» »

Nasilna vzgoja majhnih otrok...

Nasilna vzgoja majhnih otrok...

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

miha25 ::

[ Link na nek video clip, kjer odrasel clovek maltretira in pretepa nekega nekaj letnega otroka odstranjen. Definitivno problem clovestva ampak ne bomo pa shramba za video posnetke zlorab otrok... -- BigW]

RETARD !!!!

Caligula ::

Fak ;((

Dr_M ::

jao zmeri use dobre stvari zamudim... ;((

btw...cemu se tole odklenjeno, ce pa ni o cem debatirat..??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

njok ::

Dobre stvari? Damn...

Dr_M ::

ok... "dobre"....oz zanimive.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Reso ::

Do neke mere "pretepati" otroka je koristno. Z tem seveda ne mislim močnejših brc ali udarcev ampak da mu naviješ ušesa ali pa mu daš zaušnico. Sem mnenja da verbalno dretje na mlajše otroke nima tako velikega efekta kot kakšna močnejša kazen. Lahko ga sicer zapreš v sobo za kak dan ali dva vendar se bo v tem času igral z svojimi igračkami in ga ne bo prizadelo.
Ko gledam današnje otroke so čisto nevzgojeni. Starši pijejo kavo njihovi otroci pa tekajo po lokalu gor in dol in motijo vse v njem. Če pa ga slučajno prestrašiš pa steče k mamici in potem se začne ona na tebe dret. Zadnje se mi je že zgodilo ko sem nadrel malega otroka, ki mi je metal petarde pod noge.

demoness ::

Reso, tebe so starši gotovo kdaj tepli, ko si bil otrok, in si jim bil za to nesebično skrb za svojo vzgojo takrat in si jim še zdaj nadvse hvaležen?

Pa ne trdim, da so mi všeč otroci, ki se derejo po lokalih. Pač pa, da s pretepanjem definitivno ne boš dosegel drugega kot to, da te bo otrok zasovražil.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Ziga Dolhar ::

Bil sem precej tečn mulc in sem jo marsikdaj dobil po licu ali po riti. In sem vesel, da je bilo temu tako. In ja, čeprav sem jo večkrat fasal za isto stvar, lahko rečem, da je bla vzgoja efektivna

Danes sem tako tečn na drugačen način :-).

Ampak tisti, ki me majo za tečnega, bi me mogl vidt pred 3. razredom osnovne šole. Če bi bil jaz na mestu mojega očeta, bi se [mene kot otroka] vrgel na žar.
https://dolhar.si/

root987 ::

Hehe. Nekaj podobnega se je tudi men godilo.

Tudi osebno sem kot otrok kdaj pa kdaj prejel kakšno zaušnico in sem danes za to hvaležen. Ni pa nikdar prišlo do kakšnih brc ali kaj takega, tako da sem mnenja, da kakšna zaušnica ne škodi - sicer pa, če mu prisloni oče/mati eno zaušnico ko bo on to storil drugič (prvič lepa beseda ni pomagala), potem je veliko manjša verjetnost da bo to ponavljal, kot pa če to nekaj mesecev toleriraš in potem vse skupaj preraste v dobesedno razjedanje živcev ter je posledično ni potrebno ponavljati.

Brc, udarcev s pestmi ipd. pa absulutno ne podpiram - take fotre pa mame bi pa lahko že prvič dali v zapor za kak mesec ali tri, da se mal ohladijo.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gaby ::

Jaz pa verjamem v vzgojo brez nasilja. Glede na to, da se psa ne tepem, tudi otroka ne bom.. Z tepenjem nic ne dosezes. Obstajajo tudi alternativne kazni. Od starsev sem jih velikokrat dobila in nisem niti za eno zausnico hvalezna. Dalec od tega. Dostikrat je bilo tudi po krivici..

Problem je v tem, da se v vecini primerov starsem ne ljubi iskat alternativne kazni in pac vdarijo.. Je bolj enostavno. Tisti, ki je vzgajan v nasilju, bo tudi lazje nasilen do drugih.. :(

Brane2 ::

Sem bil tepen. Kaj naj recem. Mislim da je kdajpakdaj kaka okrog uses lahko koristna, je pa to zelo odvisno od znacaja.

Nekateri otroci prav prosijo za tako vzpodbudo. Raztegujejo meje svoje svobode maximalno in gledajo, kdaj bodo prisli do meje in kaj se bo takrat zgodilo.
Cloveski mozgani so pac taki. Radi se ucijo skozi igro. Dokler jim jasno ne pokazes, da so dolocene igre lahkko bolece, jim ne bo kapnilo.

Sedaj tezko recem, da sem jih dobil veliko po krivici, so pa batine dober razlog, da sem se zacel s tehniko ukvarjat.

Imel sem strogega fotra. No, selektivno strogega. Ce sem naredil neumnost, sva se mirno pogovorila.
Pojasnil mi je ozadje dogodka, ce je slo za kake odrasle stvari v ozadju sem dobil namig " Za enkrat ti povem o tem detajlu to, kar rabs vedet, pozneje bos itak zvedel vec..." in nasploh se je preprical, da sem dojel, kaj je slo narobe.

