» »

Kako iz gramofona v MP3???

Kako iz gramofona v MP3???

simoni ::

Mene pa zanima kako bi iz gramofona glasbo spravil v mp3? Ne vem veliko o teh stvareh, zato bi rabil malo bolj preprosta navodila!
Imam gramofon in eno navadno zvočno kartico! A bi rabil boljšo? A obstaja kakšen program prav za to?
A bi rabil pri snemanju predojačevalec?

No upam da mi boste pomagali!:))

Hvala...

LP
  • spremenil: simoni ()

IceIceBaby ::

iz gramofona potegneš kabel v line-in na zvočni kartici, greš na download.com in snameš program za zajemanje zvoka (Sound capture recimo), daš play na gramofonu in record v programu pa maš.

Jaz trenutno na ta način snemam stare pravljice iz kaset pa zadeva dela.

simoni ::

In kakšna je kaj kvaliteta? Pa si ti to v mp3je daješ??
A ve kdo mogoče, če obstaja prav program za gramofon?
Kaj pa z zvočna?Je ena "noname" dobra??

hvala

Poldi112 ::

Po moje bos potreboval gramofonski predojacevalec (oz. ojacevalec, ki ima phono vhod)
Ce te moti sum in prasketanje, ima Cool Edit Pro ene fine filtre, tudi za gramofon prirejene. Posnames, sfiltriras, zrezes z njim, potem rabis pa samo se program ki ti wav v mp3 pretvori.

simoni ::

Aha... potem brez predojačevalca ne bo šlo....
A je ta program potem tud kot program za zajemanje? Lahko z njim zajemaš, al moraš to z drugim programom nardit?

hvala...

DJroky ::

vse narediš s cool edit. če nimaš nikjer v bližini navadnega hi-fi ojačevalca si ga sposodi, daj gramofon na phono vhod, iz ojačevalca pa prek rec izhoda na line-in pri zvočni kartici in to je to. priporočam pa seveda kvaliteten gramofon in kvalitetno zvočno kartico, v nasprotnem primeru rezultat ne bo ne vem koliko kvaliteten. ampak za domoačo uporabo pa vendarle bo.

lp

Jebiveter ::

pa se en nasvet: NE POZABI OZEMLJIT GRAMOFONA!
To sm jest naredu enkrat napako, ker nisem vedu in je zaradi tega posneto zraven se fuuuul shuma! :'(

Aja, za ozemljit ima gramofon poleg phono-out in stroma se eno zeleno-rumeno zicko. No, to zicko prisravfaj nekaj na ohisje racunalnika. (verjetno/mogoce deluje tudi ce ga povezes z ojacevalcem).:'(

Ko sm jest ugotovu napako, sem mel ze 3 plosce posnete! Tako, da se moram lotiti enkrat te dni spet...:|
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

hokuto ::

Najprej ploščo očisti, da bo čim manj praha na njej in s tem toliko manj prasketanja, gramofon pa ozemljit, da ne boš imel 50Hz hum-a v posnetku. Gramofoni imajo ali žičko ali pa samo en "vijak" na katerega povežeš žičko, ki je temu namenjena. Ojačevalci in mixerji z gramofonskim vhodom imajo podoben "vijak" na katerega povežeš drugi konec te žičke in s tem je gramofon ozemljen.

Gramofon ima prešibek izhod, da bi ga lahko povezal direktno na line in zvočne kartice, zato rabiš vmes ojačevalec ali mixer iz katerega potem pelješ signal v zvočno. Noname zvočne imajo ponavadi dokaj slabe linijske vhode, vsekakor pa na mixerju zvočne kartice mutiraj vse kanale, ki jih ne rabiš pri snemanju, saj so ti na slabih karticah velikokrat izvor šuma (na playback delu pustiš samo main pa wave kanala odprta, lahko tudi midi, recording pa line in).

