» »

disk riba

disk riba

jeb ::

Evo vam en oreh za stret:
konfiguracija: (nenavita masina!)
P3 800 FCPGA + Slot1 adapter
Asus P3B-F
3 x 128 Mb Micron 133
Winfast Gforce2MX
Monstersound MX300
3Com 3C509B(combo-ISA)
CreativeCD-RW (4x4x24x) (sec. master)
noname CD-rom 40x (sec. slave)
Quantum 20Gb (7200) (prim. master) (2 particiji)
Fujitsu 4,5 Gb (5400) (prim. slave) (1 particija (ext. dos)
navadni WIN98,
Par dni nazaj sem opazil (pri Quake-u), da disk vsako (tocno 60 sec!) minuto zacne ribat (ornk) za 2-3 sec. Ampak disk riba vedno. Tudi, ko je masina povsem idle v Winsih (nobenih task schedulerjev ali find fast...).
Ce se ne motim, se to ne bi smelo dogajat. Vsaj prej se ni.
Brez uspeha sem sprobal naslednje:
- nalozit sistem (BREZ in Z vsemi gonilniki) na oba diska, tudi loceno (da drugi disk ni bil prikljucen)
- fizicno izklopil tudi CD-rome
- preizkusil vsak ram modul posebej, vsakega v vseh bankah
- preizkusil IDE kanale (tudi kombinacije master/slave nastavitve na diskih in CD-romih)
- preizkusil druge IDE kable
BIOS je updejtan in do sedaj ni delal tezav.
Graficne nisem probal druge, ker mi nekako ni logicno, da bi to delalo tezave. Enako mislim tudi za mrezno, zvocno, misko in tipkovnico.
Ker, kot pravim, ta konfiguracija je do nedavna delovala BP.
Se pravi, da ostane plata? Sem morda kaj spregledal?

OrlyTM ::

Disk ma težavo. Pomaga lov level format tool, ki ga boš dobil na uradni strani proizvajalca diska. Men je enkrat uspel disk tko popravit, ko je ribal. Sam je čez neki časa spet umru in pol je šu garancijsko v menjavo.

Probi najprej prvo varianto. Sam pazi, da ti pol ne bo lih garancija pretekla zarad tega.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

mobisuxguru01 ::

men se je dogajal da so driverji za printer stalno cekiral ce je prkloplen al ne (ko je bil printer ugasnen) in to je na cca 10 sek ustavl sistem za sekundo, driverjev samih pa nisi vidu ce si prtisnu ctrl+alt+del,

me vem ce bo pomagal, lahko ti pa da kksno idejo

lp

OrlyTM ::

Močno dvomim, da ima tule kaj zraven tvoj problem mobixxx, sem kar prepričan, da je tu prišlo do večje napake na disku. Praviš, da ti vedno na približno istem mestu začne ribat ... to je posledica tega, da je na točno določenem sektorju napaka, in vedno ko hoče od tam brat (Quake), začne ribat.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

jeb ::

Orly, preden izgubljas cas z odgovorom, raje preberi, kaj sem napisal:
sistem sem nalozil na DVA razlicna diska, tudi tako, da je bil posemezen disk SAM v masini, brez slave diska.
Probal sem s cisto instalacijo, brez vseh gonilnikov, prav tako na obeh diskih. Itd...
Sej pravim, preberi, kaj vse sem poskusil...

OrlyTM ::

Na dveh ločenih diskih, ti začne ribat ?
Pol je pa mogoče da mata oba to napako. Sam pol bi jest mal bl podrobno pogledal kontroler za disk. V vsakem primeru je napaka pri disku ali pri kontrolerju za mamaplato.

Sploh pa, brihtna glava, a si prepričan, da disk riba al disk sam premika glave ? To je velika razlika. In gre problem iskati na povsem različnih koncih.