Ce sem drugic ponovil zadevo, je bilo ze odvisno tudi od srece ali sledi "ponovljena, poglobljena analiza" ali kaj vec. V tretje je pa pokalo.

Aja, zakaj mi je to pomagalo pri tehnicnih zadevah ? VEdno sem bil radoveden in fotr mi je pomagal, kolikor je lahko.

Spomnim se, da mi je bilo najljubse darilo kup raynobarvnih stikal in zarnic, ki jih je prinesel s tovornjakov in drugih pokvarjenih vozil.

Doma sva sestavila leseno skatlo, ki sem si jo jaz zamislil glede na kup zarnic in stikal , ki sem ga imel na mizi, nato sva izrezala lesene dele, jih zlepila, zvrtala luknje za stikala in zarnice, zmontirala vse skupaj not, pritrdila baterije, nato pa sem se jaz cele dneve igral s povezovanjem z zico.

To je bilo leta cca. 1975, ko sem imel mogoce 6-7 let. Ahh, to so bili casi. Moja glavna igraca je bil majhen ruski 20W spajkalnik, bil sem stalni gost v "tobaku" za nove Zmajeve 4,5V baterije (drugih sploh uporabljal nisem z 12V "vojasko tehniko" :D, ker sem tako rabil le tri baterije 3x4,5V=13,5V)

V glavnem, ko sta starsa delala,s em bil sam doma in v glvanem pazil na mlajsega brata. Ostalo mi je ogromno casa, ki sem ga porabil tako, da sem razstavljal ogromno stvari, ki jih sploh ne bi smel.

Od moje sposobnosti brezhibnega sestavljanja je bila odvisna moja telesna integriteta... :D

Spomnim se tako, da sem med nabijanejm nogometa v dnevni sobi z bratom (kar mi je fotr strogo prepovedal zaradi tankih sten v stanovanjskem bloku), prav nasilno nabil zogo dalec nad bratovo glavo, naravnost v novo baterijsko napajano stensko uro. Zadel sem jo naravnost v sredino, zato se je odbila od stene, prozoren plasticen polrov-vrata so z nje odletela se ko je bila v zraku, nato pa se je na tleh razletela dobesedno skoraj do zadnjega zobnika.

Imel sem samo kake dve uri casa za resditev, preden je fotr prisel domov iz sluzbe. Bilo je kar nekaj sestavljanja, med drugim sem moral tudi improvizirati. Na enem zobniku je bil tudi poseben magnetek, ki sem ga moral pravilno obrniti in zalimati nazaj na pravem mestu.

V glavnem, oeracija uspela, nesem imel izgub s strani JNA, tista ura je se danes v dnevni in dela B.P., ceprav smo vmes zamenjali kar nekaj stanovanj, mest, obcin in celo drzavo. Od tega dogodka je minilo vsaj 25 let, ni pa bil se zdalec edini.

Dobra, domaca zausnica ima definitvno svojo moc, poleg tega pa je kot esperanto. Razumejo jo enako dobro prakticno povsod.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

boych ::

absolutno sem proti vsakem fizičnem obračunavanju z otroki in pa tudi z odraslimi osebami, vendar v današnjem času brez klasične zaušnice pri otrocih skoraj ne gre.
Sem pa še vedno mnenja, da more zaušnica boleti psihično in ne fizično, se pravi da mora biti ob pravem času na pravem mestu!:|

BigWhale ::

Vse je odvisno od vzgoje... Osebnost se zacne oblikovati takoj po rojstvu. Ce je vzgoja pravilna, potem zausnice niso potrebne, ker otrok ve kaj je prav in kaj narobe...

nevone ::

Se strinjam z Branetom.

Jaz osebno nisem nikoli marala nasilja. Ne nasilja nad menoj ne nad drugimi. Samo če nikoli ne pokažeš, da znaš biti tudi nasilen, je to lahko slabo. Tudi pri otrocih. Otroci se gibljejo v zelo pestrem okolju, v katerem je dovolj tako nasilja, kot zagovarjanja nenasilja. In krmariti med tema dvema skrajnostima ni lahko. Včasih je treba biti tudi nasilen, tako verbalno kot fizično. Če že ne zaradi drugega, potem zaradi obrambe. In tudi otroci niso vedno samo prijazni in nebogljeni.

o+ nevone

root987 ::

Seveda je, tako kot vedno, potrebno vedeti, kje je tista meja...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gandalfar ::

root987: kaksen pameten komentar. . bi nam zaupal se kje je?

Eschelon ::

Absolutno brez fizične vzgoje ne gre. Ker nismo samo duhovna bitja (čeprav si eni neki domišljajo), še posebej otroci, je tudi fizična plat vzgoje potrebna.

