» »

Vodno hlajenje n-tič!

Vodno hlajenje n-tič!

element ::

No, tko! Končno sm se tud jest spravu k izdelavi vodnega hlajenja. Uporabil bom morphlingove bloke (če mi jih bo naredu ;)), pol bom pa hladil grafično, proc, greenyja (pelt na grafi in procu). Zdej pa želim nekaj konkretnih nasvetov glede kondenza, kako izdelat, pa katere komponente naj kaj nabavim, kok fi cevi? Nočem, da mi daste kakšne linke ampak me zanimajo vaše konkretne izkušnje. Thnx :))

PS:
Ne smem pozabit, kje dobit primeren radiator, da ni prevelik, pa če kdo na forumu to izdeluje? Pa kako je s trafo, kje dobit napajanje za 2 peltierja? En 155w, drug na grafični bo pa okrog 100w-155w.
  • spremenil: element ()

Windi ::

Jaz imam en radiator doma

element ::

Kakšnih dimenzij, pa če je kej rjast?

Windi ::

Je navaden radiator brez modifikacije za vodno hlajenje. Dimenzije so 35X10cm

element ::

A maš kakšno slikco? Za kolk prodaš? :\

morphling1 ::

Pelcijan , se bom malo razpisal , bloke ti bom naredil to je sigurno. Premer cevi gledas glede na to kaksne ma crpalka , jaz imam 10 mm notranji premer cevi tako, da je zelo na tesno nataknjeno na prikljucke na bloku, ki so 12 mm , ne kupovat crpalke ki ima kaksne majhne prikljucke jaz priporocam crpalko Rena flow francoske izdelave in res visoke kvalitete. Glede Tec-ov najprej povej kaksen procesor mislis hladit oz. na koliko mhz in voltazi mislis , da bi ti lahko delalo da dobis okvirno predstavo koliko bo oddajal proc. nekako je priporoceno da je Tec vsaj 50 % mocnejsi od vira toplote ,da dobis kaksno konkretno hlajenje , torej kak TB na 1500 in 2V recimo max oddaja 114W toplote to je ze nekako meja za 155W Tec , ker drugace edino kar dobis je nizke temp pri idlanju in temp okoli 20-25 stopinj pri 100% obremenitvi, kar pa ne omogoca vecjega OC. . 100W Tec za graficno je cisti nonsense ,graficna oddaja 15 do 20 W tam okoli torej bi jo ohladil mocno pod 0 stopinj in kaj bi s tem pridobil ,v skupni pospesitvi bolj malo tudi ce jo bos navil do nebes, ozka grla vseh danasnjih graf (razen Kyrota II) je spomin , edino , kar bi eventuelno se splacalo navijat z Tec-om je stari Geforce 1 ddr ta ima hiter spomin , gpu pa dela samo na 120 mhz in ce bi to navil na kakih 180 mhz bi dobil zelo lep pospesek. Kaksnega mx ali pa gts II pa imas cisto dovolj vodo ali pa ze malo dodelano zracno hlajenje da dobis max hitrost ,ki ti jo se omogoca ram . Pri tem bos moral pa za 100W Tec zelo dobro izolirati vse okoli gpu- ja ter zadnjo stran graficne z kaksnim debelim neoprenom , isto velja za cpu , z silikonom najprej znotraj socketa pa zunanjo stran , potem je dobro ce zadnjo stran osnovne plosce presprejas z nekim lakom proti kondenzu tako da izoliras vse kontakte pred zrakom, nato pa se z neoprenom ali pa armaflexsom debeline recimo 1cm , povrsine recimo 10x10cm ali pa se vec da si siguren , tudi okoli socketa moras vse izolirat z enakim materialom tako da z olfo nozem lepo zrezes obliko socketa ter nekaj tistih kondenzatorjev ki so zelo blizu , rezes nekaj manjse odprtine da gre izolacija na tesno gor.
Na koncu pa najbolj pomembna stvar vodnega hlajenja , in to je radiator , tu si pa zelo mimo brcnil , poglej ce priblizno sestejeva tvoje toplotne vire cpu 110W (mogoce se vec) + Tec 155W + northbridge 15W (govorim na pamet) +graficna 20W +Tec 100W pristanes pri 400W toplote ki jih mora radiator odvesti v okolico , ali z drugimi besedami pozimi bos lahko ugasnil radiator v sobi pa bos imel se vedno prijetno toplo, da o vrocini poleti ne govorim. In ce radiator ni sposoben odvesti te toplote se ti bo dvigala temp vode v tokokrogu in s tem slabsalo hlajenje. Jaz sem sedaj pri sebi videl . da ko sem dodal se blok na graficno se mi je tem na procesorju dvignila za 2-3 stopinje , tako da resno razmisljam o se enem radiatorju za graficno in northbridge ter mogoce se kaj , ter en radiator samo za hlajenje procesorja za max efekt. Pa grel se ti bo tudi napajalnik za oba peltierja.
Evo tako nekako za hitri tecaj iz vodnega hlajenja.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Ok. Thnx. Edin še neki me zanima: dimezije radiatorja. Rad bi res extremno hlajenje. Tko, proc ni glih TB, je pa duron 800 @ 1100 upam, da pol še kej več (upam, da bo kmal TB 1.0 @ 1.5). Kje dobit trafo. Aja, na grafični pol peltierja sploh ne rabim? Al pa enga 50w? :\

