» »

Moj napajalik je raketa (=zakaj je napajalnik crknu)

Moj napajalik je raketa (=zakaj je napajalnik crknu)

Container ::

Učeri sem imel piromanski dan. Najprej sem iz računalnika potegnil še kadeči se modem, ki mi ga je v nedaljo skurla strela, potem pa sem na DRUGEM pcju,(ki ni bil prključen na štrom ob nevihti) doživel ognjeni krst - napajalnik je eksplodiral =iz njega so šle iskre in gora dima&smradu. skratka cela drama.
Zdej me pa zanima, ZAKAJ se je to sploh zgodilo. Je to pač zanič napajalnik - star in betežen, al je lahko še kakšen drug vzrok. Je možno, da je za to kriva sesuta plata? Naj se bojim dat drug, svež napajalnik na isto plato? Je lahko za vse kriv gumb za power, ki se je potencialno zataknil (to se je namreč že zgodilo)?

LP

kajzer ::

Sm že mel sj tut enkrat celo plavo sobo in kut poknalo je kr fajn. Šel je pa modem in plata. Napajalnik je bil ok. Če so iskre ven iz napajalnika letele, potem je skor 100% zanič. Kupi drugega in ga priklop, boš videl če je tudi plata šla.:\

Gemm ::

Zelo verjetno je, da je strela prebila kondenzator na napajalniku. Ko takšen računalnik prižgeš, gre skozi kondija kratek stik in imaš kar soliden ognjemet. Popravljati to nekako nima smisla, ker je morda skurilo še marsikaj drugega, ampak plata je verjetno preživela.

BluPhenix ::

Ma vi sploh berete kaj folk pise. Sej je napisal, da med nevihto ni bil priključen.

Če je bila plata slaba pred uničenjem napajalnika je zelo mogoče, da je za dejanje kriva. PC napajalniki so zelo občtljivi na karkoli.
Ne dajati novega napajalnika na sesuto plato. Če pa ne veš ali je sesuta ali ne pa probaj. Odpri tudi stari napajalnik in poglej kaj je šlo - kaj je črno in poročaj.

Container ::

Ja, prov maš, ljudje slabo berejo.
(čeprov priznam, da mi ne bi bilo treba opisovat stvari o streli, če nima veze...)

No, stvar sem odpru in iskal vsemogoče črnine. In to sem tudi našel, problem je semo v tem, da ČRNO kot "črnčeva rit ob polnoči na sred tunela" ni bilo nič tako definiranega. Edino kar lahko rečem je, da je bilo v povprečju bolj črno ohišje od znotraj okol dveh velikih kondenzatorjev - tudi na ohišju POD vezjem pri teh kondenzatorjih je bila ta črnina in prav tako čisto na drugem koncu napajalnika. Na večih mestih pa se je tud na ohišju nabral siv prah v takih čudnih "brizgih" - ne vem, a je to sam navaden prah al ma kej veze z eksplozijo.
Ob takšni eksploziji bi človek pričakoval parno lokomotivo v notranjosti, pa je še ugasnjen čik bolj črn kot preminuli napajalnik.

Naj torej tvegam drug napajalnik? Prsti me že močno srbijo.
Naj pa povem tudi, da obstaja velika verjetnost, da je plata zanič. Ker mi je prav ta s priklopljenim P3 in 128 rama nemogoče nagajala pri inštalaciji windows, ki so še zmeraj samo na CD-ju.
V sistemu je torej 100% hardverska napaka - med procesom odkrivanja slednje pa me je presenetil napajalnik - raketa, kot že rečeno.

Azrael ::

Hmm, si pričakoval več ? Če ni kdo bil preveč ustvarjalen in je prevezal varovalko, je ponavadi videti bolj malo. Prah pa se nabira, ja.
Če je napajalnik drugače dobra zadeva, se splača poskusiti in zamenjati tista dva kondenzatorja in varovalko in mogoče še PTC upor in diode v usmerniku, če so defektne, pod pogojem, da sta tranzistorja na vhodu OK (če sta hin, potem se navadno ne splača). Lahko je vzrok čudnemu obnašanju računalnika ravno slab napajalnik.
Si prepričan, da ni kdo prestavil stikalo 127/230V v položaj 127V, seveda če stikalo sploh je ?

Priklopi drug napajalnik in glej kaj se dogaja. Če računalnik ne dela, je fuč (vsaj) še plata. Napajalnik, ki dosega vsaj minimum zahtev standardov, zaradi defektne plošče ne sme odpovedati, no mogoče po nekajdnevnem mučenju...