Zdaj pa bistvo - vsak otrok je unikat. Ne moreš pristopati k vzgoji dveh otrok na enak način. Sam sem imel šanso spoznati tako ultra-mellow tip otroka, ko je šlo 95% z besedo. In tudi histerično skrajnost, ko je bil otrok nasilen, dominanten (iz zibelke ven - brez heca), če kaj ni bilo po njegovem - se je tepel, drl do bruhanja - in to ne izjemoma, ampak večinoma. Fizični ukrepi (nikoli več kot en umerjen udarec (brez modrice) za kazen - 90% po riti - plenice še dodatno ublažijo) so bili učinkoviti pri prvem, pri drugem pa so samo povzročili še hujše dretje, bolj odločno nasprotovanje (tako dretje je trajalo lahko uro - do bruhanja, do izgube glasu). S časom se je obnašanje popravljalo - kako točno nam je to uspelo (ne vem). Domnevam pa, da pomaga biti dosleden. Kot kazen se je največkrat uporabilo sedenje na kakem sedežu, (pogosto v naročju) (ja - zanimivo, ker je vedel, da gre za kazen - je bila to kazen... in se je drlo in treslo). Zanimivo, da po koncu take kazni (npr. 5 minut), ko sem rekel (pokazal), da je sedaj OK in da je prost - pogosto ni hotel nikamor (iz čistega kljubovanja). Sedaj (4 leta) večinoma zadostuje beseda (razlaga), tudi umerjen udarec ima efekt - histerije pa že cca. 1 leto ni več. Oba otroka jokata zdaj ponavadi le še ob kaki poškodbi, bolezni - od vzgojnih ukrepov pa ponavadi dobiš nazaj kako užaljeno šobo - ker sta pokapirala, in ponotranjila, kaj je prav in kaj narobe.

Pa še to - tukaj je sicer govora samo o kazni. Po mojih izkušnjah je razmerje v vzgoji najprej 90% kazni in 10% nagrade. Kasneje pa se da vse več doseči z nagrado (ponavadi kaj za pojesti, popiti, včasih pa branje zgodbe, sprehod - tudi nasmeh je odlično plačilo).

Sam bolj vidim to, da ljudje imajo otroka, potlej si pa za zanj ne bi radi vzeli nič časa - vse jim je težko. Imeti otroka je 20-letni projekt, ki vzame VES čas in še več. Večini ljudi bi najprej priporočil, da ima pred otrokom vsaj psa, ki naj ga šolajo sami, da pridejo malo na občutek, kaj pomeni za nekoga skrbeti (otrok je veliko bolj naporen).

0:)

BigWhale ::

> Pa še to - tukaj je sicer govora samo o kazni. Po mojih izkušnjah
> je razmerje v vzgoji najprej 90% kazni in 10% nagrade.

Nevem no... tole se mi zdi precej zgresena... 90% kazni in 10% nagrade... Na koncu dobis pa otroka brez samozavesti, brez samospostovanja in skoraj nesposobnega, da funkcionira v druzbi, ker si nicesar ne upa, ker se boji, da bo kaznovan...

Res malo dvomim v tole...

Brane2 ::


Vse je odvisno od vzgoje...


V to ravn ne verjamem 100%. Mislim, da pomembno vlogo igrako tudi genetske variacije in s tem tudi razlicni znacaji.

Prakticno posod si lahko ogledas, kako se vec otrok v isti druzini obnasa precej drugace.

Ne verjamem, da imajo vse te druzine do vsakega otroka tako drugacen pristop, ki bi sam zase lahko pojasnil to razlicnost.

Legend(SLO) ::

Na koncu dobis pa otroka brez samozavesti, brez samospostovanja in skoraj nesposobnega, da funkcionira v druzbi, ker si nicesar ne upa, ker se boji, da bo kaznovan...


Tole je moj komentar na vse une kizagovarjate psiho in, da otroc ne smojo raztegvt usega res do roba in še čez. Pa aja tko BTW sam nevem no usi uni kolk zaupanja ste pa mel pol v starce oz. ga mate. Milsm v primeru neki vlke pizdarije a jim poveste vi ap da vs vlečejo vn al bi počakal da vs polcija p**** pol bi pa oni staršom naložil še 6X huj in je use huj na koncz kt bi lohk blo. IN ZAKAJ, ker nekdo noče zavrtet telefona in rečt mt jeba je prid sm pa sprot še odvetnika ubod.

cryptozaver ::

Sem absolutno proti nasilju. Nasilje rodi - nasilje.

OK vcasih ko poci film - kaksna vzgojna ampak najlaze je udarit. Argument postane fizicna nadvlada to pa ni nikakrsna vzgoja. Verjetno si je tezko priznat - ampak otroci niso nic drugega kot nase ogledalo.

Otrok ni histericen zaradi zlobe. Uveljavlja pac svojo voljo. Zivcen ali nevroticen otrok je cista kopija svojih starsev. S to razliko da se mi znamo pretvarjat otroci pa ne.

In se nekaj je zelo pomembno. Otroci so kot odprta knjiga. In prav mi v najvecji meri pisemo vanjo. Nekoc bomo vse se enkrat prebrali...

Nekaj nazaj sem postal o eni cudoviti knjigi ki se malo loteva tudi teme otroci-starsi gre za Hessejevo Siddharto. Priporocam. Vem, da se zivljenja ne uci iz knjig ampak kaksen razmislek tu in tam vseeno ne skodi.

