Prijavi se z GoogleID

» »

Oblast ljudstvu

Oblast ljudstvu

kleDo ::

Fora parlamentarne ali predsedniške republike je, da ima oblast ljudstvo, ter jo uveljavlja z volitvami. Volijo svoje predstavnike v državne organe na zelo različne funkcije. Voljeni predstavniki (v našem primeru so na najbolj vidnem mestu poslanci) naj bi predstavljali voljo ljudstva, vendar ali je temu zares tako?
V naši preljubi Sloveniji, ki jo iz dna srca spoštujem (z ne preveč ljubim in ZELO dragim državnim aparatom) vsako tele gleda le za svojo rit in kako si bo v svojem mandatu nabral(o) čim več (danarja, vpliva…) koristi, pa naj to koristi državi ali ne (čeprav so voljeni za prvo od obeh možnosti).
Na začetku sem upal in verjel, da je dr. Drnovšek res sposoben človek in da dela (predvsem) dobro za državo, vendar v zadnjem času (žel) spoznavam, da želi (v verjetno svojem zadnjem mandatu) od nas iztisniti čim več.
Po novem naj bi se povišali davki, ukinili oz. obdavčili naj bi tudi študentska dela, bencinski tolar pa že tako ali tako že dolgo ne služi več svojemu prvotnemu namenu. Na koncu bo vlada prodala še državno premoženje, kaj pa bo storila po tem, ko ne bo več imela “izrednih” virov sredstev, pa lahko le ugibamo, seveda pa ji ostanta le dve rešitvi:
1. Zmanjšanje odhodkov (kar je zelooooo malo verjetno) na raven, ki si jo država lahko privošči (kolikor znaša proračun);
2. Ali pa (zopet) z novimi davki poveča proračun, kar je seveda najverjetneje.
Ob tem pa se sprašujem, koliko časa bo država lahko še višala svoje apetite brez, da bi se kaj zalomilo ali brez, da bi se kdo uprl?
Glede na to, da so poslanci (in drugi državni sekretarji) predstavniki ljudstva, bi morali biti plačani po uspešnosti ali pa sploh ne plačani, pa me zanima koliko časa bi potem zdržali na svojih mestih?

OrlyTM ::

Popolnoma se strinjam z vsem gori napisanim ... žal.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Ljubavnik ::

Use drzi kot strela z jasnega, sam sj tko ti je pr ns to, baje se nek primerjamo z evropo sam ce mene vprasas nismo evropi do gleznjev, mislm da bl sodmo na balkan, ta drzava je itak skorupcirana od snezilk pa do predsednika, tko da ni cudn da se to dogaja, sicr pa jst sm se ze navadu na te stvari ! Najbol me mot pa to ker primerjajo slovenske cene npr cene bencina z evropskimi cenami bencina, res da so cene vecije so pa tudi place temu primerno visje, to so pa najbrz pozabl omenit, ne mors ti neko srednjo razvito drzavo primerjat z neko nemcijo al pa anglijo k so dobro gospodarsko razvite drzave, na to pa politiki radi pozabjo, sj ce bi blo pomojem bi te poslance use pometu dol ker jim je dnar ze prevec stopu v glavo in bi zamenju oblast ! Mogoce bi se pol obrnlo vse ... sam kaj k vsakmu stop v glavo dnar, ni pomoci, naj se zgledujejo mal po skandinavskih drzavah kjer ni skoraj 0 korupcije ! ;((
Mr. LoverBoi

Aggressor ::

Vsa zadeva je pač posledica dejstva, da smo bili 50 let pod socializmom, pri čemer veliko sedanjih politikov izvira iz tistih časov, še posebej pa vladajoča LDS. Povsem jasno je, da se politiki v takem okolju ne morejo poboljšati. To bi bilo v bistvu nečloveško.

S tem ne bi bilo posebnih težav (vsaka država pač potrebuje svoj čas), če ne bi bili sredi zelo "zanimive" dobe, ki vlkjučuje zelo dinamično spreminjanje okolja itd. Primer je EU, kamor tako silimo, pa je vendar jasno, da zanjo mentalno nikakor še nismo dovolj sposobni.

Zadovoljiti se bo treba z dejstvom,da lahko resne spremembe pridejo šele, ko pride nova generacija politikov. Takrat bo naša naloga, da izberemo prave. Do takrat pa moramo poač po svojih močeh kot civilna družba čim bolj brzdati apetite države in zagotavljati lastno eksistenco.

