» »

Družboslovna informatika

Družboslovna informatika

nebukadnezer ::

Živjo vsem skupej.
Bližajo se informativni dnevi za faks in se bo treba odločt kam pogledat. Zanima me glede programa Družboslovne informatike, če ima kdo kakšne izkušnje, informacije, mnenje? Je mogoče na forumu celo kdo, ki to študira in bi lahko kj povedal? Najlepša hvala

atena85 ::

Zdravo! Jaz sem na podiplomcu na DI, mel smo same seminarske in naloge, nobenga izpita. Precej lahko.. Na dodiplomcu pa je baje kr razlika med UN in VŠ, v smislu, da je VŠ precej lažji. Ni pa potrebno kakšno hudo računalniško predznanje. Učiš se neki malga programiranja, drugač pa SPSS-a oz. izvedbe in analiziranja anket, drugač pa ne vem če je še kaj praktičnega. Ja pa baje te tud mal masirajo z matematiko, sam pač se treba usest pa predelat. Nič nemogočega torej. Še kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: atena85 ()

Gandalfar ::

dodiplomski program (uni) je kul in ce malo potrudis imas na koncu 3 ponudbe za sluzbo

Zgodovina sprememb…

1BSN ::

Zdravo. Sam študiram Družboslovno informatiko (UNI) in moram povedat, da je zelo zanimiv študij. Študij obsega različna področja (informatika, družboslovje, metodologija),kar je meni osebno zelo všeč. Sam imam rad predvsem statistične predmete ki so zelo zanimivi in perspektivni predmeti za naprej (služba). Če pa te manj veselijo predmeti kot so matematika (Čeprav sta predmeta matematika I in matematika II prisotna samo v prvem letniku študija) in statistika pa si enostavno izbereš družboslvje (politologija, ekonomija, filozofija, antropologija, komunikologija), in čim manj statističnih predmetov kot izbirne predmete.

Lp

Gandalfar ::

Tkole je. Ce se ti da malo pogledat statisticne predmete, si zmagal v vseh analiticnih in web firmah, ker naenkrat stekas kaj pomeni multivariatna analizira spletnih strani ;)

Double_J ::

Preveč je predmetov vsaj sedaj na bolonjskem... za 6 stopnjo izobrazbe 50 predmetov. Prej so imeli pol manj predmetov ter višjo stopnjo.

No saj v praksi to ni pomembno, se pa moreš pošteno vprašat če je to dobro naložen čas...

http://www.delo.si/clanek/139383

http://www.delo.si/clanek/139383
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Tear_DR0P ::

Preveč je predmetov vsaj sedaj na bolonjskem... za 6 stopnjo izobrazbe 50 predmetov. Prej so imeli pol manj predmetov ter višjo stopnjo

in kakšno vezo ima število predmetov s čimerkoli? ko sem še jaz obiskoval ta študij, smo imeli enako število ur, kot študenti dvopredmetnih študijev, pri določenih predmetih pa 2-3 predavatlje in si moral opraviti tudi toliko izpitov, da si zaključil predmet. Danes pa so takšne predmete razbili, vsak predavatelj ima svojega - število ur ali opravljenih obveznosti se pa najverjetneje ni kaj drastično spremenilo.

drugače je pa to super študij
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Aston_11 ::

Kje se pa s tem zaposliš?

Gandalfar ::

kjerkoli kjer rabijo analitike

nebukadnezer ::

Še vedno iščem informacije, pa po večini dobivam kr pozitivne vtise. Sam tole s preveč predmeti me mal bega zdj, ne vem točno kaj si pod to predstavlat. Mogoče veš kj več Double J? Kaj točn to pomen za študij? Zgleda da bom šou res pogledat mal na informativni dan. Tud ljudje k delajo na tem področju se mi zdijo zanimivi, mal sm googlal in majo prou svojo stran. klik Mogoče koga zanima kj...Pa kokr zgleda te ljudje res nimajo večjih problemov s službo, kar me mal preseneča! Gandalfar...si to študiru oz še vedno študiraš?

Gandalfar ::

sem diplomiral 2 leti nazaj

Tear_DR0P ::

nebukadnezar, kar se predmetov tiče, si poglej tole
http://www.fdv.uni-lj.si/Predmeti/po_pr...

v prvem letniku te čaka 12 predmetov po 60 ur. Primerjaj to z ostalimi študiji. AFAIK imajo bolonjci kar podobne urnike zdaj. Če boš malo poklikal, lahko preveriš tudi predmetnike za nazaj in boš videl kolko se je kaj spremenilo.

edit:zatipki
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

nebukadnezer ::

Gandalfar, a to si pol po straem sistemu študiral? Kje pa delate zdj kj? Kakšno je delo pa to me znaima...

poweroff ::

Evo, še eden bivši diplomant te smeri. Meni osebno je bil študij zelo zanimiv, zlasti statistični predmeti. Je pa tako, da ti študij da neko osnovo, če pa si še sam zavzet, se lahko res veliko naučiš. Kar ti zna zelo koristiti kasneje, pri zaposlitvi.