Eschelon ::

Ockej. Zaenkrat imam izkušnje samo z majhnimi otroki (do 5 let) :D. In tisto o 90/10 je čisto subjektivna ocena njihove vzgoje do sedaj. Pri taki starosti se 99% stvari enostavno ne sme, zato pa je toliko kazni. Včasim si grem sam na živce, ko se slišim, kako vse po spisku prepovedujem. Tistega, kar otrok sme je enostavno - malo (risanje, petje, igranje). In za to se moraš potruditi maksimalno nagrajevati. Kasneje bo tega več.

Big - dokler se ne boš sam ukvarjal z vzgojo - magari psa - ne flancaj.
Brane - točno. Geni dajo ogromno.

Sploh pa ne vzgajajo otrok samo starši - sedaj zelo veliko naredijo v vrtcu - mi je kar všeč, koliko pesmi in iger jih naučijo vzgojiteljice. Otroci se tudi dobro socializirajo - pridejo domov s praskami, modricami in ugrizi (čeprav se včasih vprašam, kakšen je bil potem oni drugi otrok :P) - toliko o nenasilni vzgoji, si jo kar otroci sami priskrbijo.
(Resno sranje pri vrtcih so neprestane bolezni - in vedno poteka ciklus v vrcu zboli - doma se pozdravi - in tako naprej. Igrač se ne čisti sproti, in bolnim otrokom se pusti biti z zdravimi.)

O vzgoji starejših naj pa reče kaj kdo drug 0:).

Gaby ::

Odiedog: Se ti ne zdi, da bi lahko vse stvari resil brez tepenja? Da ni obstajala druga pot kot ta? Kaj se je otrok, ki ima se plenice naucil o brezpogojni ljubezni svojih starsev? Sicer pa kako lahko mi sodimo, ce taksen otrok res izsiljuje..

Moja mama je pogosto govorila, da sem cele noci jokala in sploh in oh kaksen grozen otrok sem bila. Menda se je celo oce zacasno odselil.. Pa sem dosti brala o tem, zakaj do tega pride.. Ni vse tako enostransko..

Danasnja civilizirana druzba je prinesla dosti "pametnih stvari", trpi pa za kronicnim pomanjkanjem ljubezni..

BigWhale ::

> Big - dokler se ne boš sam ukvarjal z vzgojo - magari psa - ne
> flancaj.

Ah, flancanje je tale tvoj stavek zgoraj...

> Brane - točno. Geni dajo ogromno.

Geni dajo en prdec... Vzgoja je 99% vsega... Ne verjames, poglej pse. Tako kot je pes vzgojen, tako se bo obnasal. In tocno tako je tudi pri cloveku. Geni dajo neko predispozicijo, ki jo z vzgojo lahko iznicis. Mogoce imas za kak odstotek vec dela ampak se da.

Videl sem ze 'krvolocne' bull terierje, ki so bili bolj macke kot psi in se na kraj pameti jim ni padlo, da bi bili agresivni...

> mi je kar všeč, koliko pesmi in iger jih naučijo vzgojiteljice.

So ga siroto jerico ze ucile? ;>

> (Resno sranje pri vrtcih so neprestane bolezni - in vedno poteka
> ciklus v vrcu zboli - doma se pozdravi - in tako naprej. Igrač
> se ne čisti sproti, in bolnim otrokom se pusti biti z zdravimi.)

Imunologi pravijo, da mora otrok na dan pojesti vsaj eno kilo dreka, drugace ne bo zdrav. Je pa zanimivo, da visji je socialni status otroka oziroma starsev, vecje moznosti ima otrok za razne okuzbe in alergije... (Je ze kdo videl kaksnega cigana, ki bi bil alergicen na prah? ;)) Sicer pa, vec stvari bo clovek dal skozi v otrostvu, lazje mu bo kasneje...

Gaby ::

Se nekaj sem pozabila glede vzgoje psa.. Se da res dobro primerjat! Imam relativno nevzgojenega psa in marsikdo bi popenil, ce bi imel tako psico. Skace po ljudeh, tezko jo je obvladat.. V pasji soli so nas poskusali nauciti vseh moznih agresivnih in hkrati vzgojnih metod. Pa so se mi zdele kar krute. Res je na nek nacin nevzgojena, ampak ko vidim kako prijazen in vesel pes je to, ne bi "moje" vzgoje zamenjala za nic na svetu. Poleg vsega je ohranila se svoj karakter in v njej ni popolnoma nic agresije, ker je pac skozi vzgojo ni spoznala.. Rajse jo imam taksno - nevzgojeno, pa hkrati srecno, kot pa zagrenjeno, pa vendar zelo "primerno za okolico".

0:)

Brane2 ::


Geni dajo en prdec... Vzgoja je 99% vsega... Ne verjames, poglej pse. Tako kot je pes vzgojen, tako se bo obnasal. In tocno tako je tudi pri cloveku. Geni dajo neko predispozicijo, ki jo z vzgojo lahko iznicis. Mogoce imas za kak odstotek vec dela ampak se da.


