» »

Družboslovna informatika

Družboslovna informatika

Wolfram ::

Čisto slučajno me zanima, če je na tem forumu kdo, ki študira na UNI smeri FDVja - družboslovno informatiko.
Študij se mi zdi ql, tudi zaposlitvene možnosti itd., toda vseeno bi rad zbral čim več informacij, najraje od kakšnih študentov s svojimi lastnimi izkušnjami na tej smeri.

Hvala in LP
www.igralec.com

Phoebus ::

delfinus ::

Kratek nasvet od FDVjca. Vsekakor se ti splaca vpisati na to smer. Pri svojem delu se bom sreceval bol z empirijo (prakso) kot pa s teorijo. Sploh v visjih letnikih. Ce ti lezi polje informatike, statistike, matematike, programiranja potem ti svetujem to smer. Lazje bos dobil tudi zaposlitev, saj bos dobil veliko znanja s podrocja metodologije in bos v tem bolje podkovan kot ostali na drugi smereh. Meni se zdi ta studij eden boljsih na FDVju. Tudi takole ti povem. Po raziskavi (2000, 2001, 2002) so studentje FDV - smeri druzboslovna informatika najbolj zadovoljni s studijem in studentskim programom sploh, v visjih letnikih.

Sicer pa ti lahko, da se kdo kak nasvet, ki je bil neposredno vpisan na tej smeri.

lp, D.

Wolfram ::

Phoebus: tudi tam sem zastavil podobno vprašanje.

delfincek: hvala za info. Na kateri smeri pa si sam vpisan?

lp
www.igralec.com

delfinus ::

np wolfram, podiplomc Druzboslovne studije znanosti in tehnologije. Program se zaenkrat ne izvaja vec (to mislim, da bi ga lahko vpisal letos), se pa bo spet, ko bo bolognska reforma zazivela. To je pa drugo leto.
Drgac pa sem bil dodiplomc politologija - Aanaliza politik in javna uprava.
lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Gandalfar ::

Jaz to studiram zdajle drugi letnik. Studij niti ni tako zelo napacen. Fajn je, ker je dost razlicnih predmetov in mas malo matematike, jezikov, druzboslovja itd. Na koncu se pa potem ponavadi ukvarjas z analizami trga in javnimi raziskavami itd.

Ce te skrbi, da je tezak studij ... nikarte :)

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Jaz sem pred nekaj leti diplomiral na družboslovni informatiki. Če imaš vsaj malo smisla in volje do informatike in programiranja, je super. Veliko lahko odneseš. Seveda je najpomembnejša statistika, ampak tudi ostali predmeti so zelo koristni in zanimivi.

Fino je to, ker je relativno malo vpisanih, sploh v višjih letnikih. Tako je imel v mojih časih na primer en profesor le npr. 5 študentov, zato je bilo delo zelo individualno. Sicer je res treba nekoliko več delati, vendar je uspeh zagotovljen in veliko odneseš.

Glede zaposltve... trenutno ne poznam nikogar, ki bi bil brez službe. Če se malo bolj potrudiš in se za kaj specializiraš, pa sploh hitro najdeš zaposlitev. Tudi nadpovprečno število družboslovnih informatikov je šlo študirati naprej in ima doktorate.
sudo poweroff

Wolfram ::

Gandalfar: ne skrbi me, če je študij težak.. ravno nasprotno.. fajn je, če je malček težji od drugih smeri, ker je to avtomatsko prednost :D pomoje v večini primerov.

Matthai: mnogi poudarjajo širok spekter zaposlitve. Kako se to v praksi obnese? Je vseeno veliko odvisno od osebe, lastnega angažiranja, kar se tiče poklicne kariere?


Lahko bi rekli, da imam dokaj visoke ambicije. Mi lahko DI uresniči pričakovanja?

lp
www.igralec.com

delfinus ::

Od lastnega angazmaja je vsekakor odvisna tvoja bodoca zaposlitev. To tako velja za vse na smeri. Kar je plus te smeri je, da bos dobil zelo dobro metodolosko znaje in to je iskano v praksi, tako na institutih kot v podjetjih. Meni osebno se mi zdi najbolj uporabna smer na FDVju. Studentje drugih smeri (tu mislim podiplomske studente) se dostikrat pritozujejo, da jim manjka prav to znanje, ki ga najpogosteje potrebujejo pri svojem delu.

Sicer pa kaj so tvoje ambicije?

lp, D.

Wolfram ::

Moje ambicije so.. hm... visoke. Samo človek mora imeti (pre)visoke cilje, če želi doseči ugled, moč in predvsem veliko denarja. Sam bi rad bil uspešen pri zaposlitvi kjerkoli, čeprav bi rad poskusil tudi kot zasebnik in snoval kakšno podjetje. Vedno sem rad organizator, vodja, zato se sčasoma ne bi branil mesta direktorja ipd. :)

Pač moji cilji, ki pa še niso čisto razjasnjeni. Mogoče v poštev pride tudi tujina, a le v skrajnem primeru.

