» »

Vezava potenciometra za vent

Vezava potenciometra za vent

DimmniBurek ::

Zanima me če se potenciometer priklopi preko tistih treh pinov tko da gre na 2 12V, ta zadnji pa gre na vent kot +, iz 0V molexa pa direktno u vent???
A mam prou, la je treba dat kakšen upor..., in ali se da narest da maš od 5V-12V regulacijo? Pa da so kšne LEDice da sveti po voltaži tko da je LEDica 2,5V kolk je treba dat upor
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

Mhmm, štima, samo hudič se skriva v podrobnostih te izvedbe. Pot. mora biti žične izvedbe 4 do 5 W in ~100 Ω. Problem je v tem , da jih je težje dobiti in drugič precej so dragi. Z običajnimi (poceni) plastnimi, pa bo potenciometer uničen v nekaj sekundah, ker ni grajen za take moči, kot jih zahtevajo ventilatorji.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

So what to do? a v HTE imajo kej, kaj pa un fanmate ma še en čipek al neki tranzistor menda
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

Kako je z zalogami v trgovinah ne vem, pokliči in ti bodo povedali.

Fanmate ima regulator 7805.

Regulator kot je Fanmate je zelo robusten, poceni in tudi ne preveč težak za izdelavo niti za začetnika.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

Torej grem v HTE kupim enpar teh regulatorjev 7805 razdrem fanmate in nardim kukr je tm, pa še en par potenciometru al kaj?
There Is No Stronger Drug Than Reality

DimmniBurek ::

No kaj zdej, nardim kukr je na fanmateu al kupm kej močnejšga? Tm recimo da bi rabu do ene 10W... po kanalu, torej meu bi ene 5 potenciometru, na vsakega 10W, Povejte kaj točno nej kupm, a isti regulator ta 7805 sam da je 10Wattni al kako?
Alpa če nesem jest fanmate u HTE pa rečm da rabm tiste stvari=:))
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

Si se mogoče kaj poglobil v tisti .pdf , katerega link sem ti dal zgoraj ?

Hint: Figure 10. Circuit for Increasing Output Voltage, page 22.

Tam sta tudi formuli za izračun elementov, R1 je fiksen upor, R2 pa poti. Podatek za Iq je višje gor (Iq za 7805 znaša 5.2 - 8 mA). Iz teh podatkov pa lahko izračunaš vrednosti elementov.

Aja pa še to s takim regulatorjem boš menjal izhodno napetost od 5 do ~10V, 1.5-2V je padec na samem regulatorju in ga ne moreš odpraviti.

Tisto tvoje vprašanje o 10. W ne razumem. Tok teh regulatorjev je 1A, kar pri 10V pomeni ravno tvojih 10 W. Če pa ti je 1A premalo pa imaš 7805 CT, ki zmore 1.5A. Samo za 1A toka rabiš vsaj 4 ali 5 ventilatorjev...

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

Aha, ja to sm mislu da če zdrži ~10W ta regulatorček. Pol je kul
En tle mi je reku nej rajši uzamem lm317 ker je kao napetostni regulator in da je pol boljše... je pa tudi 1A, tku da nevem, kaj je boljše oz. lažje za zvezat?
There Is No Stronger Drug Than Reality

DimmniBurek ::

Ekola sm kupu lm 317 ku mi je un u HTEju svotoval rajš tega ku 7805! No kupu sm še 500Ohmski potenciometr sam je menda premalo?!? Eni pravjo da rabm še en navadn upor in še dva kondenzatorje-za glajenje napetosti... Tku jest nevem kaj narest a kupm še 2 kondiča al ne, pa kašna....
There Is No Stronger Drug Than Reality

Privatnik ::

Glede regulatorja z LM317T je ze potekala ena tema, ki je kar obsezna, in sicer TULE
Drugace pa sem si jaz naredu tak regulator (4kom) pa ti lahko pol ko pridem domov preberem vrednosti z elementov. Sicer pa mislim da sem napisal vse v prej omenjeni temi. Pa se par slikc mojega ustvarjanja :D

Slika1
Slika2
Slika3

Spodnja tiskanina je od CDroma in je uporabljena sam kot pladenj za montirat gor ostale stvari (vsi elementi pobrani dol), edino SCSI konektor zadaj sem ponucal za priklop ventilatorjev. Tiste 4 luknje v ohisju CD-ROM-a pa so za stelanje trimerjev s katerimi se doloca najnizja napetost katero lahko doseze regulator (zato da se ventilatorji ne ustavijo).

