» »

Psihologija na maturi

Psihologija na maturi

JamesBond ::

Pozdrav!

Lepo bi prosil nekoga, če mi napiše, katere teme bojo po katalogu na maturi iz psihologije, in kaj je treba znati za esej.

Hvala!

JamesBond ::

Nihče?

Dajte no, povejte vsaj kje bi lahko zvedel...
Četrti letnik sem namreč končal izredno, in sploh nisem na tekočem.;(

BaRtMaN ::

Najbolje bi blo, če bi si fotokopiral zapiske od kakšne pridne sošolke. Katalog za maturo se pa dobi v kakšni Mladinski knjigi, na netu ga pa verjetno ni. Poleg tega rabiš letošnjega in ne lanskega, ker se letno malenkostno spreminjajo!

JamesBond ::

Z zapiski bo problem, saj pravim da sem delal izredno, nimam sošolcev in pridnih sošolk...
Katalogi so verjetno prodani, na netu jih pa ni...
Jah nič, v kurcu sem ;((

Zgodovina sprememb…

Barbi ::

Nisi edina, imam isti problem, zapiske je pa blazno težko dobit sploh, če si izredno, sm jaz tudi in nikakor ne morem dobiti nekoga, ki bimi lahko posodil zvezek, ki ga je napisal v redni soli,....

:(

Katalog je pa tud cist adijo.... sm sla primerjat katalog pa pol izpitne pole za nekaj let nazaj, ni dost, če samo katalog predelas, mors kar celo knjigo predelat, ker je katalog premalo! Je pol stvari spuscenih :( Sm sla pru sistematicno preverjat pa kljukat, da ne bo ker reku, da ni res.... se lahko dobimo pa dokazem zadevo!

DoloresJane ::

Zelo dobro, da si se spomnil kaka dva dni pred testom. :) Če nisi bil na tekočem, se ne sekiraj, ker ne bi naredil. Sploh, če ti je za predmet TAKO vseeno, da na šoli, kjer opravljaš maturo, nisi šel do profesorice in je prosil za pomoč - npr. kakšne stare pole, katalog, povzetke njenih predavanj.

Več sreče prihodnjič. ;)

P.S. Tudi, če bi vedel, kaj piše v knjigi in se tisto naučil, bi bilo dovolj. Ponavadi je v zvezkih premalo - za maturo je treba tudi kakšno knjigo prebrati.

Barbi - če si gledala stare pole, potem moraš tudi vedeti, da je bil katalog par let nazaj drugačen in da se tudi učna snov malenkostno spreminja iz leta v leto. Sicer pa - če znaš kompleten katalog boš zagotovo naredila. In če znaš tudi malo povezovati. Piflanje pri psihologiji hitro odpove. Pa saj to si se menda že naučila.. ne? :D

JamesBond ::

No hvala lepa za vzpodbudo ;(

Pomojem imam možnosti, da naredim, ker se učim z učbenika in avgusta lani sem se že napiflal ce učbenik na pamet.
Mislim, da je 2 dni dovolj, da se napiflam še enkrat:D
Takrat sem se učl 3 dni pa sem dobil trojko.

NERD POWER !!! 8-) >:D

BaRtMaN ::

Če je danes kdo pisal psihologijo, lahko pove, kakšne teme so bile?
Hvala.

lokar ::

A ima kdo kakšen plonk za psiho-predvsem bi rabil mišljenje,k ga ne znam in se mi res ne lubi več učit, k sm že zeloo izčrpan od te proklete mature.Prosim, če im kdo na comp. in objavi mu podarim kr milijon sit:)

l-note ::

Danes so ble teme:
- stališča (komponente...)
- čustva (vpliv na medsebojne odnose, kaj je afekt...)
- opazovanje/eksperiment (primerjava, primeri...)
- Piaget (neka primerjava med stopenjskim in nestopenjskim razvojem) - tega eseja si nisem izbral, tako da ne vem veliko o vprašanjih
- stres (definiraj, osebnostna čvrstost...)

pa mogoče še kaj. Se bom probal spomniti.

DoloresJane ::

No, tega kar je bilo na prvem roku ponavadi ne dajo na drugem roku, tako da če ponovite VSE RAZEN naštetega, potem ste na zelo dobri poti.