Že prej sem prebral ves tvoj post, vendar iz tega: nalozit sistem (BREZ in Z vsemi gonilniki) na oba diska, tudi loceno (da drugi disk ni bil prikljucen) ni ravno lahko ugotovit, kaj vse si probal z diski.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

jeb ::

najprej sem nalozil winse na en disk (drug fizicno ni bil prikljucen). In je ribal. Potem sem ga prikljucil se na drug IDE kanal.
Potem sem ta disk fizicno izklopil in winse nalozil na ta drugi disk. In ga prav tako preizkusil na obeh IDE kanalih.
Potem sem winse instaliral tako, da sem win-cd najprej spravil na disk, potem fizicno izklopil cd-rome in stvar instaliral z diska.
Skratka, oba diska (s katerima dosedaj nisem imel problemov, nobenih) se obnasata enako, pa ce sta v masini sama ali pa skupaj, pa ce so zraven prikljuceni cd-romi, ali pa jih ni. Instalacije winsow so bile clean, torej brez kakrsnih koli gonilnikov. Probal pa sem tudi z vsemi potrebnimi gonilniki, prav tako na obeh diskih posamezno. Dvomim, da sta se pokvarila kar oba diska. Podobno dvomim, da je pokvarjen kaksen ram modul, ker sem sprobal vsakega posebej.
Tega, a disk bere, al samo glavo premika, pa res ne vem.
Kot pravim, to sem opazil pri quakeu, ker se vidi kot mocno stekanje, ki traja kaksne 2-3 sec. (kot bi imel 5 fps) Dvomim, da disk takrat kaj bere, ker ima masina 384 rama, quake se pa nalozi z 200 hunk_megs. Zgodi se pa tako, da NAJPREJ zacne stekat, sele kaksni 2 sec po tem pa se prizge lucka diska (in takrat pac riba).
In masina isto pocne tudi v winsih, ko so cist idle. Ne vem, zakaj bi takrat disk kaj bral. Ampak me v winsih to niti ne moti. Pri quakeu pa me. Najprej sem ze mislil nabavit drugo plato, ampak samo zaradi quakea bi to blo, milo receno, potratno. Ce tukaj ni okvare plate (ali katerga drugega hardvera) in obstaja kaksna resitev, potem ok, drugace pa bo pac treba pocakat na upgrade masine, kar se pa ne bo zgodilo ravno kmalu... :(OrlyTM ::

Glej, če se ti disk(a) oglašata med tisto "pavzo" z normalnim zdravim zvokom, kot ga pač majo diski, pol je napaka software. Če pa se ti oglašata nenavadno, kot bi blo neki pokvarjeno, pol je pa tisto kar sem pisal zgoraj.

Če vzamemo, da je zvok v bistvu normalen, pol je napaka res čudna. Kaj pa backup podatkov. A uporablaš kar kopijo direktorija kvake, al zmer instaliraš ? Jest sm enkrat že zlo tečn virus dobu z uporabo modelov za q3a.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

plizzzzzz ::

Zna on šta radi!!! windoz namrec haha!

salo na stran ne delat low level format dokler ni to zadnje kar ti ostane(ko disk crkne). R:)aj zamenjaj winse pa probaj izkljucit kake nepotrebne service.

Daishi ::

KHM !

Med onimi " zna Windows sta to on radi" stvarmi bi omenil:

- Auto Insert Notification ( na cca10sek preveri kaksen CD je v CDR-ju . . . lucka blinkne na CD-ju )
- S.M.A.R.T. . . . sam preverja kvaliteto diska ( nej ne bi na 10 sek ampak sproti )
- kak rezidencni program ala monitor temperature al pa karkoli drugega, ka ma kak log file ali kaksn "scheduled task"
-marsovci ?
Uros - Essedi Gorica
ICQ No.: 56362066

OrlyTM ::

Mah, to bi jest mogu slišat, kako se oglašata, pa bi prec vedu kje iskat napako.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

jeb ::

