»

Po 30 letih konec Pentiumov

Slo-Tech - Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je...

30 komentarjev

Socket423 tudi uradno pod rušo

X-Bit Labs - X-bit labs poročajo, da je Intel začel s postopnim ukinjanjem proizvodnje procesorjev Pentium4 s frekvencam od 1.5 do 2 GHz na podnožju 423. S tem so končno dali prednost novejšemu in boljšemu Socketu478, ki ga bomo odslej videvali v bodočih Northwoodih in na nekaterih Willametih. Zadnje pošiljke starih procesorjev zaenkrat še niso znane, vendar pa bo Intel o le-teh zagotovo pravočasno opozoril potrošnike.

0 komentarjev

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

The inquirer - Medtem ko se nekateri lahko že hvalijo z najnovejšimi Athloni, ki so primerljivi z 2 GHz Pentiumi4 (oznaka 2000+), so oči uprte v hitrejše procesorje, ki jih AMD namerava izdati čez mesec ali več. Že v tej četrtini nas utegne razveseliti različica 2200+, ki bo delovala s frekvenco 1800 MHz, kar je za 0.18 mikronsko tehnologijo, s pomočjo katere bo procesor narejen, že skoraj neverjetno. Različica 2200+ se ne bo bistveno razlikovala od svojih prednikov, saj bo vsebovala tako ukaze SSE, MMX in 3DNow, kot tudi vse dobrote, ki jih prinaša jedro Palomino. AMD si veliko obeta tudi od procesorja Athlon XP 2500+, ki pa ga bomo na prodajnih policah videli šele v drugi četrtini tega leta. Znano je, da bo različica 2500+ že zgrajena na 0.13 mikornskem jedru, ki pa še ni natanko določeno, saj še ni znana količina L2 predpomnilnika. Glede na Intelove posege bo gotovo še višja, kot je bila do sedaj. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bodo vrzel med različico 2200+ in 2500+ zapolnile različice...

5 komentarjev

Basovec, da te kap

Overclockers Australia - Se še spominjate filma Back to the future, v katerem je Michael J. Fox priključil električno kitaro na ogromen basovec, navil glas do konca in uničil zvočnik kot za šalo. Se? No, morda vam bo uspelo priklicati pozabljene spomine na ta zares odtrgan film, ko boste obiskali to stran. Človek, ki je postavil to preprosto stran se je prav tako spravil na izdelavo ogromnega basovca, ki pa tistemu iz filma ne seže niti do kolen. No, kljub temu je zvočnik še vedno...

0 komentarjev

PR miti in legende

Design Technica - Zadnje čase lahko opazujemo AMD-jeve poizkuse, da bi se kar najbolj približali Pentium4 procesorjem. Zmogljivostno jim je to sicer uspelo, vendar pa je ljudi težko prepričati, da so 2 GHz Penetiumi4 enakovredni AMD-jevim 1.4 GHz Athlonom. Da bi AMD-jevci kar najbolj zmanjšali frekvenčno vrzel, so se odločili, da uporabijo staro in osovraženo metodo označevanja, ki se imenuje PR ali "performance rating". Ker ljudje enostavno ne morejo pozabiti svinjarij, ki so jih z označbami PR delala podjetja (primerljivost samo v pisarniških programih...), je bil AMD pri označevanju malce bolj previden, saj je vse svoje Athlon XP procesorje označil malce bolj skromno. Da pa ne boste mislili, da je AMD novinec pri označevanju procesorjev s PR, si preberite ta članek, kjer so opisani vsi proizvajalci, ki so se polastili te metode označevanja. Skupna lastnost vsem proizvajalcem, ki so se polaščali teh označb je bila, da so vsi po vrsti propadli ali pa so jih kupila druga podjetja. Ali se tudi AMD-ju...

0 komentarjev

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev

Hardverske katastrofe

SystemLogic - Ko iz trgovine skrbno nesemo svojega najnovejšega GeForca 3, za katerega smo vsaj leto dni stradali ter živeli ob plesnivem kruhu in pretirano klorirani vodi, je misel na to, kako se nam bo silno čaščena grafična kartica nekoč spražila v lastnem soku, ker enostavno ne bo zdržala bremena overclocka, gotovo zadnja. Nikogar ne zaboli bolj, ko vidi na sliki popolnoma scvrt procesor ali kak drug drag čip. Če to vidite v živo (ste lastnik pokojnega koščka silicija), še toliko bolj. Vendar pa se nekateri ob gledanju scvrtih koškov hardvera prav prešerno zabavajo. Vsem tistim (in tudi tistim, ki hočejo videti posledice, če bodo pretiravali) je namenjena ta stran, kjer so se kar pošteno potrudili za slike tako ali drugače uničenih kosov strojne opreme. Našli boste vse - od skurjenih in zlomljenih procesorjev, spečenih matičnih plošč, scvrtih grafičnih čipov in t.i. "avionskih" ohišij. Kaj? Poglejte si slike in vedeli boste o čem govorim....

1 komentar

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

2 GHz Pentium 4 in i845 plošče naprodaj

The inquirer - Da ne boste kar na vrat na nos oddivjali v trgovino, naj vam povem, da v naslovu omenjeni primerki še niso naprodaj v računalniških trgovinah, jih pa lahko naročite preko interneta. Sicer dvomim, da bo kdo naročal tako občutljive dele, ki jih cariniki tako radi zlomijo ali poškodujejo, preko interneta, vendar je vseeno dobro vedeti, da tudi masovna prodaja ni daleč. Cen je preveč, da bi jih prepisoval, zato si jih oglejte tukaj. Povem vam samo, da 2 GHz Pentium4 stane $562, kar ni ravno poceni.

0 komentarjev

Novi (Socket478) Pentiumi4 in hladilniki

X-Bit Labs - Novi Socket478 Pentiumi 4 ne bodo zahtevali le novih matičnih plošč, ampak tudi nove izboljšane hladilnike. Nove i845 plošče bodo namreč vsebovale nov pritrjevalni mehanizem (glej sliko). Od vseh proizvajalcev hladilnikov so se trenutno zganili le pri Thermaltaku, kjer so najavili P4 Volcano 478 hladilnik. Hladilnik bo podpiral Socket478 procesorje (logično) s frekvenco do 2 GHz. Ventilator na hladilniku bo zmogel 4800 obratov na minuto, proizvedel pa bo 37dBa hrupa. Prav lahko se zgodi, da bo ta hladilnik postal "Volcano 2" za Pentium 4 procesorje.

0 komentarjev