LP

DimmniBurek ::

Tiste 4 luknje v ohisju CD-ROM-a pa so za stelanje trimerjev s katerimi se doloca najnizja napetost katero lahko doseze regulator (zato da se ventilatorji ne ustavijo).
Aha zato pa trimerji...
No jest sm pol kupu še
5kOhm potenciometer
240 Ohm upor
1kOhm trimer
100nF elektrolitski kondič
1uF navadn kondič
zdej rabm sam še tvoje vezje a maš kšno sliko?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

7805 in LM317 sta oba napetostna regulatorja, samo v osnovi je 7805 za fiksno napetost, LM317 pa za lahko nastavlja. Tudi oba imata približno 1.5V izgube (padca) napetosti, tako da bo najvišja napetost na izhodu ~10V.

Pa še branje za za lahko noč:
Razne sheme in med drugim tudi shema LM317.
Ali pa to.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

Ja ja sej vem sm že gledou na enih listih kako povezat, to vem sam kam vežem še trimer? Sej trimer bi pol rabu za štimanje minimalne napetosti?
Pa kolk ventov lohk dam na 1 regulator oz pol celo to vezje?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

Če pogledaš prvo shemo, povezava, trimer veži namesto R2, VR1 pa je potenciometer.

LM 317 prenese tokove do 1.5A, seštej pač koliko vleče vsak ventilator (podatek je na njegovi nalepki) in boš vedel. Glede na eno od predhodnih vprašanj je moč do 15W.

Odvečna moč bo grela regulator, zato ga montiraj na hladilno telo, vendar ne pozabi na izolacijo med regulatorjem (sjudna podložka) in hladilnikom. Ker hladilnik pri/po montaži lahko pride v stiku z maso in je površina LM317, namenjena montaži hladilnika, v direktnem stikom s pinom za izhodno napetost, lahko brez izolacije naredil lep kratek stik, kar si nikakor ne želiš.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

klanjsekII ::

Kako komplicirate....

kupiš plastičen poten. pa je...nič ne skuri ali kaj takšnega...od kod vam takšne ideje? Sam mam Cpu vent vezan na tak pot. pa čisto lepo dela....pa še enga za napajalnik.

Je pa res da me je en električar hotu neki kurit,d a se to sploh ne da naredit
in oh in sploh in da bo ne vem kaj...bla, bla...rešitve so vedno enostavne.

Azrael ::

@muddyfox:

Boš moral post precej bolj utemeljiti, brez tega je tvoj post navadno nakladanje in podlaga za temo: Kaj pomenijo dimni signali ?!

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

klanjsekII ::

utemeljitev...

gres v trgovino, ignoriras zakomplicirane in neuke prodajalce, kupis stvar, jo prilotaš...in voila...le kdo bi si mislil....dela.

Azrael...prosim poišči koga, ki je ustvaril dimne signale, zato ker je poten. vezal na ventilator od cpu-ja?

zlabo ::

Lej, navaden potenciometer je enostavno prešvoh za to! Morda pri ventu za CPU še gre, pri kakšnem večjem ventu in če jih daš več na vejo so pa dimni signali... Poskusi zadevo z 120mm ventom.

pa ne prodajat buč no:P

LP, zlabo

Azrael ::

Zlabo, hvala.

@muddyfox:

> gres v trgovino, ignoriras zakomplicirane in neuke prodajalce, kupis stvar, jo prilotaš...in voila...le kdo bi si mislil....dela.

Čisto OK pristop, če že prej vse izračunaš/ preveriš/ se pozanimaš in točno veš kaj kupiti... samo, če pa gre po načelu: Nikar s silo, uporabi večje kladivo, enkrat bo že uspelo... pa ni dobro, tukaj na forumu sploh ne. Take teme berejo mnogi začetniki in če jim že na začetku vse spodleti, po zaslugi kakšnih zavajajočih postov, potem ni več zanimanja za take stvari, kar je škoda. Elektrotehnika je zanimiva stvar in nekaj dodatnega znanja nikakor ne škoduje.

Skratka za kakšen ventilatorček od 486 ti taka izvedba, kot jo zagovarjaš, lahko celo nekaj časa dela, samo 486 prcesorji so zgodovina... In še 1x preberi kaj je napisal zlabo.

>Azrael...prosim poišči koga, ki je ustvaril dimne signale, zato ker je poten. vezal na ventilator od cpu-ja?

Na levi strani imaš funkcijo iskanje in išči kar te zanima, za upore in ventilatorje pa beri tole.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

zlabo ::

Ni za kej:D

Eh, sej bi blo res treba en članek o elektro nasplošno nardit.
Polet sem se neki lotil in nikoli dokončal:8)

LP, zlabo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

DimmniBurek ::

Jao a pol morm kupt še en potenciometr 1kohm? %5k alpa 500ohmu ne bo vredu ne?
Torej, če sm prou razumu jest lohk dam do 1,5A pa čeprav bo recimo 50W? Sam pol bo treba dat večje hladilno rebro?!? Right?
There Is No Stronger Drug Than Reality

zlabo ::

Lej, moč se zračuna z enačbo:

P=UxI [moč=napetost x tok].