PS:
Plato mism modificirat na 2v voltaže. :)

morphling1 ::

Ce ze res moras hladit graficno z Tec-om daj gor max 50W , odvisno katero imas , kot sem ze prej napisal. Wov, idej za extermna hlajenja imam polno glavo , samo je problem denar in koncna mobilnost sistema. :D Mere radiatorja ti ne morem reci kar iz glave , ker je kar nekaj stvari za upostevat, recimo toplotna prestopnost alfa, upori po ceveh radiatorja, materiali toplotna prevodnost lambda , pretok po radiatorju , ter se kaj. To so vecletne izkusnje proizvajalcev radiatorjev ali bolj pravilno prenosnikov toplote, ki bi ti nekako ocenil kaj rabis, je pa odvisno za koliko stopinj naj bo temp. vode visja od temp. okolice , pri dolocenem vnosu toplote v to vodo.
Jaz ti lahko povem kako je pri meni. Imam Ladin radiator in recimo vsa toplota ki jo moram hladiti je prib. 130 W cpu + 15W +15W se pravi 150 do 170 W na oko , temp, vode imam zdaj 5-6 stopinj nad okolico , zato si bom tudi omislil se en enak radiator pri tem pa to ni ravno majhen radiator mere so 25x18x7cm nanj pa pihata dva sunona 120mm pri 8V (se prijetno za usesa, tako da lahko spim 3m od racunalnika), da pa je pa na meji sem videl danes, ko sem dal ventilatorja na max in se temp. na proc. skoraj ni spremenila. V tvojem primeru bi ze razmisljal da bi imel radiator zunaj sobe po moznosti na severni strani potem bi imel pa blazen mir v sobi ter super hlajenje .
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Hmm, sam tak sistem je potem mobilen ne sploh. :\ Hmmm... Če bi mel D800 @ 1100, pa 155w tec gor, pa 15w plata, pa 20w grafična, pa ne bom nč teca dal gor. Ko ga j., važno, da je temperatura grafične približno enaka temperaturi vode. :\ Kwa pravš na to?

morphling1 ::

Ja to bo cisto dobro , radiator bi si zdimenzioniral tako da bi imel recimo 3 ali pa 4 120mm vente gor ,radiator je lahko tako velik da so venti vsi na eni strani ali
pa dva pol manjsa radiatorja , tako da venti na eni strani pihajo na drugi pa vlecejo radiatorja sta pa en zraven drugega (tako bom naredil jaz) , skupaj naj bi mi prislo ravno za debelino ohisja ce si predstavljas.

http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Ja ja, vem kaj misliš. To bo ql. Edin glede izolacije me mal skrbi, kako to uštimat. Prej si neki govoru o laku, pa tem, pa če si lahko mal bl natančn. Jest sm tko mislu: mam doma kr precej odvečnih podlog za miške, pa bi s tem lahko izoliru.... za ostalo pa še kšn predlog... :)

morphling1 ::

En lak v sprayu obstaja , mislim ,da ga imajo pri Konradu , to uporabljajo za zascito vezij pred kondenzom tocno to kar rabis. Neopren in armaflex prodajajo v Astri za Bezigradom , a ni podloga bolj tanka (0.5 cm) uporabna za zadnjo stran , neopren pa imas v vec debelinah in ni drag
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Aha, sam a ni armaflex tist za ležat na plaži gor? Jest mam tist doma, sam je plastično, pa se mi ne zdi glih dobr za izolacijo. Podlogo mam tako, k je debela 1mm, lohk bi dal pa tud eno na drugo, dve skup zlimu. Kaj misliš? :\ Sprej bom pa tud najdu nekje. Kje pa sprej pošpricam? Najprej al potem čez al kako? :\

morphling1 ::

