» »

problemi z diskom

problemi z diskom

DMX ::

Meni se bo enostavno zmešalo. Imam problem, katerega pa ne znam sam rešit, zato se obračam na vas. Stvar je sledeča.

Kupil sem si nov disk (glej podpis) in naložil WIN XP SP2. Vse lepo in prav, inštalacija se naredi BP, poinštaliram si vse potrebne programe (seveda iste, kot sem imel na prejšnem disku), med inštalacijo seveda naredim vsaj 10 restartov, ker pač to programi po namestitvi zahtevajo. Sistem se restarta tak kot more, tako da tukaj še ni nobenega problema. Problem nastane, ko izklopim PC. Namreč, pri ponovnem vklopu se mi sistem ne postavi do konca, ampak zmrzne vedno na drugem mestu. 1x zmrzne pri začetnem WINDOWS oknu (tisto plavo okno), 1x pri nalaganju Windowsov (ko preklopi plavo okno na končno WIN sliko), 1x ko že pride v Winse. Nikoli pa ne zmrzne tam, ko letijo tiste črte za nalaganje Windowsov, ampak tisto še gre skozi. Npr. zdaj sem moral vsaj 5x ugasnit PC, da se mi je PC uspešno zbootal. Včasih pomaga recimo soft restart, včasih pa ne in ga morem kr ugasnit z držanjem on/off gumba. Ker je sistem naložen čisto na novo (naložil sem ga 2x na ta nov disk, ker sem pač imel upanje, da je šlo mogoče kaj narobe pri prvi namestitvi), mi res ne gre v glavo, kaj bi lahko bilo narobe. Te iste WIN (isti CD) sem naložil že na min. 10 sistemov (doma imam na 3 PCjih iste WIN), pa je vedno šlo BP. Drugega hardwara nisem nič menjaval, tako da je vse ostalo isto kot prej, ko sem imel v PCju 200gb disk in je delalo vse BP.

A bi lahko bilo kaj narobe z plato? Prej sem imel SATA disk, zdaj pa imam SATAII?

A mi znate mogoče svetovat, kaj naj naredim oz. kaj bi lahko bilo tukaj narobe, ker počasi zgubljam živce in ker vsakodnevno potrebujem PC mi je to kaj se dogaja prava katastrofa.

Vsa ostala konfiguracija pa je napisana v podpisu.

hvala in lp

add: prosim, da si naslednjič prebereš KAKO se napiše temo v Pomoč in nasveti. Teme s takšnim naslovom bom naslednjih neusmiljeno brisal.
  • spremenil: gkovac ()

Gapi ::

A si prepričan da vse deluje 100% ? Maš disk prkloplen na molex konektor al sata konektor za elektriko? Rami so delujoči ? Se stvar ne pregreva ? Vzem vse kartice vn pa not nazaj. Z ramom naredi isto. Ker si mogoč pri inštalaciji diska kej razrahlal pa zato kej zajebava. Lej napak je lahko veliko lahko začneš pri hardverju. Napajalnik dost močn da to goni? Vem da se ti zdi neumno vprašanje a v safe mode pride stvar normalno? Če ne pol je sigurno hardver. Drugače software.

edit:typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

DMX ::

jaz mislim, da vse dela 100%...v safe mode pridem normalno

torej....

....disk nima molex konektorja, tako da je priključen na SATA konektor. Rame sem stestiral z Memtestom in mi ni javilo nobenih napak. Kartic in rama nisem vzel ven, bom pa še to naredil. Napajalnik je 430W Antec, tako da tole bi skoraj moralo zadostovat. Stvar mislim da se ne pregreva, saj sistem ni nič navit. Na CPU imam Zalman CNPS 7000B- Cu 92 mm, na grafi pa Zalman VF 900 Cu

lp

jan01 ::

Najbrž vem v čem je problem:
Ti imaš disk priklopljen na jmicronov sata II priklop. V biosu si nastavil pri tem sata na ide mode, da si lahko posnel windowse brez, da bi rabil sata disketo. Ko si vse posnel, si posnel še sata gonilnike. Zdaj pa ne dela.

