Forum » Elektrotehnika in elektronika » Transformator in dobra ideja
Transformator in dobra ideja
iceph03n1x ::
Pozdravljeni,
že nekaj časa razmišljam kako naj si kupim ozvočenje v avtu, za čim manj denarja, že ker sem verjetno edini na svetu ki ima v avtu serijsko ozvočenje.
Ideja je ta, dolby od racunalnika v avto :) Nimam jst 100K sit za ozvočenje, ki je samo za v avto :(
Problem je pa napajane, stvar rabi 13.5v ~ 5A 67.5VA (vsaj tako pise na transformatorju od dolbyja). Za lažjo predstavo sem naredil slikco:
Zanime me če je kdo to pripravljen naredit ali ve kje bi se dalo kaj takega dobit ali narocit?
MASTNO PLAČAM ZA STVAR
Bom džek a, ko bom imel dolby v avtu a? :)
Komenatrji so dobrodošli
že nekaj časa razmišljam kako naj si kupim ozvočenje v avtu, za čim manj denarja, že ker sem verjetno edini na svetu ki ima v avtu serijsko ozvočenje.
Ideja je ta, dolby od racunalnika v avto :) Nimam jst 100K sit za ozvočenje, ki je samo za v avto :(
Problem je pa napajane, stvar rabi 13.5v ~ 5A 67.5VA (vsaj tako pise na transformatorju od dolbyja). Za lažjo predstavo sem naredil slikco:
Zanime me če je kdo to pripravljen naredit ali ve kje bi se dalo kaj takega dobit ali narocit?
MASTNO PLAČAM ZA STVAR
Bom džek a, ko bom imel dolby v avtu a? :)
Komenatrji so dobrodošli
rkb2 ::
Ti kar na napajanje v avtu priključi. Ni potrebno nobenega trafota (pretvornika), ker je elektrika v avtomobilu tudi ~13.7V (alternator lahko da tudi 15V).
iceph03n1x ::
Sej vem da nimam pojma (prvo leto na elektrofaxu) ma ni ~ kao za izmenični tok? Baterija od avta ma pa enosmernega?
Kar sem jst govoru, bi rabu neko kombinacijo dioede + konenzatorja (po moje je tudi tako, da uravna izmenično napetost, kondenzator se pa polni in prazni, ter odaja konstanten tok)
OK OK sej vem da nimam pojma :) in da govorilm neumnosti.
Kar sem jst govoru, bi rabu neko kombinacijo dioede + konenzatorja (po moje je tudi tako, da uravna izmenično napetost, kondenzator se pa polni in prazni, ter odaja konstanten tok)
OK OK sej vem da nimam pojma :) in da govorilm neumnosti.
zlabo ::
Alternator daje na svojih priključkih izmenično napetost, ta pa se potem usmeri in stabilizira. Mogoče bi lohk direkt iz alternatorja potegnu...
LP, zlabo
LP, zlabo
Azrael ::
Za uspešno rešitev problema, bi bilo treba vedeti koliko žilni kabel gre iz transformatorja v ojačevalec, če je 2 žilni, potem bo rešitev precej verjetno enostavna, če pa so 3 žile pa niti ne.
Npr. Teac PowerMax 240 zvočnikI so 3 žilna varianta, kjer je napajanje elektronike v resnici +-12V in z enojnim napajanjem +12V ne delajo. Pretvornik je možnoi narediti, samo ni najbolj primerna stvar za začetnika.
LP, Azrael
Npr. Teac PowerMax 240 zvočnikI so 3 žilna varianta, kjer je napajanje elektronike v resnici +-12V in z enojnim napajanjem +12V ne delajo. Pretvornik je možnoi narediti, samo ni najbolj primerna stvar za začetnika.
LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Najmanjši napajalnik - picoPSUOddelek: Novice / Modifikacije | 6389 (2531) | floyd1 |
» | Napajanje PCja v avtu (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10775 (8041) | stromar |
» | Pomoč pri izbiri relejaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2138 (1948) | VolkD |
» | AkumulatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4777 (4420) | Kleto |
» | 12v to 220vOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5493 (5147) | pucvoler |