» »

router, hub, switch

router, hub, switch

cegu ::

sem že brskal po forumih, pa nism nič našel... ne mi zamert..

Imam 3 računalnike, trenutno vse povezane z internetom skozi omrežne na matični palošći, eno sem pa še kupil..

Zaradi Lan party hočem kupiti router, hub, switch... nevem kaj od tega je najbolje za igrice preko LAN-a in interneta na vseh računalnikih..oz treh. sploh nevem razlike med temi tremi. Prosim, če mi lahko kdo pove samo bistveno razliko med temi tremi (dvemi) napravcami.

Hvala
Florjan

CCfly ::

Hub je zelo neumna zadeva, ki pošilja promet od izvora v vse ponore. To pomeni da če pošlješ paketek enemu računalniku, ga dobijo tudi vsi ostali. Če je število računalnikov majhno še gre. Splača se ti vzeti kakšen poceni rabljen hub (kakšne 2k) če tvoje potrebe niso velike.
Switch je v bistvu zelo inteligenten hub, ki pošlje paketek od izvora do izbranega ponora. To pomeni da si switch shranjuje MAC naslove od mrežnih kartic in pošlje paketke točno tja kamor so namenjeni.
Switche dobiš že za 6k in je definitvno boljša izbira od huba. Faktorja, ki nekako govorita o kvaliteti huba sta predvsem buffer in MAC address buffer (ki je pomemben samo pri večjih omrežjih).
Ruter je v bistvu switch z dodanimi storitvami za usmerjanje paketkov. Predstavlja prehod me omrežji. Na primer prehod med tvojim lokalnim omrežjem in SiOL-ovim omrežjem. Se pravi če želiš deliti Internet med vsemi v lokalnem omrežju je to prava izbira. Vse te dodatne funkcije ruterja lahko opravlja osebni računalnik (saj v bistvu so vse tri naprave računalniki samo dosti šibkejši in varčnejši).

Jaz priporočam switch, razen če si lene sorte in bi raje imel ruter.

mmmato ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WireShark Sniffing

Oddelek: Pomoč in nasveti
243499 (1657) zbrisan
»

SWITCH

Oddelek: Pomoč in nasveti
81276 (1197) prrazlag
»

Switch ali router???

Oddelek: Omrežja in internet
333551 (2545) Ursus
»

MAC - IP

Oddelek: Omrežja in internet
294861 (4576) korenje_ver2
»

switch vs. hub

Oddelek: Strojna oprema
181206 (961) FireSpit

Več podobnih tem