Hehe. Pes je NAMENJEN zivljenju ob cloveku. Probaj isto stvar z volkom, po moznosti v stanovanjskem bloku. BAje se da, ni pa varno.
In ce bi geni imeli zanemarljiv v vpliv, naravne izbire ne bi bilo nikjer vec. Uporabljala bi se samo vzgoja. Tako za ljudi, kot za pse in vse ostalo.

Brane2 ::


Se nekaj sem pozabila glede vzgoje psa.. Se da res dobro primerjat! Imam relativno nevzgojenega psa in marsikdo bi popenil, ce bi imel tako psico. Skace po ljudeh, tezko jo je obvladat..


In kaj bi naredila, ce bi tvoj otrok kot odrasel "skakal po ljudeh in bi ga bilo tezko obvladat" ?
Ko ti oskodovane stranke pridejo ze 100tic na vrata s palico v roki in hudo slabe volje, verjetno ni prevec zabavno.


V pasji soli so nas poskusali nauciti vseh moznih agresivnih in hkrati vzgojnih metod. Pa so se mi zdele kar krute. Res je na nek nacin nevzgojena, ampak ko vidim kako prijazen in vesel pes je to, ne bi "moje" vzgoje zamenjala za nic na svetu. Poleg vsega je ohranila se svoj karakter in v njej ni popolnoma nic agresije, ker je pac skozi vzgojo ni spoznala.. Rajse jo imam taksno - nevzgojeno, pa hkrati srecno, kot pa zagrenjeno, pa vendar zelo "primerno za okolico".


Ze, ampak psa imas zase, otrok pa gre prej ali slej v zivljenje. Psa veliko lazje izoliras tako, da okolice ne moti, kako pa to naredis z otrokom ?
Tudi ne vidim, kaj je tako narobe prilagajanju okolici. Ce si od nje zivljenjsko odvisen, bos valjda nekaj naredil za sozitje in se prilagodil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

perci ::

Se samo oglašam, da povem, da se kar strinjam z Branetom - ceprav se mi zdi, da mora biti doza karseda majhna in da mora biti racionalno premisljena - ne sme biti udarec v afektu.

boych ::

99 % je vzgoja?...hallo kaj pa ti je?
otroka je treba vzgajati glede na njegov karakter, in odvisno od otroka do otroka dozirati kazen in nagrade. mam enga svojega in dva od moje pa so si različni kot dan in noč. Kaj pri enem zaleže, je pri drugem čista nula in je potrebno uporabit čist drug prijem. Vzgoja otrok je zelooo težka stvar in tisti, ki še nimate otrok o tem rajši ne govorte, ker mlatite prazno slamo!!
AGGRESSIVINLINERULESTHEWORLD

kopernik ::

Točno tako, karakter otroka je zelo pomemben. Eni otroci so precej bolj vodljivi in učljivi kot drugi. To je dejstvo. Isto velja za pse, če jih že toliko omenjate. Zato je težko kar nasplošno trditi "ta metoda je pravilna". Ni pravilne metode.

Barakuda1 ::

Kaj je pomembnejše, vzgoja ali dednost (genetika), to so dileme in nesoglasja o katerih je razmišljal že Sokrat (pa še kdo).

Vse do dandanašnjega dne pa odgovora (povsem nedvoumnega) ni podal še nihče.

Je pa res, da se določeni modeli favorizirajo glede na družbeno-politični sistem.

V sistemu kolektivizma je planila v ospredje teorija vzgoje, ki je malte ne hotela genetiko in dednost kar pomesti (tudi iz učbenikov - takoimenovana "ruska šola")

V sistemih, kjer se favorizira predvsem individulnost, stopa v ospredje dednostni element.

Po mojem, pa sta odločilna (bolje - pomembna) kar oba.

Brane je enkrat že dal lepo primerjavo, ko gre za družine z več otroci.
Vzgoja je več ali manj enaka (ali vsaj ne odstopa bistvbeno), učinki vzgoje pa se od posameznika do posameznika lahko močno razlikujejo.

Nenazadnmje je nesporno, da je temperament podedovan.

Od temperamenta pa je tudi v precejšnji meri odvisno kakšni bodo vzgojni ućinki.

p.s.
Ne vem kako ostalim, ampak men ni prav nič ljubo, da me nekdo glede vzgojnih prijemov primerja s psi :|

cryptozaver ::

Kle govorimo o vzgoji otrok - eni pa dajete za primer psa!!!!!!!!!

MISLM????

Ce imate izkusnje samo s psi, potem raje zadrzite komentarje zase. Sicer pisite o otrocih.

Ce bi blo res da je 99% vzgoja in 1% geni bi blo vecina bratov ali sester karakterno dokaj enakih. Starsi obicajno pri svojih otrocih uporabijo podobne metode. Ali pa dvojcki! Vzgajajo jih skupaj pa so si vseeno hudo razlicni. Tut na pogled - ce znas opazovat.

Seveda me tukaj malo skrbi za tiste ki bodo zadevo takoj aplicirali na psa!

kopernik ::

Imamo izkušnje z obojim in na tvojo žalost moram reči, da je možno vleči vzporednice. Zdaj pa v jok in na drevo ?

jype ::

Konec koncev sta mulc in pes sesalca. Oba sta sposobna asociativnega ucenja in oba sta sposobna nadzirat lastno vedenje do te mere, da lahko pes ne ugrizne v socen zrezek, ki je 5 cm pred njim, mulc se pa lahko nauci postevanko.

