» »

Hlajenje diska

Hlajenje diska

Kragulj ::

Najprej lep pozdrav vsem.. moj problem je sledec. Imam problem s hlajenjem diska kateri se mi vcasih segreje tudi do 65 stopinj. Vceraj sem si vgradil ZM-2HC2 od zalmana pa ne pomaga kaj dosti mogoce stopinjo nizje nic vec... zdaj pa nevem al sem jaz kaj narobe nardil al pa so ta pasivna hlajenja tak v *izdi? kaj bi lahko nardil da bi znizal temperaturo diska? Sprejemam predloge..

ATI ::

Mene pa sam zanima kako si to zmerte temperaturo diska??? pa pa8-)

BaRtMaN ::

Kragulj: Je bilo že večkrat ugotovljeno, da je ta Zalman brez dodatnih reber na heatpipih ali prepiha brezvezen. Najbolje bi bilo, če bi pred disk postavil 80 ali 92 mm vent, da piha in po heatpipih in po elektroniki na spodnji strani diska.

ATI: Rabiš program, ki bere SMART podatke iz diska. Npr. Motherboard Monitor (MBM), DTemp...

DejaVu ::

uh se mi je pa zdelo da je moja temp visoka. bom kr ostal pri teh 45 C.

Sami ::

Imam IBM 120GB ATA100 7.200rpm, hladijo ga rebra+2 mala coolerja in spredaj sta vanj usmerjena 2 80X80mm venta in DTemp mi pokaže 33stopinj, tudi ko je obremenjen.8-)
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

korenje_ver2 ::

pasivno hlajenje ni ravno najboljse. moje ohisje ima iz strani eno luknjo za ventilator pri diskih. tja mi piha zalmanov ventilator s hitrostjo vrtenja 1500 min-1. temperature diskov so pa 30 stopinj. edin pri disku z hidrodinamicnimi lezaji je temperatura 40. pri pravisnih haljenjih je temperatura samo na zacetku nizka, potem se pa pocasi visa. to je zato ker se toplota prepocasi odvaja iz aluminjaste kocke.

Caligula ::

Moj Deskstar 160 giga, ki se drugace sam po sebi rad greje, tudi obremenjen ne preseze 34C.
In to samo zato ,ker mi en velik vent za 2700 SIT iz ontada na vrhu kiste vlece zrak cez celo kisto in mi hzladi vse komponente za najmanj 10C.

Postavi en 80*80 vent pred disk pa bo. Ne kompliciraj pa sploh ne kupuj kakih prav disk coolerjev, ker so vsi crap in nategancija. Vent je dost. Nobenih reber pa kaj jaz vem cesa se.

Slowenc ::

Tukaj je skoraj identična tema. Dobro si jo preberi. Mogoče ti bo potem kaj bolj jasno.
Skiny gate.

Romčy ::

Če se disk segreva do 50 stopinj je to popolnoma normalno, ne delat panike brez veze. Če se segreva več je pa že treba poskrbet za hlajenje, spet pa ni nujno mogoče je dovolj odpret stranico.

korenje_ver2 ::

od kje ti ta ideja da je 50 stopinj normalno? ce pise v dokumentaciji da je 47 stopinj max. temp za disk. pise tut da mora bit med diskom pretok zraka vsaj 3m/s.

Caligula ::

Pri delovni dobi diskov se temperatura fajn pozna. To pravi folk, ki servisira velike mreze racunalnikov v podjetjih in nasploh. Baje se fajn pozna. Skratka 35C je veliko boljse kot 45C. Lahko tudi za kako leto ali se vec podaljsa zivljenjsko dobo. Sam ne me za besedo drzat.

korenje_ver2 ::

diski v mojmu drugmu pcju ruzijo ze 10 let pri 55-60 stopinjah. take temperature so pa zato ker mam 4 diske skupaj, brez kakrsnega koli ventilatorja. verjetno so stari diski bolj robustni. v glavnem iz mojega znanja strojnistva, jeklo, iz katerega so kaljene lezajne kroglice, zacne spreminjat svoje lastnosti pri 200 stopinjah celzija. morda celo pri 150. sicer nikoli nism vidu deformiranih lezajnih kroglic, sem pa vidu zdrobljene, kar je posledica prevelike obremenitve. torej edino kar gre lahko narobe pri disku je da glava poci. ce se glava razkali, bo se tezje pocila. torej lahko recem da diski crkujejo na slepo (ne)sreco.

aja pa uni stari diski spuscajo cudne zvoke. ker se kroglice tezko deformirajo, je mozno da se je krog po katerem se vrtijo kroglice deformiral. torej lahko recem da so trdi diski z drsnimi lezaji bolj obstojni.

