» »

Ali mi je res crkno disk?

Ali mi je res crkno disk?

Preseren ::

Jah z mojim diskom imam ze dalj casa tezave. Trenutno ga nimam zraven, nevem kaj je, je pa en 40Gb novejsi disk, vec info kasneje, ko pridem do svojega racunalnika.
Problem je v tem, da je zadnje case pogosto javljal Unmountable Boot drive. To se mi je ponovilo večkrat, brez nekega skupnega vzroka. Zmes se mi je vsake toliko cajta, beri 2-3 dni zaganjal scandisk ob zagonu Win XP in vedno nasel hin datoteke.
Pred cca 14 dni je javu napako NTRDL (upam, da sem si prav zapomnil), kar sem poizkusal resevati z scandiskom, ki je sicer opravil svoje delo, seveda pa unicil vse podatke na disku (JUPY), saj je vse spravil v en direktorij pod cudnimi imeni.
Ok, podatke sem izgubil, zato sem naredil Null format (v vsak sektor na disku vpise 0 - nekaj takega), akr bi moralo vecje tezave z diskom odpravit.
Sedaj se mi spet skoraj vsak dan pojavljajo zahteve po scandisku ob zagonu Win XP, pa se zato skrbi, da se mi nebo spet disk sesul.
Kaksna ideja, kaj bi temu lahko bilo vzrok?
Hvala

P.

simoncek ::

Ne vem kaj bi lahko bilo. Najbolje bo, če pokličeš na servis pa jih samo vprašaš, kaj bi lahko bilo. Če imaš zavarvano računalniško opremo ti bo zavarovalnica pokrila stroške popravila ali pa boš dobil za nov disk. Najveretneje ne dobiš nikjer več 40 GB tako da boš veretneje dobil večji disk:D

Preseren ::

No ja no, sej tega sn se bau, ni mi zdaj diska ravno na servis za nosit, ampak ocitno brez tega pac nebo slo al pa kak.
Pustimo se presenetit, pa ce kaj zvem, javim

P.

Preseren ::

Ok, malo cudn post bo to ali ipak.
Po prejsnjem postu sem naredil nekaj testov diska, stvar dela kao ok, pol sem neke cudne formate ustvarjal, stvar delala nekaj casa zdaj ap se problem ponavlja..
Slisal sem, da pomaga, da naredim trdi format, potem pa MBR prestavim malo naprej na disku, ker bi naj bil MBR trenutno poskodovan. In vse to naj bin aredil nek DOS ukaz, za katerega pa avtor te ideje ne ve vec, kako to naret... imate kaksno idejo?

Brane2 ::

Najprej zbekapiraj z diska vse kar še lahko dosežeš, nato najdi kje kak Linux, ki ga lahko poženeš s CDja, nato z uazom "dd" pobriš na hardu nekaj začetnih sektorjev, nato pa poskusi spet sformatirati hard in inštalirati Winse...

Z ddjem pobrišeš zadeve nekako takole:

dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=10000

Dani primer velja, če bi rad popucal prvi hard disk...

Brane2 ::

Se opravičujem, nisem pozarono prebral tvojega prvega posta.

VIdeti je, kot da ti crkuje disk, kontroler na plati ali mogoče kaj tretjega.

Imaš slučajno preveč navito mašino ?

Preseren ::

Mašina ni navita, je pa ves cas v obdelovanju, diski noter, diski ven, eni drugi in tretji, v glavnem se spilam z hardware kombinacijami, ampak to nebi smelo bit noben problem.... Bom probal tvoj prvi predlog, kajti nekaj takega bi naj enrkat ze delovalo na tem disku.. Pustimo se presenetit... Zdaj samo se arhivo narejim prej ;=)

iro ::

Brane 2 kaj mislis da bi lahko resil ibmov disk z linux varijanto, mas kaj izkusenj s tem?

Brane2 ::

Ne vem za nič takega, Linux sem predlagal zato, ker je njegov dd ukaz rojen za brisanje particij na hardih za Winse pa ne poznam podobnega orodja.

Ker imajo te dni vsi vsaj en LInux install CD nekje v bližini, se mi je zdelo to dobra ideja...

Preseren ::

Brane2, pa lahko jaz toti ukaz kr direkt not napisem, pa bo to to al kak? Ker na linucu sem pa res bolj bogi, pa mi to kar si mi napisal nic pametnega ne pomeni...

Brane2 ::

Mislim, da .

cpu ::

8-) Moj sosed je imel isti problem z novim maxtorjem 160GB. Stanje se je stalno slabšalo (par dni) Na koncu je rač javil takoj ko je dostopil do diska (takoj ko je naredil bios self check) napako, da manjka ali da je pokvarjen NTLDR (NT Loader). Disk je bil star 2 meseca in na servisu so v garanciji ugotovili, da je odpovedal in ga zamenjali!

arch5 ::

IDE kabel si že probal zamenjat?

iro ::

Mogoce mas slabe stike v molex konektorju, sem ze mel taksen problem.

SodVina ::

A imas kaj slabih sektorjev? Jaz bi v vsakem primeru dal disk nazaj, ce je se pod garancijo. Tudi ce ti ga uspe momentalno usposobiti, bo stvar delala spet samo nekaj casa. Mogoce sicer dlje, kot ti je delala do sedaj, ampak scasoma se ti bojo problemi zaceli ponavljati, ne glede na to, kako se bos trudil.

Spajky ::

Če imaš na istem kablu prklopljen še kak optičen pogon, ki zna zezat občasno (ima za crknit kmalu), bodo simptomi kaj podobni s podatki na disku tudi; že doživel! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Preseren ::

Disk ni vec v garanciji, tak da ga na servis verjetno nebom noso,....
No, bom probal zdaj neki linux porihtat, pa probat kar mi je Brane2 predlagal.
Kable sem tudi ze zamenjaval, je ap trenutno disk sam na tem kablu....

Preseren ::

Brane2 al pa se kdo, lahko kdo priporoci kak LIve boot Linux, razen Slo-techa ki itak ne dela meni?


Hvala

P.

Brane2 ::

Snemi si Gento live CD ali pa kak Tomsrtbt linux (slednji gre na eno disketo, nisem pa prepričan, da ima dd ukaz gor)...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Preseren ::

Ok, malo sn meu guyvo, danes bom to stvar naredo..
Samo en problem se mi se odpira....
Ce jay v linuxu ta disk sformatiram, in MBR porihtam, ali bo ta stvar ostala tudi taksna, ko jay ta disk nayaj formatiram na WIn FAT tabelo? Ali bo pol spet fse hin?

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali HDD umira?

Oddelek: Strojna oprema
423313 (2102) hojnikb
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353708 (2607) k4vz0024
»

Prenosni trdi diski z nameščenimi trojanci

Oddelek: Novice / Zasebnost
333906 (3906) poweroff
»

Reklamacija diska maxtor 80GB in zajebancija s strani prodajalca

Oddelek: Pomoč in nasveti
364201 (3404) SepoX
»

Problem Hard disk za strokovnjake za win2k

Oddelek: Strojna oprema
221622 (1290) Alec999

Več podobnih tem