Forum » Pomoč in nasveti » LAN ethernet - minimalna dolžina kabla
LAN ethernet - minimalna dolžina kabla
reber ::
Zanima me, kakšna je minimalna dolžina ethernet kabla z RJ45 vtikači
Ker imam router in računalnik zelo skupaj, prav tako adsl modem, bi rad zreduciral "čreva iz kablov" in bi dal kratke kable namesto 2m dolgih. Naredil sem 50cm dolg kabel in se lučke na routerju sploh ne prišgejo, povezava pa seveda ne dela.
Ker imam router in računalnik zelo skupaj, prav tako adsl modem, bi rad zreduciral "čreva iz kablov" in bi dal kratke kable namesto 2m dolgih. Naredil sem 50cm dolg kabel in se lučke na routerju sploh ne prišgejo, povezava pa seveda ne dela.
frenk ::
a si naredi crossower?
p.s.: a to maš računalnik-ruter al samo ruter?
p.s.: a to maš računalnik-ruter al samo ruter?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: frenk ()
Router (edimax) in naredil sem navaden kabel ne crossover, tako kot kupljeni kabli. Opazil pa sem po pomoti, da dela z navadnim kablom ali pa cross over kablom.
Menda nal bi bili vsi kabli navadni in ne cross over, tako WAN kot povezava z vsakim računalnikom posebej. Z 2m dolgim kablom dela z 0,5m dolgim kablom pa ne.
Menda nal bi bili vsi kabli navadni in ne cross over, tako WAN kot povezava z vsakim računalnikom posebej. Z 2m dolgim kablom dela z 0,5m dolgim kablom pa ne.
Tukaj je opisan standard 568A in 568B. Po temle jaz delam kable, so pa kupljeni popolnoma enaki, barve namreč. Kablov sem že naredil cel kup, tako da to ni moj prvi kabel. Sem pa pine preveril, če bi se res slučajno kaj zmotil.
Jaffa ::
Sej za novejše ruterje ni važno kaki kabl je. Lahk je patch al pa crosower... Ker ruter sam obrne, če je treba. Tud switchi delajo z obojnimi...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K
Microsoft ::
Probi kje ujagat napravo, ki prever, ce zadeva dela. Jst sm si to enkrat v soli sposodu, pa sm potem vidu, da kabl ni vredu. Ena zica je bla premal noter porinjena, potem pa ko sm stisnu zadevo, tist pin ni porinl cez zicol, ker je bila premalo noter vtaknjena.
Pred tem sm se jebu, zakaj ne dela, ker je stvar na pol delal. :///
by Miha
Pred tem sm se jebu, zakaj ne dela, ker je stvar na pol delal. :///
by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
gumby ::
patch kablov se načeloma ne izdeluje, ampak kupiš že narejene. dobijo se tudi zelo kratki (30cm, mogoče še manj)
hruske ::
džizus. zakaj se pa ne bi model nauču delat kable, pa zakaj ga ne bi sam naredu, če ima sredstva??
sej ni važn a je kupljen al doma narjen. tistih par odstotkov v hitrosti..
sej ni važn a je kupljen al doma narjen. tistih par odstotkov v hitrosti..
b ::
Patch kable je _bolje_ kupovat, ker zihr dobro delajo. Jaz se nisem imel kupljenega kabla, ki bi bil DOA.
Ni pa nic narobe, da kable naredis sam, ce znas. Ce ne dela, je slabo narejen kabel :-) Zadost je ena zicka, ki ma malo bolj slab kontakt, pa si v riti. In ni treba konjsko stiskat, ker lahko dosezes nasproten ucinek. Kakorkoli, vse z obcutkom delat, pa bo slo. Pomembno je, da so vse zicke v konektor zatlacene do konca, pa gre. Mojih zadnjih x kablov je delalo iz prve... V bodoce sploh ne bom vec kupoval extra konektorjev, ker se mi prakticno ne zgodi, da bi zajebal konektor.