A gre kdo na proteste?
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

fiki ::

Res je da demokracija v pravem pomenu besede pomeni vlado ljudstva ampak kot bi moral že vedeti v sloveniji ne vlada demokracija ampak "demokracija". To je beseda, ki se uporablja v političnem žargonu in nima veliko skupnega z besedo demokracija ki izhaja iz stare grčije.TRENUTNO NIKJER NA SVETU NE VLADA DEMOKRACIJA ČEPRAV SE JE TEMU NAJBOLJ PRIBLIŽALA ZDA Z zakonom je zapisano da je poslanec neodvisen predstavnik ljudstva, ki lahko odloča po svojem mišljenju in prepričanju. Med vrsticami je tako zapisano da je za štiri leta prepuščen samemu sebi in lahko dela kar se mu zljubi čeprav se z njegovim delom prav tisti ki so ga izvolili ne strinjajo. kAKO BI SE TEMU IZOGNILI? Enostavno tisti ki so izvolili svojega predstavnika v parlament(poslanca) morajo imeti možnost da ga kadarkoli tudi odstranijo. Omenil si da bi morali biti poslanci plačani glede na njihovo delovno uspešnost. Tu se seveda postavi vprašanje kako njihovo uspešnost oceniti. Če vemo kaj je naloga poslancev vemo kje moramo rezultate njihovega dela tudi iskati. Celotno delovanje družbe je povezano z gospodarstvom in obratno to pa pomeni, da se mora njihovo delo izražati v blaginji vseh državljanov. To pomeni dabi morale biti plače vseh poslancev, ministrov in predsednika vezane na povprečno plačo v sloveniji(v povprečno plačo bi morali biti všteti tudi nezaposleni s svojo plačo enako 0, tako se ne bi zgodilo da bi bilo veliko brezposelnih in nekaj ljudi z visoko plačo kar bi omogočalo visoke poslanske plače)- koliko pa naj bi znašal množilnik poslanske plače v primarjavi s povprečno pa bi se odločili na referendumu

LJUBAVNIK je omenu cene goriva v primerjavi z EU in plačami tukaj in tam. ČE bi že živel v pravi demokraciji, kjer res vlada volja ljudstava sama država ne bi obstaja zato da bi podpirala vse državljane. Edini in zelo logičen razlog za to dejstvo je v tem da državljani so država. Tukaj se potem pojavi nesmisel - zakaj bi ti nekomu dal svoj denar z razlogom da bi ti ga lahko on vrnil, da bi ti lažje živel? NALOGA DRŽAVE JE, DA NE ZATIRA TISTE KI V PRIMERJAVI Z DRGIMI IMAJO IN DA PODPIRA TISTE KI V PRIMERJAVI Z DRUGIMI NIMAJO. - POLITIČNA RAZLAGA
EKONOMSKA RAZLAGA- zakaj obstajajo nižje in višje plače? Obstajajo zato da si lahko nekateri kupijo več drugi pa manj. Zakaj dobijo nekateri več drugi pa manj? Zato ker je neko delo v primerjavi z drugim v dani situaciji vredno več drugo pa manj. Zakaj lahko slovenci kupimo manj bencina kot evropejci- ker imamo nižje plače- logično kajne. Če bi veljale čiste tržne razmere(brez vmešavanja države) bi to vsekakor držalo. Pojavi se le vprašanje ali so visoke takse na naftne derivate dobre za blaginjo slovencev ali ne. Vsekakor ne saj zavira gospodarsko rast. Vendar to naših politikov ne moti Želijo si neomejenega nesmiselnega zapravljanja in zato potrebujejo polno blagajno. REs je da do zmanjšuje porabo goriv in stem tudi uvoza ampak to so le kratkoročne pozitivne posledice ki pa jih presežejo dolgoročne negativne posledice. Vendar te napake jim sploh ne bi smeli očitati saj se zgledujejo po svojih evropskih vrstnikih ki so uvedli še višje takse.
siki

Thomas ::

fiki!

