» »

Zalman HDD Cooler - fenomen segrevanja namesto hlajenja

Zalman HDD Cooler - fenomen segrevanja namesto hlajenja

|KoRn| ::

Sem ponosni lastnik enega izmed "vročih" diskov - WD 800JB. Stvar se mi tko segreva, ko idla na okoli 38°C, ko pa je stvar pod full loadom, recimo defrag, ali pa kako hudo kopiranje in podobno pa zrastejo temp. do max 41-42°C (merjeno s programo DTemp, S.M.A.R.T. direkt odčitavanje temp. z diska)
Ker mi je prejšnji ta isti disk umrl menda, zaradi preslabega hlajenja, sem šel kupiti Zalmanovo heatpipe čudo, ki pasivno hladi diske - ker so baje vibracije ventilatorjev škodljive za diske, zvoki takih ventov pa so ponavadi prav tečni - se mi je to zdel best buy.
Seveda sem prej pregledal malce po netu in ugotovil, da stvar baje solidno hladi. Torej kupim in zmonitram cel vesel stvar v kišto.
Po dveh minutah prižganega računalnika je temp. na disku kar naenkrat 45°C. Čudno, čudno ... preverim še enkrat priročnik za montažo, vse OK! Takoj naredim čimveč prostora okoli diska, odstarnim ven vse 5.25" enote. Ponovno temp takoj poskoči na 44-45°C. Po parih minutah surfanja je temp. že na 48°C in preden ugasnem računalnik na 50°C. Odprem kišto in vidim, da je okolica diska vroča!!! Stvar se občutno greje in oddaja toploto bolj kot naviti barton!

Dam zalmanov heatpipe dol z diska in ga namontiram nazaj, kakor je bil perj, v kletki za diske takoj pod disketnikom. Temp so ponovno "normalne" do max 41°C.

Zaključek --> Zalmanov HDD Cooler počne ravno nasprotno za kar je bil delan! Sedaj ne vem, kaj naj nardim, morda če bi celo stvar postavil kam drugam, namesto v 5.25" režo... ali ima kdo kakšne izkušnje s tem, da se mu je podobno dogajalo in kako je rešil problem? Čisto tko laično vprašanje, je možno da je kaj narobe s heatpipi, kakšna okvara?!

Fizikalko ::

Nesi nazaj!

ZaFo ::

Kolega ma isti sistem pa maxtrja 120GB ata (točn modela ne vem) pa je ful zadovoln. Disk je baje ful tišji pa še hladn je. Ga bom uprašu pa mu bom reku, naj sproba tudi brez in meri temp. z senzorjem od hardcanota.

Dr_M ::

teli "hladilniki" za diske so najvecji nateg...
disk enostavno obesis na gumice, pa postavis en tih ventilator pred njege in si zmagu.
dubis tisino, pa se disk je hladen.
bom ob priliki posliku mal svoj sistem hlajenja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

|KoRn| ::

Disk je bil tišji z zalamnom, sam kaj mi to pomaga, če se stvar segreva, namesto da hladi?

QuickShot ::

Ja logično, da če boš prestavil disk tja gor, kjer je toplejši zrak, da se bo bolj segreval.:D
A je spodaj kakšen vent pihal na njega.
Jst imam Seagate 120 GB na gumicah v 5.25" reži in mi idla pri 45 stopinjah (DTemp) ampak se ne sekiram, ker je zgornja meja šele pri 60 stopinjah.

BaRtMaN ::

Fantje, jaz vam svetujem, da premislite o tem obešanju na gumice. Disk mora biti trdno privijačen v ohišju, da glave delajo pravilne premike. Če je disk obešen, pa se lahko glave dekalibrirajo in imaš žurko pol. V glavnem, zmanjša se življenjski čas.

Dr_M ::

odvisno...jest mam elastike trdo napete, tko da se disk nikamor ne premika, pa tut nic ne vibrira :)
dela pa disk ze kr neki casa tko in nc ne zgleda, da bi umru :) :) je pa disk str ze 4.5 leta :)

edit: pa pomoje je bolj nevarno, ce disk ni se posebi ozemljen. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

|KoRn| ::

@QuickShot topel zrak zgoraj ... ja no, če gledam sem disk višinsko premaknil samo za dobre 4cm, namesto da je pod disketnikom je v 5.25" reži nad disketnikom. V bližini ni ventilatorja. Tako da bom zdele še sprobal kak stvar deluje, da nastavljena pred vent. in to čist spodaj v ohišju.