Hvala vsem za vzpodbudo !

lp
www.igralec.com

drejc ::

ne skrbi me, če je študij težak.. ravno nasprotno.. fajn je, če je malček težji od drugih smeri


FMF - teoretska smer (ali katerakoli uni), vi višjih letnikih ti je delo na ijs zagotovleno (če vprašaš), v tretjem letniku boš demonstrator, magisterij&(več) doktoratov ti ne uide. Če diplomiraš seve ;)

tt2 ::

Bom spet malo obudil tole temo. Namreč me zanima kako je zdajle s tem študijem 2. stopnje po boloncu? V glavnem me zanima, kako je s službo po študiju, a jo je zelo težko dobit ali se da kar fajn. Študiram namreč zgodovino, tako da bi mogel verjetno potem še iti delat tiste predmete, da bi mi pol omogočili vpis, ampak kot sem rekel glede službe. Kje se pol sploh zaposlujejo študentje, ki so končali ta študij? A pa je res študij le eno leto?

Gandalfar ::

Si prebral temo? Zaposlitveni profili so se vedno isto. Ceprav zdaj se malo vec ljudi dela kot community managerji in product managerji :)

tt2 ::

Kaj pa je community in product manager, oziroma kakšno delo opravljajo?

PS: sem prebral temo ampak je tema stara že skoraj 8 let. :D:D

Phantomeye ::

tt2 je izjavil:

Bom spet malo obudil tole temo. Namreč me zanima kako je zdajle s tem študijem 2. stopnje po boloncu? V glavnem me zanima, kako je s službo po študiju, a jo je zelo težko dobit ali se da kar fajn. Študiram namreč zgodovino, tako da bi mogel verjetno potem še iti delat tiste predmete, da bi mi pol omogočili vpis, ampak kot sem rekel glede službe. Kje se pol sploh zaposlujejo študentje, ki so končali ta študij? A pa je res študij le eno leto?


Pogoji za vpis (ja, mag. študij traja eno leto)

SPLOŠNI VPISNI POGOJI

V magistrski študijski program Družboslovne informatike se lahko vpiše:

1. kdor je končal študijski program 1. stopnje s področij: družbenih ved, novinarstva in informiranja, poslovnih in upravnih ved, izobraževanja učiteljev in pedagoških ved, matematike in statistike, računalniška, humanističnih ved, prava, tehniških ved, proizvodne tehnologije, arhitekture in gradbeništva, zdravstva, socialnega dela ter varstva okolja in je zbral 240 KT, lahko vstopi v podiplomski magistrski program brez dodatnih pogojev;

2. kdor je končal študijski program 1. stopnje iz drugih področij ter je zbral 240 KT, opravi naslednje predmete iz dodatnega letnika (30 KT): Obča sociologija, Uvod v družboslovno informatiko, Statistika I, Statistika II, Metode družboslovnega raziskovanja, Osnove informatike, Računalniška obdelava podatkov. Za vse navedene predmete lahko kandidat uveljavlja znanja pridobljena v predhodnem izobraževanju;

3. kdor je končal študijski program 1. stopnje s kateregakoli študijskega področja, kjer je zbral 180 KT, pri čemer mora uspešno zaključiti dodatni letnik magistrskega programa in tako zbrati manjkajočih 60 KT. Predmeti dodatnega letnika so navedeni na spletni strani FDV. V kolikor je kandidat že opravil predmete iz dodatnega letnika mu svet podiplomske šole določi druge;

4. kdor je končal 4-letni visokošolski strokovni študij po dosedanjem študijskem programu s področij, ki so navedena v točki 1. lahko vstopi v program 2. stopnje brez dodatnih pogojev;

5. kdor je končal 4-letni visokošolski strokovni študij po dosedanjem študijskem programu iz drugih področij, opravi predmete iz dodatnega letnika v vrednosti 30 KT, ki so navedeni v točki 2.;

6. kdor je končal 3-letni visokošolski strokovni študij po dosedanjem študijskem programu lahko vstopi v magistrski program pod pogoji, ki so navedeni v točki 3.

tt2 ::

Ja to sem že pogruntal, da v bistvu delaš pol dodaten letnik. Sedaj me še zanima, če sem prav razumel, da ta dodaten letnik plačaš, kot če bi študiral izredno, če se ne motim, ker ga opravljaš kot občan ali nekaj takega. A mogoče kdo ve, če se da izogniti temu plačilu tako, da na primer vpišeš še nek vzporedni študij oz. kako drugače. Ker 2500€ je kar veliko in poleg že vse stroškov, ki jih imam zdaj bi bilo to že skoraj 2much. xD

PS: če še lahko kdo opiše kakšno delo opravljajo tile community in product manager. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tt2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344374 (6566) nejc_nejc
»

FIŠ-fakulteta za informacijske študije

Oddelek: Šola
3411042 (5114) cheetah2
»

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10123493 (16690) jernejl
»

Družboslovna informatika

Oddelek: Šola
296998 (1631) ales85
»

FRI vs. Ekonomska fakulteta - Poslovna informatika

Oddelek: Šola
3613557 (7597) barb99

Več podobnih tem