» »

Kater OS???

Kater OS???

sonyboy ::

Tole temo sm odpru zato, da bi mi mal povedal oz svetoval ker OS naj si naložim. Do sedaj sem bil uporabnik winsov amapk, ker se te non stop rušijo in nimam več živcev bi rad preizkusil kaj novega. Zelo me zanima FreeBSD. A ga ima kdo tu? Če ga ima kdo kako vam kaj delujejo tv kartice, satelitske karice, digitalci, blueetoth... Kaj pa Linux... kater podpira največ strojne opreme... Všeč mi je ko je vse zastonj za oba os an sam a ma kdo link do kakih dobri strani da je kaj softwara za linux oz freebsd?
Ja pa če ve kdo mogoče kje bi dobil spisek strojne opreme ki jo ponuja freebsd.
No djte kj povedat uporabniki linux in freebsda prosim!

Hvala za vsak odgovor!!!
SonyBoy

moj_nick ::

Linux (še posebej jedro 2.6) ima veliko boljšo podporo strojni opremi kot FreeBSD in je tudi veliko lažji za inštalacijo in uporabo.

Moj nasvet: najprej dobro spoznaj Linux z distribucijam za začetnike (SuSE, MDK, Fedora, STGL), potem preidi na malo "težje" (Slackware, Debian, Gentoo - priporočam slednjega, ker je zelo podoben FreeBSD-ju) zaradi potrebnega znanja konzole in če ti potem te "težje" distribucije ne ustrezajo, lahko poizkusiš tudi FreeBSD.

Definicija besede "težje" - Težje za nekoga, ki se nikoli ni srečal z Unixu podobnimi OS-i. Zato pa te distribucije omogočajo veliko večjo fleksibilnost, zmogljivost in prilagodljivost userju.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Poldi112 ::

Ja, se cisto strinjam. Sploh mandrake mislim da ima precej dobro podprte razne naprave. Vsekakor pa moras biti pripravljen na malo ucenja. Ce si kaskader pa kar direkt na Gentoo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gpg ::

Za začetek vsekakor Slo-Tech Linux, ker ga lahko preizkusiš, brez da bi ga namestil na disk.

Glede strojne opreme je tako, da je podprto marsikaj, vendar ni nujno, da deluje že iz škatle (out of the box). Priporočam ti, da preizkusiš več distribucij, da vidiš kaj tebi in tvojemu računalniku bolj ustreza. Lahko začneš z distribucijo:
* Pingo
* Mandrakelinux
* Fedora
* Suse
* ali kako drugo večjo distribucijo

S programi pa je tako, da jih je zelo veliko že vključenih v samo distribucijo. Npr. na MandrakePriNas pripravljamo dva DVDja z Mandrake Linux 10.1 in lahko si predstavljaš, da na dva DVDja spraviš kar precej programov.

Phoebus ::

Da ne bo nesporazumov:

VSE distribucije Linuxa podpiraje enako hardvera. Samo pri enih je že več reči "vklopljenih" (<-- izraz za dummyje) po defaultu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717734 (5271) opeter
»

Doma narejeni NAS storage system(diskovni sistem)

Oddelek: Strojna oprema
51482 (1331) bosto
»

linux vs freeBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
192917 (2614) 64202
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412829 (2048) hanibal
»

Izbira pravega linuxa

Oddelek: Operacijski sistemi
81789 (1651) gpg

Več podobnih tem