» »

Kaj je bolše windows ali linux?

Kaj je bolše windows ali linux?

«
1
2

Neo12 ::

Kaj je bolše windows ali linux?

Phoebus ::

No comment. Upam da ne bo še ene vojne. Boljše je tisto, kar tebi bolj ustreza.

pika.

Keyser Soze ::

Ej fant. A si ti malo skonfuziran ali si na substancah.

Tole je že ene četrta tema, ki so jo odprl v zadnjih 5 minutah in vsaka ima manj smisla kot prejšnja.

Poleg tega, da 100% fališ oddelek kamor spada tema.:\

OD?

BigWhale ::

Jaz prisegam na Sinclair Basic

Neo12 ::

Kateri pa je trenutno najnovejši

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: moj_nick ()

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

moj_nick ::

Kaj je boljše, zavisi od tega, kaj potrebuješ. Če bi rad samo igrce nabijal, potem kar ostani pri Windowsu. Če bi pa rad pogledal, kako izgledajo alternative in ugotovil, če ti te bolj ustrezajo, si poglej Linux.

Nekateri smo dodobra spoznali operacijska sistema in se potem odločili za tistega, ki nam najbolj ustreza.
110111001001010001010000

ql000 ::

poba drezaš v sršenje gnezdo! Ne začenjaj nove OS vojne po nepotrebnem! Vsak bo v svojo skledo pljuval! Prebari si kaj na netu pa potem raje postavljaj konkretna vprašanja! Keyser Soze je na začetku povedal vse!

Poldi112 ::

Ne vem zakaj je toliko postov brez odgovora, ce je le ta na dlani. Najboljsi os za domaco rabo na x86 je Linux. Evo, kratko in jedernato.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MasterMind ::

In pol pride Jimi in reče obratno... Ah bedno. Najbolši OS je tisti, v katerem uživaš. Naj bo to Linux, Windows, OS X, BeOS, Minix, Unix itd. :D.
Gentoo, KDE uporabnik.

overlord_tm ::

Še dobr da nisi uprašu a je Windos al Linuxi:D

Najbolji OS je ... krkol ti pač paše.

Če si razvajenček potem Windovsi.
Če si raziskovalc potem Linux, BSDji, itd...
Če si mazohist potem lahka Windows al pa kšn OS k je še bl v povojih:D

Tiger ::

Naslov teme bi se moral glasiti: Kaj je boljše hot dog ali hamburger?

Odgovor: stvar okusa

gpg ::

Windows ima:
- bolj skladne programe
- bolje integriran grafični vmesnik
- boljše in predvsem več grafičnih vmesnikov za nekatera opravila
- učinkovitejšo izvedbo funkcije "switch user"
- lažjo namestitev dodatnih gonilnikov
- lepše pisave

Microsoft ::

Windows je boljsi in najboljsi hkrati!:D
Seveda Windows XP, da se razumemo.;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

moj_nick ::

Veliki brat vas gleda ;)
110111001001010001010000

roscha ::

@ gpg:

Samo o switch user.povedal si neumnost, saj je Linux še vedno hitrejši. Ctrl+Alt+F7, Ctrl+Alt+F8. Od enega do drugega 1 sekunda.... In še 1x govorim IZKLJUČNO o GUI. Konzola z ALT+F1..F6 je izvzeta!

O ostalem se ne mislim prerekat, ker bi preveč napisal, se pa z nobeno od tvojih trditev NE strinjam.

moj_nick ::

- boljše in predvsem več grafičnih vmesnikov za nekatera opravila

Lahko tole malo bolj podrobno razložiš?

- lepše pisave

Jaz imam prav fletne, je pa res, da imajo nekatere distribucije po defaultu vklopljen obup.

- lažjo namestitev dodatnih gonilnikov

O tem bi se še dalo veliko besed povedati... ampak bi za to najprej potreboval kaj več besed od tebe.


Aja, sporočilo vsem ostalim. Vso neargumentirano natolčevanje tipa "jaz imam večjega" bomo brisali.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Azrael ::

Kot so že povedali, odvisno za kakšen namen in kakšno strojno opremo. Lahko je ali Windows ali Linux super ali pa čisto zanič, povsem odvisno od namena uporabe:

1.) star računalnik z malo RAMa, ki bo router je mnogo boljši Linux, bolj enostaven, več funkcij, kot Win 98SE na isti kišti, + to da Linux teče z diskete, za Win98 pa rabiš disk.

