Forum » Strojna oprema » ASUS Q-FAN funkcija
ASUS Q-FAN funkcija
OwcA ::
Velja podobno kot za njihova AI čudesa. Edina uporabna nastavitev je disable.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
JanezH ::
OwcA zakaj to?
Meni dela načeloma čisto vredu.... npr. zdajle imam temp. procesorja 36°C obrate na ventu pa 1230.
In ko mi temperatura narasca, narascajo tudi obrati ventilatorja.
Edina tezava je v tem, da moras nastaviti zacetno temperaturo kjer se ventilator zacne vrteti in v BIOS-u je najmanjsa opcija 35°C. Problem se pojavi zato ker je ob zagonu mašine temperatura CPE-ja nižja od 35°C in se pojavi opozorilo, da je ventilator neaktiven -> začne piskati in moras pritisniti F1 za nadaljevanje, kar je moteče. Pa me zanima, ce obstaja kaka resitev.
Meni dela načeloma čisto vredu.... npr. zdajle imam temp. procesorja 36°C obrate na ventu pa 1230.
In ko mi temperatura narasca, narascajo tudi obrati ventilatorja.
Edina tezava je v tem, da moras nastaviti zacetno temperaturo kjer se ventilator zacne vrteti in v BIOS-u je najmanjsa opcija 35°C. Problem se pojavi zato ker je ob zagonu mašine temperatura CPE-ja nižja od 35°C in se pojavi opozorilo, da je ventilator neaktiven -> začne piskati in moras pritisniti F1 za nadaljevanje, kar je moteče. Pa me zanima, ce obstaja kaka resitev.
OwcA ::
Mene precej bolj kot glasnost moti neenakomernost le-te. In s takšnimi sistemi je je obilo.
Poleg tega moraš za kaj takega priklpljati ventilatorje na matično ploščo kar ni priporočljivo pri zelo navitih sistemih.
Odvisen si od temperaturnih senzorjev, ki niso vedno najboljše skalibrirani in vse skupaj se odvija z nekaj zamika, kar poveča temperaturna nihanja.
Poleg tega moraš za kaj takega priklpljati ventilatorje na matično ploščo kar ni priporočljivo pri zelo navitih sistemih.
Odvisen si od temperaturnih senzorjev, ki niso vedno najboljše skalibrirani in vse skupaj se odvija z nekaj zamika, kar poveča temperaturna nihanja.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
flisko ::
jaz mam vodno in ta funkcija dela odlično,gor mam priklopljena 2*120 venta pa se sučeta čisto počasi.Za ono ko ti javlja na začetku ,pa daš monitor disable pa je.
JanezH ::
flisko: A tebi je tudi enako tezilo, ko si bootal in si moral pol F1 pritiskat?
Samo v BIOS-u ne morem dati monitor disable ali pa imas kak drug monitor v mislih. Jaz gledam v BIOS-u pod Power/ Hardware Monitor.
Piše, da če nimaš originalnega AMD-jevega hladilnika in ventilatorja, da pol ne smes uporabljat Cool&Quiet funkcije in da moras uporabljat Q-FAN. Zakaj to?
Saj Cool&Quiet uravnava frekvenco procesorja, Q-FAN pa ventilatorje. ??
Samo v BIOS-u ne morem dati monitor disable ali pa imas kak drug monitor v mislih. Jaz gledam v BIOS-u pod Power/ Hardware Monitor.
Piše, da če nimaš originalnega AMD-jevega hladilnika in ventilatorja, da pol ne smes uporabljat Cool&Quiet funkcije in da moras uporabljat Q-FAN. Zakaj to?
Saj Cool&Quiet uravnava frekvenco procesorja, Q-FAN pa ventilatorje. ??
flisko ::
ko greš v bios greš pogledat kolk se sučejo ventilatorji,nastavi na tistega ki se počasi suče in je rdeče barve ,pritisni enter in izberi disabled (al pa ignored se ne spomin),saj pri meni je tako .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: flisko ()
b ::
A se je kdo ze kdaj igral s cim takim:
http://www.mcubed-tech.com/eng/produkte...
Zadeva sicer stane okrog 50 evrov, ampak jaz bi sam kaj zlotal skupaj, ceprav dvomim, da bom naredil bistveno ceneje. Komunikacijo s hardverom bi lahko naredil preko SMBus-a (prakticno vse plate imajo nekje puscen prostor za SMB pine, pa se lahko zadevo prilota tam gor) ali pa tako kot tukaj, USB-ja.
Zadevica meni zgleda cisto super, ampak kupit enega za v vsako kisto se mi pa zdi overkill. Imam recimo eno ohisje, ki ima samo en ventilator (pri PSU-ju), pa mi je zanj nekako skoda kupovat celo tako komponento, ki lahko nadzoruje 4 ventilatorje...
(ce sem prevec off-topic, naj en moderator naredi novo temo, prosim)
http://www.mcubed-tech.com/eng/produkte...
Zadeva sicer stane okrog 50 evrov, ampak jaz bi sam kaj zlotal skupaj, ceprav dvomim, da bom naredil bistveno ceneje. Komunikacijo s hardverom bi lahko naredil preko SMBus-a (prakticno vse plate imajo nekje puscen prostor za SMB pine, pa se lahko zadevo prilota tam gor) ali pa tako kot tukaj, USB-ja.
Zadevica meni zgleda cisto super, ampak kupit enega za v vsako kisto se mi pa zdi overkill. Imam recimo eno ohisje, ki ima samo en ventilator (pri PSU-ju), pa mi je zanj nekako skoda kupovat celo tako komponento, ki lahko nadzoruje 4 ventilatorje...
(ce sem prevec off-topic, naj en moderator naredi novo temo, prosim)
Mirč ::
mene zanima če se,da mejo q-fana spremenit pri asus a8n sli je meja 51 stopinj to je minimalno v biosu kar se da nastavit.In ko pride proc na 51 stopinj gredo vrtljaji na maximum.Rad bi to spremenil na 40 stopinj,da pri 40 stopinjah se dvignejo vrtlaji na maksimalno vrednost.
lp
lp
everyone ::
Meni na plati A8N-SLI Deluxe delata obe funkciji istiočasno brez problema. Edini problem je pri Q-fan, ki je opisan že zgoraj. Ob štartu pogosto zajetra, da ventilator na procu ne dela. To sem rešil tako, da sem izključil preverjanje hitrosti ob štartu. Če pa se stvar kasneje ne vrti pa program za kontrolo hitrosti javi. Če ne navijaš, se ta serija procesorjev (sam imam 2000+) sploh ne greje. Temperatura niha med 35-40 stopinj, odvisno od obremenitve.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | zelman 9500Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1428 (1285) | Grey |
» | softwer za tišanje računalaOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1904 (1315) | *ziga* |
» | vklop Cool'n'Quiet tehnologijeOddelek: Strojna oprema | 2935 (2096) | Azrael |
» | Cool `n` Quiet Control in AMD 64Oddelek: Pomoč in nasveti | 2983 (1734) | Racunalnik |
» | ASUS P5P800 - pregrevanje procaOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1292 (1104) | TommyBoy |