Slowenc ::

Korn: To je pa velika razlika. Ali imaš pod ali nad disketnikov v 5,25 reži. Ko sem jaz to naredil sem imel natanko iste probleme kot ti, disk se je segrel toliko, da nisem mogel prsta gor držat. Rešil sem pa tako, da sem odstranil uno ploščico iz ohišja in pred disk montiral 8×8 ventilator, ki piha direktno v disk in posledično v ohišje. Tam notri (v 5,25 reži) ni cirkulacije zraka zato se zrak samo segreva in segreva. Hladilna rebra ti ne bodo nič pomagala v takem primeru.
Skiny gate.

|KoRn| ::

Če disk postavim kamorkoli v ohišju z zalmanovim hladilnikom se stvar dobesedno segreva namesto, da bi hladila, ča ga postavim pred ventilator 80x80 so stvari že malce bolšje a še vedno z višjimi temp. od tega, da imam disk v kletki, pa čeprav nanj nič ne piha.

Slowenc ::

Najprej dobro prevetri kišto, potem boš pa videl kje je tisti pravi vzrok. Samo jaz še vedno trdim, da trenutno nimaš na pravem mestu postavljenega diska.

A če imaš pa stranico dol, se še vedno pregreva? Pa katero ohišje imaš to?
Skiny gate.

kajzer ::

Dejstvo je, da če ima disk na istem mestu kot prej in višjo temp. ni nekaj vredu.

|KoRn| ::

:D V ohišju ni težav -> Thermaltake Xaser II z 2x intake ventoma 80x80, 2x out 80x80 ventoma, 1x 80x80 na stranici, napajlnik z 120x120 ventom, ki lepo še dodatno skrbi zaprepih. Vse na minimalnih obratih, vendar hudičevo dober prepih.

Hladilnik sem nesel nazaj, kjer sem ga kupil in tako rešil prolem.

zee ::

Po dobrem mesecu pa pol v Zalmanovem hladilnem čudu je moj disk umrl. A ima kdo elektronika za 40GB Maxtorja (za posodit)?

Sedaj imam spet Maxtorja (80GB, SATA). Na spodnjo stranico diska, kjer so čipi sedaj pihata dva 8x8 ventilatorja pri 1500 rpmjih in temperatura diska je samo izjemoma več kot 30 stopinj. Prej je bila delovna temperatura diska okrog 40 stopinj.

Keyser Soze ::

Pomoje tale Zalman bolj akumulira toploto. Tile heatpipei bi bili bolj uporabni, če bi bili pritrjeni na ena hladilna rebra.

Drugače pa. Imam Raptorja(10krpm) ki se sigurno zelo močno greje. Imam ga v kletki za diske + še 80mm ventilator(Chieftec sistem). In sem opazil eno zadevo. Če ventilator ne deluje, se kletka (kovinska) zelo segreje, in takoj ko ponovno prižgem vent, postane kletka hladna in z njo tudi disku na otip močno upade temperatura.

Pomoje je najbolje, če imaš disk močno privijačen v kletko kamor paše ter en vent pred njim na nizkih obratih. Kletka namreč deluje kot eno hladilno rebro. Sicer bolj švoh. Ampak ima efekt. Če pa imaš ALU ohišje si pa sploh zmagal.
OM, F, G!

FireFoX ::

Evo jaz imam enak problem. Imam dva diska WD, ki se "naj bi" hladila z zalmanom. Stlačena sta v 5.25 reže med dve CD/DVD enoti ( vmesen prostor je minimalen ) in temperatura je okoli 46 stopinj. Prej sem imel dva 40x40 ventilatorjev za hlajenje diskov ampak sta bila ful glasna pa še prah se je nabiral. Zato sem jih zamenjal za zalmana, ki je pač neslišen. Zdaj imam pa probleme s pregrevanjem >:D. Moram reč da sem "rahlo" razočaran nad vsem skupaj, še posebno glede na ceno.

Najbrž bom moral vse skupaj prestavit nekam drugam ( kjer je več zraka ) in gor napelat en ventilator, drugače se bo vse skupaj stopilo.

Keyser Soze: sej heath pipe je hladilno rebro in to zelo učinkovito. Problem je če nikamor ne odvajaš toplote.

frenk ::

Bartman: a maš mogoče kšn link do tega kar govoriš...pomoje je masa diska dovolj velika da ga glava ne premika...no ja to je samo sklepanje:D

KeyserSoze: zanimivo...jest mam dva raptorja in sem jih zdele potipal, pa sta čist mlačna, čeprav sta na gumicah...zgleda imam dovolj prepiha>:D

Keyser Soze ::

frenk: Pol sta pa bolj med upokojenci. Bolj mal delata, pa nič ne pokurta.>:D
Izklopi ventilator, ki ustvarja prepih v tvojem ohišju ter mi potem povej, če bosta še vedno mlačna. Pa še kakšen defrag umes čez spusti.:\

FireFoX: Heatpipe za mene ni hladilno rebro. Je kvečjemu del hladilnega sistema. In Heatpipe za normalno delovanje potrebuje hladilno rebro, ali pa nek hladilni element, ki bo iz njega odvajal toploto. Saj si sam lepo povedal.
OM, F, G!