2.) Isti star mlinček, z malo RAMa, za pisarniško delo, z Win 95 dela super, vsak boljši OS je zanj prezahteven, Linux z GUI sploh (čeprav se to tudi izboljšuje)

3.) Najnovejša kišta, kjer je vse Giga. Win XP ali najnovejše distribucije Linuxa. Kaj izbrati je odvisno od SW, ki ga misliš uporabljati. Če je nek SW samo za Win ali Linux potem ni izbire, razen če imaš dual boot in sta na kišti oba.

Plusi Windows OS: Razširjenost, zelo dobra podpora HW, veliko znanih programov in igre. Slabosti, ker je zelo razširjen, veliko virusov in drugih škodljivcev, starejše verzije so nekoliko nestabilne in niso primerne za 24/7 delovaje, razen NT variant, ki pa nimajo več podpore in so zelo ranjive na vdore iz interneta, visoka cena (o raznih "free" verzijah tu nebi:D ).

Plusi za Linux: Je v osnovi uradno zastoj, zelo dobro poskrbljeno za varnost, ko enkrat dela, dela, dokler ne zmanjka štroma ali crkne mlinček. Slabosti pa so: za nekater HW slaba ali nikakršna podpora, mnoga dokumentacija je napisana zelo strokovno in je za začetnika neprimerna/neuporabna, (pre)velika izbira distribucij, ki začetnika zmede, nekatere distribucije imajo kompliciran način namestitve.

Se je pa potrebno zavedati, do sedaj še nihče ni napisal OS, ki ga uporabnik z napačno uporabo nebi uspel onesposobiti ali naredil nevarnega za varnost podatkov.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

gpg ::

@ roscha:
switch user:
V tem primeru ti vsi programi tečejo vzporedno (z isto prioriteto), kar pomeni, da lahko hitro preobremeniš računalnik, če želi to možnost uporabljati večje število uporabnikov. Poleg tega ti praviloma na drugem namizju ne deluje zvok in tudi OpenGL programi ne, če uporabljaš DRI.

Pripravljen sem argumentirati tudi ostalo, če poveš, zakaj se ne strinjaš.

@ moj_nick:
Pri mnogih programih za Linux grafični vmesnik pride na vrsto kasneje, medtem ko imajo programi za Windows grafični vmesnik že v sami osnovi. Npr. poskusi zdržati kakšen dan brez ukazne vrstice in uporabljaj samo grafični vmesnik. Lep primer neatraktivnega vmesnika je Cinelerra.

Z dodatnimi gonilniki je tako, da jih moraš, preden jih lahko uporabiš, praviloma prevesti. Npr. vsakič, ko nadgradiš jedro.

In še ena prednost OS Windows:
- binarna združljivost (je to pravi izraz?)

moj_nick ::

Pri mnogih programih za Linux grafični vmesnik pride na vrsto kasneje, medtem ko imajo programi za Windows grafični vmesnik že v sami osnovi.

Zakaj je to narobe? Konzola je kul, zato jo bo m$ tudi vgradil v Longhorn. Sploh si pa potem različni GUI-ji delijo isti konzolni program in ne pride do tega, da bi eno funkcijo uporabljalo več programov.

Z dodatnimi gonilniki je tako, da jih moraš, preden jih lahko uporabiš, praviloma prevesti. Npr. vsakič, ko nadgradiš jedro.

Večina distribucij ima vse prevedeno, ki čaka, da bo hardware detection utility spoznal hw in modprobe-al prave module. Tisto, kar ni v distribuciji in je treba vključiti po daljši poti, je tam zaradi licenčnih razlogov.

- binarna združljivost (je to pravi izraz?)

Poglej si Debian (ja, že odkar sem v Linuxu priznavam, da je rpm sranje, zato ti ni treba tega omenjati ;))
110111001001010001010000

Tomaz ::

Za Embedded aplikacije je definitivno boljsi in cenejsi Windows Embedded XP oziroma CE.

LP Tomaz

gpg ::

Slabost tega, da so vmesniki dodani naknadno (ali sploh ne), je, da določene možnosti praviloma niso vljučene v ta vmesnik. Prednost standardiziranih vmesnikov je npr. tudi to, da je lažje pisati dokumentacijo za tak sistem.

Mimogrede, stališče Linusa je, da binarni gonilniki za Linux sploh niso legalni.

Z binarno združljivostjo nisem mislil na odvisnosti med paketi, ampak na to, da uporabljaš program, ki je bil npr. preveden pred desetimi leti. Ni najbolj enostavno narediti (zaprtokodni) program, ki bo tekel na vsaki distribuciji Linuxa.

Zakaj naj bi bil RPM v primerjavi z DEB sranje?

BigWhale ::

Zdruzljivost, binarna zdruzljivost, sploh taksna za nazaj, je prej pomanjkljivost, kot pa nek feature...

