» »

KAko v brezžično mrežo spraviti 25 uporabnikov + ADSL

KAko v brezžično mrežo spraviti 25 uporabnikov + ADSL

umetnic ::

Hey!

V nasem samskem domu so nam koncno odobrili spremenitev ene analogne linije v ISDN. Imamo kakih 90 sob in trenutno kakih 10-15 interesentov za ADSL.

Ce prav razumem moram postaviti eno kisto kot server, ki bo priklopljena na ADSL, potem pa z njo povezati vse ostale uporabnike. Ker nimamo moznosti polaganja kablov, bi moralo biti omrezje brezzicno. Kako torej zadevo izpeljati, da bo vseh 25 lahko uporabljalo ADSL dostop? Razdalja med 'serverjem' in najbolj oddaljeno sobo bi bila '12 sob'?

Kaksne ideje kako to izpeljat s cimmanjsimi stroski?

LP, Dejan
Backup not found: ( A )bort ( R )etry ( S )lap nearest essedi.it seller.

ShowDown ::

Število računalnikov sploh ni problem, saj (skoraj) vsak brezžični router sprejme do 64 brezžičnih naprav. Kaj me bolj skrbi je to da nebo tista razdalja '12 sob' prevelika za router. Lahko bi šlo če bi povezal na vsakih 5 sob novi ruter. To pomeni 5 routerov pa bi šlo:D

Brane2 ::

Najdi kej kako staro kiblo in zapikaj not eno mrežno kartico za povezavo na server in eno Wifi mrežno. Nato zbootaj zadevo s CDja kak predpripravlen Linux z ustreznimi driverji, nastavitvami firealla in routerja in to je to .

Seveda bi bilo zanimivo na tem stroju kljub vsemu imeti vsaj nekakšen disk, ki bi lahko bil sharean v okvirih študentske omrežne soseščine, na katerem bi userji lahko puščali zanimive stvari...
On the journey of life, I chose the psycho path.

CCfly ::

Ena brezžična karta tega ne bo sfolgala. Morda bi bilo najbolje imeti ruter z dvema mrežnima, na njega priključiti en dober AP 802.11g in uporabiti dva repeaterja (odvisno od razdalje in financ, ker je zadeva rahlo draga) ali pa wireless 2 ethernet bridge-a ter potegniti kable tam kjer lahko.
Pomagalo bi če bi povedal malo več o področju, ki ga moraš pokriti s signalom.

Brane2 ::

Lahko bi zapikal nekaj Wifi kartic v stroj in jih pac nastavil na razlicne kanale.

Ce bi bila frka z dosegom in je hodnik prikladno raven, bi lahko uporabil nekaj usmerjenih anten, ki bi pokrivale svoj del hodnika ali pa postavil nekaj neusmerjenih palic na solidni razdalji. Sploh pa sedaj dobiš že denimo Linksysov WRT54G za cca 30 KSIT.

Stvar ima v sebi 4-port switch, router in WiFI AP. Dve taki zadevi postaviš ob mašini in pokriješ cel dom. Če lahko med njima potegneš kabel, bi bilo super, verjetno pa bi šlo za silo tudi brez.

ZAdevvi bi verjetno lahko delali samostojno na ADSLu, vendar bi jaz vseeno obesil gor PC, če že ne zaradi drugega zaradi proxyinga in DNS cachinga in podobnih stvari.
On the journey of life, I chose the psycho path.

CCfly ::

Singal še čez dve steni ne gre kaj šele čez 12. Usmerjene antene bi pomagale ampak je vprasanje kaj je z odbojem signala. Skratka rabili bi več informacij o področju, ki ga je potrebno pokriti.

koyotee ::

ja pa ce bi antene ble zunaj? pol bi loh z eno vse pokrivu. ce mas sobe na isti strani
nvem js :\ 8-)
LP
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

pivmik ::

Čim je vidna razdalja med antenami je prenos 100%.
Naj vsi dajo anteno ven na okno, usmerjeno na anteno wRouter-ja.
Pa pazi pri nakupu wlan kartic in routerja da onogoča namestitev svoje eksterne antene.