Za zajemanje in obdelavo posnetega materiala rabiš wave editor. Osebno sta mi najbolj všeč Sony Sound Forge in Adobe Audition (prej imenovan Cool Edit Pro), sta pa to poleg Steinberg Wavelab-a top ponudba med wave editorji, kar pomeni, da precej presegata potrebe enostavnega zajemanja glasbe z vinila. Zelo zmogljiv freeware wave editor dobiš tukaj: Audacity. Obstajajo tudi programi posebej namenjeni zajemanju zvoka z vinila z določeno stopnjo avtomatizacije (rezanje na komade, odstranjevanje šuma, prasketanja ...), ampak meni niso všeč, ker ta avtomatika zame še vedno ni dovolj natančna. Tudi na splošno mi odstranjevalci šuma niso preveč všeč, ker ponavadi poleg šuma poberejo preveč glasbe in je posnetek dobro ohranjene plošče boljši brez uporabe teh programov.

Zelo pomembno je, da primerno nastaviš line in record level na mixerju zvočne kartice. V programu s katerim boš zajemal nadzoruješ jakost signala in record level nastaviš tako, da najglasnejši del plošče pride čim bliže 0db, ne da bi šel čez (obvezno ne sme čez). Ko maš to nastavljeno, posnameš celo stran pošče, razrežeš na wav-e (porežeš vmesno tišino), jih posnameš in potem spremeniš v mp3 - po možnosti z lame codecom, ki daje najboljše rezultate.

Še bolj natančen opis postopka pa tukaj

sajmo ::

Mene zanima kako naj se lotim ćiščenja plošč? katera sredstva so najboljsa, jo lahko z vodo, alkoholom...nevem? :) prosim za pomoc!

hvala :)


lp

cekr ::

Eno žametno krpo si najd pa bo vredu.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

sajmo ::

Cekr hvala :) ali ve kdo mogoče kako naj zamenjam iglo pri gramofonu in mi je pripravljen razložiti postopek? zanima me tudi kje se dajo narićit igle za starejše gramofone? :)


zzz

JanK ::

Se en pomemben razlog zakaj rabis gramofonski predojacevalnik in ne kar kateregakoli. Na LPjih je zvok posnet z RIAA equalization. Basi so porezani, visoki toni poudarjeni. Gramofonski predojacevalnik ima vgrajeno obratno funkcijo, drugi pa ne. OK, to bi lahko za silo popravil z equalizerjem v program, ampak IMHO bo rezultat bolj klavrn, ker ima vsaka "frekvenca" v equalizerju neko pasovno sirino in v resnici "equalizas" s stopnicasto funkcijo, RIAA krivulja pa je gladka.

Ciscenje: Ce je LP zelo zapacan, ga lahko mirno kar z vodo iz pipe, malo razredcenega detergenta za posodo in mehko gobico, ki ne pusca dlak, na koncu pa temeljito speres z destilirano vodo in pustis, da se na sobni temperaturi (ne na radiatorju :)) osusi. Tako sem scistil tistih nekaj svojih LPjev ki so bili tega potrebni. Pri suhem ciscenju z zametno krpico pazi, da bodo dlake usmerjene proti smeri vrtenja plosce (torej v desno, ce cistis med osjo in prednjim robom vrtece se plosce), da ti na ta nacin prah ostane v krpici, ne da ga pusca za sabo.

Za odstranjevanje suma pri samplanih LPjih sem uporabljal CoolEdit 2000, o katerem je govora na prej linkani strani. Nisem odstranjeval vsega ozadja in sumenja, ker IMHO s tem zgubis prevec glasbe, samo na roko sem odstranil kaksne vecje poke. Med vsemi programi, ki sem jih probal je (takrat bil) CoolEdit 2000 najboljsi ravno zato, ker ti izjemno dobro pokaze te poke - spice v signalu. Tudi ko gledas celotno stran LPja, 20+ minut signala, pokaze prav vse.

Ali mislis menjava igle ali cele glave? Ce menjas samo iglo (ce je izmenljiva in ce jo se kje najdes) je stvar relativno preprosta: staro iglo vzames ven, novo not in to je to. Ce pa menjas glavo, moras malo sraufati (morda tudi nastaviti geometrijo), pravilno prikljuciti konektorje, nastaviti silo (ponavadi s pomocje tehtnice) in "bias". Netrivialno, ce tega se nisi pocel.