Program optimiziran za 686 procesor pac ne dela na 386. Shit happens. Pa kljub temu, lahko v Linuxu vklopis podporo za A.OUT binarni format datotek... In lahko bos poganjal deset let stare programe. Jasno, ce so staticno linkani.

... Nekega dinamicno linkanega programa za Windows 3.0 tudi ti ne bos mogel pognati na WinXP... Binarna zdruzljivost gor ali dol...

Ce se pa odlocis, pa prevedes nek ELF program, 'optimiziran' za 386 arhitekturo, ga staticno linkas, ti bo pa delal povsod.

gpg ::

BigWhale bojim se, da si problem združljivosti preveč zminimaliziral. Lahko bi te celo razumel, da misliš, da so projekti kot je LSB pravzaprav odveč?

Kakorkoli, problem združljivosti je tudi širši, npr. tako banalne stvari kot je dodajanje programa v meni aplikacij se šele zdaj standardizirajo.

moj_nick ::

Z binarno združljivostjo nisem mislil na odvisnosti med paketi, ampak na to, da uporabljaš program, ki je bil npr. preveden pred desetimi leti.

Točno to omogoča Debian.

Zakaj naj bi bil RPM v primerjavi z DEB sranje?

Vsaka verzija distribucije ima svoj .rpm, nek package management system sicer imajo, ampak od drugod slišim, da apt-ju ali portage-u ne seže do kolen.
110111001001010001010000

gpg ::

Če je tako, samo čestitke Debianu. In kako, v primerjavi z drugimi distribucijami, to omogoča?

Lahko brez zapletov uporabiš paket DEB, ki je narejen za eno distribucijo (PC) na vsaki od distribucij, ki uporabljajo DEB pakete?

Zakaj naj bi bili drugi sistemi za upravljanje s paketi TOLIKO slabši?

moj_nick ::

Lahko brez zapletov uporabiš paket DEB, ki je narejen za eno distribucijo (PC) na vsaki od distribucij, ki uporabljajo DEB pakete?

Ja, primer je Ubuntu, kjer v /etc/apt/sources.list enajblaš tzv. "universal component" in imaš na voljo ves Debianov repository

Zakaj naj bi bili drugi sistemi za upravljanje s paketi TOLIKO slabši?

Tukaj ti iz svojih izkušenj lahko povem le to, da sta Debianov apt in Gentoojev portage približno na isti ravni, če gledamo zanesljvost in količino dependency errorjev - oba skoraj nič. Kako je pa z yum in apt-get z rpmji ti pa žal ne morem nič argumentirano povedati.
110111001001010001010000

Poldi112 ::

Jaz sem redhat zapustil prav zaradi travm, ki sem jih dozivljal z apt-get. Pac zadeva ni funkcionirala v praksi tako kot bi morala. In potem ko so se mi dependency-ji tepli in nisem mogel instalirat stare verzije, ker je bila bojda novejsa na sistemu, ki pa je ni bilo in ...
Ok, saj mogoce bi bilo z vec volje to resljivo. Ampak na gentoo zdaj v vec kot pol leta niti blizu nisem prisel tistim problemom na Red Hat-u, s tem da sem tu 10x vec sw nalozil. Feels like heaven.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gpg ::

@ moj_nick:
Torej, če bi namestil Xandros, ali pa Linspire, ne bi imel težav z uporabo paketov, ki so narejeni za Debian?

Prosim ne razširjati govoric, če stvari ne poznaš iz prve roke. Npr. moje izkušnje so take, da Mandrakeov sistem urpmi deluje praktično brez težav, če uporabljaš uvejavljene vire paketov (main, contrib, plf, jpackage, updates), bolj problematična je le nadgradnja distribucije na novo različico.

MasterMind ::

Um.... Najbolj zanesljiv je .tar.bz2 >:D. In kaj boš ti rabu .deb .rpm pakete, če maš APT-get yum itd.? Nič... Ker Linux distribucije poskrbijo, da so vsi programi na enem mestu... Razn tistih najnovejših programov, ki še niso tako znani...
Gentoo, KDE uporabnik.

