» »

Disk dela samo na enem računalniku

Disk dela samo na enem računalniku

Mitja320 ::

Lp

Upam, da bo kdo vedel rešitev tega problema.

Iz starega P166 računalnika sem izvlekel disk 1,6GB, ki je najverjetneje notri že od začetka. Firme in vseh podatkov trenutno ne morem napisati, če se komu zdi, da bi bilo treba naj pove. Problem je v tem, da disk dela BP na temu računalniku, na ostalih pa ne. Enkrat sem ga probal dati v P4, sedaj pa noče delati na PII 400, tako da ni problem v drugih računalnikih. Probal sem vse v zvezi s kabli (master, slave, edini na kablu). Probal sem tudi vse v zvezi z biosom. Različne PIO mode niso delale, HDD block mode (karkoli je že to) tudi ne. Prav tako niso imele efekta nastavitve LBA, NORMAL, LARGE. Disk v BIOSU najde. Problem se pojavi za tem, ko zloada BIOS. Naslednja stvar, ki se bi morala pojaviti na zaslonu so tisti okvirček s podatki o računalniku in npr "loading Windows" itd. Če je notri ta disk se namesto tega pojavi prazen zaslon, v zgornjem levem kotu utripa "_", tipkovnica pa zašteka. Deluje samo še trdi reset.

Sedaj mi je uspelo, da gre naprej, če dam "boot from CD (windows)", ampak napiše, da ne najde driverjev za CD-ROM in da "abort instalation". Z drugim diskom inštalacija dela, prav tako najde driverje za CD. Mislim, da vseeno ne najde diska, ampak mu slučajno rata priti mimo zgoraj omenjenega problema.

Razmišljal sem, da bi nekako formatiral disk, oziroma mu zbrisal particije in jih naredil na novo, ampak mi ne uspe usposobiti diska, da bi delal kot "slave ipd." na drugih računalnikih.

Na vseh sistemih, tudi na temu disku so Windowsi, če ima kaj veze.

Prosim, da mi ne odgovorite: "vrži ga v steno, saj je samo 1,5 GB", ker nimam denarja za drug disk.
Hvala za odgovore.

Dead_Eye ::

Si pozabil napisat kako ga imaš povezanega - je na istem kanalu kot cdrom? Lahko je to problem.

Pa poglej kateri je bil uni rač(166), ker če je bil compaq je normalno da ne deluje drugje......
The one and only

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dead_Eye ()

noogy2noogy ::

Jaz sem enkrat imel tudi podoben proble. Potem pa sem tak disk dal v drug delujoč računalnik na isti kabel kot je bil prvi disk, le da je bil ta slave. Potem sem uporabil orodje za low-level format in na novo postavil disk in od takrat je delal brez problema.
Res pa je tudi, da me je en drug disk zezal, tako da je bil v biosu enkrat viden enkrat pa tudi to ne - hitro je letel v smeti. >:D
Mam pa še vedno doma popolnoma brezhiben disk 350MB IBM star 10 let, ampak samo ker sem čustveno navezan nanj...hehehehe :D :D :D

Ob današnjih razmerah ne zgubljaj preveč časa za reševanje takih problemov, ki to sploh niso... Če ne bo delal, ga pa uporabi za "učni pripomoček", da si ogledaš kako je disk sestavljen in kako deluje.... 8-O 8-O 8-O

Aja, za low-level format moraš dobiti orodje, ki bo ustrezalo znamki in modelu diska...
lp noogy

Mitja320 ::

:\ evo, tako kot zmeraj. Dva dni se za***avam, potem končno vprašam na forumu in malo po temu čudežno vse dela. To se mi zmeraj zgodi;((

Vseeno hvala za odgovore, ampak sem problem rešil tako, da sem probaval različne kombinacije s kabli in dodajal še druge diske in CDrome. Enkrat je prepoznalo disk in sem ga formatiral, sedaj pa že inštaliram win.

Aja, še to. Vse, kar se da na računalniku sem že pogledal od znotraj, tudi procesor:D, tako da sem se naučil, kaj se (ne)da popraviti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z nastavitvijo windowsov

Oddelek: Pomoč in nasveti
121398 (1163) Murcy
»

Čudn problem pri inštalaciji XP professional windowsow

Oddelek: Operacijski sistemi
443035 (2273) xpozed
»

Vstavil sem nov(rabljen) HDD, a ne DELA?!

Oddelek: Pomoč in nasveti
81016 (889) gkovac
»

disk riba

Oddelek: Pomoč in nasveti
141209 (1022) matevzm
»

Disk in Bad sectorji!!??

Oddelek: Strojna oprema
222912 (2613) XtX

Več podobnih tem