... ja. Tko je!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

misko ::

jest pa nom tle nekih romanov klobasov, ampak bom povedal na kratko
zakaj bi vsi skoz neki šinfal?
kaj je bilo, ko so bili t.i. pomladniki na oblasti?
res je, da drnovšek gdaj nima najboljših idej, toda ali je gdo boljši kot on? v slo po mojem mnenju nima konkurence
tudi janša je šinfal oblast, ko pa je bil na njej, je sam počel ravno tiste stavri, ki jih je prej obsojal
zamislite se nad sabo:D

kirc ::

Misel, kolega, ki je bil včasih zagrizen komunist (sicer ni v nobeni stranki); "Bolje je če so pri koritu (na oblasti in pri denarju) stari mački kot novi, ker so le ti že navajeni". Mislim pa, da se v Slovenijo dogaja ravno to. Še večja svinjarija pa je, kako ena izmed levičarskih strank pridobiva volilce. Kaj pa mislite, da se bo zgodilo, če jim uspe olastniniti Telekom Slovenije ? Zagotovo si bodo nagrabili toliko kapitala, da bodo še 10 let na oblasti. Ma kakšna demokracija neki ? To je GNILI KAPITALIZEM (pa se opravičujem za dretje).
Everything should be made as simple as possible, but not simpler.

kirc ::

Aja, pa še tole. Popolnoma nič nimam proti dr. Janezu Drnovšku, je dober politik, verjetno tudi dober človek, povsem nekaj drugega pa je stranka LDS. Vsakega nadaljnega komentarja se rajši vzdržim. Da pa me ne bo kdo imel za desničarja, pa naj povem, da v SLO ni stranke, vsaj zaenkrat v katero bi se včlanil (predvsem po programu in statutu stranke).
Everything should be made as simple as possible, but not simpler.

Thomas ::

Slovenci imamo tako oblast, kakršno si v povprečju zaslužimo.

Ne se slepit, kako da smo mi ljudstvo v redu, oblast pa zlobna in grabežljiva na nas račun.

Ja no, to zadnje je mogoče res - ampak je tudi zgornje res. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fella ::

Oblast bi morali dati ženskam v roke, vojsko raspustit ( kar bi olajšalo državni proračun), razpolovit število politikov, podvojit število znanstvenikov in ojačati pravni sistem.

kleDo ::

Najprej replika za Thomasa: to mislim, da sploh ni res. Naj bojo ljudje še ne vem kakšen poden (ne govorim za Slovenijo ali kakšno konkretno državo) si zaslužijo dobro in pošteno oblast!!
Partizan: sicer sem za to, da se ženske vključuje v politiko in v vse ostale ustanove... vendar če same tako želijo:D sem pa proti temu, da bi jih k temu silili. Mislim, da pri nas (in tudi drugot) iz tega delajo preveliko vodo. Dejstvo je, da je v politiki dosti manj žensk kot pa moških, zato jih je tudi na vodilnih položajih manj. Je pa res, da to razmerje žal ni sorazmerno.
Prepričan sem, da si ženske želijo vodilnih položajev, vendar je (večina) zadovoljna tudi z nižjimi oz. se prej zadovoljijo z nekim položajem ali statusom, ki ga že imajo kot pa moški in so tudi manj zainteresirane za taka mesta/položaje, tako vsaj kažejo moje izkušnje. Opazite lahko tudi, da v tej debati ni sodelovala nobena ženska (vsaj po nickih sodeč!), če pa je spremenila nick pa zakaj? Ali se z ženskim imenom počuti manj vredno?? To je pa njihova napaka in je popolnoma taka napaka kot mišljenje večine državljanov Slovenije, da ker smo Slovenci smo manj pomembni, morda manj vredni... SPLOH NI RES!!! Glede na uspehe, ki jih dosegamo na raznih področjih smo procentualno daleč pred ostalimi državami! Zaradi tega manjvrednostnega kompleksa pa nas lažje izkoriščajo tudi naši "predstavniki"!
Zelo dobrodošlo bi bilo še kakšno mnenje ženske!!!