Rešitev je preprosta:
V biosu pojdi na advance in pri sata II operation mode spremeni iz ide na sata

StratOS ::

Mislim, da z diskom ni nič narobe, prej bi rekel kakšna sw/hw flaw.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

DMX ::

@jan01

res je, da imam disk priklopljen na jmicronov SATAII priklop, vendar pa nisem pri inštalaciji v biosu nič nastavljal, saj sem si naredil disketo s pomočjo CDja od plate.

DMX ::

še kakšno mnenje?

jan01 ::

Daj pojdi v bios in pod advance in pri sata II operation mode povej kaj imaš trenutno nasavljeno(ide ali sata)?

DMX ::

@jan01

ravnokar sem preveril tole in sem imel nastavljeno IDE. Sem sedaj spremenil v SATA, pa da vidim, če bo kaj boljše....

lp

Jakka ::

Če se ti sistem brez problema naloži v safe mode, normalno pa ne, mora biti problem v nekih driverjih. Namreč v varnem načinu sistem uporabi default windows driverje, in ne dodatno inštaliranih.
Driverji za razne grafične kartice in druge zadeve se pa z verzijami spreminjajo in kdaj v določenih kombinacijah zna priti do problemov.

Bi se pa na tvojem mestu, če nisi prepričan v brezhibnost hardwera, zadeve lotil tako, da bi na disk inštaliral nek linux, Ubuntu recimo. Če linux dela brez problemov, je problem v win. Čeprav ti o tem delovanje Win XP v save mode pove veliko.

Ali pa poskusiš tako. Inštaliraš samo Win XP brez dodajanja driverjev in vidiš ali dela tako kot mora.

smetko ::

Imen sem nedavno podoben problem, vzrok pa so bili napihnjeni elektrolitski kondenzatorji okoli procesorja.

DMX ::

@smetko....

pa ti je kljub temu delala mašina po npr. 5ih resetih normalno (včasih je dovolj tudi samo 1 reset), ali ti je non-stop zmrzovala?

smetko ::

Mašina sicer ni bila moja, ampak sem jo dobil v obdelavo, ko je lastnik imel že velike preglavice zaradi resetiranja računalnika in sicer z komentarjem "spet sem fasal virus". Računalnik je deloval v redu, dokler ni prišel v grafični način, tako da so mi tsti za memorijo, disk, ... šli skozi brez problemov in to večkrat. Sistem je včasih deloval dlje časa normalno, drugič pa se resetiral že potem, ko se je zagnal grafični način, tako da sem v začetku posumil v grafično kartico. Ker tudi zamenjava le te ni prinesla rezultatov, in po menjavi opracijskega sistema sem začel že verjeti v coprnice. Vendar mi problem ni dal miru in ko sem pogledal matično ploščo sem opazil izbokline na elektrolitskih kondenzatorjih, in ker je bil računalnik še v garanciji smo ga reklamirali zaradi te napake in so nam matično ploščo brez problemov zamenjali. Od takrat računalnik deluje brez problemov.
No comment

Azrael ::

Nekoč je bil Slo-tech.

DMX ::

@Azrael

thnx...sem pogledal kondenzatorje, ampak noben mi ne deluje sumljivo

Mi je po to zelo zanimivo...ko npr. surfam, se mi po nekaj minutah PC več ne odziva (ne dela START meni, ctrl+alt+del ne dela, skratka ne dela nič razen reseta), a kurzor od miške pa mi ne zmrzne - lahko gre premikam prosto po prešernu, samo na klik nič ne reagira in alt+tab mi dela, samo mi ne menjuje oken...

aja pa še tole...kakšni so znaki, če se ti pregreva tisti oranžen hladilnik (south brudge controller ULi M1567 Chipset)...imam namreč filing, da ko se ga dotaknem s prstom, da je skoraj malo prevroč in seveda, kaj se da v tem primeru naredit?

thnx

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DMX ()

DMX ::

zgleda, da bo res nekaj narobe s strojno opremo, saj sem šel še enkrat v safe mode, kjer sem zagnal defrag, kateri mi je pri 10ih % zmrznil...seveda ni preostali nič drugega kot pa reset...

zdaj pa lahko grem iskat, kaj bi lahko bilo narobe...po mojem je plata...kaj pa vi mislite?

jan01 ::

Si probal priklopniti disk na sata 150(sata I)? Če imaš sata 300(sata II9 disk moraš še jumper na disku usposobiti.
Probaj še en live linux, npr knoppix.