Torej če boš mel ti na izhodu 10V, vleklo pa ti bo 1,5A, to potem znese 15W.
Če bo hotel steči tok večji od 1,5A, potem ti bo regulator avtomatsko zmanjšal napetost toliko da bo tekel tolk 1,5A in nič več. To je tokovna zaščita.

LP, zlabo

DimmniBurek ::

Ja, ja sam teh 15W morm odvedit s hladilničkom ne?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

Tako je, če regulator ne bo dovolj hlajen in bo presegel 150-175°C se bo izklopil (na izhodu bo 0V), ker ima termično zaščito, ki ga obvaruje proti pregretju, kako pa bo prenesel nehlajen mlinček, pa je druga zgodba...
.
Koliko W boš v resnici imel je odvisno od porabnikov, za 15W rabiš 6-12 ventilatorjev, toliko pa mislim, da jih ne boš natlačil v eno kišto.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

Ja zdej mam 3 120mm ki pokurijo 0,34A vsak torej 0,34A×3=1,02A, pol pa še dve 80mm ki nevem koliko pokurijo-sta eni stari od napajalcev. In se mi zdi da bo kul!
:) Fantje hvala!!
There Is No Stronger Drug Than Reality

DimmniBurek ::

To so buče!!!!
povežem kot je treba, sprva sam 5k ohm potenciometer-ne dela, neki muti, pol dam dva 470Ohm upora(nism meu 1kohm) in 1kohm potenciometer, ne dela, prav- od 3V - 3,5V, pol ostranm oba upora in dela zadovoljivo- od 0V - 9V, priklopim vse 4 vente (vzporedna vezava) in klinac ne dela, prklopm sam en vent, se zavrti, na ostalih pinih je 3,5V?!?!?
WTF???
OK, pol mozgam in nardim sam dva venta zaporedno, mata 7V pa se ne vrtita....
Sm obupu, stvar bom sz kladivam razsu in si naredu kukr je blo prej na klinčev šalter!
Pa še ceu F××××× dan sm zapravu za motanje tisth žic in vsega;(( ;(( ;(
There Is No Stronger Drug Than Reality

zlabo ::

ja si že kej zajebu

e-marko ::

Malo še poglej tisto temo, ki jo je zgoraj omenil privatnik.

Skoraj ne moreš faliti. Saj sem tudi jaz takrat zvedel marsikaj novega. Poglej moje poste, če ne verjameš.;)
Samo ne smeš hiteti in biti površen. Hitro kaj prežgeš pri spajkanju ali pa kaj nepotrebnega skupaj zavariš...:P

Meni še sedaj kontrolerji lepo delajo. Se moram še enkrat zahvaliti fantom, ki so mi takrat pomagali!

LP
...somebody, somewhere...

Azrael ::

Kot so ti že povedali, nekaj si narobe zvezal. Če imaš LM317 potem preveri kako si zvezal pine, na samem regulatorju so razporejeni drugače, kot je narisano na shemi (zaradi večje preglednosti), če si v dilemi kateri pin je pravi je merodajen podatek iz pdfja.

Sedaj pa se pomiri, jutri je nov dan in bo vse lepše. Za danes si naredil dovolj, sedaj rabiš počitek.

Jutri prekontroliraj, kaj si v resnici zvezal in popravi, kar je narobe (če se predolgo časa zaje*avaš z nečim, kmalu ne veš pri čem sploh si in tudi očitnih napak ne najdeš).

Čez čas se boš čudil samemu sebi kako si lahko naredil tako banalno napako, sicer pa vsi tukaj smo šli čez fazo: ne dela čisto NIIIČ !!!

Pregovor pravi: brez muje se še čevelj ne obuje in vaja dela mojstra.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

Torej en simpl kweščn
KAKO SO RAZPOREJENI PINI NA lm317???
po vseh shemah je na sredini adjust, vhod na levi, izhod na desni?!?
There Is No Stronger Drug Than Reality

zlabo ::

Gleadno od spredaj, od leve proti desni:
adjust , Vout, Vin.

Očitno si zamenjal priključke.

DATASHEET

Lp, zlabo

DimmniBurek ::

;(( Ja normalno da sm zajebal, če je po vseh shemah narisano adjust na sredini
There Is No Stronger Drug Than Reality

zlabo ::

Ja ponavad ne škoduje če si za vsako stvar poiščeš datasheet...
A zdej ti dela

DimmniBurek ::

:)) mamo LAN in nism še nč, ne da se mi sm še zmer jezen na vezje
There Is No Stronger Drug Than Reality


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektroniki, na pomoc (NTC termistor vprasanje)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
145144 (4483) svizec75
»

Kakšne potenciometre? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13712448 (10616) Azrael
»

Homemade fan controler (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9511183 (9247) SodVina
»

Kako narediti Zalman Fan Mate

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101214 (886) WinsuckeR
»

potenciometer ?

Oddelek: Strojna oprema
142005 (1772) Alec999

Več podobnih tem