» »

Karseda neboleča reinštalacija OS WinXP

Karseda neboleča reinštalacija OS WinXP

Michelangelo ::

Lep pozdrav!

Sem še zelo zelen, kar se tiče mnogih stvari okoli računalnika pa bi zao nujno potreboval nekaj pomoči. Stvar je naslednja:

Imam 42G disk, razdeljen na particiji C (8G) ter D (34G). Na particiji C je Win98 medtem, ko je na particiji D WinXP. Oba uporabnika tega računalnika uporabljava zgolj WinXP - tisti Win98 so služili bolj za rezervo. Rad pa bi sformatiral celoten disk, na malo particijo naložil sistem (XP) in veliko uporabljal kot svoj delovni prostor. Pa imam par problemov:

- Rad bi nekako shranil zdajšnje nastavitve, vsaj kar se tiče gonilnikov, ker sem dosedaj ob novem nalaganju XPjev še vsakič klel ob dolgotrajnem iskanju gonilnikov ter nastavitvami le teh (modem, zvočna!!). Kaj naj storim? Backup?

- Particija je FAT 32, kolega pa mi to odsvetuje in priporoča NTFS, ki da je hitrejši način zapisa podatkov. Res? Kako to spremenim?

- Ob formatiranju diska se le ta dostikrat zaškrta, mislim, da gre za fizične napake na površini. Ker trenutno nisem pri denarju za nov disk me zanima ali se, da ta mesta nekako zakleniti, da ne bi bila več v uporabi?

- Računalnik bi rad prilagodil, da bi deloval hitreje in bolje.


Skratka, če povzamem: Sedaj imam vse skupaj bolj po kavbojsko in deluje zelo počasi pa bi zato rad vse skupaj začel znova s tem, da bi gonilniške nastavitve le "prekopiral" (najprej na CD...). Upam, da si ne delam prehudih utvar? Res se mi ne da še enkrat nalagati vsega, sploh ne če mi za vratom nonstop diha tečen fotr....Hvala milijonkrat!!!!

Binji ::

Ce nimas kaksnih pomembnih podatkov pol vseskup zbrisi z fdiskom in z njim potem ustvari novo particijo in nalozi WinXP. Ce mas potem pac naredi backup (najboljs da nardis en posebn cd z gonilniki in nujnimi programi - pomaga verjemi).
Ce pa hoces sam spremenit FAT23 v NTFS pol napisi "convert /FAT32:NTFS" v konzoli.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

jetam ::

Ce hoces komplicirat z fdiskom potem naredi kot ti je svetoval Binji. Ce pa noces... pa vstavi winXP cd, nastavi v BIOSu boot from CD, potem pa particioniraj, formatiraj, spreminjaj datotecne sisteme etc. kolikor te je volja...

Dokumente in voznike pa le zapisi na CD.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Gwanaroth ::

Hrm hrm... ce imas zdaj tako, kot so imeli kavbojci, in da bi rad, da bi disk tekel, kot mora, potem ti svetujem sledece:
1. skopiraj driverje, dokumente, pr0n na CD(je)
2. LOW-LEVEL format tvojga diska (ti bo prslo zelo prav)
3. potem pa bootaj s cdja Win XP, in tam usvari particije...itd.

Sem bil v podobni situaciji kot si ti, in sem naredil po zgoraj-opisanem postopku, in zdej rula =)

Low-level format pa tudi nebo skodil..

Ko pa bos enkrat imel particionirano, in nalozene winse XP, bos verjetno zelel, da bo delalo karseda hitro, vse skupi.. No takrat pa naredi po TEM postopku... sam sem sprobal, in r0xa.

LP.
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gwanaroth ()

Michelangelo ::

Hvala vsem, imam pa še nekaj za vprašat. Kar se driver-jev tiče: je dovolj, če enostavno pogledam kod tičijo ti fajli od posamezne strojne opreme in jih nato (ko bo naložen nov OS) enostavno skopiram in nato paste-am tja kjer so že bili? In kaj hudiča pomeni LOW LEVEL v tem kontekstu? Lep pozdrav in hvala vsem!

Gwanaroth ::

Hm..ne..
Za driverje ne..
Na cd si skopiraj točno tiste datoteke, ki si jih potegnu z neta... recimo, za grafično, če imaš Nvidiino: 48.32_winXP.exe nekaj takega.. ne pa vsak file, ki se extracta iz tega. Inštalacijske datoteke si skopiraj...

LowLevel format ti pa tvoj disk povrne na tovarniške nastavitve... dljaj si z neta ustrezen program... Pojdi na google, pa napiši recimo Western Digital Lowlevel formatter .. itd.

Good luck.
Lights often keep secret hypnosis..

Michelangelo ::

No, evo, če se grem malo pesimista, potem lahko rečem, da sem vedel, da se bo nekje zataknilo. Finta je tale:

V DOSu sem formatiral c: (mala particija, FAT32 z 8 GB, naložen OS Win98) in je mlelo in mlelo dokler mi ni na koncu javil, da ta pogon ne more bit formatiran, češ, da so tu še odprte postavke. ?? Malce sem pobrskal in ugotovil, da tega noče storiti, verjetno ker je boot disketa namenjena win98 (v helpu od XP sem izbrskal tole: You cannot format a disk if files are open on the disk, the contents of the disk are displayed, or the disk contains the system or boot partition - predvsem tole zadnje me skrbi) In jasno, potem ko sem boot-al z inštalacijskim CDjem od XP, mi vsebine pogona ni hotel povoziti. In spet ne vem kako naprej. Vse pomembne datoteke že imam na CDjih tako, da mi zdaj manjka le še nova inštalacija. Bi bilo morda najbolje, da poskušam boot-at iz Win98 in sistemsko disketo tega OS? Res ne vem kaj naj...LP!