DMX ::

žal nisem probal priklopit diska na SATAI (ker nisem vedel, ali bo delalo normalno ali ne), ampak sem ga kr takoj priklopil na SATAII...mi še prosim poveš, kateri jumper morem usposobit na disku, da bo SATAII (imam pa WD 320GB SATA2, 16Mb, 7200rpm, (WD3200AAKS))...imam pa občutek, da ni nobene tiste kapice (jumperja) na disku (je samo 8 tistih pinov) in me zanima, kje se da tisti jumper dobit...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DMX ()

DMX ::

sedaj sem dal disk na SATAI in za 1x dela...bom pa kasneje poročal o spremembah...

a je vlka razlika, če imam disk priklopljen na SATAI, namesto na SATAII?

DMX ::

žal imam še vedno težave, ampak zgleda, da z diskom ni nič narobe, saj sem ga zamenjal, ponovno namestil WIN in težave je ostala....zdaj mi je npr. zaštekalo, pri kopiranju datotek iz prenosnega diska...ne pomaga nič drugo kot reset...še najbolj sumim plato, zato me zanima, če ve kdo, kje bi lahko dobil ASUS A8N-e....

thnx

DMX ::

a je možno, da mi PC zmrzuje zaradi pregrevanja south bridga? Na otip se mi zdi zelo vroč. A je v tem primeru plata zanič, al se še da kaj naredit?

DMX ::

:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DMX ()

DMX ::

Takole....

Prime95 mi lahko laufa 2 uri, pa PC ne zmrzne, ko pa kaj kopiram iz prenosnega diska, pa mi takoj zmrzne (disk v PCju sem že zamenjal, pa je isto kot prej)...rame sem tudi stestiral z memtestom, pa ni bilo nobenega errorja...


evo...ravnokar sem še 1x probal, če bo mi zmrzil PC in je...takoj ko sem dal nekaj kopirat iz prenosnega diska, je zaštekal (miško pa še gre premikat par sekund, vendar na noben klik ne reagira, nakar tudi ta zmrzne)...Tudi pri kopiranju iz USB sticka na disk mi je zmrznil PC...


Je možno, da je šla plata oz. kaj na plati? Upam da, ker sem si naročil novo....

še ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe?

hvala

DMX ::

a mi res noben ne more pomagat?

Jakka ::

Jaz sem ti poskušal, pa očitno ni pomembno. Pa nič.

DMX ::

žal mi nisi kaj dosti pomagal, ker mi je LINUX španska vas...


ampak vseeno hvala...

OChack ::

ne boš vrjev ampak v 90% primerih je kriv pomnilnik ki se ne ujema z plato čeprov vsi testi delajo OK, lahko pa tud tko probaš da mal kartice vn pulš in vidš če del akj bol al pa menjaš slote ramov, pci reže itd.....
Int€l inside, IDIOT Outside


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težava pri inštalaciji xp-ja

Oddelek: Operacijski sistemi
151229 (963) Kunte
»

WD my book zmrzne na e-sata

Oddelek: Pomoč in nasveti
202242 (1860) MrStein
»

Loop pri inštalaciji Win XP in no master disk problema!

Oddelek: Pomoč in nasveti
101653 (1535) alien13
»

Kaj je tukaj zanič?

Oddelek: Pomoč in nasveti
8905 (799) jan01
»

Ali gre priklopit SATA II disk na ploščo Asus P4C800-Deluxe?? pomoč prosim...+ Še ne

Oddelek: Strojna oprema
262628 (2300) muzičar

Več podobnih tem