» »

Osveževanje pri LCDjih!

Osveževanje pri LCDjih!

simoni ::

A mi lahko kdo malo razloži, kako je kej s tem osveževanjem pri lcdjih?! Je to isto kot pri crt, da škoduje očem če ni dost velika frekvenca?!

No hvala...

LP

Simon

ganzi ::

Ne, ne škoduje očem.

Vsak lcd ima svoje optimalno osveževanje in to je največkrat kar 60Hz.
LP

simoni ::

No sej zato pa sprešujem, ker ma velik LCDjev 60Hz optimalno osveževanje...pa se mi je mal čudn zdelo...kako da tako malo!:D

Slowenc ::

Osveževanje

Osveževanje oziroma bolje rečeno njegova odsotnost je zagotovo lastnost, ki jo lastniki CRT-monitorjev zavidajo lastnikom LCD bratcev. Ker imajo LCD-monitorji popolnoma drugačen način izrisa slike, je ta stalna. Vemo, da morajo CRT-monitorji sliko periodično osveževati prek celega zaslona, četudi se sploh ni spremenila. Še več, ta frekvenca mora biti dovolj visoka (vsaj 85 Hz), sicer utripanje vidimo, kar vodi k rdečim očem in glavobolom.

LCD-monitorji lahko poljubno sliko prikazujejo poljubno dolgo, zato izraza osveževanje ne poznajo. Spreminjajo se samo piksli, kjer se je slika dejansko spremenila. No, v operacijskem sistemu je hitrost osveževanje kljub temu treba nastaviti. S tem pravzaprav ne nastavljate osveževalne frekvence, temveč kako hitro naj se osvežujejo piskli, kjer se je slika spremenila. Zaradi samega načina delovanja je to frekvenco v nasprotju s CRT-monitorji priporočljivo nastaviti čim nižje, recimo okrog 60 Hz, kar je najnižja standardna osveževalna frekvenca (lahko pa tudi več, če vaš zaslon to podpira).

Tole in še več piše v članku:
http://www.slo-tech.com/clanki/03028/03028.shtml

Za dodatno branje pa še tole:
http://www.slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=55019&mesto=299
Skiny gate.

Nevron ::

Pri LCD-jih piksli med posameznimi osvezevanji ne ugasnejo, zato so, kljub nizjim frekvencam, bolj prijazni ocem, kot CRT-ji.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Integrirana grafična?

Oddelek: Pomoč in nasveti
121812 (1644) Brane2
»

LCD in mrtvi piksli (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
546199 (5203) Hux
»