Smorny ::

Jaz mislim, da je Zalman zaj*** s temi heatpipi, ker vse dobre rešitve imajo heatpipe "kot 90°rotiran U -> C" spodaj greje, zgoraj ohlaja. Ta hladilnik pa je za 180°obrnjen. Tega do zdaj nisem videl skoraj nikjer. Bi se po moje odnesel taki sendvič, kot ga delajo za grafične bolje. :\
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

BaRtMaN ::

frenk: zdajle sem na hitro našel tale pdf od Hitachija, kjer na strani 2 piše:
Make sure to use all 4 screws when mounting the drive, as a loose drive may vibrate when in use and result in drive failure.

frenk ::

zgleda je res nekaj na tem, ampak slabo prišravfan disk je druga kot disk na gumicah...itaq je pa garancija in ko sm kupu disk mi noben ni reku da ga ne smem na gumice dat:)

BaRtMaN ::

Heh, pa si lahko privoščiš izgubo podatkov, če ti en disk odpove? ;)
Vsekakor se mi zdi boljša rešitev plast gume med diskov in ohišjem, tako kot je Caligula nekje napisal.
No, to mi je fotr rekel, da vsi proizvajalci zahtevajo trdno pritrditev v ohišje. Tako da bom jaz raje uporabil plastične distančnike za 5,25" reže in nekaj gume. Če bo guma predebela, bom pa malo plastike odbrusil.

frenk ::

izgubo podatkov sem si že privoščil, pa še enkrat si jo lahko...bom pač brez podatkov:D

zlobcek ::

Joj ljudje...

Teorija pravi: toplota prehaja iz toplejših sistemov na hladnejše. Heat-pipe sistemi delajo na tem principu jasno. Ampak če človek nima primerno urejenega odvoda toplote ven iz ohišja oz. dovod hladnega zraka v ohišje, potem je heat-pipe kot en dodatni grelec, ki se segreje na temperaturo diska, tako da imaš potem namesto enega grelnega telesa (disk) praktično dva. Povejte mi, kam naj pa gre toplota iz reber, če imate v ohišju 30 stopinj a? Za hlajenje moraš imeti nekje eno spremembo temperature heat-pipe sistema napram temperaturi okolice. Drugač itak nima smisla.

Ohišju zagotovite prevetrenost, pa vam bo temperatura diska padla že brez kulerja na disku. Z cevmi, ki se jih uporablja pri head-pipe sistemu, torej visoko toplotno prevoden material, pa bi vam morala temperatura znatno pasti, če men z navadnim aluminijastim hladilnikom pade za 7 stopinj.

Tko mislem jazst:)

LP Primoz

zlobcek ::

No pa se glede teh privijačenj diskov na pleh mam eno mnenje:
Če daš disk na gumico, fedre, elastiko, torej bilo-kaj, kar ti pobira vibracije, je eno in isto. Efekt je eden in isti povsod. Pač jest ga mam na elastiki (uni k so v gatah - seveda moje so nerabljene elastike:)). Neproblematična je samo pritrditev fiksno na ohišje računalnika, kar pomeni brez distančnikov, privijačenje diska z 4 šraufi direktno na pleh.

Itak pa vprašanje koliko je to res problematična zadeva. Pomoje so kakšne druge stvari bolj nevarne za disk kot to.

LP Primoz

frenk ::

jest pa mislm da bi tud če ohišje ni prevetreno tole mogl bol hladit, ker je povečana površina hladilnega telesa:)

Slowenc ::

frenk, kaj se ti ne da dopovedat, da če ni odvajanja toplote, ne more hladit, ampak se segreva in segreva.
Skiny gate.

zlobcek ::

Ja, dokler ti tale zadeva okolice ne pogreje do svojih temperatur, kar pa je precej hitro, še posebej v majhnih ohišjih.

zlobcek ::

Frenk lej temperatura prehaja iz toplejšega telesa na hladnejše. Če ti hočeš neki ohladit, moraš energijo nekam spravt. V računalniškem ohišju je edina možnost zrak, ki je v njem. Če zrak ni hladnejši od grelnega telesa oz. je razlika zelo majhna, toplota nebo prehajala iz kovine na okolico in nebo hlajenja.