Če dela, bodi pozoren na nenadna resetiranja in posebej še izklope, ker je v takem primeru res lahko plošča vzrok težavam. Imel sem tako Abit VA6. Zamenjal dva napajalca in na koncu ugotovil, da z napajalci ni nič narobe, platka je naključno izklapljalča računalnik, po nekaj sekundah,minutah, urah, lahko pa tudi delovalo tudi 24h in več BP.

Zataknjena tipka power povzroči le to, da se računalnik nekaj sekund po vklopu spet ugasne in ostane ugasnjen.

Poročaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Container ::

Ne, zaenkrat še nimam v bajti takih umetnikov - piromanov. Čeprov nevem če bi to lahko upravičeno trdil za tistega, ki je delal štrom v naši bajti - prejšnjega lastnika.
in NE nihče ni bil tak umetnik in se igral z napetostnim stikalom, ker je še vedno na 230w
in tudi NE, napajalnik je stara kišta, edino, kar me v njej privlači je velik ventilator (za katerega še kolebam, kako bi se ga dalo kako drugače uporabit pri kakšni improvizirani varianti tihega hlajenja

Okej fantje, odločitev je padla. Zastavljam pet jurjev - NOV napajalnik, za to da bom vidu, če je za raketo kriva plata, al star snapajalnik. Upam da ne bom doživel še drugega ognjemeta.

Container ::

no, zdej ženem memtest86, k mi gga je pognal slo-tech linux - to sem sicer že enkrat naredu, pa vseen
nevem, pol naprej, kaj nej bi mi linuxi tako strahotno veliko povedal o obstojnosti mojga sistema - to so mi predlagal drugi.
No, seveda, mal bom probu kašne porgramčke laufat in tko preveru ram pa proc, sam fora je, ker linux jest vidim drugič v življenju in s lso-tech linux je nabasan z vsem mogočim programjem in nemogočimi konzolami, ki mi še najbolj značijo na dos, ki sem ga nekoč tudi drugič videl....
naj si sam zaželim vso srečo, ker jo bom zihr rabu, da bom sploh kej ugotovu v bnaslednih urah.
:\

BluPhenix ::

Ma ja lahko, da so bli ze slabi elektrolitski kondenzatorji, ali pa je mogoce, ce pravis, da imaste slabo napeljavo ob vklopu kaksne druge stvari prislo do napetostnega sunka in da ti je to obralo.

No, ce ti zdej dela, potem uredu a ne.

Azrael ::

Bres skrbi, pri S-T Linux in podobnih Live distribucijah. CD daš v pogon, počakaš da zmelje in si že tam... Pri S-T Linux je GUI je nekaj med Win 9x in XP. Ponuja pa obilo programov in nekaj igric, tako da jih kar preizkusi. Če ti kišta ne bo zmrzovala potem je strojna oprema OK.

Če ti bo inštalacija Win še vedno delala probleme, imaš lahko problem, da se dve komponenti v sistemu ne razumeta najbolje med seboj, npr. VIA chipset in Nvidia TNT2 v navezi z Win9x, imel sem tak problem.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Container ::

Ja, vse vem in spet nič.

Nov napajalnik dela v redu.
Dal sem not linux od Slo-Techa in NI DELU! Zagnal sem varni način, strokovni način, navadni način, pa ne ddelan nič. Če bi kej dalj časa poznal Linux, potem bi mrbit vedu, zakaj, tako pa se mi ne sanja. BOm še enkrat poskusu, pa poročal, kaj pravi, ampak, zej mi je jasno, da je za vse kriva plata. . Prasica.;((
Ma kdo torej kašno staro P3 plato zame?

Cela tema verjetno bolj spada pod linux debate in pa med male oglase ... če bom tam odpiral bom dal link sem.

Azrael ::

Za težave z S-T Linux, lahko pregledaš tole ogromno temo: Slo-Tech GNU/Linux

Možen krivec tvojih težav je lahko (tudi) grafična kartica ali samo napačne nastavitvew v BIOSu..., ni nujno da je plošča fuč.

Ali lahko poveš katero matično ploščo imaš (proizvajalec in oznaka) in ostale komponente v računalniku ?