Zheegec ::

Če bootaš iz zagonske ti mora formatirat, ne v Winsih formatirat:D
Če ne gre pa pobriši particije s "fdisk" in jih na novo ustvari, potem pa lepo setup.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Han ::

Glede na to, da imaš skoraj zagotovo na disku slabe sektorje (škrtanje), najprej izvedi low level format. Program za to dobiš na proizvajalčevi strani. Ta bo slabe sektorje izločil iz uporabe in jih nadomestil z rezervnimi. V kolikor je z diskom še kaj drugega narobe (program navadno to izpiše v obliki določene kode), uveljavi garancijo...

Michelangelo ::

Bom jaz kar po kmečko, da se bom lažje razumeli. Itak sem že povsem obupan...:'(


ALIEN3001:

Vtaknil sem sistemsko disketo Win98, izvedel format c: (tu so bili prej Win98), naštimal v BIOSU boot from CD, vstavil WIN XP CD, reštartal in mi je javilo: non system disk. Poskusil sem tudi zagnati SETUP XP, pa ga noče, ker ga v DOSU ne prepozna. Hmmm...Reštartal ponovno, iztaknil vse gibljive pogone in mi je javilo isto. Ni bilo druge, kot, da vtaknem sistemsko od WIN98 in naložim ponovno ta OS, tako lahko vsaj govorim z vami. Enostavno nisem znal naredit drugega. Naj dodam še, da mi je meni za izbiro OS (prej me je vedno vprašalo ali želim XPje ali WIN98), kar izginil, tako, da zdaj lahko pridem le v WIN98. Res ne vem več kaj naj. Rad bi pobrisal VSE z diska, in naložil na malo particijo (c:) XPje, kot edini OS. Z programi Low Level in Fdisk se ne znajdem najbolje. Mi zna kdo po kmečko razložit kako naprej step by step? Vesel bom tudi linka (a la How to...), drugega sedaj tako nimam. Hvala vsem, ki pomagate!






obupani Michelangelo

Kolos ::

PROBAJ BOOTAT Z WINXP , PROBAJ DOKLER TI NE PRIME, nekateri biosi so glupi.

Ali maš slučajno hitro tipko, jaz mam F8 da izbrerem s čim hočem bootat, na začetku , če ne pa probaj vse kombinacije v biosu. Ali maš slučajno 2 CD enoti. Probaj z obema če ne pa eno odstrani. Kombiniraj.



1. Bootaj z winxp
2. ko prideš do pogovorneg okna za particije jih najprej vse odstrani.
3. Nato pa tisti prazen prostoro NA NOVO razdeli na particije. 8 in 34 je dobra kombinacija.
Nekaj praznega placa ti tak ostane.
4. Potem si izberi format FAT ali.. NTSF za 8 GB in formatiraj počasi.
5. inštaliraj Winxp na 8 Gb particijo.
6. drugo particijo lahko pozneje itak formatiraš v win.

Potem si pa naloži osnovne gonilnike po vrstnem redu, matična, grafična...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kolos ()

Binji ::

po moje tip nima bootable winxp cdja.. kar stvari precej zakomplicira.
je moznost da najprej instaliras win98 pol winxp in zbrises win98 z diska in startup menuja. Ni pa lih elegantna resitev to tko da probej ki dobit winxp bootable cd.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Kolos ::

Kaj niso vsi Winxp boot CD, ali je slučajno nadgradnja - s temi nimam izkušenj.

iso2000 ::

Kaj pa če bi s partitition magicom zbrisal prvo particijo, pa pol drugo zgoustal na prvo? 8-O In potem drugo sformatiral.

Dead_Eye ::

če tvoj xp cd ni bootable imaš tudi xp zagonske diskete(6 komadov se mi zdi...)

sicer pa provaj bootat z win98 zagonsko in štartaj winnt.exe v \i386 direktoriju na winxp cd-ju, mogoče ti bo celo delalo (meni se inštalacija že na zač. ustavi)
The one and only

Maria ::

V aprilskem Bug-u imaš podroben postopek za reinštalacijo WinXP brez da brišeš podatke in delaš backup-e gonilnikov in programov.

Maria

iso2000 ::

Ja, meni je to ratalo tudi že brez bug-a. Mi je Norton Antivirus čist zjebal sistem in sem ga potem ročno moral zbrisat - uninstal ni deloval. Potem sem ga pa še povsod iz registra zbrisal in potem ni seveda še cel kup zadev delal - da skrajšam zadevo: sem zbootal s cd-ja in instaliral čez (repair - se mi zdi) in sedaj vse deluje kot urca! :))

@ljash ::

ja, jest sm meu iste problem z Nortonom, k sm namešču WIN 98SE, dej mam pa na eni particiji (2,5 GB) WIN98SE - rezerva, na drugi pa WINXP (4 GB) - vem ja, disk nujno rabm (razmšlam o WD 80 GB z 8 MB predpomnilnika?). Morm pa rečt, da so mi WINXP še kr - delujejo očitno hitrej kot 98SE.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

formatiranje diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
353364 (2188) teedy
»

od 160gb diska prikaže le 32, prvo mi je v partition magic prikazalo 160...

Oddelek: Strojna oprema
201845 (1521) sirotka
»

Čudn problem pri inštalaciji XP professional windowsow

Oddelek: Operacijski sistemi
443034 (2272) xpozed
»

dodal se en disk, instalacija xp spodletela kaj storiti?

Oddelek: Pomoč in nasveti
161541 (1303) amater
»

Inštalacija WinXP ->100 prvič

Oddelek: Pomoč in nasveti
141673 (1453) recoil

Več podobnih tem