» »

Standardiziranje MHz?

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v računalniško preteklost, ko so kraljevali Celeroni, Pentiumi 3, AMD K6-2 in K6-3 ter Cyrixi 6x86. Ravno zaradi teh komplikacij, procesorji kar vpijejo po enotnem standardu za hitrost. Vsaj tako lahko sklepamo po nekaterih peticijah, ki so se pojavile na internetu in se zavzemajo za ponovno poenotenje standarda za zapis zmogljivosti procesorjev. Eno izmed njih najdete na The Inquirerju.

10 komentarjev

||_^_|| ::

res bi blo treba kej narest..

luni ::

sem definitivno za

_Mortal_ ::

i don't give a fuck

andrej ::

hm, Mhz ze dolgo niso vec dokaz kako hitri so procesoji, in Intel ne "goljufa". MHz je pac MHz tukaj nimas kaj za naredit.

Res pa je, da bi blo fajn ce bi blo kaj bolj univerzalnega in bi tudi kaj pomenlo, ampak to se nebo nikdar zgodilo... Ta PR rating je sicer OK, ampak tudi to ni tapravo...

Binji ::

Intel res mal goljufa. Ima trik s podaljsanim cevovodom v procesorju, zaradi katerega lahko doseze vecje frekvence. Je pa tak proc bl pocasen...

slycer ::

Mislim, da je najbolje, da podjetja, kot so AMD, Intel, ter še kakšno ukinejo MHz in vse te Pentium ratinge, ter kot novo oznako uvedejo MIPS-e.

boogoo ::

Se strinjam z andrejem, Mhz je Mhz, je zmoznost procesorja koliko opreacij opravi v 1 sekundi, torej če ima procesor 1GHz potem je zmožen miljardo(10 na 9to) operacij v 1 sekundi!! In AMD in Intel. Potem takem ma pač AMD boljse optimirano jedro -> za določeno opravilo je potrebno manj operacij in tako je sistem hitrejsi. Mhz zadostno opisuje moc procesorja, ne pa tudi efektivnosti, neko novo merilo ki bi pa vsestransko zajelo učinkovitost procesorja pa mislim da ne bo. Skozi kake teste ga spustit? In če bi že naredili neka merila, bi se potem zgodilo isto kot sedaj z Mhz, določen procesor bi bil v teh testih dober v drugih pa slab. Nasvet, preden se odločite kupit procesor se odločite za kaj ga boste uporabljali igre alikaj drugega. Potem pa gledat teste na net, mislim da je to dosti zanesljivo, pač je zamudno.

boogoo ::

Aja pa še nekaj v novici v naslovu piše standardiziranje MHz, halooooo, saj pa to je standard, v elektroniki pa elektrotehniki se ze zelo dolgo uporablja. Da pa Intel goljufa pri MHz!? Pri avtomobilih pri kW tudi ne goljufajo, čeprav lahko gre en avto ko ma manj konjev hitreje kot drug z vec konji !! Isto je v računalništvu, pač MHz niso vse.

andrej ::

tocno tako. MHz ti danes nic vec ne pove, ampak je standard. Saj se se spomnite kako je frekvenca definirana, a ne?

Glede nekega standarda? Prevec je tega. A bi bil THE STANDARD Mips, Spec, ali mogoce WinBench, quake, 3D studio? NI nekega programa, ki bi vrno nek nedvomljiv index hitrosti... Kot je blo ze prej omenjeno so nekateri procesorji hitrejsi pri enih stvarih, drugi pa pri drugih... Ce je en procesor hitrejsi pri racunanju neke formule, se ne pomeni, da bo tudi pri hitrejsi pri igranju iger... Zal je tukaj prevec komplikacij...

slycer ::

Intelove čarolije s frekvencam in s podaljševanjem cevovoda SO NATEGOVANJE v določeni meri, ker Intel s svojimi P4 procesorji, ki imajo slabo razmerje med frekvenco in zmogljivostjo zavaja končnega kupca, prav tako pa je malce sumljivo tudi označevanje AMD-ja s svojimi Petnium ratingi, ki se v preteklosti niso ravno obnesli. In boogoo, procesorjev ne moreš primerjati z avtomobili, ker je pri slednjih še nekaj drugih dejavnikov, ki vplivajo na hitrost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katere procesorje ste že imeli (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
727931 (6825) H3ro1n
»

Intel ali AMD

Oddelek: Kaj kupiti
461948 (1218) Zheegec
»

Intel dosegel končno hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
625563 (5472) slemo
»

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Oddelek: Novice / Procesorji
372355 (2355) morphling1
»

Bartoni

Oddelek: Novice / Procesorji
362588 (2588) Gejmer

Več podobnih tem