» »

Iz vinilk na računalnik

Iz vinilk na računalnik

Divxman ::

Zanimam me kako bi posnel glasbo iz vinilnih plošč na računalnik.Kateri program bi moral uporabiti?

Highlag ::

Ni problem program. Rabiš predvsem zmogljiv hardware, ki bo zmogel kvaliteto vinilke spraviti v digitalno obilko.
Never trust a computer you can't throw out a window

Divxman ::

Ja sej hardware ni problem.približn vem kam prklopt na line in kokr vem.

Highlag ::

Zraven zvočne kartice si pa tudi dobil kakšno programsko opremo, ki zna iz LINE in vhoda posneti glasbo v datoteko. Če bi napisal kakšen detajl več o strojni opremi (zvočna kartica) bi ti ljudje lažje svetovali.
Never trust a computer you can't throw out a window

globe ::

Dokaj kvaliteten program s katerim lahko posnames plate na racunalnik je v nerotovem ultra editionu, nero SoundTrax.
Predvsem je uporaben, ker ima orodje Lp to CD wizard, s katerim potem ko posnames plosco na racunalnik, odstarnis sume.
Priporocam ti tudi, da snemas preko line in vhoda in ne preko mic vhoda in ce si bos glasbo shranjeval v mp3 obliko ti ne priporocam kvalitete
manjse od 192 kps...
@ Highlag: ne vem o kaksni zmogljivi hardware opremi ti govoris, za snemanje je potrebna le zvocna kartica, ki ima line in ali mic vhod...
Bolj pomemben je vsekakor software, ker z njim urejas kvaliteto digitalne oblike.

barbarpapa1 ::

Pozdrav.

Pri digitalizaciji glasbe z vinilk ne pozabit, da signal na plošči ni posnet linearno in da je za linearizacijo potreben RIAA filter (RIAA ekvalizacija). To verjetno lahko opravi tudi dobra programska oprema, če pa te ni, je pa rešitev snemanje preko ojačevalca (Phono in - tape out). Direktno s samo digitalizacijo pa ne bo šlo (no ja, gre tudi, vendar ni nobenih basov). Druga pomembna stvar je tip odjemne glave na gramofonu. Le-ta je lahko MM (Moving Magnet), ki načeloma da dovolj napetosti za vzbujanje LINE vhoda, ali pa MC, kjer bo izhodna napetost najverjetneje prenizka. Seveda morajo tudi plošče biti v dobrem stanju, da je čim manj šuma in pa pokljanja...

Pa fajn digitaliziranje želim....

LP

Jože

blue ::

Če ni kaka eksotična glasba ti priporočam, da se odpraviš na p2p omrežja..

5 klikov in nekaj čakanja je bolj preprosto, kot (dobra) digitalizacija..

Veliko plošč so digitalizirali profesionalci in jih je možno kupiti na CDjih (torej se da dobiti kvalitene posnetke na p2p omrežjih):D :D

Highlag ::

Globe:
Kaj jaz vem kakšno kvalitetno muziko ima in kako dobro jo hoče digitalizirat. Če ima kartica slab A/D pretvornik z veliko šuma, bodo rezultati slabi. No za MP3 je delat je verjetno vsaka dobra. Če pa hoče naredit kolikor toliko verodostojne kopije plošč je pa dobra kartica nujna. Kvaliteta je pač stvar okusa.
Never trust a computer you can't throw out a window

globoko grlo ::

Lej, dobod si program SoundForge (ta nov je 7.0 se mi zdi), po novem od Sonya, al pa coledit2000/pro, nekak tako se mu reče.
Kako se obnese nerotova zadeva za odstranjevat šume ne vem.
Potem pa rabiš od Pinnacla CLEAT IT (verzija 5 je ta nova, se mi zdi). Mislim, da boš s tem več kot zadovoljen, kot ti ime samo pove, dela prav to kar rabiš.

pa veliko užitkov

pblaz ::

ni mi jasno kakšne šume in pokljanje bi vi radi odstranjevali. s tem samo uničiš zvok, na boljšem gramofonu in ohranjenih ploščah pa se pokanja sploh ne opazi. pozabljate, da je to najboljši izvor zvoka.
gramofona se nikakor ne priključi direktno na line ali, kar je še huje, na microphone input. Med gramofon in linijski vhod je potrebno vezati RIAA korekcijski predojačevalec, če tega nimaš, pa uporabiš, kakor sem zasledil v tej temi (edino normalno varijanto) predojačevalec oziroma integrirani ojačevalec z vgrajenim RIAA korekcijskim predojačevalcem in izhodom za kasetofon/kolutni magnetofon.
Pri poslušanju oziroma snemanju plošč ima zelo veliko vlogo odjemna doza, nastavitev gramofona, izdelava, pravtako tudi predojačevalec, ki se ga zapostavlja. Pri boljših gramofonih plošč niti ni potrebno čistiti pred vsakim poslušanjem, saj gre igla lepo čez vse, saj lepo drsi v kanalčku. Pri snemanju na računalnik bo veliko odvisno tudi od same zvočne kartice, da se ne bo presluha med kanali, da se ne bo "slišal disk" in podobno. Pri snemanju plošč na računalnik je potrebno upoštevati, da je ravno zvočna kartica najšibkejši člen.
Nato je potrebno nastaviti vse jakosti, na ojačevalcu, če je mogoče in nato na računalniku.
Zvok je najbolje posneti direktno brez kakršnih koli "popravljanj" v datoteko, to pa nato zapeči na cd, ozorima narediti mp3je.
Na žalost se je uveljavilo napačno mišljenje, da je zvok iz plošče pokajoč in hreščeč. Če tako mislite, je najbolje, da greste enkrat poslušat gramofon (takega, ki ni iz plastike) in se prepričati.
Ok, malo sem se razgovoril :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony bo začel izdelovati gramofonske plošče (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12531006 (22998) TheBlueOne
»

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11150460 (38856) gruntfürmich
»

Prosim za pomoč pri priklopu gramofona

Oddelek: Zvok in slika
436799 (6515) 2x'=2
»

Kako iz gramofona v MP3???

Oddelek: Zvok in slika
253875 (2613) Gapi
»

Harman Kardon Audio cd

Oddelek: Zvok in slika
131469 (1095) nokia6310

Več podobnih tem