Kupi en kvaliteten wRouter, da ti ne bo kasneje žal, mora biti stabilen in imeti dovolj nastavitev.
Jajcanje z Linuxom ti bo samo pobralo živce.


Več info najdeš tudi v specializirani slovenski WLAN strani:
http://www.wlan-sat.com/
LP, Gregor GRE^

umetnic ::

Malo sem se poigral v paintu....



Stavba ima drugace dve nadstropji (cca 90 sob), v spodnjem nadstropju (slika zgoraj desno) bo server.

Zazeljeno je, da bi server imel disk za shareanje kot pravi Brane2, da ne bi bilo treba vlect vsem istega filma dol ipd...

Poslopje je drugace v obliki crke U...fajn bi bilo ce bi se dalo izvesti, da bi potencialni novi kandidati le kupili mrezno kartico, jaz pa bi jim dodelil naslov in ze bi bili omrezeni...



Sirina sobe je cca 4 m, na hodniku pa je cca 15 sob. Vsa zemlja okoli je v nasi lasti...

Bi bilo pa zadevo potrebno resiti s cimmanj zicami in cimmanj stroski (protislovje vem) oziroma najti nek kompromis?
Backup not found: ( A )bort ( R )etry ( S )lap nearest essedi.it seller.

CCfly ::

Ob tej uri bom rekel samo: o p**** kakšna j***. Imaš morda dostop do strehe ?

umetnic ::

Imam, mozno je tudi gor karkoli postavljat...na sredini na obeh straneh, je drugace pritrjen drog za navadno anteno...:\
Backup not found: ( A )bort ( R )etry ( S )lap nearest essedi.it seller.

Brane2 ::

Jaz bi prej preveril, kako se signal širi skozi notranje stene. Bi znalo biti, da bi oddajnik ali dva na centralnem parku rešila zadevo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

|KoRn| ::

Nimaš kaj drugega kot pa en router pa nekaj dodatnih vstopnih točk.... žal.

para! ::

Ampak, da ne boš razočaran, kupi kvalitetno opremo in se izogibaj cenenih izdelovalcev. Več o tem kasneje.

lp
Death before dishonor!

pivmik ::

Vzeti moraš v račun, da kabel ki gre od wRouterja do antene ne sme biti predolg, max samo par metrov(recimo 2m), ker če ne imaš izgube na signalu.

Pa kupi raje

Jaz bi postavil takole:

Tam kjer so rdeči kakci bi imel anteno - usmerjeno anteno.
-- Glavni wRouter (in antena)povezan na ADSL bi bil desno zgoraj. Pokrival bi celo desno zunanjo steno in povezan bi bil vsaj še z enim wRouterjem/Bridge-em (repeater-jem). Verjetno imate ADSL na pritličju tako da antena ne bo prišla do vrha strehe, da bi se 'vidla' s sredinskim Bridgem/wRouterjem. Videla se bo verjetno lahko samo z levo-zgornim Bridgem.
-- Levo zgoraj na vrhu stavbe bi bil wRouter/Bridge, ki bi pokrival celo levo zunanjo steno. Hkrati pa se bo moral videti z anteno glavega routerja.
-- In še na sredini še en Bridge/wRouter, ki bi pokrival obe notranji steni. tudi ta se bi moral videti vsaj z levio-zgornjim wRouterjem/Bridge-om.

Mislim da kot bridge lahko služijo samostonji Access Pointi, ki rabijo samo napajanje(vtičnico za elekriko). Ali pa se celo da dobiti naprave, ki služijo samo bridge-anju - tega ne vem.
Škoda bi bilo kupit 3 wRouterje, če je dovolj samo eden, ostala dva pa slo lahko le Bridge.
LP, Gregor GRE^

pivmik ::

Aja antene si je najboljše sam naredit.
Glavni anteni levo zgoraj in desno zgoraj naj sta 90°, tista sredinska glavna antena pa več kot 180°.
Vse ostale antene pa naj so usmerjene proti svoji glavni anteni.