Kateri gramofon in glavo/iglo pa imas?

sajmo ::

Jank hvala za pomoc....imam Technics SL-B210 gramofon... tukaj sopodatki o njemu http://www.nrpavs.co.nz/TechnicsSL-B210...

tole je slika glave
[IMG]http://sep01.imgshare.us/8iL.jpg[/IMG]

Jank nevem kaj naj menjam, svetuj mi...kaj je lažje dobiti in zamenjati pa kje naj to dobim :)

lp

JanK ::

Po sliki sodec je to glava P-24 in nanjo naj bi pasala EPS24CS igla, ki jo dobis recimo tukajle. Pomoje se ti ne splaca menjati glave, razen ce je kaj narobe z njo (sam sem leta poslusal glasbo z isto Ortofonovo glavo, samo igle sem obcasno menjal). Vprasanje, ce bi sploh lahko montiral kaksno drugacno glavo, ker ima izgleda rocka kar "plug-and-play" sistem za tocno doloceno glavo (ali familijo glav). V kaksnem stanju pa je glava, bos najbolje vedel sam. Vsekakor ce ze nameravas shranjevati glasbo na CD se ti verjetno splaca menjati iglo (ki je verjetno se prva?) Ce bos iskal po internetu: glava je "cartridge" in igla "stylus" (vcasih "needle").

Se nekaj. Tale gramofon ima nastaviteh hitrosti. Pazi, da bo nastavitev 0, da se ne bo vrtel prehitro ali prepocasi.

sajmo ::

Glava je v dobrem stanju, predvidevam da je bila uporabljena samo 1 igla.
Kje se nastavlja ta hitrost?...spodaj levo imam stikalo za dve hitrosti 33 in 45?

Hvala,

lp

elToro ::

Uporabiš mikrofonski vhod in CoolEditPro. RIAA filter poiščeš na googlu (glej zgoraj JanK). Pred mnogimi leti (pred Nepsterjem ;) ) sem na tak način "digitaliziral" kar nekaj plat.

Valentin ::

sajmo ::

Te zanima kako to deluje?...s temu je enostavno in gre preko usb-ja, samo v zgoraj navedenem programu spucaš komad (največ do 50ms priporočeno rezanje)....mislim da se za njegovo iglo treba potruditi in iti v nemčijo ali preko e-buy-a. (cca 35 €)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sajmo ()

IvoC ::

Po sliki sodec je to glava P-24 in nanjo naj bi pasala EPS24CS igla, ki jo dobis recimo tukajle. Pomoje se ti ne splaca menjati glave, razen ce je kaj narobe z njo (sam sem leta poslusal glasbo z isto Ortofonovo glavo, samo igle sem obcasno menjal). Vprasanje, ce bi sploh lahko montiral kaksno drugacno glavo, ker ima izgleda rocka kar "plug-and-play" sistem za tocno doloceno glavo (ali familijo glav). V kaksnem stanju pa je glava, bos najbolje vedel sam. Vsekakor ce ze nameravas shranjevati glasbo na CD se ti verjetno splaca menjati iglo (ki je verjetno se prva?) Ce bos iskal po internetu: glava je "cartridge" in igla "stylus" (vcasih "needle").

Se nekaj. Tale gramofon ima nastaviteh hitrosti. Pazi, da bo nastavitev 0, da se ne bo vrtel prehitro ali prepocasi.


JanK, na gramofone se, vidim, zelo dobro spoznaš, torej si, predvidevam, kar nekaj "proč od najstnika". Kljub temu tvegam, da te še enkrat gnjavim:

"samo igle sem obcasno menjal"

Igla je vpeta v neko nežno/mehko plastično zgradbo, in še tako dobra plastika s časom zgubi svoje "rojstne" lastnosti. Tega seveda ne opaziš, ker ne moreš v realnem času preklapljati med "rojstnimi" in trenutnimi lastnostmi. Zato nekaj deset let stare glave najbrž postanejo vprašljive. Skoraj nerešljiv problem pa nastane, če gre za nestandarden nosilec tonskih glav, kakršne je pred nekaj deset leti proizvajal Sony, recimo PS LX-5, ko ne moreš več kupiti "usranega" nosilca za človeško ceno.

Torej, koliko je bila stara Ortofonova glava, ko si zadnjkrat zamenjal iglo? Ta podatek bi bil zelo koristen za moje nadaljne odločitve.

Hvala in LP IvoC

Mimogrede, vsec mi je, da ne maras sumnikov!