Bond - takole ti bom povedala. Priznam, da je bil moj prvi post napisan nekoliko nesramno. Vendar nima smisla razlagati, da če že drugič pišeš maturo in torej veš, kako vse poteka, tako dolgo zavlačuješ z učenjem. Predvidevam, da drugič pišeš, ker si prvič padel oz. želiš izboljšati rezultat. Ne vem, zakaj ne razumeš, da so zapiski sicer uporabni, venadr so samo ORIS tematike, nikakor pa ne njena celostna predstavitev. Zato je učbenik (sploh če nisi hodil na predavanja!) veliko boljša alternativa, ker ti z obsežnejšo razlago omogoča, da snov razumeš. V zvezku pa so ponavadi samo alineje, torej le dejstva, ki pa se jih je v 3 dneh težko "napiflati". VEliko lažje bo, če se učiš torej iz učbenika, čeprav to pomeni, da je več listov treba predelati.

Ne razumi me narobe - ampak nikoli nisem razumela ljudi, ki se za dosti obsežen izpit (kot npr.) matura, učijo 3 dni prej, če med letom za to niso nič naredili. Zato sem bila v prvem postu nesramna in bom še kdaj. Ljudje, znajte že enkrat biti odgovorni kar se šolanja tiče. ;(

JamesBond ::

Tako, ne vem katerega dela mojega stavka, da se "piflam" iz učbenika ne razumeš. Sploh se ne učim iz nobenih zapiskov.
Ne vem tudi od kod sklepaš, da ne pišem prvič. Ker pišem prvič. :\

In nikoli ne bom razumel ljudi, ki ne razumejo, da se nekateri radi rešimo obsežnega izpita, ki je pač nujno zlo, po liniji najmanjšega odpora.
Napiflaš se, pa mir. Tam kamor grem pa tak ni omejitve.

Tako, da prosim, da nehaš smetit po tej temi, lahko odpreš svojo z naslovom: ej jaz sem ena ful pridna super učenka in ne maram takih goved
se ne učijo najmanj 3 ure dnevno. Najbolje, da narediš kar svoj forum

Tako, bil sem malo nesramen in morda bom še kdaj, ker mi taki arogantni prepotentneži res "dvignejo dekl".

DoloresJane ::

Ne vem, za katero psihologijo si se učil avgusta, ampak rekel si, da si se prvič učil 3 dni. Iz tega sem sklepala, da ne pišeš prvič. In vem, da se ne učiš iz zapiskov - jaz sem samo rekla, da se mi zdi knjiga boljša alternativa, čeprav je morda snovi na pogled več.

Ne vem, zakaj ti je psihologija nujno zlo, čeprav je eden od IZBIRNIH predmetov - izbral bi predmet, ki ti je pač manjše zlo. Upam, da tam, kamor greš tudi ni omejitve na nobenem izpitu. In da boš skozi prišel po liniji čim manjšega odpora, potem pa (razen če boš imel zelo dobre ideje in smisel za uresničevanje svojih idej) večino življenja preživel v tarnanju, kako ni nobene dobre službe zate, kako gnilo te plačajo in kako na živce ti gre vsak dan isto delo v službi.

Ne pametujem, ampak govorim iz lastnih izkušenj in ker se mi zdi grozno, kako ljudje ne znajo misliti pet centimetrov naprej od tega, da naredijo neko šolo. V življenju sem bila vedno postavljena pred situacije, v katerih sem se morala maksimalno potruditi, da sem se rešila iz njih. To me je marsičesa naučilo in pripeljalo precej daleč. In me v prihodnosti bo še dlje.

Seveda ti VEŠ, da sem arogantna in prepotentna - in to samo zato, ker sem ti očitala, da si neresen. Dejstvo je, da si. Ni pa s tem nič narobe - zato ker je takih neresnežev velika večina. Nič ni bilo rečeno o količini učenja - ta tu v bistvu nima veze. Tudi sama sem se za svojo maturo iz psihologije učila točno 3 dni prej. Sem se pa med letom zelo dobro pozanimala, kaj moram znati in od ur, pri katerih smo obravnavali določeno potencialno maturitetno tematiko maksimalno odnesla. Ni vse v urah, več je v načinu. Vedno pa je dobro vedeti malo vnaprej.