Po moje je otroke treba tepst, kadar si to zasluzijo. Ampak ne kar vsevprek, kazen je treba zelo prilagoditi vsakemu otroku posebej. Nekaterih se ni treba nikoli niti dotaknit, ker je dovolj, da jih grdo pogledas. Nekatere je treba nazjat, nekaterim lahko cisto razumno dopoves, kje so ga pihnili. Uporaba sile je seveda nesmiselna, in se jo da nadomestiti z manj fizicne sile in vec psihicne obremenitve.

Nekatere (npr. mene) je blo treba vsaj enkrat na leto fajn cez rit. Z bratci smo poceli vse neumnosti, ki si zasluzijo sankcije. Seveda smo vedeli, da bomo tepeni, ampak kot je nekdo ze omenil, vsak zdrav pamz pac nateguje meje dokler gre. Mi smo se igrali z ognjem, pobarvali psa, metali igrace cez okno, na sreco so nas vsaj naucili, kako se ravna s strelnim orozjem (v druzini so sami lovci): izogne se mu v velikem loku, ker je nevarno.

Edina vzgoja, za katero nisem hvalezen, je bila ta, da sem moral v soli biti uspesen in sem zaradi tega smel manj casa sedet pred racunalnikom in se zaklenili so mi stripe od Mikija Mustra. Taki ukrepi po moje niso smiselni, saj racunalnika nisem zlorabljal za nekreativno igro, ampak sem se v tistem casu dejansko ogromno naucil. Script kiddie, ampak na sreco se brez interneta, sicer bi me bilo zdaj sram. Stripi so pa se vedno ena redkih reci, ki otroke spodbuja k branju bolj kot druge zvrsti proze.

BigWhale ::

> Hehe. Pes je NAMENJEN zivljenju ob cloveku. Probaj isto stvar z
> volkom, po moznosti v stanovanjskem bloku. BAje se da, ni pa
> varno.

Ah... Nehaj, no... Pes ni namenjen zivljenju ob cloveku, pes in clovek sta zazivela v sozitju, ker se je obema obrestovalo... Pes je dobil hrano, clovek pa pomocnika...

Z volkom bi se zgodilo isto. Malega volka lahko vzgojis v 'psa'... Ki bo ravno tako poslusen kot pes. Je pa res, da se tezje uci... Ja, to je tisti procen genetske predispozicije. Kar se pa varnosti tice, se pa jaz ne bi bal. Volkovi niso zlobna bitja, ki zrejo ljudi, to je urbana legenda in pravljica za otroke, kjer zlobni volkovi zrejo babice in dedke, pa kozlicke...

> In ce bi geni imeli zanemarljiv v vpliv, naravne izbire ne bi
> bilo nikjer vec. Uporabljala bi se samo vzgoja. Tako za ljudi,
> kot za pse in vse ostalo.

Povsem zanemarljiv ne... Mogoce res ne sam 1% ampak vec kot 10% pa skoraj ne. Hm, vzgoja bolj na splosno, ne samo kot vzgoja starsev ampak vzgoja okolja in druzbe, torej stares in okolja v katerem se zivi.

Nekdo, ki bo 'gor rasel' pri ljudozercih, bo navajen jesti svoje sorodnike in se mu bo to zdelo cisto ok. Tako kot ce bi nekoga vzgajal tako da ga ne prestano ponizujes in zatiras. Njegova samozavest ne bo ravno visoka.

----

> otroka je treba vzgajati glede na njegov karakter, in odvisno od
> otroka do otroka dozirati kazen in nagrade

Glede na karakter? Cigav karakter? Otrok, ko se rodi je prakticno nepopisan list, komaj se zaveda samega sebe, vse kar vidi, vidi prvic. Jasno, drugace je, ce dobis se pet let starega mulca, ki ga moras vzgajat. Cloveku se osebnost izoblikuje v prvih nekaj letih zivljenja, to je ze marsikateri psiholog/psihiater povedal. To bi jim jaz se kar verjel. In v tem casu so veci del casa z otrokom njegovi starsi, tako da ja, vzgoja ima najvecji vpliv.

---
> Ce bi blo res da je 99% vzgoja in 1% geni bi blo vecina bratov
> ali sester karakterno dokaj enakih. Starsi obicajno pri svojih
> otrocih uporabijo podobne metode.

Hm, prej bi rekel, da starsi redkeje uporabijo iste metode vzgoje, nevem, mogoce. Pri meni in mojem bratu ni bilo tako. Pri drugem in tretjem, ... otroku se precejkrat zgodi, da pride do 'uf, tukaj bomo pa popravli kar smo prej zasrali...'

Brane2 ::


Ah... Nehaj, no... Pes ni namenjen zivljenju ob cloveku, pes in clovek sta zazivela v sozitju, ker se je obema obrestovalo... Pes je dobil hrano, clovek pa pomocnika...


