ustvarjenih lepotic. Italijanski projekt Miss Digital World je prav to - lepotno tekmovanje digitalno ustvarjenih deklic.

Programerji/umetniki z vseh strani neba že prijavljajo svoja "dekleta", ki se bodo čez teden dni potegovala za krono Miss digitalnega sveta. Zanimivo je dejstvo, da so vsi trenutno prijavljeni modeli, razen enega, ženske, čisto vsi oblikovalci pa moški, ki so vlagali neskončne ure dela v svoje umetnije. Tale, na sliki, je recimo zahtevala kar 18 mesecev dela. SMH

46 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev