» »

PHP ?

PHP ?

EvilGod ::

Živjo, vem d je blo od tega neki že povedanga ampak mene usen še ene par stvari zanima.
Ubistvu lohk rečem d programerat skor ne znam (ajde u šol smo mal pogledal une if stavke, tko d se mi logika prblišn sanja, ampak to je use)
No in zdej me pa zanima ker netovski jezik priporočate. Kokr sm sam mal do zdej gledu je java al pa java skript čist premal močn, cgi je mal str ampak še dela, .asp tut ne skriva neskončne moči, tko d mislm d je PHP najbolš. Zdej če kdo misle d ne nj to kr pove.
No in zdej me zanimajo še s kerimi programi nj se ga lotm in kere bukle nj si urihtam. A je kj slovenskega uporabnega al pa kere angleške nj si probam sposodt (al pa sprintat).

LP
>:D

darh ::

kot prvo, da te popravm.. javascript je čist dost dobra zadeva, ampak se u glavnem uporaba za client-side stvari, tko da jo ne mors primerjat z ASPjam al pa PHPjam, ki sta SERVER-SIDE !

glede cgija, aspja in phpja je pa tko, da se pač odločš za tist kr ti najbol sede.. lej.. jest sm encajt delou z CGIjam ( PERL ) ampak odkar sem presedlal na PHP ne grem več nazaj...

da ti dam še nekej odskočnih točk

  • CGI 101 - tukej sm se jest nauču osnove perla...

  • na The CGI Resource Index imaš ogromno primerov in že narjenih skript, dokumentacije ipd... za cgi ( perl tcl, phyton, c, c++

  • prav tako je na The PHP Resource Index ogromno stvari povezanih z PHPjem...



glede ASPja ti pa ne bom in ne morem dajat nobenih nasvetov, ker ga ne poznam tko dobro in me tud ne zanima kej preveč...
Excuses are useless! Results are priceless!

EvilGod ::

Ok sj to z javo sm vedu, sem ker se mislm u eno skripto spustit je sm raj ne bom, ker lahko z drugimi več nardim (bl uporabne stvari)
Zdej kaj predlagate, da začnem z cgijem al phpjem. Po xbitejovem postu bi reku d php.?
Pa kuga od literature nj si sprintem (drgač sm gledu manuale na phpjevi strna pa je 1260 strani in če bi se dal bi jst raj kj druzga printu alpa kupu al pa si u knižnc sposodu ..
LP
>:D

EvilGod ::

aja še tole me zanima ... kuga za hudiča je s temi shtmlji in dhtmlji. Mislm kje se jih nardi u kermu programu s kermu jezikom, kakšno podporo rabš na serverju ...

LP
>:D

lordgreg ::

shtml = secure HTML
dhtml = dynamic HTML

v čem je finta.. no.. v času 2001 skoraj več ni razlike, saj lahko funckije, ki si jih lahko vlčasih pisal samo v *.DHTML datoteke, sedaj pišeš v katerikoli format.. enako velja (no ja) za shtml. odvisno od serverja.. v večini vsi omogočajo (apačiji rulajo.. kavbojci down)!

Tudi jaz ti priporočam PHP. zakaj? ker se je prvič pojavil leta 1993, ker je z verzijo 3.0 prišel velik kaboom, ker ga uporabljajo tudi večje firme kot je NASA, ker je prekleto lahko razumljiv, ker imaš resourcev na netu kelko češ, ker je zastonj, ker ne rabiš bit poročen, če ga hočeš met... :D

tudi sam ti ga priporočam...

iBojan ::

Pojdi sem in tukaj doša nađel vse kar potrebuješ za programiranje v PHP-ju. Če pa nimaš kabla ali adslja ti pa priporočam, da si instaliraš apache-ja, potem mySQL in PHP pa lahko doma mirne volje sprobavaš ;) Verjemi boš zelo zadovoljen.

lp, _GeS_

EvilGod ::

_GeS_: sm šol ke, pa sm našel ena navodila, sam so bla 1260 strani dolga ... jst bi se to rad tko iz knige učil in me zanima, če se dobi tut kj manjšga za sprintat, ker nebi rad cele počitnce un printov
(drgač pa kabel mam)

Me zdej zanima če je kkšna slovenska knjiga al pa kkšna angleška zlo dobra (pa če se da mjčkn mn obsežna)

LP
>:D

lordgreg ::

hja... slovenske knjige ni..

verjemi mi.. tisti manual, ki si ga videl na php.net je najboljša knjiga za PHP sploh! drugače pa poglej na amazon, pa si od tam naroči kakšno knjigo s php tematiko.. ampak, verjemi mi.. knjige ne boš potreboval, če boš le malček pogledal na google

iBojan ::

Ali pa pojdi pa si snemi kake že nareje php skripte pa jih malce spremijaj pa tako pa boš videl kako sploh deluje, pa tudi veliko se boš naučil ;)

lp, _GeS_

darh ::

najprej LORDGreg... SHTML ni secure html, tist kr ti misls da je secure je HTTP torej SHTTP, right ? shtml pa je le koncnica ki oznacije SSI fajle, torej Server Side Include... tolk o tem...


glede 1260 strani dolgega manuala.. belive me... uporabnega je le cca 200-400 strani ( še to sm preveč reku ) ostalo so pa le opisi funkcij, ki se jih res ne rabš učit na pamet... sicer pa bistvo ni učenje na pamet ampak razumet !!!

tko da je glavno da ti zastopš bistvo programiranja torej sintakso - obile stavkov ipd... kako se uporablja IF, ELSE, WHILE, FOREACH, FOR, ipd....

taglavne funkcije kot so include so itak na easy za razumet.... za ostale si pa potegneš dol manual v obliki HTLP fajla za windowse pa lepo čekiraš sprot... tko kt jest delam... k še zmer ne vem napamet useh funkcij.. hehe...
Excuses are useless! Results are priceless!

Uporabnik ::

sicr pa bi itak najbrž mogu z html kodo začet, a se vam ne zdi??? nikjer nism opazil da to že zna. pol pa php itd.

EvilGod ::

Ja normaln d html že neki znam ... mislm ker idiot bi pa začenjov z phpjam. (Sj nker tut nism napisu, d znam u Wordu nov dokument odpret, ga napisat in ga potem tudi sprintat, ampak mislm d se tko mal razume). Polek tega je pa php programiranje (z usemi programskimi stavki, k jih je prej xbite naštevov), html pa ne glih. Drgač pa z html uporablam raj DreamWeaverja, k se hitrej nardi pa tut čist uredu.

Lp
>:D

EvilGod ::

xbite: še en question
lej naprimer d bi si jst res sprintu celo buklo ...
a bi jst pol po bukli kj hitrej najdu funkicjo k bi iskal, al bi blo dost hitrej s windowsovsmu php helpom (k sm ga tut glih dol dal).
(aja pa ker poglavje je tak d ga bi blo fajn sprintat... tko z učit če ne bom skos pr pcju, ker predvidevam d bi naprimer funkicje in druge specifične stvari hitrej najdu u helpu..)

Lp
>:D

darh ::

jest bi si na tvojem mestu sprintu sam I, II in III. poglavje manuala.. ker v četrtem so samo opisi funkcij...

lih tolk da zakapiraš zadevo... anyway... pol pa lepo maš odprt kak UltraEdit zraven pa še HELP, pa poiščeš kar te zanima ( itaq... hehe )... drgač je pa najboljš varjanta da mal gledaš kako drugi to delajo ;) si zastavš en problem, poiščeš na netu že rešen primer, pogledaš in poskušaš na svoj način narest...

enjoy...
Excuses are useless! Results are priceless!

lordgreg ::

xhiš: ups.. sorry.. sem malo zamešal shtml in shttp :S

jaz bi ti priporočal printanje kakšnega dela php manuala, kot so recimo mysql funkcije, razredi (class), polja (arrays), osnovne funkcije, pregled, risanje (v kolikor boš moral oz. boš kdaj risal kakšne grafe oz tabele.. potem pa samo še dopolnjuješ svojo zbirko...

Yohan del Sud ::

LordGreg, bi spisal en krajši učbenik za PHP?

www.strancar.com

Ram_z ::

Se pravi da je uno ka so win32 binaries, tud za winse?

EvilGod ::

LordGreg: lej če pogledam xbitejov nasvet ugotovim, da bi blo fajn sprintat osnove, drug ...(torej opise funcij & stuff pa bi imel sam u helpu, ker bi tko hitrej najdu)

Mislm tko da ne vem več kuga ti sploh predlagaš ... nj si zdej printam sam 3 poglavja al še kj več al use. Mislm, če mam to pod helpom je pomoje itaq brezveze d mam še u knjigi k ne bom rabu. Ali pač?

Lp
>:D

darh ::

ehm.. jest bi ti svetvou tole.. .. jest sm v zacetni zagnanosti sprintou cel manual, k še kr pr kolegu v papirnici leši za zvezat.... če češ ti zadevo zvežem, in se zmenva za kako pametno ceno, pol maš celotn manual, ok ?

najdalnji pogovori na majlu


aja... LORDGreg... don't call me like that anymore... jest sm xbite, xbajt oz xbajtica, jasno :D
Excuses are useless! Results are priceless!

lordgreg ::

sorry madam!

i won't call you like that anymore

Lunik ::

m'kay. torej, kaj lahko v php-ju sploh počneš? če jast to prav zastopim, so to skripte, ki se izvedejo na serverju pol pa je rezultat nekaj v html fajlu skompajlano? A sem blizu al sem čisto faliv?

Loki ::

To je to, ja.
V php lohk delas news sktipte, forume, kaksen user input forme (ankete, narocila...).....

Primer: Slo-Tech, Slo-Lanparty, Mobisux.....
I left my wallet in El Segundo

poldi ::

Na zacetku bom povedal da sem absolutno za PHP....:D
Najlazje se ga je nauciti ce imas kaj znanja pascala & c/c++ oz kateregakoli, ki temeljijo na teh dveh , saj je sintaksa tipica c-jevska, edino kar je je to, da moras spoznati kaj lahko ustvarjas s katerimi funkcijami...
Z programiranjem Web aplikacij se ukvarjam poklicno (PHP & baze podatkov),tako da ti lahko glede tega kar zmore php povem takole: http://www.php.net - tam lahko najdes reference manual, kjer imas vse phpjevske funkcije obrazlozene, med njimi bos nasel tudi funkcije s katerimi lahko tvoris PDF,Flash,... ter se marsikatere druge fajle ... kar sem tudi sam uporabljal v praksi, ce malo pobrskas po netu lahko najdes tudi generatore za crtno kodo ki so napisani kot php modul oz. klass, tako da se da recimo v kombinaciji z PDFi delati izvrstne racune, pogodbe, itd itd, ki se izdelujejo po ze v naprej pripravljenih obrazcih ... da ne pozabim ..seveda je podpora tudi za raznorazne tipe baz podatkov (vse pise v reference manualu...) .... skratka, mozno je kar precej... jaz priporocam php, za tiste ki jim je paskalski oz. cjevski nacin programiranja bolj pri srcu kot basicovski nacin na katerem temelji Asp & tudi VBscript
....
workz @ www.agenda.si
Ownz: trga-gate.net , hrcek.net , ormoz.net

PS: Glede helpa ..pa je tak ...Reference manual ... je ful dobro napisan .. pa da si kake primere pogledas ..tak sem jaz zacel ... ker mi je sef po tem ko sem ga prva dva tedna gnjavil z vprasanji odgovarjal samo se RTFM !!! .. in res ... ko sem ga predelal sem vse razumel hitreje oz. vedel kje priblizno iskati katero funkcijo rabim & kako se klice ....

za ASP & ostalo pa nimam pojma ker mi je php bolj pri srcu...

EvilGod ::

jst sm sprogramiru skor nč tko d me zanima kakšna je razlika med basicovim programiranjem in paskalovksim ...
?

LP
>:D

MUC ::

Ful na izi osnove, ki pa jih MORŠ znat na pamet, da lahko kej konkretno delaš so na strani http://www.gajba.net/php/ in to še clo v slovenščini :)

poldi ::

Evilgod ..ufff... to bo pa HUDO :(.......
sam nacin stil dostopanja do objektov & vsega je cist drugacen ,drugacen nacin programiranja .... razlika je kar velika ...tako da ti priporocam da zacnes z Basicom , ali pa se boljse Pascalom oz Turbo Pascalom ,ter nato nadaljujes .....

ce pa se z programiranjem na splosno se nisi ukvarjal pa priporocam za zacetek diagrame poteka & pomoc kakega programerja ki je doma v tvoji blizini .. oz da si preberes kako pametno knjigo na te teme


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najboljši programski jezik za dinamičen html

Oddelek: Izdelava spletišč
442817 (2181) frenk
»

php ali cgi forum???

Oddelek: Programiranje
332153 (1893) lordgreg
»

Kako naj naredim PHP

Oddelek: Programiranje
7967 (873) darh
»

Narediti svoj FORUM (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
764542 (3959) bzagozen
»

PHP for dummies

Oddelek: Programiranje
91524 (1304) darh

Več podobnih tem