O nevmesnosti moje teme in "smetenju" po forumu - bi prej sklepala, da si nevmesen ti, ki ne znaš stopiti do kakšne profesorice na šoli, kjer opravljaš maturo ali do kakšnega bivšega sošolca, ki bi poznal koga, ki je maturo iz psihologije redno naredil in bi ti lahko pomagal tudi, če ti kaj ne bi bilo jasno. Ampak mogoče bi bilo pa zato potrebno vložiti PREVEČ truda? :D

JamesBond ::

hmm, ne vem zakaj se ukvarjam z nekimi zafrustriranci tik pred izpitom, a ne morem si pomagati...

1. Iz tega, da sem se učil psihologijo avgusta, in da sem napisal, da sem delal izredno ter da sem se napiflal, bi lahko sklepala, da sem se uspešno napiflal za izpit.

2. Vsi izbirni predmeti se mi zdijo nujno zlo, izbral sem pač tistega, ki mi je predstavljal najmanjšo zlo, kot si že ugotovila.

3. Tam kamor grem, niti nočem priti skozi po liniji najmanjšega odpora, ker me predmetnik zelo veseli, služba je zelo dobra in ZELO prespektivna, pestra in odlično plačana.

4. Ojoj uboga. Kar smili se sama sebi. Ker meni se ne. Upam da te bo res kam pripeljalo, da se malo rešiš svojih frustracij.

5. Lepo si me popredalčkala po par prebranih postih, sicer sem jaz tebe že prej, ko sem rekel, da si arogantna in prepotentna, a vidim da sem zadel terno. Ne vem, če se ti zdi neresno, da lahko garantiram, da bom jeseni na željeni šoli, da imam jasno zastavljene cilje, ki jim sigurno nameravam slediti.

6. Hmm, to je v osnovi zares neresno, vendar, če na zadevo pogledaš širše, se pravi da se mi ne gre za točke in da bom maturo 99% napravil, niti nima veze. Jaz bi prej rekel, da sem se psihologije lotil malce bolj sproščeno, ker imam za sabo naporno leto.

:D

BaRtMaN ::

Lahko rečem, da je bil danes psihološki izpit lažji, kot sem pričakoval, saj ni bilo nobene teorije osebnosti, morda le izbirno Kohlbergov razvoj moralnega presojanja.

Bangtan1999 ::

Hojla tole je nujno ampak zanimalo me je ce je psihologija na maturi res tako tezka kot usi pravijo trenutno se odlocam med psihologijo in zgodovino in bi bila zelo hvalezna ce bi povedali kako vam je slo na maturi?

WhiteLenate ::

https://www.ric.si/mma/2018%20M-PSI-201...

Zahtevano znanje in primeri nalog od strani 13 naprej. Ni tako težka, je pa potrebno dobro prebrati oba učbenika, predvsem ne pozabi na eksperimente, vsaj eden bo zagotovo noter. Prva pola ima 4 strukturirane naloge, od katerih izbereš 3. Druga pola pa ima v prvem delu naloge izbirnega tipa, v drugem pa 4 strukturirane eseje, od katerih izbereš 2. Tako da ni neke velike katastrofe, če ne obvladaš čisto vseh tem.

Seminarska je vredna 20 % in je dober način za višanje ocene. ;)

MasterTade ::

Bond si naredu maturo

matobeli ::

Zih je že, pa ene dva otroka, v 14 letih se že nekaj da nardit :))

Pungiish ::

Hvala bogu za švingle. Pa ne pravim da sem jaz to delal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pungiish ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ko te nategnejo na maturi (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8216261 (11823) Meizu
»

Matura (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8111098 (8410) Zajec123
»

Andrej Smrdu: Kemija: Snov in spremembe 3

Oddelek: Šola
123751 (3270) lebdim
»

matura v 5 dneh ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6016955 (13586) martincek1
»

Matura 2007

Oddelek: Šola
184364 (3230) t3hn0

Več podobnih tem