» »

Pretvornik napetosti

Pretvornik napetosti

Cowboy6 ::

oj, mam avto R 5 in rad bi med vožnjo poslušal mp3-je. mam en mp3 player ki ima vhodno napetost 5 V. je pa sranje k moja stara francoska kišta nima tiste vtičnice (za vžigalnik), kr drugače sem videl v Conradu da prodajajo nekaj takega. torej sem mislil če bi kar napelal kabel od tam kjer napajam avto radio na mp3 player. pojavi pa se problem, da če to naredim bom skuru zadevo. mislim da imajo akumulatororji 12 V enosmerne napetosti (popravite me, če se motim). ko pa sem meril napetost na avtoradio pa je 24V-25V izmenične napetosti. torej morm dat vmes kakšen transformatorček al kaj? prosim predlagajte... :\
Tukaj naj bi bil moj podpis.

Jackal ::

Transformator ti pri enosmerni napetosti ne bo čisto nič pomagal.
Rabiš en DC-DC konverter.
Najenostavnejše je s kakim napetostnim regulatorjem 7805, s katerim dobiš iz razpona od 6V - 30V (govorim na pamet) stabilizirano napetost 5V. Prenese pa tokove tja do 1A. Če rabiš več, lahko posežeš po takšnem regulatorju v TO-3 ohišju, ki prenese do 3A. Poglej v datasheet za ta IC kakšno je "application circuit" in to je to, kar ti rabiš. Datasheet v pdf obliki.

Potem so tu še razne rešitve s preklopnimi napajalniki, ki dajejo boljše izkoristke, vendar so veliko bolj zapletene za izdelavo.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

Azrael ::

Narobe si meril, na radiu je bilo 12 -13V istosmerne napetosti, toliko kot je napetost v avtomobilski inštalaciji. Poceni digitalni multimetri, ko meriš istosmerno napetost, inštrument pa je nastavljen na izmenično, izmerijo približno 2x višjo vrednost, kot je v resnici.

Za mp3 player, koliko ima porabe? Če je pod 1A ali pod 5W se ti bo lepo izšlo z 7805, samo regulator moral boš moral montirati na pločevino avtomobila zaradi hlajenja.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Cowboy6 ::

tok piše da je 500mA (samo to piše za baterije). glede moči pa pol verjetno velja formula P=U*I -> 500mA*5V =2,5W tko da verjetno je ta regulator v redu. kaj pa načrt. jst sem gledu po shemi ki je dal link Jackal, pa je na 17 strani, slika Figure 17. a je to? glede hlajenja... kakšne pa naj dam velikost hladilnih reber (mam glih ene viška ... pa ne človeške :D )
Tukaj naj bi bil moj podpis.

zlabo ::

Na strani 3 imaš aplication circuit. To je osnovna vezava in to rabiš. Hladilnih reber ti ni treba montirati, samo montiri regulator na pločevino avtomobila z pomočjo termalne paste. Lahko pa ubistvu montiraš tud na hladilno rebro, ki pa nerabi biti prav veliko,zadošča že kos ALU pločevine debeline okoli1.5mm in velikosti tam ene 5x5cm. Če se ti pregreva, pa daš pač večji kos.

LP, zlabo

Highlag ::

Cowboy6

Porabo si narobe izračunal.
Moč, ki se troši na teh regulatorjih izračunaš tako, da odšteješ nazivno vrednost napetosti regulatorja (v tvojem primeru 5V) od vhodne napetosti (12-13V v tvojem primeru), dobljen rezultat pa pomnožiš z tokom, ki teče skozi regulator (0,5A v tvojem primeru)

Višja ko je vhodna napetost, več se troši na regulatorju.

Pa ne pozabi na regulator namontirati blokirne kondenzatorje.
Never trust a computer you can't throw out a window

zlabo ::

Highlag: on je to računal, za kakšno moč bo na porabniku, nazivni tok regulatorja je 1A, naprava pa ima porabo 500mA, torej bo čisto vredu.

Tako kot si pa ti rekel, pa izračunaš moč ki se troši na regulatorju, torej toplotna moč ki jo je treba odvesti. In če se aku polni z 13.8V in predpostavimo max. tok skozi regulator 1A, to pomeni 13.8V-5V=8.8V P=UxI=8.8Vx1A=8.8W
Torej je treba z regulatorja odvesti 8.8W toplotne moči...

Lp, zlabo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

Cowboy6 ::

aha, torej zvezal bom regulator z dvema kondenzatorjema (0,33 mikro F in 0,1 mikro F) kaj pa glede priklopa? na Vi priklopim vhodno napetost (12-13V), izhodna bo potem 5V, a je tko? to je verjetno rdeča žica? ok... ka pa glede črne žice (masa, nula?). a ni potrebno, da bo zadeva delovala, dve žici...
Tukaj naj bi bil moj podpis.

zlabo ::

Ti veži vhod Vi (tako kot si rekel) na 13.8V, na izhod pa + tvoje naprave. masa je tako ali tako ista in povezana skupaj, torej črno z akumulatorja in -(minus) tvoje naprave povežeš skupaj.

LP, zlabo

Cowboy6 ::

ej hvala... kje pa bi lahko ta pretvornik jst nabavu? IC elektronik, imajo tam, oz. bol me zanima cena?! upam da ni (pre)drag:\
Tukaj naj bi bil moj podpis.

T0RN4D0 ::

Povsod majo (najbrž tud v bolje založenih mesnicah) zadeva pa pride pod 100 sitov, mislim da 60-70 :D s kondenzatorjema vred boš mogu se olajšat za celih 100 sitov. :D

LoL
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Cowboy6 ::

ej fantje hvala vam, grem danes material nabavit pa bom zvezal in vam poročal. :D
Tukaj naj bi bil moj podpis.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED RPi (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6812934 (8958) salcadoo
»

regulator napetosti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
234674 (4450) a13misko
»

12 in 5v v avtomobilu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101730 (1415) Azrael
»

Nedelujoc ATtiny26?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
142047 (1789) atasmrk
»

Napajanje discmana

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131830 (1492) Mikron

Več podobnih tem