Študiral sem po starem sistemu, sem bil pa do lani tudi zaposlen na FDV kot predavatelj na enem izmed predmetov na tem študiju, potem pa sem zamenjal službo. Glede zaposlitve - velika večina diplomantov je službo dobila brez večjih težav. Do pred nekaj let je veljalo, da so družboslovni informatiki zelo zaposljivi. Praktično v pol leta je vsak dobil službo.

Danes se to žal spreminja in jih je kar nekaj brez službe, zato pa pravim, da se mora človek tudi sam truditi pri nabiranju znanja. Recimo... programiranje na DI je res neko osnovno. Če se pa sam potrudiš in se lotiš programiranja malo bolj resno, imaš pa tako boljše možnosti. Zlasti to velja za R, SPSS bo po moje počasi šel iz igre, pa zadeva tudi ni tako zmogljiva kot R...

V glavnem, moje izkušnje s tem študijem so pozitivne, pogrešam pa nekoliko več tehnologije in informatike (ne zgolj metodologije), se pravi, da bi recimo delali kakšne res kompleksne analize, razvili kakšen sistem anketiranja s tabličnimi računalniki, se učili delati kompleksne analize z SQL bazami, itd. Ampak to so področja, kjer se lahko vsak sam angažira.

Ee, ja... moja želja je bila tudi, da bi odprli smer informacijska varnost (ali pa vsaj modul v okviru DI), kjer bi poleg teorije delali veliko praktičnih zadev (ala CErtified Ethical Hacker), ampak naša univerza je glede tega čisto preveč "trda".
sudo poweroff

Double_J ::

Danes pa so takšne predmete razbili, vsak predavatelj ima svojega - število ur ali opravljenih obveznosti se pa najverjetneje ni kaj drastično spremenilo.


Ampak stopnjo imaš pa še vedno nižjo, kljub v najboljšem primeru enaki obremenitvi.

BTW... ali ima kdo kakšno dobro priporočilo za 1-letni bolonjski magisterski študij? Ker vidim, da so samo neki programi na FDV 1-letni.

Pomoje da če še magisterij delaš DI... ti že ornk preseda eno in isto.
Dve šivanki...

poweroff ::

Jaz priporočam tujino. Za magistrski študij.
sudo poweroff

Double_J ::

Aja se kej spoznaš... baje imajo v Indiani(ZDA) nek center za DI.

http://rkcsi.indiana.edu/
Dve šivanki...

poweroff ::

Kaj pa vem. Od ZDA imajo dost sorodne programe na Michiganu. V Evropi recimo Švedska - Linköping University ali University of Essex. Ampak to so "DI" programi. Jaz bi izbral kaj drugega.
sudo poweroff

Gandalfar ::

full je enih 'intercation design' pa hci programov, ce te analitika ne zanima toliko. Odvisno kam se hoces specializirat.

Shegevara ::

Živjo, mene zanima, v kaj točno spada v to šolnino za DI.

Šolnina
Šolnina za posamezni letnik znaša 2.250,00 EUR.

poweroff ::

Po moje je to samo šolnina, brez knjig, itd. Notri je pa všteta še članarina za knjižnico, itd. Ampak v osnovi je to šolnina.
sudo poweroff

Double_J ::

http://www.mastersportal.eu/students/br...

Eto program s tega področja...

Kako pa je s temi bolonjskimi nazivi... naprimer narediš DI, potem pa narediš recimo še en ajnfoh 1letni magisterij iz politologije na FDV.

Kaj si ti potem DI s 7. stopnjo... ali nek politolog s 7.stopnjo?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

poweroff ::

Pojma nimam. Te birokratske zadeve sem vedno sovražil... 8-) Pokliči ali pošlji mail v referat. Načeloma bi morali oni vedeti vse to.
sudo poweroff

Isotropic ::

ej matthai kje pa sedaj delas? se spomnim, da si enkrat govoril, da je sorazmerno tezko najti siht z doktoratom iz di....

poweroff ::

Ne, težko je najti službo z doktoratom nasploh (v Sloveniji). Ker je delovnih mest, ki bi zahtevala doktorat razmeroma malo, delodajalci pa raje zaposlijo ljudi z nižjo izobrazbo (ker je to za njih nižji strošek, iz človeka z višjo izobrazbo pa praviloma ne znajo potegnit znanja oz. koristi za firmo).
sudo poweroff

Isotropic ::

to je res ja. na katerem podrocju pa sedaj delas? javni ali zasebni sektor, vodenje ali strokovno delo?