So se težave pojavile nenadoma in kakšne ? Katere Win si imel/bi rad namestil ?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Container ::

moja plata: intel se440 bx-2, grafa = ati rage 128, procesor pentium III 450, slot1, ram 128mb (bl no-name, kot ne). TO je to, no še disk je, pa mislm da nima veze. aja pa še cd je precej nov poizgledu LG, 52x (nisem ga jest kupu)
Na tej konfiguraciji z drugim diskom in še enim ramom, za katerga zdej vem, da ne dela, sem že mel inštalirane WIN XP in mi je delu na njem quake3 - ampak je občasno zašteku = brez ali z bluescreenom resetiru, al pa zamrznu. (že dolgo tega, se ne spomnem več)
Pol se je pa zgodila nekakšna čudna nesreča, za katero se mi je morda ravnokar posvetil odgovor. Dva računalnka, ki sta bila v mreži sta neke noči kar naenkrat crknla. Prvemu je šel ekran (ta računalnk je še zmeri živ in ga je zadnjič, kot opisano, za kratek čas onesposobila skozi-modemska strela), drugi (to je ta zgornji intel) pa se od takrat ni več pobral, windovosv se preprosto ne da več naložiti, ker noče kopirat fajlov pri inštalaciji - kot že opisano, zadnjilč pa se mi je raketno celo zažgal napajalnik - tema tega besedičenja.
Obstaja torej možnost, da me je strela obiskala že tiste davne noči in mi demolirala monitor, ki je bil resnici na ljubo že bogi, in osiromašila napajalnik. Quake mi je crkoval zaradi slabega rama, jasno pa mi še zmeri ni, zakaj mi zdej noče inštalirat vindovsov???in mi celo linuxovnoče pognat.
a.) sesuta plata (enaka situacija se mi je že zgodila z drugo plato in sem imel enako težavo pri inštalaciji)
b.) sesut procesor, kar je tud možno, pa ne vem, kako nej preverm,
c.)sesuta grafa, kar bom poskusu danes, zamenu jo bom z geForce mx400

d.)diska sem zamenu in je problem isti
e.)ram sem testiru z dvema testerjema
f.)mislm da LG ne bi smel delat težav
g.)lčarovnice Čirimbare že dolgo ni bilo v vas, da bi se poigrala z mojimi očmi da bi spregledal da je treba za vklop pritisnit gumb "power"...

Hvala za požrtvovalnost in zdravljenje mojega rakavega sekundarija. :\

Azrael ::

Za prenapetosti v omrežju lahko poskrbi sam Elektro, ko ponavadi ponoči izvaja razne preklope daljnovodov, samo tega nikoli ne obešajo na veliki zvon, niso vedno krive nevithe.

Lahko je bilo kaj takega in imaš sedaj delno defektno ploščo ali grafiko ali procesor. V eni drugi temi si spraševal o testnih programih za DOS. Za kaj zares uporabnega, razen za Memtest86, ne vem. Osebno bi se stvari polotil tako, ker Memtest pravi vse OK, da bi na tak mlinček naložil neko zahtevnejšo igro za DOS (npr. NFS1, Carmagedon1...) in jo pustil delati čez noč, samo to še vedno ne da odgovora kaj konkretno je pokvarjeno, če bi igra zaštekala.

Kabli za IDE enote so OK ? Ker je chipset IntelBX, rabiš 40 žilne IDE kable, 80 žilni baje lahko delajo probleme.

Sicer si verjetno že naredil ampak vseeno, potegni procesor iz slota in vsatavi nazaj, To še 2x ponoviš, lahko je slab kontakt v slotu.

Hmm, kakšni so kondenzatorji okoli procesorja ? Če so zelo topli/vroči/deformirani-napihnjeni je potem to vzrok težav. Kondenzatorji smejo biti največ mlačni in lepe valjaste oblike.

Kar sem gledal po netu, se plošča s slabimi kondenzatorji (linka se mi ne da iskat), lahko obnaša tako kot tvoja; na njej ne dela in se tudi ne da inštalirati noben novejši OS (Win 2k, XP, 2k3, Linux distribucije z GUI), medtem ko enostavnejše zadeve (Win 9x, Win 3.xx, DOS, Linux distribucije brez GUI) delajo brez posebnih problemov.

Če tudi to ni boš moral nekje dobiti drugo Slot1 ploščo, grafiko in procesor ali samo dve stvari od naštetih in potem preizkusiti kaj je defektno.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katastrofalne Težave z High-End Računalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6014055 (11219) tilen006
»

udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
939808 (7253) gregor
»

problemi z diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
261760 (1185) OChack
»

Popravilo napajalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
506746 (6037) MesniBurek
»

napajalnik mi je crknil - lepo prosim za pomoč

Oddelek: Strojna oprema
141161 (951) ajagodnik

Več podobnih tem