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Hja no, ni edina stvar.

Feromagnetiki, s katerimi so posejane plosce diska so lahko zelo obcutljivi na temperaturo.

Sej se tudi ne gre za pocenje lezajnih kroglic, lahko postane problem krcenje in rastezanje materjalov s katerih je disk. Lep primer so eni stari Barracuda SCSI diski, ki ko si jih enkrat zalaufal in so laufali nekaj casa nisi, oziroma je bilo boljse da jih nisi ustavil. To zato, ker so se nekateri materjali pod vplivom temperature raztegnili in ko se je disk ohladil, niso presli v prvotno obliko, ampak so ostali nepravilno deformirani, posledica - izguba podatkov.

Zaradi temperature lahko crkne elektronika, in to ne pri 200 stopinjah, ampak precej prej.

Torej je veliko dejavnikov, ki uplivajo na zivljenje diska, zato jaz ze nekaj casa oklevam ali narediti zvocno "komoro " za disk ali ne, namrec mene skrbi izguba podatkov.

Gwanaroth ::

Sam imam en 8cm vent, ki mi piha po 2 Maxtorjih in ju lepo hladi na zavidljivih 29°C.


Hrup je pa zanemraljiv..
Lights often keep secret hypnosis..

korenje_ver2 ::

zvocno komoro?? karkoli ze... skrcki in raztezki so pri tej spremembi temperature premajhni. kot sem ze rekel. disk crkne samo ko se kej zlomi v disku. al pa elektronika crkne. vcasih je tudi problem ker se disk noce zavrtet zaradi obrabe lezajev.

Spajky ::

heh, jest sem si napravu za moj disk "famozno" zvočno komoro (komp/modifik na mojem sajtu ... tišina milina ... :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BluPhenix ::

Spajky, no vsaj ti ves o cemu govorim.

Upam, da se bom svoje lotil se ta ali naslednji teden, bo pa precej drugacna od tvoje, ceprav sem najprej mislil narediti podobno. Upam, da se bo obnesla in da bo prestala preizkuse.

Spajky ::

Ja tista moja ideja je super sa en disk, tud za 2 s predelavo bi se dalo; za kaj več diskov pa treba bistveno drugače skonstruirat; bolj konstrukcijsko čvrsto (ne samo samonosilni tapison) pa pol not obloženo in malo drugače AirFlow spelat z večjim ventom; možnosti za inovacije so neomejene; ko boš delal mal vsaj v grobem poslikaj pa nekam postavi, da si še drugi, ki jih interesira mal ogledajo tvojo idejo, če bi rabli kaj tacga kdaj ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Floyd ::

Oj! joj joj ...
V računalniku imam dva diska.
S programam DTemp mi prikazuje da imam temperaturo 54°C. To ni nič kritičnega. Če ju pa potipam pa pa je temperatura zagotovo višja saj se ju ne morem dotikat več kot 3s. Sem probal tudi z drugimi programi pa mi piše isto temperaturo.
Zanima me a se lahko disk uniči če je tako vroč. Kaj pa pri vas, a so diski tudi tako ZELO vroči pa vseeno piše nižje temperature?

L.P.
Če posilstvo je neizbežno, lezi in uživaj! KONFUCIJ

iNN ::

jah jest sm si spredi ugradu enga termaltake 80 mm k mi piha direktno na disk pa ma lepo 30 C tut polna obremenitev 8-) 8-)
==


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk nad 50°C

Oddelek: Pomoč in nasveti
271232 (951) joza20
»

temperatura sata diskov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302905 (2279) Jan987
»

Zalman HDD Cooler - fenomen segrevanja namesto hlajenja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
412381 (1571) guest #44
»

gumice + disk

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
301846 (1125) heft
»

Hlajenje diska

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151161 (875) TheJack

Več podobnih tem