Kakorkoli ze, prilagajal se je skozi generacije in clovek ga je preoblikoval- z izbiro primerkov itd.
Ce bi bilo vse v vzgoji, bi bili psi se vedno volkovi.


Z volkom bi se zgodilo isto. Malega volka lahko vzgojis v 'psa'... Ki bo ravno tako poslusen kot pes. Je pa res, da se tezje uci...


Kot tudi to, da so v njem divji nagoni bistveno bolj prisotni kot pri psu. Tudi ce je udomacen, se mu bo poznala divja narava.
Saj je lahko cisto prijazno bitje, a definitivno ni za v stanovanje.


> In ce bi geni imeli zanemarljiv v vpliv, naravne izbire ne bi
> bilo nikjer vec. Uporabljala bi se samo vzgoja. Tako za ljudi,
> kot za pse in vse ostalo.

Povsem zanemarljiv ne... Mogoce res ne sam 1% ampak vec kot 10% pa skoraj ne. Hm, vzgoja bolj na splosno, ne samo kot vzgoja starsev ampak vzgoja okolja in druzbe, torej stares in okolja v katerem se zivi.

Nekdo, ki bo 'gor rasel' pri ljudozercih, bo navajen jesti svoje sorodnike in se mu bo to zdelo cisto ok. Tako kot ce bi nekoga vzgajal tako da ga ne prestano ponizujes in zatiras. Njegova samozavest ne bo ravno visoka.


O.K. Ampak kaksne zveze ma to z otroci ? Preskocili smo na pse, nato volkove in sedaj ljudozerce...


Glede na karakter? Cigav karakter? Otrok, ko se rodi je prakticno nepopisan list, komaj se zaveda samega sebe, vse kar vidi, vidi prvic. Jasno, drugace je, ce dobis se pet let starega mulca, ki ga moras vzgajat. Cloveku se osebnost izoblikuje v prvih nekaj letih zivljenja, to je ze marsikateri psiholog/psihiater povedal. To bi jim jaz se kar verjel. In v tem casu so veci del casa z otrokom njegovi starsi, tako da ja, vzgoja ima najvecji vpliv.


Sam se nimam otrok, a mislim, da tebe cakajo se presenecenja. Normalno, saj smo vsi dokler tega ne damo skozi pac se zeleni, a ti si zelo preprican v svoje trditve. Upam, da ne bos razocaran...

Samo za primer, tu kjer delam sem prakticno v tesnem in stalnem stiku z dvema vzgojiteljicama. No, ena je vzgojiteljica v vrtcu, druga pa se je prebila precej visoko v osnovni soli. Zanju je delo z otroci prakticno vse. Obe imata starejsega sina in mlajso hci in obe se imata za crnopasa borca na polju vzgoje in izobrazevanja. Rezultati so dokaj dobri, recimo 3/4 narascaja je perspektivnega, vendar sta pri obeh oba otroka popolnoma razlicna, tako glede inteligence, nagnjenj, znacaja itd.

Tu sem ze 4 leta, pravzaprav sedaj ob ze peto leto in ves ta cas imel vse te ljudi pod nosom. Videl sem otroke odrascat od recimo 6-13 leta dalje, pa glede na to, kar mi pravijo znanci, tudi pred tem ni bilo kaj dosti drugace.

---
> Ce bi blo res da je 99% vzgoja in 1% geni bi blo vecina bratov
> ali sester karakterno dokaj enakih. Starsi obicajno pri svojih
> otrocih uporabijo podobne metode.


Hm, prej bi rekel, da starsi redkeje uporabijo iste metode vzgoje, nevem, mogoce. Pri meni in mojem bratu ni bilo tako. Pri drugem in tretjem, ... otroku se precejkrat zgodi, da pride do 'uf, tukaj bomo pa popravli kar smo prej zasrali...'


Mislim, da se motis. Otroci niso prazni listi papirja ampak mali ljudje, ki jih od odraslih loci se najbolj pomanjkanje izkusenj in v zacetku prilagajanje na lastno telo. Ze 7-letnik lahko s svojimi znanji razpolaga prakticno tako vesce kot odrasel. CPU moci mu ne manjka, le data, kot bi rekel Thomas.

kopernik ::


Glede na karakter? Cigav karakter? Otrok, ko se rodi je prakticno nepopisan list, komaj se zaveda samega sebe, vse kar vidi, vidi prvic. Jasno, drugace je, ce dobis se pet let starega mulca, ki ga moras vzgajat. Cloveku se osebnost izoblikuje v prvih nekaj letih zivljenja, to je ze marsikateri psiholog/psihiater povedal. To bi jim jaz se kar verjel. In v tem casu so veci del casa z otrokom njegovi starsi, tako da ja, vzgoja ima najvecji vpliv.


Otroci se že ob rojstvu razlikujejo med sabo. Po karakterju :-)
Eni so togotni in se 90% časa, ko so zbujeni jokajo, drugi pa ne jokajo skoraj nikoli (oz. samo takrat, ko so lačni). Večina je nekje vmes. Tako da se tudi po značaju (obnašanju) že rodimo različni. Jasno je, da ima vzgoja velik vpliv. Kot ima kipar vpliv na svoj model. Problem nastane, če je model iz različnih snovi (glina, kamen, les). Torej, enaki prijemi se bodo pri različnih otrocih odražali različno. Zakaj ? Zato ker so se rodili drugačni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Mercier ::

Meni ni nikoli nihče od staršev ali starih staršev udaril, niti nič kar sem imel ni bilo pogojeno z mojim vedenjem... Si bom sam isto privoščil biti vzvišen nad takimi stvarmi.