Pa antene ne smejo biti čisto ob zidu ker se signal odbije od zida in se 'skvari' (v bistvu kot da se dvakrat pošlje z minimalnim časovnim zamikom).

Za izdelavo anten pobrskaj malo po WLAN-Sat strani in forumu.
LP, Gregor GRE^

umetnic ::

:P Super ste!!! PicNiKova postavitev bi bila verjetno mozna, moram si sedaj ogledat malo kako bi elektriko za tocke potegnil.....kaksna bi bila pa kaj cena za en glavni router z anteno v pritlicju in tremi tockami na strehi, ki bi pokrivale vse stiri vzdolzne stene. Kaj pa cena antenc in kartic posameznikov? Moram predstavit to zadevo nasemu 'vodstvu' skupaj s ceno, poleg tega pa morajo ceno odobrit tudi zainteresirani stanovalci...0:)
Backup not found: ( A )bort ( R )etry ( S )lap nearest essedi.it seller.

fizolcek ::

Sicer so ti nekateri odsvetovali jajcanje z linuxom, jez bi ti pa priporocil, da razmislis kako bos resil problem omejenga uploada in 15 uporabnikov. Sej verjetno ne boste vsi istocasno online, sam tistih 768kbps, ce boste vzeli tak paket, ni noben problem zafilat in se bo vsem vleklo k creva. Z linuxom (oz. kaj podobnega) lahko omejis vsakemu pasovno sirino na recimo 64kbps, tako da vam ne bo en, ki bo na muli sharu na full, cist zabil upload.

CCfly ::

Jaz bi se strinjal. QoS je v tem primeru nujen.

Gandalfar ::

oz. vsakemu zagotavljas minimalno 64kbps, ce je pa vec prosto gre pa pac hitreje

pivmik ::

Ja, to je res glede zabasanega Uploada.
Če samo eden uploada brez da bi v programu omejil upload bo vse uporabnikom nesramno počasi deloval internet.
Pozanimaj se, če obstaja kakšen wRouter, ki omogoča QoS oz. 'upload management'.

Se pa da zadevo rešit tudi brez Linuxa... z Windowsi! Če si domač v Windowsih, ker lepo v Windowsih reši problem.
Kvaliteten QoS za Windowse:
cFOSSpeed - http://www.cfos.de/speed/index.htm

Upload limiter za windowse:
NetLimiter - http://www.netlimiter.com/
(lahko nastavljaš tudi točne omejitve upload in download hitrosti za posamezen IP v mreži)

Seveda verjetno tehnološko najboljša rešitev je z Linuxom, samo nastavitev vsega je muka, če ne znaš z Linuxom. Samo živce in čas ti bo pobralo. Da ne govorim o vzdrževanju, ko se pojavijo kakšni problemi,...

Vsekakor brez ustreznega omejevanja in nadziranja uploada postane deljena interet povezava neuporabna. Tako da to je nuja.
LP, Gregor GRE^

pivmik ::

V ComTronu imajo nekaj WLAN-a:
http://www.com-shop.com/classification....
REcimo to zgleda zanimivo:
http://www.com-shop.com/article.asp?Art...
Nimam pojma kako se pa obnese ta proizvajalec/model v praksi.

Pa potem v bistvu ti ne rabiš wireless broadband routerja, ker bo router itak uni glavni računalnik ki je proklopljen na ADSL. Tako da bo dovolj Wireless Acces Point oz. 'wlan switch'.

Vsekakor ne kupuj naprav, ki imajo hitrost brezžičnega omrežja manj od 54mbps (kupi 108mbps in nastavi komunikacijo na 54mbps).