Screamboy ::

saj odvisno od tega zakaj rabiš rač
seveda vseh programof neboš dobil za linux ter obratno ne ampak mogoče boljše ali pa podobne tako da
debian gao gao gao ,)

ShowDown ::

spet na novo:\

MrBrdo ::

Za server bi rekel da je najbolsa kaksna dobro-podprta linux distribucija (osebno imam najrajse Gentoo, ker ma *optimizacije* za hitrost) ali pa *BSD (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD).
Dočim za workstation odvisno od človeka, če mene vprašaš je vse v redu, če rabiš igrice igrat potem Windowsi, pa tudi na windows imaš dost takih kiddie-programčkov :) Drugače pa tudi vse ostalo kar ima podoben izgled, recimo Xi pri linux\bsd distribucijah..
Aja, mogoče se splača za workstation multiboot na Windows XP in kaki RedHat ali Mandrake..
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

MrBrdo ::

Poldi112: apt-get je RedHat "ukradel" Debianu ;) morda je bil problem v tem..
MrBrdo

AndrejS ::

Dokler na linuxu ne morem pognat NFS, in dokler bo doom III počasnejši kot na winsih, bom zvesto uporabljal Windowse.
Linux pa bi morda uporabil za router ali pa za kakšen FTP server, za Web(http) pa nikakor.

MasterMind ::

Za http bi uporabu Windows? A to zaradi IIS?
Gentoo, KDE uporabnik.

gpg ::

AndrejS, kaj si mislil s tem, da ne moreš pognati NFS. NFS lahko pomeni več stvari ...

MasterMind ::

Predidevam Need For Speed :D (lahk se motim...)
Gentoo, KDE uporabnik.

BadB0y ::

moj_nick

Meni pa se dopade yum v fedori ista finta kot jo ima debian za update, instalacijo ...


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BadB0y ()

BigWhale ::

> BigWhale bojim se, da si problem združljivosti preveč
> zminimaliziral. Lahko bi te celo razumel, da misliš,
> da so projekti kot je LSB pravzaprav odveč?

Ja, binarna zdruzljivost je to kar sem napisal. :) LSB je pa nekaj popolnoma drugega. Hm, o samem LSBju pa ne bi debatiral, ker so moji obcutki okrog tega precej mesani... :)

Je pa to nekaj kar je nujno.

gpg ::

The goal of the LSB is to develop and promote a set of binary standards that will increase compatibility among Linux systems (and other similar systems), and enable software applications to run on any conforming system.

PS
Zakaj imaš mešane občutke o LSB?

BigWhale ::

binary standards je napacna izbira besed, tupa semantika. Oni bi se radi zmenili KJE bojo kaki binarni filetki. Torej, kje bodo knjiznjice, kje bodo executabli in tako naprej, pa se kake malenkosti.

Binary standard je pa recimo sa.out in pa ELF... :) oziroma binary format...


Zakaj mesani obcutki? Zato, ker ne bo nihce nikoli zadovoljen in ker se bo vedno nasla kaksna 'rebel' distribucija... Ker se bo njim zdelo boljs tako kot so oni nardili. :)

BSD-jas ::

Kdo je bil boljši, Tuce ali Mrkela?

gpg ::

BigWhale motiš se, tudi npr. ELF je del LSB.

BigWhale ::

Hm, vecina stvari, ki je v LSBju, kar se tice razlicnih arhitektur in podobnih stvari je bila napisanih tako, da ustreza sedanjemu stanju. Tukaj se nekih tezkih kolobocij ne mores it. :)

Ampak vseeno, binarna zdruzljivost pomeni zame pac zmoznost poganjanja executablov... In to se da... od prve verzije linuxa executable lahko pozenes na katerikoli danasnji verziji. Ce imas a.out podporo vkljuceno in ce je datoteka staticno linkana... :)

madviper ::

Odvisno kak tip človeka si!

Mam eno vprašanje off-topic:
A lahk mam Linux na drugem disku, ki je master na second kanalu?
Nisem ziher pa prašam:D !
I'd like to do something crazy!

BigWhale ::

Ja.

Neo12 ::

Win 98 ali mandrake linux10?

Alpheus ::

matr ta topic se vedno obstaja? ...
glej, enostavno je. Oba si nalozi, nastavi si da bo delalo na dual-boot, experimentiraj kaj se da v enem kaj v drugem, ker je bol stabilen (tega prosim ne komentirat ;) )... in tistega ki se ti na koncu ne vidi enostavno zbrises. tko enostavno je.

Racko ::

ce bi rad samo igrice igral, imel dosti programov kot so recimo Office, Dreamweawer, Photoshop itd. Ti priporocam windows...Ce pa rabis linux da bi se nekaj naucil, poblize spoznal konzolo, ne nabijal igrc, dobr kak program se da z emulatorjem pognat....ampak ce bi rad to kar sem ti prvo astel izberi, Windows....




LP
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9937024 (26089) Kenpachi
»

Izšla Fedora 16 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5911832 (9276) Ales
»

Debian server VS. Gentoo server (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
584840 (4009) Nerdor
»

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
302766 (2766) Mr.B
»

Kater paket Linuxa mi priporocate?

Oddelek: Operacijski sistemi
372348 (1827) Cr00k

Več podobnih tem