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Jst sem tud na tem študiju, zame je fenomenalen, sicer sem se zanj odločil zaradi malo prilagojenega urnika, tako da lahko malo-manj moteno delam zraven, nekih hudih ambicij pridobivanja znanja nisem imel. Pač sem hotel dokončat neko šolo z linijo najmanjšega odpora brez, da bi se odpovedal stvarem za katere potrebuješ denar :D.
Družboslovne predmete sem na začetku klel, češ, kaj pa mene to briga, sej bom ja informatik.....


Glede na to, da študij kombiniram z delom, mi "strokovni - programerski" predmeti niti niso (več)tako pomembni, kakšno stvar, za nazaj, mi dopolni, osnove pa načeloma poznam, kaj več se pa na faksu ne uči, za to so knjige in "trial by error". Dobiš neke temelje, če jih nimaš, meni recimo je programiranje tukaj bolše kot na friju, mogoče ker dejansko vem zakaj gre in sem lahko iz predavanj/vaj nekaj odnesel kar lahko tudi uporabim, ne da pozabim po par mescih :)

Ampak načeloma je pri teh tehničnih zadevah tako, če te zanima java, relacijske baze itd.... To se lahko do neke mere vse sam naučiš. Utipkaš java tutorial, al pa si kupiš kakšno knjigo in guliš, literatura je lahko dostopna in ni je teško poiskati, ker so stvari standardizirane.

Ostalega, ekonomije, statistike, organizacije in podobnih zadev, pa niti ne veš, da te kej zanima in tud če bi te, je tukaj dosti težko nabirat informacije. Pri meni se je izkazal, da me to blazno zanima, ker mi prav pride. Še zmer ne vem kaj točno bi vpisal v google, da bi pridobil znanje, ki sem ga osvojil v šoli. Tukaj ti nekako dajo v strjeni obliki odgovore na vprašanja za katera nisi vedel, da jih imaš, pa jih imaš. In ti pride zelo prav. Jst si za vsak predmet shranjujem čim več materijala, za po-študijsko učenje :)

Glede na to, da dolgoročno cilam na samozaposlitev, je res enkratno če dobiš še en družboslovni spekter znanja o vodenju podjetja, sami naravi ljudi, delovanja gospodarstva.

Bol priporočat skor ne bi moral, ni pa za vsakogar, nasploh sem jst rabil nekaj let študija, da sem spljoh pogruntal zakaj študirati. Fakulteta je FIŠ, ne ekonomija - družboslovna informatika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

jack7 ::

zdravo, mene pa zanima kam se je bolje vpisati na FDV Družboslovna informatika ali na FIŠ Informatika v sodobni družbi? Kdo pozna katerega od programov podrobneje ali pa ga(je) obiskuje da bi malo opisal kako pa kaj.

Pa tudi ali se je bolje vpisati na privat vsš ali na univerzo v Ljubljani tudi tukaj je verjetno razlika..

Phantomeye ::

jack7 je izjavil:

zdravo, mene pa zanima kam se je bolje vpisati na FDV Družboslovna informatika ali na FIŠ Informatika v sodobni družbi? Kdo pozna katerega od programov podrobneje ali pa ga(je) obiskuje da bi malo opisal kako pa kaj.

Pa tudi ali se je bolje vpisati na privat vsš ali na univerzo v Ljubljani tudi tukaj je verjetno razlika..


Slabo vprašanje. Nihče ti ne more povedat kaj je boljše, ker verjetno nihče ni študiral obojega.

ales85 ::

@atena85 jaz imam pa ravno kontra izkušnjo. Hodil sem na FIŠ in smo imeli seveda nebroj seminarskih nalog, ampak pri vsakem predmetu tudi izpite.

Sicer pa se moje zadovoljstvo nekako sklada s tem od Mattahi. S študijem sem bil na splošno zadovoljen, čeprav bi nekatere predmete izključil oziroma zamenjal, ker se mi zdi, da so šli v povsem x smer.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FIŠ-fakulteta za informacijske študije

Oddelek: Šola
3411578 (5650) cheetah2
»

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10125857 (19054) jernejl
»

Nov študij računalništva na FIŠ v Novem mestu

Oddelek: Šola
4414091 (11983) Blinder
»

Se splača iti študirati (izredno) družboslovno informatiko?

Oddelek: Šola
123255 (2549) krho
»

Družboslovna informatika

Oddelek: Šola
155713 (3365) tt2

Več podobnih tem