Drugače pa mislim, da se na izkupičku ne pozna toliko, eni klofutajo, drugi ne. Je pa kaj drugega bolj pomembno.

Fizikalko ::

Po dolgem času obujam temo... namreč, danes zjutraj se je moj dveletnih tako histerično drl in celo začel tepst mamico, da ga je omirila šele moja roka čez rit.

Zdej me pa kar malo boli pri srcu, ampak nekako se mi zdi, da je nujno, da se (posebej fantku!) otroku vendarle ob takih primerih pokaže, da čez določene meje pač ne sme in PIKA. PIKA. In ker lepe in grde besede nikakor niso zalegle, sem ga najrpej ostro prijel in ko se je histerija še povečala, sem mu jih dal enih 5 čez rit. Umiril se je v pol minute in čez 2 minuti sva se že igrala na kavču.

Vseeno pa se ne morem znebiti slabega priokusa...

jype ::

Če te kaj potolaži: Zagotovo se otrok ni pomiril zaradi pretepanja.

Če bi storil vse enako, razen 5 čez rit, bi bilo isto. Toliko stari otroci še ne sklepajo z zavestjo, temveč z refleksi (podobno kot po Pavlovu). Nič ni narobe, če se mu da jasno vedet, kje je meja in se ga fizično omeji tako, da ne more več početi tistega, česar ne sme, udarci pa pri tem nič ne pomagajo.

Kar spodobna knjiga za predelat na to temo je Science of Parenting, ki poljudno razloži vzroke in posledice in ponudi reference na konkretne študije, ki se jih tudi splača prebrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

guest #44 ::

Kids are evil. So lih na neki stopnji med živaljo in človekom. Dodaj še slabo vzgojo pa imaš res neko evil bitje. Sicer to ne pomeni, da se ne morem ukvarjat z njimi, sam pač večina je dosadnih. Vsake tolko pa naletiš na kakega umirjenega in poslušljivega.

jype ::

jverne> Vsake tolko pa naletiš na kakega umirjenega in poslušljivega.

To pa res ni problem. Kozarec vina dopoldan, pa je cel dan mir.

MRI lobanje pri petnajstih tudi jasno pokaže, da niso umirjeni samo navzven.

w00tnes ::

demoness je izjavil:

Reso, tebe so starši gotovo kdaj tepli, ko si bil otrok, in si jim bil za to nesebično skrb za svojo vzgojo takrat in si jim še zdaj nadvse hvaležen?

Pa ne trdim, da so mi všeč otroci, ki se derejo po lokalih. Pač pa, da s pretepanjem definitivno ne boš dosegel drugega kot to, da te bo otrok zasovražil.


Mene je oče narezal, kadar sem zganjal res hude bedarije (vsega skupaj ravno 3x jih dobil po riti, ob manjših bedarijah in trmarjenju je grožnja s pasom zadostovala), pa ga ne sovražim :)

nevone ::

celo začel tepst mamico, da ga je omirila šele moja roka čez rit.


Pomoje si edino prav naredil, da si mu pripeljal eno čez rit, glede na to, da je bil tudi sam agresiven.

Najslabše pa je, če otrok potem iz tvojega nadaljnega ravnanja sklepa, da ti je žal, da si ga čez rit.

Če ga čez rit (in ti si ga povsem upravičeno) potem moraš za to odločitvijo tudi stat. In isto ukrepat, če se situacija ponovi. Pri dveletnem otroku je takšno agresijo precej lažje ustaviti, kot pa če je večji. Zato, nič ne imej slabe vesti. Tega pač ne sme počet in če ena čez rit zaleže, toliko bolje. Seveda ga pa ne smeš premočno.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

Škoda, da tako slabo razumete, da šeškanje ni niti upravičeno, niti učinkovito.

francek1 ::

jype, koliko otrok pa imaš? Jaz imam tri; že polnoletne...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

nevone ::

Škoda, da tako slabo razumete, da šeškanje ni niti upravičeno, niti učinkovito.


To naj vsak glede na svojega otroka in situacijo presodi.

Nekaterim otrokom to lahko tudi škodi, oziroma jim ne koristi, ampak za to ni univerzalnega recepta.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

innerspace ::

jype je izjavil:

Škoda, da tako slabo razumete, da šeškanje ni niti upravičeno, niti učinkovito.


Vcasih ni ucinkovitejse alterative.

Se zelo strinjam z nevone.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

jype ::

To rečejo tudi vsi tisti, ki otrokom zlomijo roko.

francek1 ::

Spet zahajaš v skrajnosti...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107276 (92478) mailer
»

Šolanje doma (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6113948 (12931) guest #44
»

Današnja mladina (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
717627 (6478) b0B3k

Več podobnih tem