Spajky ::

>:D ... spet je nekdo zvlekel temo iz naftalina :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

JanK ::

Hmm, dolgo casa nazaj je bilo to... Glava je iz okoli 1980, zadnjo izmed 4 igel pa sem nabavil okoli 1990 (ja, najstnik ze dolgo nisem vec :)).

Kar se tice obrabe: vsaj pri mojih modelih Ortofon in Shure se je menjala vec kot igla. Poglej recimo tole iglo za Ortofon. Menja se kompleten prednji del, vkljucno z iglo, nosilcem igle, gumijastim vpetjem igle v plasticno ohisje in magnetom, ki je zaprt v fiksni medeninasti cevki. Vsi gibljivi deli so na izmenljivem delu. V preostanku glave pa so samo se 4 fiksne tuljave (med katere zdrsne medeninasta cev znotraj katere se premika magnet) in zice do konektorjev na zunanji strani.

To vse seveda velja za moving magnet glave - to so taksne, kjer se premika magnet, tuljave pa so pri miru. Pri moving coil glavah so magneti fiksni, tuljave pa pripete na iglo. Zaradi manjse mase tuljav so te glave precej boljse in temu primerno precej drazje. Igle se pri taksih glavah sploh ne da menjati.

IvoC ::

Hmm, dolgo casa nazaj je bilo to... Glava je iz okoli 1980, zadnjo izmed 4 igel pa sem nabavil okoli 1990 (ja, najstnik ze dolgo nisem vec :)).

Kar se tice obrabe: vsaj pri mojih modelih Ortofon in Shure se je menjala vec kot igla. Poglej recimo tole iglo za Ortofon. Menja se kompleten prednji del, vkljucno z iglo, nosilcem igle, gumijastim vpetjem igle v plasticno ohisje in magnetom, ki je zaprt v fiksni medeninasti cevki. Vsi gibljivi deli so na izmenljivem delu. V preostanku glave pa so samo se 4 fiksne tuljave (med katere zdrsne medeninasta cev znotraj katere se premika magnet) in zice do konektorjev na zunanji strani.

To vse seveda velja za moving magnet glave - to so taksne, kjer se premika magnet, tuljave pa so pri miru. Pri moving coil glavah so magneti fiksni, tuljave pa pripete na iglo. Zaradi manjse mase tuljav so te glave precej boljse in temu primerno precej drazje. Igle se pri taksih glavah sploh ne da menjati.


A hočeš pogledati iglo na
http://cgi.ebay.co.uk/Stylus-Sony-ND200...

JanK ::

Sem skoraj 100%, da je tudi tukaj ista storija.

IvoC ::

Sem skoraj 100%, da je tudi tukaj ista storija.


Jaz tudi!

Še nikoli nisem menjal igle, po tvojih argumentih pa sem iglo izpulil (je treba kar močno povleči) - in točno tako je. Sem že naročil 2 rezervni, a eBay nažalost igel ne pošilja v Slo, tako da sem moral izbrati drugega, dražjega ponudnika. No ni važno, firbec ni zastonj!

Zakaj? Moj stari dobri Sony PS-LX2 po vseh tehničnih podatkih daleč prekaša nove USB "kao" HiFi gramofone!

Ampak razmišljam: Tale forum bi moral imeti nekaj plačanih profesionalnih tehniških svetovalcev. Prav gotovo si mi prihranil 100 evrov!

Hvala, res iskrena hvala.

LP-IvoC

JanK ::

V veselje mi je bilo pomagati. Sem dobil dodaten zalet, da spet aktiviram svoj gramofon (trenutno je v kleti).

Obilo uzitkov pri poslusanju!

Gapi ::

Matr zrajcal ste me.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop gramofona (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
619713 (3188) Mrakw
»

Gramofon in vinylke

Oddelek: Zvok in slika
264448 (1824) Machete
»

Kje kupiti iglo za gramofon?

Oddelek: Zvok in slika
106162 (3858) franckranc
»

Pomoč glede gramofona

Oddelek: Zvok in slika
62296 (2125) jamiroq
»

Iz vinilk na računalnik

Oddelek: Zvok in slika
92158 (2055) pblaz

Več podobnih tem