In NE kupit vsega takoj. Nujno pred nakupom naredi nekaj testov različnih wlan naprav, nastavitev in postaviten anten, da vidiš kako se obnesejo. Sprašuj po čim več računalniških trgovinah in se zmeni prej če si lahko sposodiš/testiraš njihove naprave na vaši stavbi. Pa poskusi najti nekoga osebno, ki se je že ukvarjal s postavitvijo WLAN-a, da se malo pomeniš tudi iz oči v oči, ti pove nekja izkušenj...
Pa preberi debate glede WLAN kartic in Acces Pointov na WLAN-SAT forumu, kako kateremu uporabniku katera kartica/model deluje, kateri izdelovalci so najboljši...
LP, Gregor GRE^

CCfly ::

Pa ne zdaj šparat pri AP-jih. Na tvojem mestu bi se, glede na količino opreme, domenil s prodajalcem za en lep popust in nabavil 3 dobre AP-je in nekaj solidnega za 25 uporabnikov. Za njih pride v poštev tudi 802.11b oprema, če želite šparat.

plavko61 ::

En stari računalnik p133 pa 32MB ram pa gor Coyote linux 2.13, ki že ima QOS. Usposobit zadevo je enostavno, samo za QOS še nevem kako se razmeji linije.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Poldi112 ::

Prvo kar bi jaz storil bi bilo, da bi preveril, kaksna je napeljava kablov po domu. Ker wireless je drag in nezanesljiv. Dostikrat ima soba vec kablov, kot jih telefon rabi. Imas ethernet standarde, ki delujejo samo cez 1 par zic, kar je za tvoj primer cisto ok.
Imeti oddajnik na zelenici zna biti magnet za barabe.
Glede serverja pa lahko tudi prosis oz. placas koga, da ti naredi linux server. Saj ko je to enkrat postavljeno potem naceloma dela. Sicer je clarkconnect zelo enostaven za osnovno konfiguracijo in ziher se da tudi qos narediti, glede na to da je v bistvu redhat.

urosh ::

No da še jaz malo dodam kar se tiče omejevanja povezave. Dolgo sem iskal eno pametno zadevo, ki bi mi delovala v winskih nakar sem naletel na en brezvezen programček po imenu bandwidth controller, ki se ga da na zelo enostaven način naštelat in sicer ali preko ip-jev ali pa kar preko mac adrese. Tako lahko za vsakega posebaj določaš up/download na željen nivo. Pkoda mogoče samo to, da ima možnost omejitve 5, 10, 20, 50, 100, .. ne pa po želji. Dela preizkušeno enostavno in sicer laufa na mačini, ki je konektana na net. To je do sedaj najenostavnješja in najelegantnejša rešitev omejitne povezave... Sam imam 8 pc-jev v mreži plus tega da mam na prvem (ala server) gor html email in ftp server in seveda lepo vse zomejeno. Lahko pa razmisliš tudi o varianti, kot jo imam jaz. En kolikor tolikor dober mašin, ma največ, na njem laufa dc++, mula, in vse ostalo. In vsi iz mreže se lahko preko rdc konektajo nanj (vem, pri 25 bi bila gužva) in si tam vlačijo kar si želijo. Seveda je priporpčljiv temu primerno velik disk (recimo en ali pa kar 2 200 Gb) in to je to. Ostali si pa lahko lepo z njega dol potegnejo kar si želijo... Kato boš zasedal najmanj uploada,ki verjemi se hitro nafila, tudi če ima vsak omejen na 5k... hitro si preko te meje. Zato malo povprašaj, kaj si mislijo o tej verziji...

Polno sreče

HellRaiseR ::

no kar se mule tiče bi rad opozoru da ima e-mule tudi tako imenovani web extenstion in si lahko uporabniki dlje štimajo kar preko brskalnika. ni potrebe po rdc.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1774548543 (734) Lonsarg
»

Deljenje WIFI povezave - razdalja

Oddelek: Omrežja in internet
154044 (3575) Spajky
»

Povezovanje dveh routerjev preko wlan

Oddelek: Omrežja in internet
273823 (3275) Pyr0Beast
»

wirless preko routerja iz ene hiše v drugo

Oddelek: Omrežja in internet
342917 (410) Spajky
»

Wireless problem!

Oddelek: Omrežja in internet
292437 (1817) pujsek_

Več podobnih tem