Nad zadevo seveda nisem obupal in sem preizkusal se naprej.
Ko sem sprobal ze prakticno vse, sem iz obupa fizicno odstranil mrezno kartico. In instaliral winse. In je stvar delala pravilno.
Nobenega drajsanja. Ceprav imam VEDNO vklopljen auto-insert notif. In vedno, po dodajanju vsakih gonilnikov, sem cakal nekaj minut, ce se bo pojavilo ribanje po disku. Nic. Kul, sem si rekel, ceneje bo, kot bi bila menjava plate.
Potem sem lepo dodajal gonilnike, in vse je bilo OK. Odpravljal (dobesedno :) ) sem se ze po novo mrezno karto, vendar sem si zadnji hip premislil in nalozil edini kos softvera, ki je manjkal in ki ga vedno uporabljam - Nero. In masina je zacela spet zajebavat. Pravzaprav se sreca, ker bi brezveze kupil mrezno karto.
Potem sem nalozil vse znova, razen Nerota. Vzel sem tudi mrezno karto (3Com, tokrat PCI) iz druge masine, nalozil gonilnike. Vse OK. Potem sem nalozil le se IPX protokol, in spet je masina zacela srat. Sem sel spet znova od zacetka. Uspelo mi je nalozit vse, tudi mrezo. Stvar je delala. Potem sem za finale nalozil directx. In sem bil spet na zacetku.
No, v zadnji instalaciji sem imel nalozeno vse, razen Nero in DirectX. In masina je delala kot v "starih casih". Vse tip-top. Rekel sem si, itak bom moral instalirat directx, ko bom dal na masino Q3. Ker se mi z njim ni ravno mudilo, sem instaliral Mirc. Vse OK. Nazadnje sem naredil se en restart (ceprav ga Mirc ne zahteva). In spet je slo vse v maloro.
Skratka, za problem ne more bit kriv softver, ker je isti, kot ga uporabljam ze kar nekaj casa, pa do sedaj ni bilo tezav.
In masina je zacela delat tezave na NAKLJUCNIH mestih. Vcasih je disk ribal celo takoj, ko sem gor dal winse, brez vseh gonilnikov. Problem se pojavlja neodvisno od softvera, ki sem ga dal gor. Nazadnje je masino zjebal samo en kurcev restart.
Kot sem povedal ze prej, sem na enak nacin preizkusil vsak disk posebej. Preprican sem, da nista diska nic kriva, ker dvomim, da imata oba isto napako. Verjetnost za to je enostavno premajhna.
Mora bit plata.
Verjetno IDE kontroler? Ne sanja se mi. Ce bi blo to, potem najbrz nikol ne bi delalo OK.
Kaj drugega na plati? Cd-romi niso, ker sem delal tudi brez njih. Ram sem sprobal...
Ne vem vec, kaj lahko se nardim...

plizzzzzz ::

ha !
kaj pa paging file nekaksen dodatni RAM ki ga ima na disku na katerega prazni iz rama bogsigavedi kaj naceloma bi naj to pocel ko mu zmanjka prostora v spominu in nanj prestavi stvari, ki jih trenutno ne rabi, toda winsi so tok pametni da oni ze vedo kaj in kdaj pisejo tja . probaj ga za test ukinit oz dat na 0. Vse kar se ti lahko zgodi da ti bo javil nekaj v stilu no more memory space.

nekje pa sem prebral da je bolje ce ga postavis se celo na vec kot imas rama recimo na 1,5xRAM da ti potem manjkrat gre pisat na disk....

no ja sicer so pa te tvoje zahteve ze bolj za realtime sisteme kajneda:\

plizzzzzz ::

pa se to...

se strinjam da so najverjetneje marsovci hhehe.

ne res: nero ti verjetno instalira ASPI driverje, ki delajo z diskom, oziroma probaj nastavljat DMA ce majo tvoji okni sploh to. meni je nerota interaptal med peko 8-Odokler nisem dal DMA na 1 (na nt4 )

matevzm ::

Po moje bi tezko umrla dva diska naenkrat. MOzno je, a ne zelo verjetno. Preizkusi diska s programcki za testiranje, najdes jih na straneh proizvajalcev. Drugace pa ostane se kontroler. Ce se le da vzemi se drug kontroler. Ce ga ze moras kupiti, je najcenejsi HotRod. samo jaz bi priporcal pazljivost pri Maxtorjih in WDjih. Kar pri tebi ni tezava.
Poskusi se izklopiti SMART v BIOSu (ce se da). Lahko bi tudi prek SMART gledal kaj se dogaja z diski, programcek (malce tup) je recimo SIGuardian. Na zacetku so njegovi datumi malce off, a videl bos vrednost posameznih parametrov diska (ce se mogoce vidi, da je kje disk ze prekoracil mejno vrednost).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID FAkju

Oddelek: Pomoč in nasveti
191813 (1517) Paramedic
»

Trdi disk IBM 30GB - ribanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
151185 (1060) zile
»

crknu opevani IBM HD?

Oddelek: Pomoč in nasveti
292005 (1533) Tigorsami
»

hpt370

Oddelek: Strojna oprema
141426 (1287) MadMax
»

RAID kontroler (abit kt7)

Oddelek: Strojna oprema
271914 (1715) Igor

Več podobnih tem