LP, kleDo

roscha ::

kleDo: Hehe, oblast imamo oz. jo povsod imajo takšno kot jo izvolijo (vsaj večinoma no. Amerika je tu izjema, oni izvolijo nekoga, predsednik je pa drug hehe). Oziroma drugače povedano: kakršno si želijo, ali še drugače, kakršno si zaslužijo. To je prvo in osnovno pravilo. V Srbiji npr. so tudi hoteli imet Miloševića za vodjo. Pa so si ga zaslužili? So! Saj so ga hoteli. Ko pa so se ga naveličali in ga niso več hoteli (in si ga zaslužili), pa je dobil brco v rit...lp!

kleDo ::

No s teboj se ne bi popolnoma strinjal. Poleg tega, da si ljudje želijo sprememb (prepričan sem, da bi tidi Slovenci raje živeli bolje kot živimo in imeli boljšo vlado...) obstaja tu še strah pred poslabšanjem. Mislim, da ljudje, ko gredo na volišča neradi eksperimentirajo in mislijo nekako takole:"Saj ževimo dokaj dobra. Zakaj bi potem volil nekoga drugega, če lahko volim tega, ki ga že poznam? Nikoli ne veš, pri tistem drugem se lahko vse še poslabša, zato bom raj volil tega, ki je že sedaj na oblasti in ga dobro poznam!"
Za spremenitev take miselnosti pa je potrebno precej časa! Mislim da je v tej rubriki nekdo napisal (repliko na moje prvo sporočilo) da bi ljudje morali sami odstavljali izvoljene, če z njimi nebi bili zadovoljni. S tem se sicer popolnoma strinjam, vendar ali bi to pomagala, če obstaja strah pred spremembami?

LP, kleDo:D

Uporabnik ::

demokracija je trenutno sistem vladanja v katerem se da še kar nekako živeti, upam da bodo kmalu naredili kakšen boljši sistem.

fiki ::

Kledo!
Prašej se zakaj se ljudje bojijo sprememb. Kar si napisal je popolnoma res ampak dejstvo je da se sprememb bojijo ravno iz razloga ker po volitvah ŠTIRI!!! leta nimajo možnosti svojih morebitnih napak(sprememb) popraviti. Iz tega sledi; če bi ljudje imeli možnost odstavljati svoje poslance kadarkoli potem ne bi bilo strahu pred spremembami.
siki

Thomas ::

Mislim, da MORA poslanec imeti 4 letni mandat zato, da v tem času lahko parlament in vlada izpeljeta nekatere kratkoročno nepriljubljene poteze.

Sicer bi jih ljudstvo takoj vrglo ven - ob vsakem nepopularnem ukrepu.

Tako je v parlamentarni demokraciji.

Jest sem seveda za direktno demokracijo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

fiki ::

Tomas dej mal pomisl PROSIM!!!
Demokracija je vlada ljudstva. Poslanec lako dela samo tisto kar mu volilci dovolijo. Če poslanci mislijo uvest nekaj kar trenutno prinaša negativne posledice, dolgoročno pa pozitive potem je njegova naloga da prepriča državljane v svoj prav. Če se državljani z njim še vedno ne strinjajo potem se mora poslanec pokoriti njihovi volji in volilci so sami krivi da čez tri al pa pet let ne bodo živel kot bogovi v primerjavi npr. nemci. Če so volilci KRETENI so KRETENI in KRETENI BODO tut ustal in slabo živel. TO JE BISTVO DEMOKRACIJE-ŽIVLJENJE DRŽAVLJANOV JE ODSEV NJIHOVE PAMETI IN NE POŠTENOSTI, INTELIGENTNOSTI IN PREPRIČLJIVOSTI POSLANCEV.
siki

Thomas ::

Etimološko je demokracija seveda vlada ljudstva.

Etimološko. Drugače ima pa ljudstvo sila omejene pristojnosti.

En (slab) byte informacije na štiri leta sme dati volilec.

Zdej ob referendumu pa en bit.

Sem reku, da sem za direktno demokracijo, kjer je stvar drugačna. Pisal sem že tule o tem. Tudi kako bi parlamentarno demokracijo spremenili v direktno.

Ampak politika me ne zanima zelo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fella ::

Itak ni smisla. Jutri eksplodira atomska bomba in vsi umremo:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako lahko ljudje vplivamo na ukrepe od vlade in ...

Oddelek: Problemi človeštva
281794 (1158) TESKAn
»

Domače branje: "Henry David Thoreau: O civilni nepokorščini (On The Duty of Civil Dis

Oddelek: Novice / Domače branje
123161 (2652) Matthai
»

Regnat Populos (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
786364 (4723) Luka Percic
»

Lds-pot v brezno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
743763 (2661) Thomas
»

Za 1% višji DDV in še nekaj sprememb

Oddelek: Loža
18847 (615) Uporabnik

Več podobnih tem