Simpl - zdej sm loh pametn k sm izpit iz termodinamike naredu:D

LP Primoz

frenk ::

teli heatpipe-i v vsakem primeru delujejo kot heatspreader...kaj tukaj ni jasno?

p.s.: poleg tega heatpipe nikakor ne more delovati kot vir toplote, ker nima nobenega vira toplote:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

Boki_ ::

Ma frenk praw. Heatpipe ne more greti diska, ker nima nobenega vira toplote, toplota se nanj prenaša z diska. In disk ma isto temp kot prej, kvečjemu manjšo, ker ma večjo površino za hladdit.
I'm back

Smorny ::

Potem se povečanje temperature, zgodi zaradi gretja mesta, kjer je senzor? Sem videl Kornove temperature brez hladilnika, so čisto normalne, zato mi niti ni najbolj jasno čemu hladilnik.
BTW hladilnik je itak že bil vrnjen prodajalcu >:D
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

FireFoX ::

Ja sej ga ne greje direktno - samo topoloto tako prenaša na okolico, da se ta močno segreje ( če ni ventilirana oziroma če ni dovolj hladnega zraka ), kar se zopet pozna na disku, ki je naenkrat v še toplejšem okolju. In v bistvu je to problem - nikjer ne piše, da če ga stlačiš v 5.25 režo ( kamor ga moraš po navodilih ) med CD rome, nima toplota kam, zato se vse skupaj še bolj pregreva namesto, da bi se ohlajalo.

Če bi pri zalmanu kaj mislili bi na škatlo napisali, da mora biti na prevetrenem mestu ( po možnosti še z podatkom koliko prevetrenem ) oz. bi baredili komplet z ventilatorjem. Sploh pa pri takšnih in podobnih zadevah pogrešam kakšne ovirne podatke za koliko naj bi sploh ohladili disk/grafično/chipset. V stopinjah ali vsaj procentih.

Poldi112 ::

Evo kaj pise na strani od zalmana za tele heatpipes od diska:
1. Cools HDD for more stable operation
2. Reduces HDD noise and vibration
3. Fanless design ensures noiseless, maintenance-free operation

Ce bi rabil se ventilator potem tole prakticno ne bi imelo smisla, ker ze samo ventilator disk povsem zadovoljivo ohladi.

Mr.B ::

Poldi123, če imaš kišto hermetično zaprto, notri pa 400w grelec, ja kam misliš da bo šla toplota?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Jaz sem to napisal zato, da poudarim, da ventilator nima smisla. Eno ali drugo. In tudi ne glede na to kako zaprto kisto imas, tezko je slabse z heatpipes kot brez.

Keyser Soze ::

Problem tu je, da heatpipe sam po sebi nima zadostne površine za odvajanje toplote. Verjetno vsi veste kako izgleda heatpipe, princip delovanja, ipd..? Ker imam občutek da nekateri ne.

Heatpipe potrebuje hladilno telo, ki odvaja toploto, ki jo prejme heatpipe od hlajenega telesa (v tem primeru disk). Drugače je Heatpipe bolj podoben rezervarju toplote. Njegova glavna naloga ni hlajenje. Ampak prevajanje toplote.

Bottom line za mene je: Tale Zalman je dober "polovični" izdelek. Z modifikacijo bi se ga dalo zelo dobro poštimat. Rabil bi samo ena poštena rebra ter malo potrpljenja pa bi bile temperature mnogo nižje.
OM, F, G!

Caligula ::

Skratka problem je, da je ta cooler crap in stran metanje denarja.

Eddy ::

sam sploh ne hladim diska in nimam nikakršnih problemov... čeprav imam maxtorja, ki se baje hudičevo greje...
www.ekwaterblocks.com

boštjan ::

sam sploh ne hladim diska in nimam nikakršnih problemov... čeprav imam maxtorja, ki se baje hudičevo greje...

enako,pa še stišan je v kletko s floppyem.po kakih 2 urah igranja,ma T okoli 41

guest #44 ::

Ta heatpipe se mi ne zdi prevec dober, kje ma sploh kaksna rebra za odvajanje toplote!?
Jaz bi raje dal ena velika rebra na zgornjo stran HDD-ja!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako ohladit in utišat disk

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131955 (1235) egomez
»

Doma prirejeno ohišje za učinkovitejše zračno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302423 (1758) Racko
»

gumice + disk

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
301846 (1125) heft
»

Hlajenje trdih diskov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
241939 (1381) jest10
»

Kam postaviti radiator za vodno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
221670 (1271) njok

Več podobnih tem