Ni pa nic narobe, da kable naredis sam, ce znas. Ce ne dela, je slabo narejen kabel :-) Zadost je ena zicka, ki ma malo bolj slab kontakt, pa si v riti. In ni treba konjsko stiskat, ker lahko dosezes nasproten ucinek. Kakorkoli, vse z obcutkom delat, pa bo slo. Pomembno je, da so vse zicke v konektor zatlacene do konca, pa gre. Mojih zadnjih x kablov je delalo iz prve... V bodoce sploh ne bom vec kupoval extra konektorjev, ker se mi prakticno ne zgodi, da bi zajebal konektor.
perci ::
In ni treba konjsko stiskat, ker lahko dosezes nasproten ucinek.
Heh, no dejva rect, da mors konjsko stisnt, ampak z obcutkom ;)
.:Toto:. ::
Opazil sem, da s kabli krajsimi od 50 cm so radi problemi. Tudi na mnogo drugih forumih sem zasledil, sa je imel folk tezave s krajsimi kabli. Ima veze s ethernet specifikacijami, minimalne zakasnitve pa to...
Ce je nekdo ravno opravljal izpit iz Kodokovega VISN (Vhodno/Izhodni Sistemi in Naprave) in ima se sveze enacbe za odboje ipd, si lahko to izracuna
Ponavadi si delam kable malo daljse. Sicer res ne zgleda tako zelo lepo, ampak veliko bolje kot imet kabel ki "vcasih ne dela".
Ce je nekdo ravno opravljal izpit iz Kodokovega VISN (Vhodno/Izhodni Sistemi in Naprave) in ima se sveze enacbe za odboje ipd, si lahko to izracuna
Ponavadi si delam kable malo daljse. Sicer res ne zgleda tako zelo lepo, ampak veliko bolje kot imet kabel ki "vcasih ne dela".
No, pa sem rešil problem.
Nikakor mi ni šlo vglavo zakaj ne dela, saj je bil kabel 100% pravilno narejen, vsi pari tako kot morajo biti, barve vse pravilno, preveril sem še z ohm metrom in je bilo v redu.
Potem pa poskusim takole: vzamem ta 0,5m kabel in še en 2m dolg kabel in še en isdn 8 polni razdelilec in kabla vštekam skupaj in pomerim z ohm metrom. In glej ga zlomka, pin 1 ni povezan. Pogledam natančno stisnjen končnik in vidim da je plastika ob kontaktu malo oškrabana. Tisto plastiko postrgam stran in vštekam in sedaj je v redu. Očitno je ta oškrabana plastika preprečila kontaktu v RJ45 vtičnici da naredi kontakt. In prav pin 1 je pomemben, oziroma važni so pini 1,2,3 in 6
Sedaj zadeva deluje normalno. Včeraj zvečer sem bil očitno že precej zaspan in utrujen, da bi to opazil. Merjenje z ohm metrom je pa zato dalo v redu rezultate, ker so konice tanke in ostre in tista oškrabana plastika ni imela vpliva.
Nikakor mi ni šlo vglavo zakaj ne dela, saj je bil kabel 100% pravilno narejen, vsi pari tako kot morajo biti, barve vse pravilno, preveril sem še z ohm metrom in je bilo v redu.
Potem pa poskusim takole: vzamem ta 0,5m kabel in še en 2m dolg kabel in še en isdn 8 polni razdelilec in kabla vštekam skupaj in pomerim z ohm metrom. In glej ga zlomka, pin 1 ni povezan. Pogledam natančno stisnjen končnik in vidim da je plastika ob kontaktu malo oškrabana. Tisto plastiko postrgam stran in vštekam in sedaj je v redu. Očitno je ta oškrabana plastika preprečila kontaktu v RJ45 vtičnici da naredi kontakt. In prav pin 1 je pomemben, oziroma važni so pini 1,2,3 in 6
Sedaj zadeva deluje normalno. Včeraj zvečer sem bil očitno že precej zaspan in utrujen, da bi to opazil. Merjenje z ohm metrom je pa zato dalo v redu rezultate, ker so konice tanke in ostre in tista oškrabana plastika ni imela vpliva.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 28122 (13851) | denisbegood |
» | 15m dolg mrežni kabel - ne delaOddelek: Omrežja in internet | 9735 (9033) | racunalnicar |
» | AMIS TV težave s kablomOddelek: Omrežja in internet | 1069 (991) | flier |
» | Problem z lokalno mrežoOddelek: Omrežja in internet | 1360 (1212) | Senitel |
» | Net dela in ne dela; odvisno od kabla!?Oddelek: Omrežja in internet | 1815 (1461) | brezidej |