Armaflex je razlicnih trdot, sej je tu se neopren ki je idealen za te stvari, imas ga pa 0.5, 1 in 2cm debelega in se tudi zelo dobro stisne tako da dobro tesni pred zrakom. Posprejas zadnjo stran po pinih od socketa in se malo okoli v kaksnih 3 tankih nanosih z vmesnim susenjem, moralo bi biti skoraj neopazno .
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

A to posprejaš po zadnji strani plate in še po spednji strani plate, kar po socketu in okoli. Kakšno debelino pa tistega drugega nej vzamem, da bom varen pred kondenzom? :\

morphling1 ::

Ne po sprednji strani ni treba sprejat , moras v bistvu izolirat pine od socketa pred zrakom ker bojo mrzli in se na njih nabira kondenz, za zadnjo stran, bi dal 1cm neopren ki bi se stisnil ob plosco ohisja na katero je pritrejena osnovna plosca in si varen pred vsakim kondenzom.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Ok. pol bom tko naredu. Kako pa na sprednji strani? Pa zadnjo stran prej posprejaš right?

morphling1 ::

Saj sem ze prej napisal , silikon okoli in znotraj socketa , potem pa rocne spretnosti iz rezanja neoprena. Posprejas pocakas da se posusi pa neopren gor.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

A mogoče veš za kakšne slikce, kako točno to narest? Sej pribižno že vem kako gre... :))

element ::

Jest sm en člank gledu in je izoliran s silikonskim kitom okoli socketa in v njem je namazan z eno neprevodno mastjo, pa zaščiteno znotraj z silikonom, pol je pa noter neoporen. Ampak to je blo za Intel, k nima termalnga senzorja tm. Kako pa jest not nardim? Vse notr z silikonom zafilam? :\ Okrog socketa bom dal neoporen čez, zadaj bom pa pošpricu z sprejem, pa neoporen (pine, pa lohk kr zakitam, je še najbl izi. Edin za znotraj socketa nism zihr kwa narest. Ideje? :\

morphling1 ::

Tudi znotraj socket zasilikonas med socketom in plato , potem pa zrezes kvadrat iz neoprena kaksne pol cm visji kot socket. Ko das nato gor proc. bos neopren stisnil in lepo zatesnil. V luknjice v socketu pa naj bi dal elektricno neprevodno mast , tako da so tudi pini proc. izolirani , tako ne bi smel imeti nobenih problemov z kondenzom. Se to eni silikoni vsebujejo kisline , tudi vonj je zelo oster , ti niso dobri .
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Uzamem vodne bloke!!! Sej sm ti poslal mail... :D

Opkow ::

Ja .. Ce kupujete silikone.. Potem morate biti pozorni, da vzamete brezkislinskega. Oznaka na silikonu mora biti N-6.
Kislinski nosijo oznako K-11.

Mast, ki je namenjena za pine proca mazat, se imenuje Vaseline 701 in jo dobis v vsaki stacuni z elektroniko. (IC, Roska, BTC hala D...) -- Je v obliki spreja, da ne boste cudn gledali :)

Za izolacijo zadnjega dela mamaplate vzames Plastik 70 - sprej.

morphling1 ::

Bravo Killer, zdaj pa vse veste fantje.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Malecky ::

O.K. mene sta čist odvrnila od uporabe Peltierja:D
Ne bom se stem dajal moreš celo plato spacat pol ko jo pa prodajaš se pa sprašuješ zakaj ker ti kupec ceno zbija.

element ::

morph, a boš kej odpisal? A si dubu mail? :\

morphling1 ::

Yo, sem ze odpisal , ma ful se zezam z enim racunalnikom , tako da na svojga sploh ne pridem . Pc 133 ram sploh noce delat na 133, se na 100 ma ene probleme pa kot sem po testiranju opazil sploh ni razlike med vklopljenim memory interleavingom in izklopljenim , kar se ne sme zgoditi ,ram pa je iz Mlacoma in ceprav je Micronov ,bolj ko ga gledam, bolj lev se mi zdi ,kot da bi bil fake, ker ko dam not svojga del bp. To sem moral napisat ker sem full jezen na Mlacom in je bil to moj zadnji nakup tam.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

element ::

Nesi v reklamacijo! Sej ma 3 leta garancije ;(.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272207 (1898) TESKAn
»

Temp vode pri vodnem hlajenju?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
201560 (1265) salesky
»

vodno-hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
271785 (1358) tec
»

Pelt 75W

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
181566 (1395) morphling1
»

Vodno hlajenje s peltierjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
181571 (1380) Charls

Več podobnih tem