Forum » Operacijski sistemi » Dva operacijska sistema na enem računalniku
Dva operacijska sistema na enem računalniku
Imperator ::
kot prvo lep pozdrav vsem!
rad bi imel računalnik razdeljen na dve particiji in na vsaki en operacijski sistem. na C: win98 in na D: WinXP
disk sem v celoti sformatiral in vtaknil winxp bootable CD. ustvaril sem 2 particiji (C in D). na particijo D sem normalno inštaliral WinXP, ki delujejo normalno, ko pa hočem inštalirati Win98 pa pride do problema.
poskušal sem:
- ponovno sformatirati samo disk c:
1) iz winsow xp --> Formatiranja ni bilo mogoče dokončati
2) iz Biosa (preko zagonske diskete od win98) --> ukaza FORMAT ne morete uporabiti za pogon C:
- iz winXP nasneti win98 (preko cdja) --> reinsert Win98 CD (reinsertam, pa nic)
- iz winXP zagnati setup.exe od win98 --> nek error vn vrže
ko resetiram računalnik in dam notr zagonsko od win98 in zagonski CD od win98 mi pa javi, da particija ni sformatirana (ali nekaj podobnega ) v FAT32 ali FAT. (veste kaj se je zgodilo, ko sem poskušal formatirati - beri zgoraj)
zdaj imam na disku na D: delujoče winxp in popolnoma prazen, vendar nesformatiran disk C: (na samem začetku je bil sformatiran celoten disk in ustvarjena particija c: ) ,vendar očitno, ko ustvarim novo particijo jo je treba tudi sformatirati)
vsak nasvet bi mi bil dobrodošel
hvala
rad bi imel računalnik razdeljen na dve particiji in na vsaki en operacijski sistem. na C: win98 in na D: WinXP
disk sem v celoti sformatiral in vtaknil winxp bootable CD. ustvaril sem 2 particiji (C in D). na particijo D sem normalno inštaliral WinXP, ki delujejo normalno, ko pa hočem inštalirati Win98 pa pride do problema.
poskušal sem:
- ponovno sformatirati samo disk c:
1) iz winsow xp --> Formatiranja ni bilo mogoče dokončati
2) iz Biosa (preko zagonske diskete od win98) --> ukaza FORMAT ne morete uporabiti za pogon C:
- iz winXP nasneti win98 (preko cdja) --> reinsert Win98 CD (reinsertam, pa nic)
- iz winXP zagnati setup.exe od win98 --> nek error vn vrže
ko resetiram računalnik in dam notr zagonsko od win98 in zagonski CD od win98 mi pa javi, da particija ni sformatirana (ali nekaj podobnega ) v FAT32 ali FAT. (veste kaj se je zgodilo, ko sem poskušal formatirati - beri zgoraj)
zdaj imam na disku na D: delujoče winxp in popolnoma prazen, vendar nesformatiran disk C: (na samem začetku je bil sformatiran celoten disk in ustvarjena particija c: ) ,vendar očitno, ko ustvarim novo particijo jo je treba tudi sformatirati)
vsak nasvet bi mi bil dobrodošel
hvala
Slowenc ::
Seveda moraš imet formatirano particijo, da lahko karkoli gor posnameš/inštaliraš. V win XP klikni z desnim tipko na My Computer, izperi Manage, potem pa poišči Disk Management. Tukaj sformatiraj c particijo, če že drugače ne veš kako bi jo.
PS.: Si že slišal za VMware program?
PS.: Si že slišal za VMware program?
Skiny gate.
Imperator ::
slovenc: v Xpjih sem poskušal formatirati c disk, vendar formatiranja ni mogel dokončati (nevem zakaj)
poldi112: to sem tudi poskušal, vendar ko inštaliram 98 me ne vpraša po particijah ampak kar nasname winse gor
poldi112: to sem tudi poskušal, vendar ko inštaliram 98 me ne vpraša po particijah ampak kar nasname winse gor
zandar ::
Iz lastnih izkušenj se strinjam s Slowencom...
Če imaš dovolj močno mašino z dovolj rama, vseeno pa potrebuješ tudi win98, priporočam VMware. Bolj priročno je pognati program kot pa rebootati mašino.
Če imaš dovolj močno mašino z dovolj rama, vseeno pa potrebuješ tudi win98, priporočam VMware. Bolj priročno je pognati program kot pa rebootati mašino.
perci ::
Nared tko kot ti je poldi rekel - ne mores najprej xpjev, potem pa se win98.
Vedno se najprej instalira manj napreden sistem, potem pa bolj naprednega.
Vedno se najprej instalira manj napreden sistem, potem pa bolj naprednega.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | formatiranje diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 3510 (2334) | teedy |
» | Restart med instalacijo Win98seOddelek: Operacijski sistemi | 1040 (858) | Tilen |
» | Kako na nov naložiš win98 če maš zravn še winXP?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1870 (1647) | franc3e |
» | Karseda neboleča reinštalacija OS WinXPOddelek: Pomoč in nasveti | 1636 (1363) | @ljash |
» | dodal se en disk, instalacija xp spodletela kaj storiti?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1608 (1370) | amater |